Enorme aardbevingszwerm bij vulkaan Bardarbunga (zuid-oosten IJsland)

Topic gezien door 55410 bezoekers
Gestart door 4seasons, za 16 aug 2014 - 18:16

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

glenn

3D grafiek van de seismische activiteit bij vulkaan Bardarbunga in de afgelopen 12 uur, duidelijk een grote bol te zien (aardeving van 4.5)

4seasons


4seasons

Video via RUV.is


Is gisteren over Bardarbunga gevlogen.
Hierop zijn al de barsten in het ijs te zien.


Bárðarbunga (mynd Oddur Sigurðsson/Veðurstofan). Myndbandið tók Einar Rafnsson, tökumaður RÚV, yfir Bárðarbungu í fyrradag.
http://www.ruv.is/frett/gangurinn-nalaegt-spordi-dyngjujokuls


wervelwindje


NitroGenetics

5.3m de zwaarste aardbeving tot dusver! nog steeds geen uitbarsting van vulkaan bardarbunga, zo ook bleek de zogenoemde subglacial eruption niet helemaal te kloppen

aldus officiële bron: www.vedur.is

dus nog geen uitbarsting, wel flinke toename in zware aardbevingen vandaag vergeleken sinds de start van deze aardbeving zwerm

Sunday
24.08.2014 00:09:50 64.657 -17.520 5.3 km 5.3 99.0 1.9 km NNE of Bárðarbunga

bron: http://en.vedur.is/earthquakes-and-volcanism/earthquakes/vatnajokull/#view=table

zorba

Vulkaan IJsland schudt door zware beving

Een zware aardbeving heeft de Bardarbungavulkaan op IJsland op zijn grondvesten doen schudden. De beving had een kracht van 5,3 op de schaal van Richter, zei een geofysicus van het IJslandse Meteorologisch Instituut zondag. De vulkaan, die onder een gletsjer ligt, had zaterdag bij een kleine uitbarsting lava uitgestoten. Boven de plek van de uitbarsting ligt 150 meter tot 400 meter ijs. Onder het aardoppervlak rondom de Bardarbungavulkaan borrelt en schudt het al enkele dagen. Uit angst voor een uitbarsting en de uitstoot van grote hoeveelheden as heeft IJsland zaterdag code rood gegeven voor de luchtvaart. Ook is het luchtruim gesloten ten zuidoosten van de vulkaan. In 2010 werd het vliegverkeer in grote delen van Europa stilgelegd vanwege de aswolken van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull. Of zoiets weer kan gebeuren is nog zeer de vraag.

Bron: nu.nl
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

GekkeLeo


ron12

Totaal onweersdagen in Nijmegen Jan 2017 tot nu 6 dagen.Zomerse dagen 9 dagen.Tropische op 7 dagen. Nachtvorst 28 dagen,ijsdagen 7 dagen

Danny

Gisteren was een dag met bijna 1000 (1+ mag.) aardbevingen in IJsland. Een zeer uitzonderlijk aantal dat ook meteen de record boeken heeft gehaald.
Voorlopig is er nog steeds een toename in het aantal aardbevingen te zien. Vooral gisterenavond en vannacht zijn er veel 3+ aardbevingen geregistreerd op een aantal km. buiten de gletsjer. Op dit punt bevind zich het uiteinde van de magma rivier die ondergronds gevormd is in de afgelopen 9 dagen.

Op onderstaande kaarten is duidelijk te zien dat de meeste aardbevingen net buiten de gletsjer plaatsvinden. Dit moet nu de plek zijn waar het einde van de 'rivier' nu is. Er vinden steeds meer 3+ bevingen hier plaats omdat het gesteente op deze plek harder en moeilijker doordringbaar schijnt te zijn dan onder de gletsjer zelf. De meeste bevingen hebben een diepte tussen de 8 en 14 km. Op deze diepte verwacht men ook dat de magma zich nog bevind momenteel.
De 2de kaart laat duidelijk het ontstaan van de magma stroom zien in de afgelopen 9 dagen.

Voorlopig nog geen teken van een uitbarsting maar het kan snel gaan. Gisteren heeft de magma ongeveer 4km. afgelegd. Als er een zwakke plek in de aardkorst gevonden wordt door de magma kan het snel aan het oppervlak zijn.

Jan van Ooijen

Vulkaandreiging IJsland verminderd

Geologen op IJsland hebben de waarschuwingscode voor een uitbarsting van de Bárdarbunga-vulkaan naar beneden bijgesteld. Er zijn geen signalen meer dat er een uitbarsting nabij is. Daarom is afgeschaald naar code oranje. Sinds vrijdag gold voor de Bárdarbunga code rood. Die was afgekondigd omdat er aanwijzingen waren dat er een vulkaanuitbarsting gaande was. In een straal van zo'n 225 kilometer werd een vliegverbod ingesteld.

Volgens IJslandse seismologen is nu gebleken dat er gisteren toch geen uitbarsting was van de Bárdarbunga, die onder een gletsjer ligt. Het vliegverbod is opgeheven. Wel blijft code oranje van kracht omdat er nog altijd een verhoogd risico is. In het gebied rond de vulkaan rommelt de aarde al dagen. Gisteren waren er twee aardbevingen van 5,1 en 5,3 op de schaal van Richter.

NOS
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

ron12

In steeds grotere gebied aardbevingen in en om IJsland, zie plaatje van de laatste48 uur
Totaal onweersdagen in Nijmegen Jan 2017 tot nu 6 dagen.Zomerse dagen 9 dagen.Tropische op 7 dagen. Nachtvorst 28 dagen,ijsdagen 7 dagen

Marco uit Hangar 5

Een uur geleden weer eetje van 5.1, ongeveer op dezelfde plek, maar een stuk minder diep, zo rond de 1.5 km. Het valt me ook op dat het onder de caldera ook maar blijft rommelen, en nu ook heel dicht onder het aard oppervlak (boven de 0 Km, dus 'in' de berg).

Ik hou deze site in de gaten:

http://baering.github.io/
Marco Nierop
http://zweef.nl/

ron12

Totaal onweersdagen in Nijmegen Jan 2017 tot nu 6 dagen.Zomerse dagen 9 dagen.Tropische op 7 dagen. Nachtvorst 28 dagen,ijsdagen 7 dagen

Danny

Citaat van: Marco uit Hangar 5 op ma 25 aug 2014 - 19:29
Een uur geleden weer eetje van 5.1, ongeveer op dezelfde plek, maar een stuk minder diep, zo rond de 1.5 km. Het valt me ook op dat het onder de caldera ook maar blijft rommelen, en nu ook heel dicht onder het aard oppervlak (boven de 0 Km, dus 'in' de berg).

Ik hou deze site in de gaten:

http://baering.github.io/

Volgens de 'geleerden' hebben de aardbevingen in de caldera van Bardarbunga waarschijnlijk te maken met het 'leeglopen' van de magma kamer en het daardoor afnemen van de druk op het gesteente. Er is inmiddels al ongeveer 300 miljoen m3 magma de ruim 30km lange rivier ingestroomd. Hierdoor zal de druk in de vulkaan zelf vermoedelijk afnemen wat stress in het gesteente oplevert.

Dit is ook het gevaar als het tot een uitbarsting van de vulkaan zelf gaat komen. Als de magma kamer tot een bepaald (onbekend en onmeetbaar) niveau leeg loopt kan de boel instorten. Hierdoor zal er veel ijs in het magma terecht komen wat een explosie en daarmee een eruptie kan veroorzaken van de vulkaan zelf.

De huidige situatie kan diverse kanten op volgens de IJslandse meteorologische dienst:
1: de rivier van magma vindt een plek om uit de diepte naar boven toe te komen. Dit kan een lange spleet met magma fonteinen opleveren. Voorwaarde is wel dat de weg naar boven naast de gletsjer is (de plek waar de uiterste 4 a 5km. van de rivier zich inmiddels bevind).
2: de magma wordt gestopt door het gesteente en zal langzaam tot rust gaan komen. Geen uitbarsting of andere heftige verschijnselen maar vermoedelijk nog wel weken zo niet maanden lang veel aardbevingen.
3: de magma vindt ergens anders in de rivier een weg naar boven en komt in aanraking met de gletsjer. Dit kan een explosieve uitbarsting veroorzaken met veel as en de kans op een gletsjer vloed.

Andere opties zijn ook nog mogelijk, zoals een uitbarsting van Bardarbunga zelf. Maar bovenstaande 3 zijn het meest waarschijnlijk momenteel.

ron12

Totaal onweersdagen in Nijmegen Jan 2017 tot nu 6 dagen.Zomerse dagen 9 dagen.Tropische op 7 dagen. Nachtvorst 28 dagen,ijsdagen 7 dagen

Danny

Hieronder even een aantal update die gisteren zijn uitgegeven door Iceland Met. Office.

Na een aantal dagen van weinig veranderingen in de situatie lijken er nu toch weer nieuwe ontwikkelingen te zijn waargenomen in de vorm van smeltgaten in de gletsjer aan het begin van de ondergrondse dijk/rivier. Op de plaats waar op 16 Aug. de bevingen, die  inmiddels een lijn van 40km. ondergronds hebben gevormd zijn over een lengte van 4 tot 6 km. diverse smeltplekken gezien in de gletsjer tijdens een inspectie vlucht gisteren. Op de diverse meetplaatsen worden nog geen signalen opgevangen die op een mogelijke uitbarsting onder de gletsjer duiden momenteel. De smeltgaten kunnen ook een gevolg zijn opgelopen temperaturen in de aardkorst door de ondergrondse magma beweging.

In het speculatie circuit wordt gesproken over een mogelijkheid dat op deze plek mogelijk een uitbarsting onder de gletsjer is geweest afgelopen weekend toen er een enorme piek te zien was in het Harmonic Tremor signaal wat normaal duidt op een uitbarsting. Zoals gezegd hier is niks van bevestigd door officiële waarnemingen of instanties.

De rivier van magma groeit inmiddels nog steeds verder noordwaarts van de gletsjer af. Momenteel is de totale lengte bijna 40km. Het uiteinde, waar de meeste aardbevingen plaatsvinden is inmiddels ongeveer 12km. van de gletsjer verwijderd. In de afgelopen 24 uur is er wederom ongeveer 20 miljoen m3 magma de rivier ingevloeid vanuit de Bardarbunga vulkaan. De vraag is hoe ver de rivier nog kan / gaat oprukken. Het gebied waar de uitbreiding actueel plaatsvind is een omgeving waar in het verleden al vaker zulke magma rivieren ondergronds gevormd zijn. Meestal zijn deze na verloop van tijd afgekoeld en daarbij vormt zich graniet (een erg hard gesteente). De vraag is daarom ook hoever de magma nog kan oprukken want graniet is ook voor magma bijna ondoordringbaar hard.

De kans bestaat dan ook dat de rivier naar boven of beneden zal afbuigen en zo aan het oppervlakte kan komen of eventueel in de diepte contact kan zoeken / vinden met andere magma stromen op grotere diepte. Wat daar de eventuele gevolgen van zijn is op voorhand niet te voorspellen.

Naast stress en magma beweging in het Bardarbunga vulkaan systeem was er gisteren ook een aardbevingen van 4.5 op de schaal van richter net buiten de krater van de Askja vulkaan. Dit heeft waarschijnlijk te maken met stress in de aardkorst door alle bevingen en veranderingen in het Bardarbunga vulkaan systeem. Toch hebben de autoriteiten besloten ook deze vulkaan onder verscherpt toezicht te stellen en hier de komende dagen extra meetapparatuur heen te verplaatsen omdat niet uitgesloten kan worden dat deze bevingen een begin is van meer bevingen en beweging in dit vulkaan systeem.

ron12

Verschillende media, er komen scheuren in het ijs, Meldingen van stoom, ook te zien op webcam http://baering.github.io/
Totaal onweersdagen in Nijmegen Jan 2017 tot nu 6 dagen.Zomerse dagen 9 dagen.Tropische op 7 dagen. Nachtvorst 28 dagen,ijsdagen 7 dagen

ron12

Totaal onweersdagen in Nijmegen Jan 2017 tot nu 6 dagen.Zomerse dagen 9 dagen.Tropische op 7 dagen. Nachtvorst 28 dagen,ijsdagen 7 dagen

Danny

Vanmorgen zijn er geen veranderingen waargenomen op de plek waar gisteren de smeltgaten werden ontdekt. Afgelopen nacht lijken de gaten niet groter te zijn geworden. Voorzichtige conclusie is dat het vermoedelijk gaat om instortingen van de gletsjer door het smelten van het ijs aan de onderkant. Het smeltwater is voornamelijk in een nabijgelegen vulkaan meer gelopen. De waterstand in het Grímsfjall vulkaan meer is ongeveer 5 tot 10 meter gestegen.

De scheuren dit in het filmpje te zien zijn zijn waargenomen in de omgeving van het einde van de rivier van magma. De afgelopen uren is deze rivier ongeveer 1 a 1,5km. langer geworden. Daarmee lijkt de snelheid wat af te nemen ten opzichte van de afgelopen dagen. De voorste begrenzing van de rivier van magma is inmiddels in het vulkanisch systeem van vulkaan Askja aangekomen. Door de toenemende onzekerheid over de Askja vulkaan, en door een aantal aardbevingen in de omgeving van Askja is voor deze vulkaan inmiddels waarschuwingscode geel afgegeven vandaag.

glenn



**BREAKING!!!!**
Opnieuw code rood voor de Bardarbunga vulkaan die op dit moment uitbarst! Nadat vandaag ook de vulkaan Askja code geel heeft gekregen ook deze vulkaan lijkt zich op te maken naar een mogelijke uitbarsting nadat er de afgelopen uren ook hier verschillende aardbevingen hebben voorgedaan! Volg de uitbarsting van de Bardarbunga vulkaan online via volgende webcambeelden!-->
http://www.livefromiceland.is/webcams/bardarbunga-2/

Powered by EzPortal