Winter discussietopic 2023/2024

Topic gezien door 107017 bezoekers
Gestart door TMCThomas, vr 01 dec 2023 - 18:45

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 4 gasten bekijken dit topic.

Der RoX

Citaat van: Bubba op ma 05 feb 2024 - 19:55Alstublieft niet zeg, Vorig jaar werd er ook over een SSW gesproken, dat had toen volgens mij tot gevolg dat we van Maart tot en met Mei in een ijskoude oost stroming terecht kwamen, ik weet niet of de situaties vergelijkbaar zijn, maar anders moet ik nog even een paar herhalings recepten Prozac gaan halen.

De laatste SSW's met een winters gevolg in onze regio waren februari 2021 en maart 2018. Januari 2019 was er een SSW, maar lagen de drukgebieden niet goed, zodat het gier juist warm werd.

En uiteraard zijn er buiten jaren met een SSW ook mogelijkheden tot winters weer en snijdende oostenwind

WiNtEr!!11!1!@

Bacci

Achja volgens mij is het nu al redelijk warm genoeg en de winters zijn zooooo zacht, als het dan even koud wordt in de lentemaanden tja ....

4seasons

Off topic

Het winterweer is relatief, het kan veel slechter, zie hieronder.

 

Ondertussen aan de andere kant van de oceaan, in dit geval de westkust van de VS, een fikse storm/overstromingen en evacuaties.
Is dit het gevolg van El Nino?


CiteerLive updates:
Californië geteisterd door 'potentieel historische' storm; 38 miljoen vallen onder overstromingswaarschuwingen
Zware regenval op lagere hoogten zou overstromingen kunnen veroorzaken, terwijl hogere delen zich schrap zetten voor mogelijke white-out-omstandigheden die reizen gevaarlijk tot bijna onmogelijk zouden maken.

Zie verder:
https://www.nbcnews.com/news/weather/live-blog/potentially-life-threatening-storm-system-begins-pounding-california-l-rcna137204

CiteerMiljoenen mensen in Californië worden geconfronteerd met mogelijk levensbedreigende overstromingen, omdat een storm stortregens naar de staat brengt.

Er kan maandag in Los Angeles en de omliggende gebieden in slechts 24 uur tijd ongeveer een half jaar aan regen vallen.

De 'atmosferische rivieren' die de stormen veroorzaken, hebben al regen, wind en sneeuw naar delen van Californië gebracht.

De storm doodde één man in Sacramento Valley, die zondag stierf nadat een boom op hem viel als gevolg van hevige wind.

In tien provincies van de staat is de noodtoestand uitgeroepen.

Voorspellers hebben gezegd dat hevige regen nu het grootste risico is waarmee Californië wordt geconfronteerd, en plotselinge overstromingen en modderstromen zou kunnen veroorzaken. Ambtenaren hebben evacuatiebevelen uitgevaardigd voor inwoners van verschillende provincies, waaronder Los Angeles en Santa Barbara.

Maandag heeft de Weather Prediction Service (WPC), onderdeel van de National Weather Service (NWS), een waarschuwing van niveau vier afgegeven voor regenval in de zuidelijke delen van de staat.

Deze waarschuwingen volgen op wat al een recorddag voor de staat is geweest. De NWS zei dat er zondag in het centrum van Los Angeles 4,10 centimeter regen viel, waarmee het vorige record van 2,5 centimeter uit 1927 werd overtroffen.

Maandag zal naar verwachting nog erger zijn, waarbij de NWS waarschuwt dat het "een van de meest dramatische weerdagen in de recente geschiedenis" zou kunnen zijn.

Zie verder:
https://www.bbc.com/news/world-us-canada-68202944

LIVE storm chasers
Bubba

Citaat van: Bacci op ma 05 feb 2024 - 20:27Achja volgens mij is het nu al redelijk warm genoeg en de winters zijn zooooo zacht, als het dan even koud wordt in de lentemaanden tja ....

Tjonge jonge schrijf dan niks, Hoezo is het nu al redelijk warm, je doet net of het 20 graden is, met die pleuris wind vind ik er nog steeds geen reet aan buiten hoor, misschien loop jij in je T-shirt rond.

Het is elk jaar hetzelfde met jullie zogenaamde winterliefhebbers, als de temperatuur maar in de buurt komt van het vriespunt, of er dreigt een sneeuwvlok te vallen slaat iedereen op tilt.
En het kan ook niet lang genoeg duren, het liefst tot Juli.
Als we nou nog echt winter hadden kan ik er ook wel van genieten, maar na wederom zes maanden herfst ben ik er wel klaar mee, en dan heb ik het liefst dat de temperaturen halverwege Maart gaan stijgen, en dat we het zonnetje weer eens wat vaker te zien krijgen.

Maar ja de zeisoenen zijn de zeisoenen niet meer, de winter slaan we al een tijdje over, en misschien is de lente wel de volgende.

Bacci

Ik ben een weerliefhebber en alles wat met natuur te maken heeft  :P

Donderdag kan het trouwens in het noordoosten echt wit worden als het hard en lang genoeg blijft doorsneeuwen

Edit: Ik moet helaas wel zeggen dat de koudere oplossingen er langzamerhand al uitgaan. Zo zie je maar weer dat je met negativiteit nergens komt.
Doe mij maar wintertje eind februari/begin maart

Jasneker

Elk voordeel heeft zijn nadeel en andersom.
Had wel gehoopt op wat winter maar aan de andere kant zijn er hele volksstammen die hun energie verbruik in de gaen houden...
Makkelijk zeggen dan vanuit een energie ++ huis net gerenoveerd dat je graag een goede winter ziet, maar grote groepen mensen in oude huizen hun energie verbruik als een havik in de gaten houden en geen keus hebben...
Maar goed, we weten allemaal dat de 1963 winters wel heel erg zeldzaam zijn...
Ik heb hem als 10 jarig jongetje meegemaakt, en dat staat me nog als de dag van gisteren bij, net als wakker worden met de rijp van je adem op de wollen AaBb dekens, alleen de kamer warm rest van het huis tochte het en vroor het net zo hard als buiten..

Februari en begin maart is er nog .... wie weet  8)

zwoof

Citaat van: Bubba op ma 05 feb 2024 - 21:03Tjonge jonge schrijf dan niks, Hoezo is het nu al redelijk warm, je doet net of het 20 graden is, met die pleuris wind vind ik er nog steeds geen reet aan buiten hoor, misschien loop jij in je T-shirt rond.

Het is elk jaar hetzelfde met jullie zogenaamde winterliefhebbers, als de temperatuur maar in de buurt komt van het vriespunt, of er dreigt een sneeuwvlok te vallen slaat iedereen op tilt.
En het kan ook niet lang genoeg duren, het liefst tot Juli.
Als we nou nog echt winter hadden kan ik er ook wel van genieten, maar na wederom zes maanden herfst ben ik er wel klaar mee, en dan heb ik het liefst dat de temperaturen halverwege Maart gaan stijgen, en dat we het zonnetje weer eens wat vaker te zien krijgen.

Maar ja de zeisoenen zijn de zeisoenen niet meer, de winter slaan we al een tijdje over, en misschien is de lente wel de volgende.


De boze burger, Haha! ;D   

Maar zonder gekheid, laten we het even bij de feiten houden. Het altijd al zo geweest dat maart nog serieus winterweer kan opleveren. De echte winterliefhebber maakt het geen moer uit of een winters weekje of die sneeuwbuien nu in januari of maart plaatsvinden. En hoezo zogenaamde winter liefhebbers? Je suggereert dat mensen de liefde en passie voor winters weer hier faken. Overigens de lenteseizoenen zijn ook niet kouder geworden ofzo. Sterker nog, de huidige voorjaarsmaanden verlopen tegenwoordig gemiddeld zelfs fors warmer dan vroeger het geval was. Ook de kans op winterse periodes in maart nemen dus helaas alleen maar af, net zoals dat in de rest van de winterperiode ook het geval is.

Hier een overzicht van de gemiddelde maand en seizoentemperaturen sinds 1901:

Der RoX

Echt overtuigend vind ik het na morgen nog niet, al zien we wel iets richting een licht winterse trend gaan. Die kan er echter ook zo weer uit zijn in de komende runs. De Control lijkt iig iets leuks te zien.

Verderop zien we uiteraard verwaarsloosbare excessen zoals +16 en -13, maar ja... weet het natuurlijk maar nooit hier haha

 Het zal wel weer op de details aankomen...

WiNtEr!!11!1!@

Jenkie

Is er al iets bekend over de sneeuw donderdag? Het noorden...tot waar? Wat zeggen de modellen?

zwoof

Citaat van: Jenkie op di 06 feb 2024 - 10:22Is er al iets bekend over de sneeuw donderdag? Het noorden...tot waar? Wat zeggen de modellen?

De grens van mogelijke sneeuw accumulatie ligt volgens EC (00Z) op de lijn van Enschede - Den Helder. 
(Mocht het uitkomen, uiteraard van zeer tijdelijke aard). De laatste uitdraai van modellen GFS (06Z) en ARPEGE (06Z) berekenen de accumulatiegrens een stuk lager: 
Jenkie

Dankjewel Zwoof, dan zou ik net geluk hebben. Ook al is het maar tijdelijk

Armand

De nieuwe Harmonie laat de donderdag nu ook binnen de verwachtingstermijn komen en komt met (natte) sneeuwval grofweg ten noorden van de grote rivieren:Ik vermoed wel dat het lastig gaat worden om tot accumulatie te komen. Het is weer zo'n typische situatie waar neerslagafkoeling uiteindelijk voor transformatie naar (natte) sneeuw moet zorgen. Er is geen kou aanwezig op grondniveau en al helemaal niet in de grond. Bovendien is de timing niet heel gunstig.

Een hele andere situatie dan een paar weken terug bij de LMG helaas.

TMCThomas

Mooie scherpe grens te zien op de radarbeelden.Laatste harmonie breidt de schaal van de sneeuwval nog wat verder uit, toch heb ook ik mijn twijfels erbij. Harmonie wil nog wel eens overdrijven wat betreft sneeuwval. Icon komt ook met sneeuw maar laad het eigenlijk nergens tot accumulatie komen, dat lijkt me eigenlijk realistischer.


Bacci

kou komt langzaam binnen


Zynex

Het wil nog niet erg lukken! Wel bizar om te zien hoe ontzettend veel kou er ten oosten van ons is...
Nog niet zo gezien deze winter. Heel Rusland is letterlijk paars op de windy app.

Ubachsberg

Natte sneeuw zuid limburg, blijft niet liggen

Armand

Citaat van: Ubachsberg op wo 07 feb 2024 - 13:47Natte sneeuw zuid limburg, blijft niet liggen

Inderdaad ook hier vanmiddag wat kletsnatte vlokken tussen de regen. Je zag het goed op de autoruiten. Mag verder geen naam hebben natuurlijk. Voor de rest vooral een behoorlijke bak regen met hier 22mm in de regenmeter.

Der RoX

Citaat van: Zynex op wo 07 feb 2024 - 11:07Het wil nog niet erg lukken! Wel bizar om te zien hoe ontzettend veel kou er ten oosten van ons is...
Nog niet zo gezien deze winter. Heel Rusland is letterlijk paars op de windy app.Tja...
WiNtEr!!11!1!@

TMCThomas

Imposante hogedrukgebieden in de nieuwe gfs run maar met de huidige locatie hebben we er niet zo veel aan. wel droger en frisser.
RicardoDimm

Citaat van: TMCThomas op wo 07 feb 2024 - 18:30Imposante hogedrukgebieden in de nieuwe gfs run maar met de huidige locatie hebben we er niet zo veel aan. wel droger en frisser.


Wat zal dit betekenen voor midden en oost Europa? Ik ga volgende week vrijdag voor 10 dagen naar Lipno nad Vltavou in Tsjechië. Tot nu toe wilt het daar ook nog niet echt vlotten met de kou/sneeuw.

Powered by EzPortal