Het voorjaar nadert - het weer in maart

Topic gezien door 3422 bezoekers
Gestart door Johann, vr 24 feb 2012 - 15:28

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Johann

Het voorjaar nadert - het weer in maart

Volgens de Oud-Romeinse kalender was maart de eerste maand van het jaar, maar na invoering van de Juliaanse kalender in 45 voor Christus werd dat januari. De Romeinen spraken van Martius naar Mars, hun God van oorlog maar ook van vruchtbaarheid en wasdom. In de volksmond wordt maart thor- of dondermaand genoemd naar de Germaanse God van donder en oorlog, Thor of Donar. Later was maart lentemaand vanwege het lengen der dagen. Het grillige weer met korte buien dat karakteristiek is voor het voorjaar bezorgt maart ook wel de naam buienmaand, maar die naam past meer bij april. In maart regent het langer, gemiddeld in De Bilt 67 uur tegen 38 regenuren in augustus. Maart is hier over het tijdvak 1981-2010 met 67 mm natter dan februari (56 mm) en april (42 mm).

Het Waddengebied, de kop van Noord-Holland en het westen van Zeeland zijn de droogste gebieden met lokaal minder dan 60 mm. Elders valt gemiddeld 65 tot 75 mm, op de Veluwe plaatselijk 85 mm. Op landelijk gemiddeld 4 dagen valt er sneeuw, op 3 dagen hagel en net als in de winter wordt op 1 dag onweer gehoord. Door de grotere daglengte neemt het aantal zonuren sterk toe van gemiddeld 86 uur in De Bilt in februari tot 122 uur in maart. De Waddeneilanden zien de zon zo'n 115 tot 125 uren, het oosten van ons land komt iets boven de 100 zonuren uit. De zon schijnt 33 procent van de tijd dat ze kan schijnen. Van april tot en met augustus loopt de mogelijke zonneschijnduur door het zonniger weer op tot 39 ? 43 procent. Maart telt dan ook nog 5 zonloze dagen tegen 2 in april en 1 in augustus. De gemiddelde temperatuur loopt snel op van ongeveer 4 graden in het begin tot omstreeks 8 graden aan het einde van de maand. Het maandgemiddelde bedraagt 6,2 graden. In de eerste helft van de maand kan het nog flink winteren maar de hele maand is vorst mogelijk.


De nacht van 3 op 4 maart 2005 was met -20,7 graden in Marknesse de koudste in maart ooit

In totaal telt maart in De Bilt 8 vorstdagen met temperaturen onder nul en 1 dag met matige vorst tussen -5 en -10 graden. IJsdagen komen weinig voor, omdat de zon overdag veel warmte geeft. Vorst aan de grond komt gewoonlijk op 14 dagen voor. Op 3 dagen is het warmer dan 15 graden en ook een dag met meer dan 20 graden (warme dag) is al mogelijk. De eerste warme dag valt echter meestal pas in april. In overgangsmaand maart ontstaan soms actieve depressies die aanleiding kunnen geven tot storm.

Meest uitgebreide sneeuwdek in zeker vijftig jaar
Op 2 maart 2005 meldde Heeg in het zuidwesten van Friesland een sneeuwdikte van 50 cm, de dikste sneeuwlaag in ons land sinds midden jaren tachtig. Ook op de Waddeneilanden viel in de winters van 1985 en 1987 plaatselijk een halve meter. In Friesland, Groningen en Drenthe roept de sneeuwsituatie herinneringen op aan de sneeuwstormen in de winter van 1979, toen de sneeuw het openbare leven ontwrichtte.

Unieke hoeveelheden sneeuw in het noorden van ons land. Op verschillende plaatsen vielen tientallen centimeters. De KNMI-waarnemer in Heeg mat op 2 maart om 9 uur (8 uur UT) 50 cm. Een hoeveelheid van 20 cm of meer binnen 24 uur, die niet door de wind is opgewaaid, komt op een willekeurige plaats in het binnenland gemiddeld eens in de 10 jaar voor. Een hoeveelheid van 35 cm of meer komt gemiddeld eens in de halve eeuw voor. Aan de kust is dat nog zeldzamer. De sneeuwsituatie is nog unieker omdat niet een enkele plaats maar een groot gebied te maken heeft met zulke grote hoeveelheden en natuurlijk ook omdat het al maart is. (meer kaartjes met klimatologische gegevens voor Nederland)


Sneeuw zuidoost Friesland 2 maart 2005

Het komt zelden voor dat een zo groot deel van ons land zoveel sneeuw heeft als begin maart 2005. Ook hartje winter is dat uitzonderlijk. Uit de archieven van de klimatologische dienst van het KNMI blijkt dat er op 11 januari 1959 voor het laatst op grote schaal meer dan 20 cm sneeuw viel, die niet door de wind opwoei, dus waarschijnlijk is de huidige sneeuwsituatie de ergste van de laatste 50 jaar.

Bron: KNMI

aloa

En wat ook bij het voorjaar hoort zijn maartse buien. Persoonlijk vind ik dit mooi om te zien boven zee e.d. Wat weer voor mooie plaatjes kan zorgen.



Stukje van  knmi

Citeer
Karakteristiek in het voorjaar is een weertype met buien afgewisseld door flinke zonnige perioden. In deze maand worden dat ook wel Maartse buien genoemd. Onze zuiderburen hebben het over voorjaarsbuien, terwijl Duitse en Engelse weerkundingen spreken over Aprilwetter en April showers.. Meestal is het dan guur met relatief lage temperaturen en een vlagerige wind.
De koude uit de poolstreken afkomstige lucht wordt aan de achterkant van depressies naar het gebied van de Noordzee gevoerd. In het vroege voorjaar is de zee en de lucht vlak boven het water warmer dan de poollucht op grote hoogte in de atmosfeer.

Warme lucht is lichter dan koude, zodat het warme luchtlaagje vanaf de zee zal stijgen wat tot de vorming van talrijke wolken leidt. Dat proces is enigszins vergelijkbaar met opstijgende luchtbelletjes in een pan kokend water. In de atmosfeer kunnen de stapelvormige wolken tot enorme afzonderlijke buiencomplexen uitgroeien.

De buien kunnen vergezeld gaan van hagel en onweer. Als de lucht koud genoeg is kan een maartse bui ook (natte) sneeuw opleveren. Sneeuw- en hagel kunnen zorgen voor plotselinge gladheid. De laatste jaren gebeurt het zelden dat ze een laagje sneeuw opleveren.



Tyshane

Mooi artikel, het weer in maart kan inderdaad vaak opzienbarend zijn. Het kan zomaar al warm worden maar sneeuw is ook mogelijk, het kan echt alle kanten uit. Van mij hoeven de winterse perikelen dan niet meer zo, ik vind het wel leuk als de eerste voorjaarsprikken zich doen laten gelden, heerlijk. De typische maartse buien zijn dan wel weer leuk, want zoals gezegd, zeer fotogeniek. :)

Edit: Test bericht aanpassen...
Edit 2: Test 2 geslaagd! :)

Fren

Roert Maart zijn staart en krijgen we winterse taferelen of op naar de zomerse rokjes :P
The question is not IF disasters happen but WHEN they happen!
He, who controls the world, faces the

Johann

Citaat van: Fren op ma 27 feb 2012 - 19:27
Roert Maart zijn staart en krijgen we winterse taferelen of op naar de zomerse rokjes :P

Beide !   :)

Ciao Johann :D

Fren

The question is not IF disasters happen but WHEN they happen!
He, who controls the world, faces the

GekkeLeo


Marcel

Met vriendelijke groet,
Marcel  Mijn hobbypagina: https://www.flickr.com/photos/marcelwestland/

aloa


Powered by EzPortal