za 04 dec 2021 - 23:16

Nieuws:

Na diverse meldingen omtrent het niet goed functioneren van het Forum, zijn er een aantal functies terug gezet naar de vorige versie. Dit heeft tot gevolg dat bepaalde delen van het forum momenteel in mobiele weergave niet correct worden weergegeven. Mochten er nog functies gevonden worden die niet werken dan kunnen die gemeld worden in het Forum problemen topic. https://www.meteo-service.nl/index.php?topic=4975.msg1257972;topicseen#new


30-Daagse: Herfst is bijna voorbij!

Topic gezien door 128 bezoekers
Gestart door TMCThomas, di 10 mrt 2020 - 12:44

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

TMCThomas

30-Daagse: Herfst is bijna voorbij!
Al sinds oktober hebben we met vrijwel aaneengesloten fases van herfstweer gehad. Nat, onstuimig en niet veel zon. De nieuwe 30-daagse laat licht aan de horizon zien. De lente lonkt zelfs een beetje!

Einde herfstweer nabij
De afgelopen weken, voor het gevoel zelfs maanden, stonden in het teken van nat en soms winderig weer. Winterweer was in geen velden of wegen te bekennen, vanaf oktober leek het meer op onophoudelijk herfst. Deze periode is natuurlijk ontzettend goed geweest voor het grotendeels oplossen van het droogteprobleem, maar we kunnen ons ook goed voorstellen dat mensen al die regen en wind inmiddels beu zijn.

De nieuwe uitdraai van de 30-daagse houdt eigenlijk vast aan het scenario dat al in eerdere edities is geschetst: in de loop van maart wordt het droger, ook de temperatuur blijft min of meer aan de hoge kant. Nu de tweede helft van maart dichterbij komt, zien we ook in de 14-daagse de eerste signalen voor een rustiger en vooral droger weertype terug. De eerste lenteachtige dagen komen alsmaar prominenter in de verwachting voor de komende 14 dagen. Alles wat rest is nog even wachten.


Na komend weekend duidelijk toenemende kans op een (korte) periode droog weer volgens de 14-daagse. De 30-daagse schetste dit scenario twee weken geleden al!

Deze week nog nat en zacht
We moeten nog even door de zure appel heen. Deze week krijgen we herhaaldelijk met storingen te maken. Deze brengen stuk voor stuk bewolking, regen en buien en soms ook veel wind. In de 30-daagse is daarom ook duidelijk te zien dat deze week natter verloopt dan normaal in deze tijd van het jaar. Kou hoeven we niet te verwachten, het is de komende dagen bovengemiddeld zacht.
Vanaf het weekend krijgen hogedrukgebieden geleidelijk meer invloed op ons weer. De neerslagkans neemt af en ook van periodiek veel wind is geen sprake meer. Is deze week dan -eindelijk- de laatste herfstweek? Volgens de 30-daagse voorlopig wel!


Deze week nog bovengemiddeld nat volgens de 30-daagse.                                                             Droger weer dan normaal, over een brede strook in Europa. Allemaal door invloed van hogedrukgebieden. Dit is de kaart voor volgende week, in de daaropvolgende twee weken een vergelijkbaar beeld.

Lenteachtig weer lonkt
Vanaf volgende week gaan, volgens de 30-daagse, hogedrukgebieden meer invloed uitoefenen op het weer in onze omgeving. De neerslagkans neemt daardoor duidelijk af, ook is het daardoor wat wind betreft een stuk rustiger. In een brede strook over het westen, midden en oosten van Europa zien we daardoor bovengemiddelde temperaturen en droger weer dan normaal voor deze tijd van het jaar.

Ook in de daaropvolgende week zien we een vergelijkbaar signaal terugkeren in de nieuwe 30-daagse weersverwachting. Het model blijft overtuigd van droger en warmer weer dan normaal. In de laatste week van de 30-daagse zit weer enige onzekerheid, de afwijking ten opzichte van normaal is in elk geval een stuk kleiner. Toch komt in grote lijnen het signaal van de laatste week in de 30-daagse overeen met volgende en de daaropvolgende week: vrij droog en te zacht.

Of het ook echt lenteachtig weer wordt, is natuurlijk nog de vraag. Het feit dat hogedrukgebieden de regie overnemen, is al een goed begin. Komen de hogedrukgebieden ook op de juiste plek te liggen, dan kan dat voor ons zonnig weer met hogere temperaturen opleveren. In de 14-daagse zien we een dergelijk signaal al terug in het grote verschil in temperatuur tussen dag en nacht, typisch voor lenteachtige dagen in het vroege voorjaar: 's nachts temperaturen dicht bij nul, overdag tussen 15 en 20 graden.


De 14-daagse laat na het weekend lenteachtig weer zien. Grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht, typisch voor lenteachtig weer in het vroege voorjaar!

bron: Weerplaza

Powered by EzPortal