Bosbranden in Griekenland zetten door: al 90.000 hectare verwoest

Topic gezien door 1382 bezoekers
Gestart door TMCThomas, di 10 aug 2021 - 17:48

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

TMCThomas

Bosbranden in Griekenland zetten door: al 90.000 hectare verwoest


Brandweermannen proberen het vuur op het zwaar getroffen eiland Evia onder controle te krijgen. © AFP

De bosbranden in Griekenland hebben tot nu toe al zeker 90.000 hectare aan grond verwoest. Het geologische instituut van de universiteit van Athene heeft de schade berekend en zegt dat er nog veel meer afgebrande grond gaat bijkomen.

Op veel plekken in Griekenland woeden nog steeds bosbranden. ,,De data veranderen continu, aangezien het vuur nog niet geblust is", zegt hoogleraar geologie Niki Evelpidou tegen de Griekse krant Kathimerini. En zelfs als de branden geblust zijn, is het gevaar nog niet geweken volgens Evelpidou. De grond is na bosbranden extra kwetsbaar voor overstromingen en aardverschuivingen. ,,Dit is de laatste jaren vaak voorgekomen na veel regen."


Bewoners van het zwaar getroffen eiland Evia worden geëvacueerd met een veerboot. © AFP

Het eiland Evia is het hardst getroffen zegt de hoogleraar. Daar is zeker 50.000 hectare bos verbrand. Het vuur is daar nog niet geblust en blijft zich uitbreiden. Op het schiereiland Peloponnesos is al ruim 10.000 hectare grond in as gelegd.

Branden in Turkije goeddeels onder controle
In Turkije lijken inmiddels vrijwel alle branden onder controle gebracht. Alleen in de zuidwestelijke Turkse provincie Mugla heeft de brandweer nog moeite een brand te bestrijden door de combinatie van hitte, droogte en harde wind.

Vanaf eind juli waren er in Turkije ruim 200 natuurbranden. De branden veroorzaakten bijzonder ernstige schade in de kustprovincies Antalya en Mugla. Alleen al in Mugla is volgens de autoriteiten meer dan 66.000 hectare land afgebrand. Landelijk is naar schatting in totaal zo'n 150.000 hectare (1500 vierkante kilometer) vernietigd. De oorzaken van de bosbranden worden nog onderzocht.


Bewoners van het zwaar getroffen eiland Evia schieten de brandweer te hulp. © AFP


Een verwoest huis op het eiland Evia. © AP

bron: AD.nl

TMCThomas


Powered by EzPortal