Sneeuwdump voor de late wintersporters

Topic gezien door 1427 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, za 17 mrt 2012 - 14:29

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jan van Ooijen

Sneeuwdump voor de late wintersporters

Het was voor de Alpen over het algemeen een zeer goed wintersportseizoen en dat is het nog steeds, maar heel geleidelijk komt nu toch wel het einde in zicht. Niet alleen in eigen land is de lente volop bezig met zijn intrede, ook in het Alpenmassief is dat het geval. Op sommige dagen werd het in de dalen de afgelopen week zelfs ruim 20 graden, plaatselijk 25 graden en daarbij scheen de zon de hele dag uitbundig. Toch kan er in maart soms nog een flink pak sneeuw vallen en dat gaat vandaag en morgen vooral in de zuidelijke delen van de Franse en Zwitserse Alpen gebeuren. Lokaal kan ruim een halve meter vallen. De afgelopen dagen lag er een flinke rug van hoge luchtdruk boven een groot deel van het Europese continent. Deze was gevuld met zachte lucht en niet alleen in Spanje en Portugal werd het daarin alweer ruim 20 graden, ook in andere landen rondom de Middellandse Zee tot in Duitsland en Tsjechië werd de 20-gradengrens regelmatig overschreden. Zelfs in het zuiden van Limburg was het gisteren (vrijdag) zo warm met in Maastricht 20,7 graden.


Op veel plaatsen in de Alpen kan momenteel nog prima gewintersport worden. Er ligt nog steeds veel sneeuw, maar door de zon en de hoge temperaturen wordt de kwaliteit er niet beter op. Foto: Hans ter Braak uit het Kleinwalsertal.

Die rug schuift het komende etmaal echter steeds verder naar het oosten toe, waarna de weg vrij wordt gemaakt voor lagedrukgebieden vanuit het westen. Eentje daarvan schuift vandaag al via het noordwesten Europa binnen en strekt zich uit van Scandinavië tot aan de Portugese kust. In geheel West-Europa neemt in de loop van vandaag dan ook de bewolking toe en volgt uiteindelijk ook wat regen. Deze storing schuift daarna steeds verder naar het oosten van Europa toe en er achter stroomt iets koudere lucht het continent op.

Neerslag in de Alpen
Na een lange zonnige en warme periode, neemt vandaag – zaterdag – op nadering van die storing de bewolking in de westelijke delen van de Alpen al toe en vooral morgen – zondag – valt daar ook neerslag uit. De Franse Alpen en de Jura kunnen als eerste rekenen op een paar buien, maar in de zachte lucht die daar nu nog hangt, zal dat vooral in de vorm van regen zijn, alleen op grotere hoogte, boven 1500 meter, valt de neerslag ook in de vorm van sneeuw. Zodra de koudere lucht echter binnen gaat stromen, daalt de sneeuwgrens tot ongeveer 1000 meter en gaat de regen in de dalen ook over in sneeuw. Vanaf maandag komt de sneeuwgrens in de westelijke Alpen nog iets lager te liggen, rond 800 meter.


Een kaartje van de verwachte sneeuwval tot en met maandag volgens het ECMWF in de Alpen. In de oranje en gele gebieden valt het meeste, lokaal ruim een halve meter.

Na de Franse Alpen gaat het ook in onder andere het Zwitserse Wallis en Berner Oberland tot neerslag komen, maar ook hier zal dat in de dalen eerst in de vorm van regen zijn, later overgaand in sneeuw. Lokaal kan er een flinke laag vallen; tot en met maandag wordt op de toppen van bijvoorbeeld de Bettmeralp in het zuiden van Zwitserland ruim een halve meter verse sneeuw verwacht. Ook het Italiaanse Aostadal pakt daar een deel van mee.

Oostenrijk
De skigebieden in Oostenrijk kunnen nog iets langer van de zon genieten, maar dit komt de kwaliteit van de sneeuw alleen niet ten goede. Morgen – zondag – arriveert de storing ook daar, waardoor de bewolking toeneemt. Slechts heel lokaal valt echter een sneeuwbuitje en op meer dan 5 tot 10 centimeter sneeuw hoeven de meeste skigebieden daar niet meer te rekenen. Alleen in het zuiden van Vorarlberg, Tirol en Salzburg valt meer. Vanaf dinsdag zet hier echter de lente goed in en is het helemaal afgelopen met sneeuwval.

Stuwing
In de zuidwestelijke Alpen wordt het in de loop van de week ook steeds lenteachtiger, maar daar blijven af en toe sneeuwbuien vallen door stuwing. Vochtige lucht wordt vanaf de Middellandse Zee noordwaarts bewogen en botst tegen de zuidelijke Alpen. De enige weg is dan nog omhoog, waarna zich door stau buien vormen met op de hoogste toppen wederom een beetje sneeuw.

Bron: Meteo Consult
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Powered by EzPortal