Zee-ijs op Antarctica breekt een keertje geen records

Topic gezien door 2176 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, za 17 okt 2015 - 08:53

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jan van Ooijen



Zee-ijs op Antarctica breekt een keertje geen records

De afgelopen drie jaar brak de maximale hoeveelheid zee-ijs rond Antarctica alle records. Maar 2015 breekt de trend. De afgelopen maanden nam de hoeveelheid zee-ijs rond Antarctica toe. Maar binnenkort breekt de zomer aan op het continent en gaat het zee-ijs weer smelten. Dat betekent dat de hoeveelheid zee-ijs rond deze tijd een maximum bereikt. Elk jaar wordt – met behulp van satellieten – vastgesteld hoeveel zee-ijs er maximaal rond Antarctica te vinden is. In 2012 was dat 19,44 miljoen vierkante kilometer ijs. Een record: nog nooit was er sinds de metingen begonnen zoveel zee-ijs rond Antarctica gezien. In 2013 was dat nog ietsje meer: opnieuw een record dus. En een jaar later was het weer ietsje meer (meer dan 20 miljoen vierkante kilometer!): weer een record.



Geen record
En nu is het dus 2015 en weer tijd voor een nieuwe meting van het wintermaximum. En wat blijkt? We breken dit jaar voor de verandering geen records. Rond Antarctica is 18,83 miljoen vierkante kilometer zee-ijs te vinden. Wanneer we alle metingen van de afgelopen 37 jaar op een rijtje zetten, valt de meting van 2015 in de middenmoot. Kijken we naar de recente jaren, dan zien we dat de hoeveelheid zee-ijs rond Antarctica sinds 2008 nog niet zo laag is geweest als dit jaar.

El Niño
Dat er in vergelijking met recente jaren vrij weinig zee-ijs rond Antarctica te vinden is, is volgens de onderzoekers onder meer te wijten aan El Niño. Deze zorgt er onder meer voor dat de temperatuur van de lucht en het water in de Amundsenzee, Bellingshausenzee en Weddelzee – zeeën die invloed hebben op de zee-ijsdistributie – hoger ligt.

"Na drie recordbrekende jaren, zien we dat dit jaar iets normaler is," stelt onderzoeker Walt Meier. Hij benadrukt echter dat het zomaar zou kunnen dat we volgend jaar weer records gaan breken, omdat de hoeveelheid zee-ijs van jaar tot jaar enorm kan variëren.

Scientas
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Arend

Volgens de "geleerden" en "experts" werden de record brekende zee-ijs maxima van de zuidpool de voorgaande jaren veroorzaakt door global warming. Daaruit zou ik dan kunnen concluderen dat het daar nu kouder geworden is. ;) Serieus: de verklaring dat het dit jaar niet tot een record komt door een sterke El Niño lijkt me heel aannemelijk. ;D En zo prutst de "wetenschap" verder...

Een zomer zonder onweer, is als een winter zonder sneeuw. Hogedruk maakt alles stuk. Een evenaring is geen record.

winter

Noordpool gaat ook wel redelijk. Geen nieuw minimum.
Maar toch nog steeds bij de slechtste 10.

Powered by EzPortal