9,6 miljoen ton SO2 uitgestoten in 6 maanden bij uitbarsting Holuhraun

Topic gezien door 2165 bezoekers
Gestart door 4seasons, zo 28 jan 2018 - 13:39

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

4seasons

Bron: IMO (Icelandic Meteorological Office IJsland)


9,6 miljoen ton SO2 uitgestoten in 6 maanden bij uitbarsting Holuhraun (Bardarbunga)IJsland

Vertaald met Google translate
Een nieuw artikel dat afgelopen week in Geowetenschappen is gepubliceerd, meldt dat de Holuhraun-uitbarsting de meeste SO2 (zwaveldioxide) van enige uitbundige (niet-explosieve) uitbarsting in de wereld op jaarbasis sinds 1978 heeft vrijgegeven, de komst van satelliet-monitoring van wolken van vulkaanuitbarstingen.

De Holuhraun-uitbarsting bracht 16 keer zoveel SO2 (zwaveldioxide, 9,6 Mt) en bijna twee keer zoveel CO2 (kooldioxide, 5,1 Mt) uit als een jaar lang antropogene emissies binnen IJsland (0,06 Mt SO2 en 3 Mt CO2 in 2015).
De gassen van de uitbarsting waren vrij slecht in de halogenen HCl (waterstofchloride, 0,1 Mt) en HF (waterstoffluoride, 0,06 Mt) die de milieubelasting verminderde die de uitbarsting had kunnen hebben als de gassen rijker waren geweest in deze verontreinigende stoffen.
Het verzamelen van gegevens over deze uitbarsting heeft een grote impact op de geschatte hoeveelheid emissies van IJsland van de verontreinigende stoffen SO2 en CO2, evenals de andere beoordeelde gassen.
Deze verontreinigende stoffen worden per land beoordeeld vanwege hun aanzienlijke impact op de menselijke gezondheid en het milieu

Een team van wetenschappers onder leiding van dr. Melissa Anne Pfeffer van het Icelandic Meteorological Office, met partners van 16 internationale instellingen, heeft alle grondmetingen van de Holuhraun-uitbarstingswolk 2014-2015 verzameld.
De studie beveelt een verscheidenheid van methoden aan om het meten van uitbarsting-wolken te blijven verbeteren, en dat er aanvullende methoden worden ontwikkeld om monitoring daarvan in IJsland en op andere plaatsen waar wintertijd, met zeer weinig zonlicht, en afgelegen en stoffige omstandigheden, een enorme impact op de hebben op de verzameling van op de grond gebaseerde gegevens.
Gassen die vrijkwamen tijdens de uitbarsting werden bevrijd van magma dat uitbarstte; van niet uitgebarsten magma; en van het Holuhraun-lavaveld tijdens en na plaatsing.
De uitstoot van gas uit het lavaveld ging gedurende 3 maanden door na het einde van de uitbarsting. De gasemissiecijfers weerspiegelden het diepe magmatische systeem en ook de oppervlakte-processen.

De concentraties van gassen op het oppervlak, die mensen van de uitbarsting van de uitbarsting beïnvloedden, reflecteerden niet altijd de huidige omstandigheden op de uitbarstingslocatie. Gassen bleken zich op te hopen in valleien, vooral 's nachts, en vooral wanneer de wind zwak was. Het kostte soms uren aan sterkere winden om de oudere gassen uit een regio te spoelen
Er was slechts een kleine tefra-productie en de deeltjes die door de uitbarsting waren geproduceerd hadden weinig invloed op het aantal deeltjes in de lucht omdat het zo stoffig was rond de uitbarstingsplaats.
Het stof in het gebied werd in de lucht gehesen vanwege de warmte die vrijkwam uit het Holuhraun-lavaveld.
Dit stof stimuleerde de vorming van wolken die aanhielden boven de uitbarstingslocatie terwijl andere wolken voorbijgingen.

In het algemeen was het begin van de uitbarsting de sterkste met de hoogste uitbarsting wolkhoogten, en vervolgens gedurende de duur van de uitbarsting, tot het einde, varieerde de hoogte hoofdzakelijk tussen 1-3 km agl.
De hoogte van de uitbarstingswolk heeft een grote invloed op hoeveel van de uitgezonden gassen aan de mensen die benedenwinds leven worden blootgesteld.






Open Access
Geosciences 2018, 8(1), 29; doi:10.3390/geosciences8010029
Published by MDPI AG, Basel, Switzerland

Ground-Based Measurements of the 2014–2015 Holuhraun Volcanic Cloud (Iceland)

Een aantal stukjes uit de publicatie:
De 9,6 miljoen ton SO2 uitgestoten gedurende zes maanden van uitbarsting zijn buitengewoon. Sinds 1978 worden UV-satellieten gebruikt om de SO2-emissies van vulkaanuitbarstingen te kwantificeren [50].
Alleen de explosieve dacitische uitbarsting van Pinatubo in 1991 bracht meer SO2 vrij dan deze uitbarsting op jaarbasis.
De Holuhraun-uitbarsting is de uitbundige uitbarsting met de hoogste SO2-emissies in dit jaarlijks opgezette record.

De vulkaan Kilauea in Hawaii Island is sinds januari 1983 onafgebroken uitgebarsten, met sporadisch eruptiegedrag dat daaraan voorafging.
USGS-metingen tonen een som over de periode 1979-1997 van 9,45-9,93 Mt SO2 [51], ongeveer wat Holuhraun in zes maanden heeft uitgestoten.
De Kilauea-uitbarsting heeft meer SO2 uitgestoten dan de Holuhraun-eruptie gedurende een veel langere tijd.
Binnen IJsland werd in 2015 in totaal 0,06 Mt antropogene SO2 uitgestoten [52].
De uitstoot van CO2 uit Holuhraun is ook aanzienlijk. Een totaal van 5,1 Mt CO2 is berekend als uitgestoten tijdens de uitbarsting, terwijl binnen IJsland in 2015 in totaal 3 Mt antropogene CO2 uitgestoten werd.

We zullen proberen de frequentie van gasratio-metingen te verhogen. Alle drie de hier gebruikte technieken, FTIR, MultiGAS en filterpakket-bemonstering, moeten worden geprobeerd met een zo hoog mogelijke frequentie.
Dit zal ons in staat stellen in de toekomst meer te leren over de gevolgen van overvloedig grondwater, inclusief rivieren of smeltende gletsjers, die de uitbarstingswolk beïnvloeden, en verschillen in de emissies aan de luchtopening (belangrijk voor het beperken van onze fysieke modellen van het magmatische systeem ) versus de emissies in de uitbarstingswolk zelf (belangrijk voor het beperken van onze dispersiemodellen).
Deze verbeteringen in toekomstige monitoring zullen ons in staat stellen om ons advies voor mensen over mogelijke mitigatiemaatregelen te verbeteren om maatschappelijke schade bij toekomstige uitbarstingen te verminderen.


De scheuruitbarsting van Bárðarbunga in 2014-2015 in Holuhraun in centraal IJsland werd gekenmerkt door de hoge uitstoot van gassen, in totaal 9,6 Mt SO2, met bijna geen tefra.
Dit werk verzamelt alle op de grond gebaseerde metingen van deze buitengewone uitbarstingswolk, gemaakt onder bijzonder uitdagende omstandigheden: afgelegen locatie, optisch dichte bewolking met hoge SO2 kolomhoeveelheden, lage UV-intensiteit, veelvuldige bewolking en neerslag, een uitgebreid en heet lavaveld, ontwikkelende wallen, en winteromstandigheden op hoge breedtegraad.

Semi-continue metingen van de SO2-flux met drie gescande DOAS-instrumenten werden uitgebreid met auto-traverses langs de ringweg en langs de lava. De verhoudingen van andere gassen / SO2 werden gemeten met OP-FTIR, MultiGAS en filterpakketten. Verhoudingen van SO2 / HCl = 30-110 en SO2 / HF = 30-130 tonen een halogeenarme uitbarstingswolk. Wetenschappers ter plaatse meldden extreem kleine tephra-productie tijdens de uitbarsting.
OPC en filterpakketten vertoonden lage deeltjesconcentraties vergelijkbaar met niet-uitbarstende wolken. Drie weerradars detecteerden een druppelrijke uitbarstingswolk.

Top van uitbarstingswolkhoogten van 0,3-5,5 km agl werden gemeten met grond- en vliegtuig gebaseerde visuele waarnemingen, webcamera en NicAIR II infraroodbeelden, triangulatie van DOAS-aftastinstrumenten en de locatie van SO2-pieken gemeten door DOAS-traverses.
Wolkhoogte- en emissiesnelheidsmetingen waren van cruciaal belang voor het initialiseren van gasverspreidingssimulaties voor gevarenvoorspelling.


Volledig artikel:
http://www.mdpi.com/2076-3263/8/1/29/html


Bron: Wikipedia
Tefra =
Tefra is de verzamelnaam van al het materiaal dat tijdens een vulkanische uitbarsting uit de lucht naar beneden valt, ongeacht de samenstelling of deeltjesgrootte ervan
Mitigatie =
Onder mitigatie wordt vermindering van de uitstoot van broeikasgassen verstaan.


Bron: Wikipedia
Lokale effecten
Het temperatuureffect van grote vulkaanuitbarstingen in de tropen is een afkoeling van vrijwel de hele aarde. Er is één belangrijke uitzondering: winters in West-Europa zijn na zo'n een vulkaanuitbarsting juist wat milder, met minder koude oostenwind dan gewoonlijk.

https://www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/achtergrond/klimaateffecten-van-vulkaanuitbarstingen






Powered by EzPortal