Winter discussietopic 2023/2024

Topic gezien door 107012 bezoekers
Gestart door TMCThomas, vr 01 dec 2023 - 18:45

Vorige topic - Volgende topic

Obi-One en 3 gasten bekijken dit topic.

TMCThomas

Citaat van: RicardoDimm op wo 07 feb 2024 - 19:50Wat zal dit betekenen voor midden en oost Europa? Ik ga volgende week vrijdag voor 10 dagen naar Lipno nad Vltavou in Tsjechiƫ. Tot nu toe wilt het daar ook nog niet echt vlotten met de kou/sneeuw.


Zou je dit scenario letterlijk nemen dan is er sprake van een licht winterse weertype maar echt winter wordt het daar in dit geval ook niet, wellicht een klein beetje sneeuw en wat nachtvorst.Wat betreft de sneeuwval van morgen: de focus lijkt wel echt op het noorden te gaan liggen, zelfs icon komt nu met wat accumulatie voor die regio. De rest van het land moet het waarschijnlijk gaan doen met natte sneeuw en regen. Hoe noordelijkerer hoe groter de kans op sneeuw met onder de grote rivieren eigenlijk enkel regen.Der RoX

Het wordt echt zoeken naar koude oplossingen. Met een licht negatieve AO en NAO (en een eventuele SSW) zou je verwachten dat er (over een x aantal weken) nog wat staat te gebeuren, maar ondertussen kijk ik alweer uit naar een grijze horizon  8)

Wie weet komt daar nog wat wits uit, maar eerlijk gezegd verwacht ik er weinig van. Het is wel windstil.

Morgen zou het zomaar 13 graden kunnen worden met een Z stroming. Ah well.
WiNtEr!!11!1!@

Armand

De neerslagzone trekt momenteel het land in met in Zeeland al enkele uren matige regen. Het is overal nog waterkoud. In de loop van de middag gaat beduidend zachtere lucht het zuiden binnentrekken. Verder naar het noorden zal neerslagafkoeling er juist voor zorgen dat er wat (natte) sneeuw mogelijk is. Ik verwacht de grootste kansen hierop vooral net noorden van de lijn Amsterdam-Enschede. Het gebied tussen de grote rivieren en deze lijn kan wellicht ook wat (klets)natte sneeuw verwachten.

Het is eigenlijk een net-niet situatie zoals het er nu naar uitziet. Er heeft zich afgelopen dagen geen koudereservoir kunnen opbouwen, waardoor je het echt moet hebben van de neerslagafkoeling. Dit betekent dat doorvallende neerslag de luchtkolom dermate moet laten afkoelen, dat de sneeuwvalgrens daalt richting grondniveau.  Bovendien is de bodem veel te warm. Mocht het uiteindelijk tot droge sneeuw komen, dan moeten deze vlokken de bodem eerst nog richting het vriespunt krijgen. Accumulatie op de weg lijkt daarmee niet zo groot, op koude oppervlaktes (weilanden, daken, auto's) kan dit wellicht wel gaan lukken.

Op langere termijn zien we weer wat meer invloed ontstaan van hogedrukgebieden. Die liggen zoals Thomas eerder vermeldde niet gunstig voor winterweer in onze omgeving. Desalniettemin levert dit waarschijnlijk wel een droger weertype op, wat natuurlijk ook al fijn is  ;)

Bacci

Volgens mij hoort het echt hard te regenen maar het voelt alsof het hele tijd motregent, heel gek of ik ben gek  :-X

Neerslagafkoeling is gaande , temp in noordelijk helft gaat langzaam naar beneden, alleen blijft helaas niet veel meer neerslag over, het lijkt zowaar boven ons land te verdampen

Jasneker

Mot sneeuw hier in Sneek nu, temperatuur viel naar 0 c.
Blijft uiteraaard  (nog) niks liggen.

Der RoX

Iemand interesse in een paar emmers water? Gratis af te halen!
WiNtEr!!11!1!@

TMCThomas


Bacci

Mooi om te zien  ::)

Het sneeuwt ook weer leuk in t noordoosten.
Hier helaas niet eens tot natte flatsen gekomen mja er is nog altijd hoop

Offtopic:


TMCThomas

Weinig winter te bekennen in de pluim helaas. Op termijn kansen maar de spreiding is zo groot dat dat niet zoveel waarde heeft.


Zynex

1 feb waren de berekeningen voor donderdag de 15e rond het vriespunt, gemiddelde van 3-4 graden.
Vandaag is de berekening voor donderdag de 15e een goede 15 graden... Ongelofelijk.

TMCThomas

Het zit niet mee inderdaad. Mooie kaarten in de 06 run van gfs, helaas wel weer lange termijn.Ondertussen komt zonkracht 1 in zicht.


Bacci

Tijd genoeg nog voor een wintertje!  ;D  8)

TMCThomas

Gewoon even omdat hij zo mooi is, lid 29 van het GEFS:
sjaak_trekhaak

Is ook echt die periode vanaf half oktober tot half april dat het regen, wind, grijs is. Ligt een warmere oceaan daar ten grondslag aan? Of pure pech? :D

Der RoX

Citaat van: TMCThomas op vr 09 feb 2024 - 15:07Gewoon even omdat hij zo mooi is, lid 29...

Garantie tot aan de deur!! 😎

Die Russische Beer zit bij Jakoetsk een hertenijsje te knauwen   ...wel een groot ijsje, denk ik
WiNtEr!!11!1!@

TMCThomas

Kan er helaas weinig positiefs over zeggen. Donderdag opvallend warm.flyineddy

Citaat van: TMCThomas op ma 12 feb 2024 - 21:55Kan er helaas weinig positiefs over zeggen. Donderdag opvallend warm.


Nou, daar is toch juist heel veel positiefs over te zeggen? Met name de temperatuur, die is met bijna 15 graden flink positief.  :-X

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Der RoX

Tja, in Finland ben je al echt maanden spek koper, al ben ik bang dat je die uit 20cm ijs moet hakken  8) 

WiNtEr!!11!1!@

Armand

Citaat van: Der RoX op di 13 feb 2024 - 08:51Tja, in Finland ben je al echt maanden spek koper, al ben ik bang dat je die uit 20cm ijs moet hakken  8) Haha, ja in Scandinaviƫ beleven ze toch behoorlijk winterweer dit seizoen. Ik heb geen cijfers paraat, maar lijkt me aannemelijk dat het voor Scandinavische begrippen een goede winter is. Hier in de Benelux geen sprake van winter de afgelopen dagen en ook de rest van februari lijkt bespaard te blijven van serieus winterweer.

Afgelopen dagen gelukkig wel wat langere droge periodes en wat zon, voor de carnavalvierders geen slecht weertype. Helaas tijdelijk maar, want vanuit het westen begint het alweer te regenen. Ook komende week blijft het vrij wisselvallig met regelmatig regen, maar soms ook wat drogere periodes. Donderdag wordt het opvallend zacht. Misschien tikken we hier in het zuiden wel de 17 graden aan.

Op LT zijn er geen significante signalen op toch nog een omwenteling naar winterweer in het einde van de maand. GFS gooit af en toe eens een interessante run erdoor, maar is hierin niet consistent. Het is frustrerend, maar we kunnen er niets aan veranderen helaas.

TMCThomas


Powered by EzPortal