LIVE-BEELDEN uitbarsting vulkaan op La Palma (Canarische eilanden)

Topic gezien door 8093 bezoekers
Gestart door 4seasons, zo 19 sep 2021 - 19:23

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

4seasons

Na dagen van enorm veel aardbevingen is vandaag de vulkaan op het eiland La Palma (Canarische eilanden) uitgebarsten.Hier een aantal LIVE-streams:(Dit is een opname, niet live).

flyineddy

Gaat goed tekeer daar. Meerdere spleten met lava-fonteinen van zeker enkele honderden meters hoog.  :o

Ook goed te zien op deze live-stream:

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

4seasons

Op de website van de RIVM:


Door de vulkaanuitbarsting op La Palma (Spanje) drijft een wolk richting Noordwest-Europa met verhoogde zwaveldioxide (SO2 zwaveldioxide ) concentraties. De wolk bereikt Nederland in de nacht van zaterdag op zondag. Op basis van de beschikbare informatie is er op dit moment geen reden om te veronderstellen dat er risico's voor de volksgezondheid zullen optreden.


Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  gebruikt onder meer de meetgegevens van het luchtmeetnet om de luchtkwaliteit te monitoren. Het RIVM meet op zo'n 50 plaatsen in Nederland vervuilende stoffen in de lucht op leefniveau. We volgen de metingen nauwlettend, vooral voor zwaveldioxide. De laatste metingen zijn te zien op de website van het luchtmeetnet.https://www.luchtmeetnet.nl/


Meting zwaveldioxide:
https://www.luchtmeetnet.nl/meetpunten?component=SO2

https://www.luchtmeetnet.nl/verwacht?component=LKI


.

4seasons


flyineddy

Er vinden zo nu en dan flinke explosies plaats in de uitbarsting, soms met zichtbare schokgolf zoals in dit filmpje:


Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

4seasons

CiteerEr vinden zo nu en dan flinke explosies plaats in de uitbarsting, soms met zichtbare schokgolf zoals in dit filmpje:

Eddy.

Heb gisterenavond gedeeltelijk de live-beelden gevolgd.
Wat een indrukwekkend natuurgeweld. Zag de enorme lavastroom hele stukken wanden van de krater meenemen op de weg naar beneden.
Wereldwijd wordt (ook op dit moment) naar de nu beschikbare live-beelden van de uitbarsting gekeken.


Hier live-beeld multivieuw
Wat extra info om te volgen:

Luchtkwaliteit
https://waqi.info/#/c/52.049/5.479/7.8z


webcams palma

locaties van de camera's
https://lapalma.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=4266abacc37648b394026a02cb576e56

https://ign-esp.maps.arcgis.com/apps/webappviewer3d/index.html?id=7c1fe45540bb4ac0a5b7d6bcb3a96bfc

https://webcamlapalma-lapalma.opendata.arcgis.com/


View towards the vulcanic eruption on La Palma
CiteerKooldioxide (CO 2 ) opgesloten in laaggelegen gebieden kan dodelijk zijn voor mens en dier
Kooldioxide vormt ongeveer 0,04% van de lucht in de atmosfeer van de aarde. In een gemiddeld jaar stoten vulkanen tussen de 180 en 440 miljoen ton koolstofdioxide uit. Wanneer dit kleurloze, geurloze gas door vulkanen wordt uitgestoten, wordt het doorgaans zeer snel verdund tot lage concentraties en is het niet levensbedreigend. Omdat koud kooldioxidegas echter zwaarder is dan lucht, kan het naar laaggelegen gebieden stromen waar het in bepaalde, zeer stabiele atmosferische omstandigheden veel hogere concentraties kan bereiken. Dit kan ernstige risico's opleveren voor mens en dier. Ademlucht met meer dan 3% CO 2  kan snel leiden tot hoofdpijn, duizeligheid, verhoogde hartslag en ademhalingsmoeilijkheden. Bij mengverhoudingen van meer dan ongeveer 15% veroorzaakt kooldioxide snel bewusteloosheid en de dood.


In vulkanische of andere gebieden waar CO 2 -emissies plaatsvinden, is het belangrijk om kleine depressies en lage gebieden die CO 2  -vallen kunnen zijn, te vermijden . De grens tussen gezonde lucht en dodelijk gas kan extreem scherp zijn; zelfs een enkele stap opwaarts kan voldoende zijn om aan de dood te ontsnappen. In 2006,  werden drie skigebieden leden patrouille gedood bij Mammoth Mountain ski-oord  na een val in een sneeuw depressie rond een vulkanische  fumarole  en gevuld met koele CO 2  gas. Hoge concentraties CO 2  -gas in de bodem kunnen ook vegetatie beschadigen of vernietigen, zoals zichtbaar is in verschillende gebieden op  Mammoth Mountain .
Naast hun directe gevaar, hebben vulkanische  CO 2  -emissies ook het vermogen om het wereldwijde klimaat te beïnvloeden , maar wetenschappelijke studies geven aan dat de gemiddelde wereldwijde vulkanische output onbeduidend is in vergelijking met emissies door menselijke activiteit.

Zwaveldioxide (SO 2 ) is irriterend voor ogen, huid en luchtwegen
Zwaveldioxide is een kleurloos gas met een penetrante geur die de huid en de weefsels en slijmvliezen van de ogen, neus en keel irriteert. SO 2  -uitstoot kan leiden tot zure regen en luchtvervuiling benedenwinds van een vulkaan - bij de vulkaan Kīlauea op Hawaï produceren hoge concentraties zwaveldioxide vulkanische smog (VOG) die aanhoudende gezondheidsproblemen veroorzaakt voor de bevolking benedenwinds. Tijdens zeer grote uitbarstingen kan SO 2  worden geïnjecteerd tot een hoogte van meer dan 10 km in de stratosfeer. Hier wordt SO 2 omgezet in sulfaataerosolen die zonlicht weerkaatsen en daardoor een verkoelend effect hebben op het klimaat op aarde. Ze spelen ook een rol bij de aantasting van de ozonlaag, aangezien veel van de reacties die ozon vernietigen, plaatsvinden op het oppervlak van dergelijke aerosolen.

Vulkanen kunnen het klimaat beïnvloeden
Vulkanen kunnen klimaatverandering beïnvloeden. Tijdens grote explosieve uitbarstingen worden enorme hoeveelheden vulkanisch gas, aerosoldruppels en as in de stratosfeer geïnjecteerd. Geïnjecteerde as valt snel uit de stratosfeer - het meeste wordt binnen enkele dagen tot weken verwijderd - en heeft weinig invloed op de klimaatverandering. Maar vulkanische gassen zoals zwaveldioxide kunnen wereldwijde afkoeling veroorzaken, terwijl vulkanische koolstofdioxide, een broeikasgas, het potentieel heeft om de opwarming van de aarde te bevorderen.
Sulfaataërosolen kunnen het klimaat afkoelen en de ozonlaag van de aarde aantasten
De belangrijkste klimaateffecten van vulkanische injecties in de stratosfeer komen van de omzetting van zwaveldioxide in zwavelzuur, dat snel condenseert in de stratosfeer om fijne sulfaataerosolen te vormen. De aerosolen vergroten de reflectie van straling van de zon terug in de ruimte, waardoor de lagere atmosfeer of troposfeer van de aarde wordt gekoeld.
Verschillende uitbarstingen in de afgelopen eeuw hebben geleid tot een daling van de gemiddelde temperatuur aan het aardoppervlak met een halve graad (schaal van Fahrenheit) gedurende een periode van één tot drie jaar. De uitbarsting van de berg Pinatubo op 15 juni 1991 was een van de grootste uitbarstingen van de twintigste eeuw en injecteerde een zwaveldioxidewolk van 20 miljoen ton (metrische schaal) in de stratosfeer op een hoogte van meer dan 20 mijl. De Pinatubo-wolk was de grootste zwaveldioxidewolk die ooit in de stratosfeer is waargenomen sinds het begin van dergelijke waarnemingen door satellieten in 1978. Hij veroorzaakte wat wordt beschouwd als de grootste aërosolverstoring van de stratosfeer in de twintigste eeuw, hoewel waarschijnlijk kleiner dan de verstoringen van uitbarstingen van Krakatau in 1883 en Tambora in 1815.

Bron:
https://www.usgs.gov/natural-hazards/volcano-hazards/volcanoes-can-affect-climate
en
https://www.usgs.gov/natural-hazards/volcano-hazards/volcanic-gases
ThaGhostNL

Bedankt voor de updates! Deze Live cams zijn erg interessant.

Gisteren (Zaterdag) is er aan de basis van de Vulkaan een nieuw fissure (spleet) ontstaan die een stuk meer produceert dan de eerste. De eerste geeft nog wel lava fonteinen die door harde explosies ingeleid worden. Al is in de afgelopen uren die activiteit wel redelijk ingezakt.
Overigens is de nieuwe fissure slecht nieuws voor La Palma, die andermaal met nieuwe lava stromen te maken hebben.

tekst gaat door onder dit filmpje.
Nieuwe fissure vandaag (zondag)

Live cams

Voor wie de vulkaan Geldingadalir in IJsland ook volgt. Ik heb alle linkjes verzameld en hieronder met naam en zicht toegevoegd.
Eventuele aanvullingen hierop zijn altijd welkom.

La Palma - Cumbre Vieja:

Live 1 - Zicht op de kegel en nieuwe fissure


Live 2 - Zicht op de kegel en het meest explosieve deel van de vulkaan.


IJsland - Geldingadalir:

Live 1 - Krater


Live 2 - Overzicht van de beschikbare streams


Live 3 - Mogelijk Lavastroom pad, aan de linkerkant de dijk die de stroom moet stopen/vertragen
()
My brain is like my internet browser. I got like 19 tabs open, 3 of them are glitching and where the fuck is that music comming from.

4seasons

Wat een spektakel!LIVE-beelden:En deze nog met info van de afstand lavastroom naar de oceaan etc.
(link staat een aantal post hierboven ook al vermeld)
Deze toont ook de aardbevingen.

maxzz

Groeten,
Richard

ThaGhostNL

Weer een korte update betreffende de live cams, hopelijk blijven deze cams wel bereikbaar op het zelfde kanaal.
Als eerste de vaste livecam bron van TelevisionCanaria. (Meer links onder de Youtube embed)De volgende Livecams zijn niet officieel en kunnen offline zijn

bron: Levonel


bron: RTVE Noticias


bron: TV La Palma


My brain is like my internet browser. I got like 19 tabs open, 3 of them are glitching and where the fuck is that music comming from.

4seasons

ThaGhostNL, bedankt voor de update!Deze lIVE-cam staat dichtbij op de krater gericht ("mooier" beeld om te volgen)


Deze kijk ik juist om ook de chat een beetje te kunnen volgen:
4seasons

Allemachtig  :o
La Palma heeft ook vandaag weer veel aardbevingen geregistreerd.
Tot een paar uur geleden ongeveer 75 bevingen, waarvan de zwaarste met een magnitude van 4.3
Wat een vuurwerkshow op dit moment!
En wat een enorm bulderend geluid moeten de bewoners / toeristen op het eiland aanhoren ::)

Bij deze live-beelden kan je ook chatten, wel gerelateerd aan de vulkaan en in het Engels en waar ook personen uit Nederland aanwezig zijn:
enHier ook nog de multiview waar je ook kan meechatten:


.


4seasons

Ondertussen bij de vulkaan op La Palma;


CiteerLuchtvaartmaatschappijen moeten meer vluchten annuleren omdat lava uit de vulkaan La Palma blijft stromen

Lava bleef zaterdag stijgen vanuit een nieuwe spleet in de vulkaan Cumbre Vieja in La Palma, waardoor alles in zijn kielzog werd vernietigd.

As-pluimen stegen vrijdag tot ongeveer drie en een half duizend meter hoogte toen stofwolken richting de luchthaven dreven, die een week gesloten was.

Gevoed door stormachtig weer, blijft deze as de lokale bedrijven en het toerisme ontwrichten.

Veel luchtvaartmaatschappijen hebben vluchten naar het Spaanse eiland geannuleerd. Een van deze operators, TUI, heeft aangekondigd dat het de vluchten naar het eiland pas op 16 december zal hervatten.

In een verklaring zei TUI: "Vanwege de aanhoudende situatie hebben we helaas alle vluchten naar La Palma die vertrekken tot en met 15 december 2021 moeten annuleren".

Bron: EuronewsCiteerUitbarsting op La Palma, vandaag | Lava komt uit een nieuw emitterend centrum en vormt een andere stroom

De vulkaan Cumbre Vieja op La Palma barst al tien weken uit. Ten minste één nieuw emitterend centrum verdrijft lava in het oostelijke deel van de vulkaan en heeft een nieuwe stroom gevormd. Sinds vanochtend zijn er vijftig aardbevingen op het eiland geweest.

De luchthaven van het eiland  werd deze zaterdagmiddag weer operationeel om de  as op te ruimen , een taak die de regen heeft bemoeilijkt, melden bronnen bij Aena. Deze zondag gaat het vliegveld gewoon door.

De vulkaan blijft een aanzienlijke hoeveelheid magma uitstoten en heeft een totale oppervlakte van meer dan 1.100 hectare aangetast, volgens het vulkanische noodplan van de Canarische Eilanden (Pevolca).


Volg het laatste uur van de uitbarsting tot op de minuut:
De meting van de rook- en aswolk die deze zondag is uitgevoerd, plaatst deze op een hoogte van 1.600 meter, in zuidwestelijke richting. Het Nationaal Geografisch Instituut (IGN) berekent dat de hoogte van de kegel momenteel 1.126 meter boven zeeniveau is.

12:51   Het National Geographic Institute (IGN) telt 91 aardbevingen in de afgelopen 24 uur, waarvan zes door de bevolking gevoeld. De meeste zijn geregistreerd op gemiddelde diepten, tussen 10 en 15 kilometer. Specialisten wijzen erop dat de toename van ondiepere seismische activiteit verband houdt met de aanvoer van magma uit diepere lagen.

12:46   De hoogte in ongeveer zes centimeter van het oppervlak nabij de kegel van de vulkaan is de afgelopen uren teruggekeerd, heeft het National Geographic Institute (IGN) gespecificeerd. Dit valt tijdelijk samen met de opening, vanmorgen, van een nieuwe lava- en pyroclastische emissiemond die een stroom heeft gegenereerd die langs de noordwestelijke helling naar beneden stroomt. In haar rapport merkt de IGN op dat het trillingssignaal, de vibratie die wordt geproduceerd door de lavastroom door de leiding naar de oppervlakte, gedurende de nacht toenam.

Zie:
https://www.rtve.es/noticias/20211128/erupcion-volcan-palma-ultima-hora/2234501.shtml


Nieuwe opening bij de vulkaan(time-lapse):
Meer beelden/info via o.a. deze bij twitter:
https://twitter.com/i/status/1464924519257325572

https://twitter.com/i/status/1464887289637658625LIVE-beelden vulkaan:

.

Powered by EzPortal