do 09 dec 2021 - 05:20

Nieuws:

Na diverse meldingen omtrent het niet goed functioneren van het Forum, zijn er een aantal functies terug gezet naar de vorige versie. Dit heeft tot gevolg dat bepaalde delen van het forum momenteel in mobiele weergave niet correct worden weergegeven. Mochten er nog functies gevonden worden die niet werken dan kunnen die gemeld worden in het Forum problemen topic. https://www.meteo-service.nl/index.php?topic=4975.msg1257972;topicseen#new


Mistwaarschuwing

Topic gezien door 710 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, ma 12 mrt 2012 - 09:11

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jan van Ooijen

Mistwaarschuwing

Mist bestaat uit kleine in de lucht zwevende waterdruppeltjes, die het zicht verminderen. Voor het verkeer is dat zeer gevaarlijk, vooral als zich mistbanken voordoen die het zicht bij vlagen sterk verminderen. De laagstaande zon kan de automobilist bovendien verblinden, zeker als ook de ruiten van de auto beslagen zijn. Bij vorst kan de mist aanvriezen en gladheid veroorzaken. Zodra er kans is op mist vermeldt het KNMI dat in de weerberichten, ook als die kans klein is. De vorming van mist hangt af van veel factoren, zoals begroeiing, reliƫf en de nabijheid van open water. Mist kan ontstaan door afkoeling rond zonsondergang of vaak pas tegen zonsopkomst en vormt zich het eerst boven een weiland bij voorkeur in de buurt van een sloot waar de lucht vochtig is. De eerste mist zien we dus meestal langs de weg en mistbanken die de weg opdrijven lossen daar in eerste instantie op door luchtbeweging en warmte van het verkeer. De mistvrije "tunnel" kan op sommige weggedeelten een tijdje standhouden, maar op andere plaatsen hangen de mistbanken meteen over de weg. Vooral zo'n situatie, met grote verschillen in zicht, is gevaarlijk voor verkeer dat pas in de mist snelheid mindert.


Foto: Jannes Wiersema

Het KNMI vermeldt in de waarschuwingen in welke mate en gedurende welke periode het zicht wordt beperkt en of de mist zich uitbreidt en dichter wordt. De waarschuwingen voor gevaarlijk weer (code geel) worden regionaal voor de verschillende provincies gegeven. In de weerkunde is sprake van mist als het zicht in horizontale richting minder dan 1000 meter bedraagt. Voor het wegverkeer houdt dat in dat de lampen en overdag ook de contouren van een voertuig op een vlakke weg op maximaal die afstand zichtbaar zijn. Groot licht is op zo'n anderhalf keer die afstand zichtbaar, mits de autoruiten schoon zijn. Bij duisternis is het licht over een iets grotere afstand zichtbaar dan in even dichte mist overdag .

Dichte mist met een zicht van minder dan 200 meter kan zeer hinderlijk voor het verkeer op de weg en in de lucht. Zeer dichte mist met een zicht van minder dan 50 meter dwingt tot stapvoets rijden. In de weerrapporten wordt het zicht op de weerstations vermeld in meters.

Bron KNMI
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Powered by EzPortal