Meteo Service Forum

Weernieuws => Seizoensgebonden => Topic gestart door: TMCThomas op di 24 mrt 2020 - 14:43

Titel: Natuur ligt 4 weken voor op schema
Bericht door: TMCThomas op di 24 mrt 2020 - 14:43
Natuur ligt 4 weken voor op schema
Maandag | 15:21 uur
(https://d3g9gdjixmgupp.cloudfront.net/wp-content/uploads/sites/4/2020/03/zon-002-630x354.jpg)

De afgelopen winter is zeer zacht verlopen en daardoor staat een groot deel van de natuur al in bloei. De eerste blaadjes verschijnen aan de bomen, overal zijn bloemen te zien, en diverse struiken zitten al in de knoppen. In vergelijking tot de afgelopen 50 jaar lopen we nu zo'n vier weken voor op 'normaal'. Na een relatief lange 'grijze' periode is dat natuurlijk heerlijk om te zien, maar tegelijkertijd spelen bij veel Nederlanders inmiddels ook hooikoortsklachten op.

Met ook het coronavirus dat zich momenteel snel verspreid en de veel voorkomende gewone verkoudheden in deze tijd van het jaar is het soms lastig om te onderscheiden of het nou gaat om griepachtige verschijnselen of toch hooikoorts. Na een lange natte periode zorgt warmer en momenteel ook droog weer ervoor dat de natuur flink uitschiet. Een groeizame periode, waarin bijvoorbeeld de berken nu snel verder gaan met de ontwikkeling van hun katjes.

Pollen in de lucht
En dan staat er momenteel ook nog eens flink wat wind. Voor wat betreft het verspreiden van pollen natuurlijk niet gunstig. De eerste bloeiende berken zijn in het zuiden van Limburg al gesignaleerd en het zal niet lang meer duren voordat ook in de rest van het land de eerste berken gaan bloeien. De komende dagen is het ook opletten op de eerste bloeiende kersen, pinksterbloemen en bijvoorbeeld boerenzwaluwen. Met de stevige wind komt het stuifmeel en pollen dan in grote getalen in de lucht, waarna veel hooikoortspatiënten (vaker/meer) klachten zullen gaan krijgen, zoals jeuk, niezen, benauwdheid en rode ogen.

Zeer zachte start van het jaar
De natuur loopt al zover voor door de (zeer) hoge temperaturen begin van dit jaar. De maand januari eindigde zeer zacht, met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 6,2 graden tegen een langjarig gemiddelde van 3,1 graden. Januari 2020 kreeg daarmee een plekje in de top 5 van zachtste januarimaanden sinds 1901. Februari verliep vervolgens ook uitzonderlijk zacht. Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 7,2 graden tegen 3,3 graden normaal, was het de op één na zachtste februarimaand ooit. Ook viel er in beide maanden flink wat regen.

Maart minder extreem
De maartmaand verliep tot nu toe minder zacht, met op dit moment een maandgemiddelde temperatuur van 7,3 graden tegen 6,2 graden normaal. We begonnen de maand wel met vrij hoge temperaturen, maar de laatste paar dagen vertoeven we juist in relatief koelere lucht, waardoor de maand uiteindelijk niet extreem zacht zal eindigen.

Nachtvorst
Een hogedrukgebied boven Scandinavië ligt standvastig op zijn plek en daar omheen wordt bij ons nu frisse en droge lucht aangevoerd. Lagedrukgebieden en bijbehorende storingen worden bovendien op afstand gehouden, waardoor het zowel overdag als 's nachts helemaal helder is. Overdag resulteert dat in volop zonneschijn, waar de natuur erg blij mee is, maar in de nachten koelt het onder een heldere hemel en met weinig wind juist erg snel af. Net zoals de afgelopen nachten daalt de temperatuur ook de komende nachten op veel plaatsen weer tot iets onder het vriespunt, waarbij het lokaal zelfs tot matige vorst kan komen. Hierdoor is er met de grote voorsprong in de natuur een groot risico op nachtvorstschade. In uw eigen tuin is het dan ook verstandig om plantjes 's nachts even af te dekken of binnen te zetten.

Door: Britta van Gendt, Weer.nl, Natuurkalender

Bron: weer.nl (https://www.weer.nl/nieuws/2020/natuur-ligt-4-weken-voor-op-schema/)