Nachtelijke vorst smaakt naar meer...

Topic gezien door 549 bezoekers
Gestart door TMCThomas, wo 20 nov 2019 - 14:50

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

TMCThomas

Nachtelijke vorst smaakt naar meer...
20-11-2019 door Jordi Bloem

...voor de winterliefhebbers. Nou, de lange termijn-weerkaarten zijn zeker niet kansloos.



Op sommige plaatsen hadden we matige vorst aan de grond, gedurende de nacht naar woensdag en de eerste uren van woensdagochtend. Ofwel: grasminimumtemperaturen, op 10 cm, kouder dan -5 graden. De kaart met minimumtemperaturen op 1,5 meter en 10 centimeter zie je bij dit verhaal staan. Op sommige plaatsen was het hierbij mistig en de rijp maakte de "voorwinterpret" in de herfst compleet. Dit zijn de gebruikelijke, witte plaatjes zo richting het einde van de herfst. De winterliefhebber wil (al) meer. Maar de korte en middellange termijn is voor hen 'nutteloos'. De lange termijn biedt wel wat perspectief. Laten we het voorzichtige virtuele hoop noemen...

Nog 1 koude nacht
Vanavond en komende nacht, dus in de nacht naar donderdag, kan het ook nog vriezen in gebieden waar het helder is en mist uitblijft. Hierna is het een tijdje gedaan met negatieve minimumtemperaturen. Overdag komt de 10 graden binnen handbereik, na morgen, donderdag. Want morgen is het nog killetjes met maxima tussen 4 en 7 graden.

Het is vrij rustig al die dagen met soms een regenbui maar ook af en toe de zon. De wind pendelt tussen oost en zuid en voert vanaf vrijdag wat zachtere (of minder koude) lucht naar ons. Na het weekend probeert de wind naar het zuidwesten of westen te draaien en hiermee is de weg vrij voor aanvoer van relatief zachte oceaanlucht met een enkele regenstoring. In de neerslagkanspluim is het wisselvallige weer goed te zien. En dit weertype kan mogelijk tot aan Sinterklaas, 5 december, duren.

Onzekerheid met winter(s)perspectief
Maar, verder wordt de lange termijn (richting begin december) onzeker, vanwege/met ook 'winterlijntjes'. Er zijn nu meer lijnen in de pluim, ten opzichte van voorgaande berekeningen, die voor kouder weer gaan. Er zijn kort gezegd twee 'routes' te onderscheiden in die pluimgrafiek. Een zachte bundel en een bundel met koudere opties...Gisteren kon je de uitvoerige, laatste update van onze winterverwachting lezen met hierin onzekere factoren. We zien nu in sommige lange termijnweerkaarten van het ECMWF een mogelijke kentering aan het einde van de volgende week, in de staart van november. Misschien wordt tegen die tijd een aanzetje tot winterweer gegeven, wordt een basis gelegd.

Er zijn namelijk berekeningen die een uitbraak van koude lucht vanaf het Noordpoolgebied aangeven. Deze lucht lijkt zuidwaarts te willen uitstromen, op weg naar onze omgeving, en wordt hierbij geholpen door het zuidwaarts wegduwen van de straalstroom. Dit is nu al gaande, maar het 'losweken' van arctische kou komt er mogelijk pas later volgende week. Dit wordt door onder meer de 'hoofdberekening' van het ECMWF van afgelopen nacht 1 uur berekend. Omdat het zo ver vooruit kijken is, is de onzekerheid automatisch vrij groot. Wijzigingen voorbehouden...De bovenluchtpluim, geldig voor 1500 meter, laat de onzekerheid nog beter zien. De spreiding in de lijntjes wordt groter.

Kans op Noordzeebuien met winters karakter
Voor de doorgewinterde weerman is het leuk en interessant om de eerstkomende modelruns met pluimen steeds uit te pluizen. Voor de winterliefhebber is er in ieder geval - virtuele - hoop. Mocht het inderdaad zo ver komen met die arctische uitbraken aan het einde van de verwachtingstermijn, dan kan die koude lucht boven het relatief warme Noordzeewater dermate onstabiel worden, dat de eerste winterse buien met (smeltende?) sneeuw uiteindelijk niet zijn uitgesloten. Ook een 'losse storing' in en met een (erg) koude bovenlucht kan voor een winterse verrassing zorgen, al dan niet op regionale schaal in het land. Dergelijke taferelen zagen we ook in bijvoorbeeld december 2010. Hoe dan ook, kansloos zijn de kaarten voor de winterliefhebber vandaag dus niet maar het is de vraag of dit de eerstkomende paar modelruns zo blijft.

Bron: weer.nl

Powered by EzPortal