Zware aardbevingen: Haiti 7.2 - / Alaska 8.2 / Sandwicheilanden + vulkanen

Topic gezien door 1594 bezoekers
Gestart door 4seasons, za 14 aug 2021 - 18:01

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

4seasons

Meerdere zware aardbevingen vandaag/gisteren


Opnieuw is Haiti getroffen door een zeer zware aardbeving.
Deze had een kracht van 7.2 op de schaal van Richter.
Er is sprake van dodelijke slachtoffers, de juiste cijfers ontbreken nog.Ook Alaska is getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,9 op de schaal van Richter.
https://earthquake.alaska.edu/event/021adyci6n

https://earthquake.alaska.edu/earthquakes?XQAAAAIrAAAAAAAAAABBqQmmE3eV5EUgH7ZjD94iJiVMMAE8c_X4lDjZ2iAm7PYk-UHTXJkNrlFyOHOvUlz__24tAAA


En dan nog een reeks bevingen bij de Sandwich eilanden:


Hier een recente lijst tot 2021-08-14 14:57:35.2 UTC uur
daarop veel bevingen geregistreerd bij de Sandwich eilanden:
http://geofon.gfz-potsdam.de/eqinfo/list.phpEn dan hebben we nog deze week 3 vulkanen bij Alaska op oranje

CiteerDrie vulkanen barsten gelijktijdig uit in Alaska
Wetenschappers blijven de activiteit in Aleutians, andere Amerikaanse sites volgen

Het wordt steeds spannender op de Aleoeten van Alaska. Vier afgelegen vulkanen zijn actief in de archipel die uitsteken uit de 49e staat, die deel uitmaakt van de "ring van vuur" waar de tektonische plaat in de Stille Oceaan verschillende andere ontmoet.

Drie van de vulkanen barsten uit of spuwen stoom en as, terwijl de vierde verhoogde oppervlaktetemperaturen vertoont, volgens het Alaska Volcano Observatory (AVO) , een gezamenlijk programma van de United States Geological Survey, Geophysical Institute of the University of Alaska, Fairbanks en Alaska Division van geologische en geofysische onderzoeken.

Wetenschappers stellen het dreigingsniveau voor "orange" als teken van uitbarstingen zijn aan de gang voor de Grote Sitkin , Pavlof en Semisopochnoi vulkanen, meldt Mark Thiessen van de Associated Press . Momenteel is Cleveland "geel" vanwege tekenen van onrust. Alle vier bevinden zich in afgelegen delen van de Aleoeten.

De Pavlof- vulkaan, gelegen op het schiereiland, is het meest actief. Episodische lage asemissies en kleine explosies zijn gedetecteerd door een webcam die is opgesteld op de top van de 8,261-voet stratovulkaan, die meestal bedekt is met sneeuw en ijs.

Pavlof, die voor het laatst in 2016 uitbrak, ligt ongeveer 55 mijl ten noordoosten van Cold Bay, een stad met 108 inwoners. De gemeenschap wordt op dit moment niet als risicovol beschouwd.

"Het is een heel stiekeme vulkaan", vertelt Chris Waythomas, een geoloog bij het Alaska Volcano Observatory, aan AP. "Het kan zonder veel waarschuwing op gang komen."


De andere drie vulkanen bevinden zich op eilanden verder langs de archipel die de Beringzee en de Noord-Stille Oceaan scheidt. Wetenschappers ontdekten een lavafontein op de top van Great Sitkin , ook een stratovulkaan met een caldera en een koepel. Great Sitkin Island heeft twee kleine dorpjes met minder dan 400 inwoners.

De vulkaan op het onbewoonde eiland Semisopochnoi is met tussenpozen uitgebarsten en heeft aspluimen 10.000 voet de lucht in gestuurd, meldt Jenna Romaine van Changing America .

Tot dusverre heeft Cleveland , gelegen aan de westkant van Chuginadak Island, lage niveaus van seismische activiteit vertoond, terwijl satellietbeelden verhoogde oppervlaktetemperaturen hebben gedetecteerd, volgens AVO-updates . Deze vulkaan is voor het laatst uitgebarsten in 2020.

Wetenschappers blijven de vulkanen nauwlettend volgen op tekenen van veranderingen of toename van activiteit.

Bron: Smithsonian


Hier de webcams van de vulkanen in Alaska (VS)
https://www.avo.alaska.edu/


En de Etna was deze week weer uitgebroken:
Live beelden:

en via Skyline webcams:
https://www.skylinewebcams.com/en/webcam/italia/sicilia/catania.html


.Powered by EzPortal