LIVE-beelden >> NIEUWE uitbarsting 3 augustus 2022 op Reykjanes (IJsland)

Topic gezien door 9214 bezoekers
Gestart door 4seasons, zo 28 feb 2021 - 14:50

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

4seasons

Een enorm aantal aardbevingen op en nabij het schiereiland Reykjanes (Ijsland).

Dit is ook het gebied waar de tektonische platen van Euro-Azie en Noord-Amerika elkaar ontmoeten.


Citeer



Aardbevingen:
o Omvang minder dan 1 in totaal: 598
o Magnitude 1 tot 2 in totaal: 828
o Magnitude 2 tot 3 in totaal: 486
o Magnitude meer dan 3 in totaal: 115
o Totaal: 2027
De laatste – tot nu toe – is van zondag 28/02/21 om 12.52.26 uur met een magnitude van 2.4
 
 
Waarschuwing
Alarmfase van de civiele bescherming vanwege een aardbevingszwerm op het schiereiland Reykjanes.

Vanwege de voortdurende seismische activiteit op het schiereiland Reykjanes wordt mensen geadviseerd om steile terreinen te vermijden, omdat rotsen en keien kunnen vallen en de kans op aardverschuivingen groter wordt.


CiteerAardbevingszwerm op het schiereiland Reykjanes
De grootste gemeten waarde was M5.7

26.2.2021
Op 24 februari 2021 werden twee aardbevingen boven magnitude M5 geregistreerd.
De grotere, M5.7, was om 10:05 en om 10:30 werd een M5.0 gemeten.
Later die dag werd om 12:37 een M4.8 opgenomen.
Sinds het begin van deze onrust zijn 16 aardbevingen boven M4 geregistreerd en 90 aardbevingen boven M3. Ze werden op grote schaal gevoeld in het ZW-deel van het land en de groten eenmaal in het NW-deel tot Ísafjörður.

Merk op dat alle besproken aardbevingen hebben plaatsgevonden op het schiereiland Reykjanes, ongeveer tussen Kleifarvatn en Svartsengi. Houd er rekening mee dat onze website op nauwkeurige locaties wordt weergegeven vanuit het automatische systeem.

Vandaag zijn er vijf aardbevingen boven M4 gemeten in het noordelijke deel van Fagradalsfjall, M4,4 om 12:06, M4,0 om 12:24, M4,1 om 13:51 en M4,2 om 15:10. Die bevinden zich allemaal op een vergelijkbare locatie als de aardbeving van M5,7. Onze interpretatie is dat dit aardbevingen zijn die worden veroorzaakt door de intense activiteit en vervorming die zich in het gebied heeft voorgedaan. De zwerm is nog steeds aan de gang en sinds het begin van de zwerm zijn ongeveer 5000 aardbevingen gedetecteerd met het automatische systeem.

De onderstaande satellietafbeelding toont een Sentinel-1-interferogram uit de periode 19-25 februari. Dit toont grondvervorming die verband houdt met de recente aardbevingsactiviteit op het schiereiland Reykjanes en geeft aan dat dit verband hield met een combinatie van beweging op noord-zuid-trendbreuken en links-laterale beweging over een groot deel van de plaatgrens (~ 25 km segment - van Svartsengi tot Kleifarvatn).

Rode amplitudes vertegenwoordigen beweging in de richting van de satelliet en paarse amplitudes bewegen weg van de satelliet (pad is ten westen van IJsland). De zwarte pijlen in de rechterhoek hieronder geven de richting en kijkrichting van de satelliet weer. De aardbeving met een kracht van 5,7 die plaatsvond op 24 februari wordt weergegeven door de rode ster.

Er is geen indicatie in dit interferogram voor ondiepe magmatische indringers, maar de instroom van magma vanuit de diepte kan niet worden uitgesloten, aangezien deze activiteit deel uitmaakt van een voortdurende vulkaantektonische reactivering van het Reykjanes-schiereiland.





Citeer22.000 aardbevingen
In totaal zijn vorig jaar op het schiereiland Reykjanes, of sinds de uitbarsting begon in Grindavík op 26 januari vorig jaar, in totaal 22.000 aardbevingen waargenomen, de meeste mild en minder dan 3 in omvang.

Op die dag werd ontdekt dat de grond in het gebied in vijf dagen tijd twee centimeter was gestegen.
Het niveau van onzekerheid op het gebied van civiele bescherming dat nog steeds van kracht is, werd ook verklaard.

"Er is nu meer onrust op het schiereiland Reykjanes dan we eerder hebben gezien", zegt Kristín Jónsdóttir, groepsleider natuurbehoud bij het IJslandse Meteorologische Bureau.
De activiteit is meestal van Reykjanestá tot Kleifarvatn en hoewel er tussen weken variatie is, is het algemene beeld dat seismische activiteit in het gebied niet intensiever is gemeten sinds de digitale metingen in 1991 begonnen. verder naar het oosten, richting Krýsuvík.
Vermeldenswaard is de aardbeving van 20 oktober vorig jaar, die niet ver van Djúpavatn ontstond en 5.6 in omvang was.
De gang van zaken op het schiereiland Reykjanes vorig jaar, zegt Kristín, is normaal om in een grote context te plaatsen en conclusies te trekken. Er moet worden aangenomen dat de spanning zich ophoopt in de grond in het gebied tussen Kleifarvatn en Bláfjall, dat alleen vrijkomt bij grote aardbevingen, wanneer deze zich voordoen.




CiteerGPS-meters geïnstalleerd op Fagradalsfjal
In de buurt van Fagradalsfjall zullen GPS-meters worden geïnstalleerd om veranderingen in het oppervlak van het land beter te kunnen meten en zo mogelijke magma-accumulatie in de gaten te houden. Dit werd besloten tijdens een bijeenkomst van de burgerbescherming, wetenschappers en andere hulpverleners om 12.00 uur.




De meeste aardbevingen die de afgelopen dagen in Reykjanes hebben plaatsgevonden, hebben hun oorsprong in Fagradalsfjall, hoewel sommigen gisteravond ook in Núpsstaðaháls zijn geweest. Het seismische gebied is de afgelopen dagen dus geïsoleerd geweest, maar nog niet zo lang geleden waren er seismische bronnen verspreid over Reykjanes.

Elísabet Pálmadóttir, natuurbeschermingsspecialist bij het Meteorologisch Bureau, zegt in een interview met mbl.is dat het denkbaar is dat de aardbevingen zich weer gaan verspreiden. Hoewel de activiteit op één gebied het grootst is, wordt de aandacht daar wel op gericht.

In het gebied zijn regelmatig gasmetingen gedaan om te bepalen of magma zich onder het oppervlak ophoopt, wat een voorloper is van een uitbarsting. Er is echter geen accumulatie van magma gedetecteerd of er zijn andere tekenen van uitbarstingen gevonden. De laatste gasmeting van het Meteorologisch Bureau is donderdag gedaan, maar het is onzeker wanneer dit de volgende keer zal gebeuren. Daarnaast voert HS Orka vergelijkbare metingen uit.

CiteerBrug tussen Europa en Noord-Amerika op het schiereiland Reykjanes.

Het met lava aangetaste schiereiland Reykjanes ligt op een van 's werelds grootste plaatgrenzen, de Mid-Atlantische Rug. Volgens de continentale drifttheorie drijven de Euro-aziatische en Noord-Amerikaanse tektonische platen voortdurend met grote krachten uit elkaar onder de gapende kloven. Naarmate de platen divergeren, ontstaan lineaire breuken, ook wel kloven genoemd, als gevolg van spanningen die worden veroorzaakt door de spanning die wordt opgebouwd wanneer de platen van elkaar af bewegen. De brug tussen twee continenten in Sandvík is een kleine voetgangersbrug over een grote spleet die duidelijk de aanwezigheid van een divergerende plaatrand aantoont. De brug is gebouwd als symbool voor de verbinding tussen Europa en Noord-Amerika.



Het lijkt waarschijnlijk onmogelijk om binnen een paar seconden van Europa naar Noord-Amerika te lopen, maar IJsland is een unieke plek waar schijnbaar onvoorstelbare prestaties volkomen reëel zijn. De brug tussen continenten of Midlina is een voetgangersbrug van 15 meter op het schiereiland Reykjanes die een gapende kloof overspant tussen de Euraziatische en Noord-Amerikaanse tektonische platen.
Het met lava aangetaste schiereiland Reykjanes ligt direct aan de Mid-Atlantische Rug. Deze grote tektonische platen drijven uit elkaar door de krachten van de aarde, enkele centimeters per jaar. Nadat u de brug bent overgestoken, kunt u een persoonlijk certificaat ophalen bij het Reykjanes Informatiecentrum. Het bevestigt dat u inderdaad helemaal van Europa naar Amerika bent gelopen. Of in ieder geval tussen de twee tektonische platen ...
In de voetsporen van de goden
Op de voetbrug vindt u halverwege de brug een plaquette met de tekst 'Midlina, in de voetsporen van de goden', en deze dient als grens tussen de Euraziatische plaat en de Noord-Amerikaanse platen. De twee zijden zijn gemarkeerd: ″ Welkom in Amerika ″ en ″ Welkom in Europa ″.
De brug is vernoemd naar de beroemde IJslandse ontdekkingsreiziger Leif Erikson. Volgens de Sagas was hij de eerste Euopean die meer dan 1000 jaar geleden voet aan wal zette in Noord-Amerika. Het dient ook als symbool voor de verbinding tussen twee continenten, Europa en Noord-Amerika, de nieuwe wereld en de oude.


Hoe kom je bij de brug tussen continenten
The Bridge Between Continents bevindt zich in het meest oostelijke uiteinde van het schiereiland Reykjanes , aan weg 420. De attractie is populair en wordt bij veel rondleidingen door het gebied gebruikt. De brug ligt op ongeveer een uur rijden van Reykjavik .





Bronnen:
Islandic Met Office / Mbl island Monitor / Iceland Travel / Wikipedia en meer


4seasons

Het gaat nu redelijk los met zwaardere aardbevingen in het gebied.





Citeer14.3.2021 | 15:28 | Bijgewerkt 15:50
"Verhoogde kans op uitbarsting"

"Terwijl dit voortduurt, is er een verhoogde kans op een uitbarsting en het betekent dat daar iets gebeurt", zegt Kristín Jónsdóttir, directeur natuurlijke gevaren bij het Meteorologisch Bureau, in een gesprek met mbl.is.

Een sterke aardbeving trof om 14:15 uur onder Suðurstrandavegur ongeveer 2,5 km ten westen van Nátthaga, die 5,4 in magnitude meet.
Het is de op een na grootste aardbeving sinds de uitbarsting op 24 februari begon.
Kort daarna, om 14:38 en een minuut later, deden zich twee aardbevingen van magnitude 3.4 en 3.7 voor.

Gedurende de periode van 14:16 tot 14:38 werden drie aardbevingen van magnitude drie gemeten; 3.1, 3.4 en 3.5 en daarnaast zijn er in deze gebieden talloze kleinere aardbevingen geconstateerd.


Waarschijnlijkheid dat magma naar de oppervlakte komt
"Dit is iets waar we het al een tijdje over hebben en het gaat door.
Er zijn aanwijzingen dat er een constante stroom magma in deze gang komt.
Dan zien we deze reacties van de aardkorst wanneer deze krachtige aardbevingen plaatsvinden en ze komen niet van nature uit het niets, maar omdat er druk is om zich op te bouwen in de magmakamer '', legt Kristín uit en voegt eraan toe:
"Als we deze tekenen zien, is er natuurlijk een kans dat het magma naar de oppervlakte komt."


Zogenaamde bevingen
Een aankondiging van het Meteorologisch Bureau zegt dat er zogenaamde trigger-aardbevingen waren en dat er veel activiteit is in het gebied.
Er staat dat er om 12:34 een aardbeving met een kracht van 4.6 heeft plaatsgevonden in Nátthaga, waar wordt aangenomen dat het zuidelijke uiteinde van de magmatunnel is.

"Bijna twee uur later beweegt de activiteit zich daarentegen naar het westen in overeenstemming met spanningsveranderingen over een groot gebied als gevolg van lokale drukveranderingen ten zuiden van de magmatunnel, die zich nu op een diepte van ongeveer 1 km in Nátthaga bevindt. Zulke aardbevingen worden aardbevingen genoemd. "


De aardbeving met een kracht van 5,4
De aardbeving, die om 14:15 uur toesloeg, was 5,4 magnitude, 2,5 km ten westen van Nátthaga. Als resultaat werd geen storing gemeten.
De aardbeving werd goed gevoeld in de zuidwestelijke hoek van het land, ten noorden van Sauðakrókur en ten zuiden van de Westman-eilanden.

Net op tijd vond er om 14:38 weer een aardbeving plaats met een kracht van 4,0, maar er wordt gezegd dat dit de eerste beoordeling is van natuurweerdeskundigen van het IJslandse Meteorologische Bureau.
Gedurende de periode van 14:16 tot 14:38 werden drie aardbevingen van magnitude drie gemeten; 3.1, 3.4 en 3.5 en daarnaast zijn er in deze gebieden talloze kleinere aardbevingen geconstateerd.
Om 12.00 uur, om 12:34, was er een aardbeving met een kracht van 5. 
Vandaag, 14 maart, zijn ongeveer 2000 aardbevingen automatisch gedetecteerd, maar sinds de aardbevingscyclus 18 dagen geleden begon, zijn er ongeveer 44 duizend aardbevingen gedetecteerd in Reykjanes. De grootste was 5,7 punten.

Een paar minuten geleden heeft een sterke aardbeving plaatsgevonden en deze zal naar verwachting groter zijn dan magnitude vijf. Aardbevingsmeters worden uitgelezen op het Meteorologisch Bureau en het nieuws zal worden bijgewerkt zodra de omvang van de aardbeving bekend is.
De aardbeving sloeg toe om 14:15 en de omvang van de aardbeving wordt nog steeds geschat op 5,3. De aardbeving was van een verfijnde bergvallei, het is ongeveer 2,5 km ten westen van de Nacht-gedragen . Volgens informatie van de afdeling geothermie van het Meteorologisch Bureau is in deze gebieden nog geen verstoring geconstateerd.
De US Geological Survey zegt dat de aardbeving 5,4 magnitude is.
De aardbeving, die plaatsvond om 12:34, was magnitude vijf, maar was waarschijnlijk groter.

Bron: MBL.Is


Citeer
Fagradalsfjall rijst in het midden op achter Sandfell op de voorgrond. mbl.is/ Skúli Halldórsson

De aardbeving werd op veel plaatsen heel goed gevoeld en alles schudde en beefde in Grindavík en ook elders op Reykjanes.
In het hoofdstedelijk gebied werd de aardbeving goed gevoeld en lezers van mbl.is zeggen dat alles al een tijdje in woede speelt, aangezien de aardbeving lang heeft gewerkt.
Een verslaggever van Morgunblaðið en mbl.is in Skorradalur zegt dat de aardbeving daar goed is gevoeld en dat die aardbevingen van 5,3 of hoger plaats vonden in de vallei.


Bron: Frettabladid.Is.




Live-webcams
Een webcam is opgesteld op de top van Borgarfjall op het schiereiland Reykjanes met uitzicht op Nátthaga. De magmatunnel onder Fagradalsfjall strekte zich de afgelopen dagen uit naar het zuidwesten. Wetenschappers geloven dat magma daar hoogstwaarschijnlijk zal uitbarsten als zich een uitbarsting voordoet.

https://www.ruv.is/frett/2021/03/11/beint-vefstreymi-af-skjalftasvaedinu-borgarfjall



Nog een andere live-cam:





flyineddy

Het gaat goed tekeer qua aardbevingen in IJsland:

Citeer'Ongekende seismische gebeurtenis' in IJsland: 50.000 aardschokken in drie weken

Met 130 vulkanen op hun eiland en de bijbehorende seismische activiteit zijn de IJslanders wel wat aardbevingen gewend. Maar zo erg als de afgelopen weken hebben ze het niet eerder meegemaakt, beamen ook vulkaandeskundigen.

Op het schiereiland Reykanes werden in de afgelopen drie weken zo'n 50.000 aardschokken gemeten. Ter vergelijking: vorig jaar werden daar over het gehele jaar 40.000 schokken gevoeld.

Deskundigen spreken van een "ongekende seismische gebeurtenis" die mogelijk het voorteken is van een grote vulkaanuitbarsting. "In meerdere gevallen hadden de bevingen een kracht van boven de 5. Ik kan me niet herinneren dat we een vergelijkbare situatie hebben meegemaakt", zegt een lokale expert. Ook de autoriteiten waarschuwden begin deze maand al voor het risico op een vulkaanuitbarsting.

Inwoners missen nachtrust
"Het is alsof ik voortdurend over een wankele hangbrug loop", zegt Rannveig Gudmundsdottir tegen persbureau Reuters. Zij woont in het visserdorp Grindavik, waar de bevingen het hevigst zijn. "Ik ben niet bang, ik ben alleen moe."

"Je went er niet aan. Wat ik het meest mis, is een goede nachtrust. Je wordt bijna elke nacht wakker. Soms omdat je het trillen voelde, soms als het voorbij is", zegt gemeenteraadsvoorzitter Bergur Brynjar Álfþórsson in een lokale krant.

---Twitter bericht---
https://twitter.com/twinderseis/status/1371108759028826112
---Twitter bericht---

3 dagen geleden
De bron van de recente aardschokken is een groot stuk gesmolten magma onder het zuidelijke schiereiland, dat zich een weg naar de oppervlakte probeert te banen, aldus het IJslandse Meteorologische Bureau. Een uitbarsting kan leiden tot tientallen meters hoge lavafonteinen, zeggen experts.

Voor de ruim 2800 inwoners van Grindavik ligt een noodplan klaar. Mochten de wegen onbegaanbaar worden door de uitbarsting, dan kunnen ze met boten worden geëvacueerd.

Veel mensen wachten daar niet langer op; ze voelen zich zeeziek door het voortdurende bewegen van de grond. Om rustig te kunnen slapen zijn ze naar familie elders in het land vertrokken of nemen hun intrek in zomerhuisjes of hotels in de hoofdstad Reykjavik.

"We hebben er genoeg van. Misschien zal het uitbarsten een einde te maken aan deze aardbevingen. Ik zou dat liever hebben dan zoals het nu is", beaamt Álfþórsson.


De Eyjafjallajokull tijdens de uitbarsting in 2010 AFP

IJsland ligt tussen de Euraziatische en Noord-Amerikaanse tektonische platen. Die drijven elk jaar langzaam in tegengestelde richting en dat veroorzaakt aardbevingen en vulkaanuitbarstingen.

Een uitbarsting van de vulkaan Eyjafjallajökull in 2010 leidde tot een grote verstoring van het vliegverkeer, omdat de vulkaan veel as en rook in de atmosfeer spuwde.

Deskundigen verwachten dat, mocht het tot een uitbarsting komen, dit keer vooral lava uit de grond zal komen en het met de overlast voor het vliegverkeer zal meevallen.
Bron: https://nos.nl/artikel/2372990-ongekende-seismische-gebeurtenis-in-ijsland-50-000-aardschokken-in-drie-weken.html

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

4seasons

Titel up-date ivm uitbarsting.


Zie live-beelden onderstaande linken.


Bijgewerkt op 20.03 11:10 - bron IMO (IJslands meteo)


Er is een kleine uitbarsting aan de gang

De uitbarsting wordt in dit stadium als klein beschouwd en de vulkanische activiteit is sinds gisteravond enigszins afgenomen. De uitbarstende kloof is ongeveer. 500 - 700 m lang. Het lavagebied is minder dan 1 km 2 en  beslaat een oppervlakte van ong. 500 m breed. Lavafonteinen zijn klein en lavastromen vormen momenteel een zeer lokaal gevaar. De seismische activiteit is gering en verspreid over het Fagradalsfjall-gebied. Er zijn geen aanwijzingen voor de productie van as en tefra en momenteel wordt niet verwacht dat gasverontreiniging veel ongemak voor mensen zal veroorzaken, behalve dicht bij de bron van de uitbarsting. De gasemissies zullen nauwlettend worden gevolgd.

De luchtvaartkleurcode voor de internationale luchthaven van Keflavik is verlaagd naar oranje omdat er geen indicatie is van de productie van as en tefra en er geen onmiddellijk gevaar is voor de luchtvaart.

Reykjanesbraut - de hoofdweg van de hoofdstad naar Reykjanesbær en de internationale luchthaven van Keflavík is open. Suðurstrandarvegur - de weg langs de zuidkust van het schiereiland Reykjanes is echter afgesloten tussen de twee kustplaatsen Grindavík en Þorlákshöfn. Andere wegen en onverharde paden in de directe omgeving van de uitbarstingssite zijn ook afgesloten.

Bijgewerkt op 19.03 23:20

Vandaag, 19 maart, rond 20:45 UTC, begon een vulkaanuitbarsting in Geldingadalur, vlakbij Fagradalsfjall op het schiereiland Reykjanes. De uitbarsting werd voor het eerst gezien op een webcamera die dicht bij de berg was geplaatst. Het werd ook bevestigd op thermische satellietbeelden.  Op het moment van schrijven is het weer op het schiereiland nat en winderig, en een oranje gloed is te zien in lage wolken aan de horizon vanuit Reykjanesbær en Grindavík. De uitbarstingsplaats bevindt zich in een vallei, ongeveer 4,7 km landinwaarts vanaf de zuidkust van het schiereiland. De kustplaats Grindavík is het dichtbevolkte gebied ten opzichte van de uitbarstingsplaats, ongeveer 10 km naar het zuidwesten gelegen.

De aardbevingsactiviteit in het gebied van de magma-indringing is de afgelopen dagen lager geweest en er is momenteel geen intense seismiciteit in de regio. Eerder op de dag werden onder Fagradalsfjall verschillende laagfrequente aardbevingen geregistreerd. Er zijn momenteel geen meldingen van asdaling, hoewel tefra- en gasemissies te verwachten zijn. In lijn met goed uitgewerkte rampenplannen is de kleurcode van de luchtvaart voor het schiereiland Reykjanes verhoogd naar rood, wat duidt op een aan de gang zijnde uitbarsting. Er zijn aanvullende binnenlandse beperkingen ingevoerd, waaronder de sluiting van Reykjanesbraut - de hoofdweg van de hoofdstad naar Reykjanesbær en de internationale luchthaven van Keflavík.





LIVE-beelden




Zie ook deze video's (vertaald >> Vlieg over de uitbarstingen)

https://www.ruv.is/frett/2021/03/20/flogid-yfir-gosstodvarnar


flyineddy

Dit was te verwachten na die aardbevingszwerm de afgelopen weken en de harmonische trillingen.
Tot dusver een redelijk beschaafde uitbarsting. Ik zat even naar die bovenste live stream te kijken. Het zag er erg klein uit, maar toen kwamen er ineens een paar hele kleine helikoptertjes het beeld in vliegen, voor de lava langs.  ;D 
Het geheel is dus toch even tientallen meters hoog.  8)

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

4seasons

De oppervlakte van de lava wordt steeds groter en groter.

Edit:  zie reactie 7 = de huidige link van live-beeld


Dit zijn beelden van mensen die vlakbij de krater zijn geweest:


Beelden gemaakt met een drone:
https://twitter.com/andresvilarino/status/1373592747471437831




Nog een paar interessante sites (o.a. info via link hierboven)


Links onderaan van de link op afspelen drukken geeft de situatie weer van gasverontreiniging
(Bijgewerkt op 21.03 12.30 uur)

Het Meteorologisch Bureau volgt de ontwikkeling van gasverontreiniging door de uitbarsting in Geldingadalur op de voet. Gasverontreiniging door de vulkanen zal naar verwachting de komende dagen geen significante invloed hebben op het welzijn en de gezondheid van bewoners op het schiereiland Reykjanes en het hoofdstedelijk gebied, maar het weer, de windrichting en verontreinigende stoffen (zoals SO 2 en CO 2 ) van de vulkanen hebben invloed op de distributie en concentratie gasverontreiniging.

Het Meteorologisch Bureau heeft een voorspellingsmodel opgesteld dat de waarschijnlijke verspreiding en concentratie van gasverontreiniging als gevolg van de uitbarsting in Geldingadalur voorspelt. De prognoses worden twee keer per dag bijgewerkt en de laatste prognose is op elk moment toegankelijk via een link in de waarschuwingsborden bovenaan de voorpagina
https://dispersion.vedur.is/map.html?run_uuid=987de027-96dc-4754-b90d-1ce542798abb



Welcome to the Catalogue of Icelandic Volcanoes
Eruption histories of the volcanoes of Iceland, their characteristics and hazards
http://icelandicvolcanos.is/



Luchtkwaliteit
https://loftgaedi.is/?zoomLevel=7&lat=64.894972&lng=-18.675028




4seasons


Wertha

Citaat van: 4seasons op zo 21 mrt 2021 - 17:29Dit is de huidige link met live-beeld




Best rustgevend om een tijdje naar te kijken.
Aantal onweersdagen: 2023: 17 | 2022: 21 | 2021: 16

flyineddy

Bliksems wat een gedonder.

flyineddy

Nieuwe Live stream, vanuit een andere hoek (andere kant van de heuvel) en met geluid (voornamelijk wind, maar soms is de vulkaan er doorheen te horen).



EDIT: Zo te zien alweer weg. :(

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

4seasons

Vulkaan is behoorlijk actief op dit moment.


Diverse live-cams


Deze is met geluid









flyineddy

Citaat van: 4seasons op ma 29 mrt 2021 - 20:08Vulkaan is behoorlijk actief op dit moment.


Diverse live-cams


Deze is met geluid


Dat zijn allemaal beelden van dezelfde camera, origineel is als ik goed heb de stream van ruv.is (onderste).  ;)
Het geluid bij de bovenste is voor zover ik weet geen echt geluid van de uitbarsting. Er zou geen microfoon bij die camera zijn.

Het blijven wel mooie beelden. Ik kijk er regelmatig naar. :)
En inderdaad, het is momenteel best actief.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

flyineddy

Ik kwam zojuist een nieuwe webcam tegen vanuit een ander perspectief (veel verder naar links ten opzichte van de andere camera). :)
Volgens mij ook iets dichterbij.


Het gaat daar momenteel trouwens goed tekeer met lavafontijnen die af en toe een heel eind boven de kraters uit komen. Mooi om te zien. 8)

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

flyineddy

Time-lapse van de uitbarsting van de afgelopen 15 dagen.


Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

flyineddy

Nieuwe eruptie
Er heeft zich een nieuwe spleet geopend ten noordoosten van de huidige eruptie. Het gaat om een spleet die mogelijk meer dan een kilometer lang is.

Te zien op de webcam van RUV.is:

Om het even in perspectief te plaatsen, de nieuwe spleeteruptie is links van de kraters zoals ze de afgelopen dagen te zien waren op de "eerste" webcam. Dat is bijna recht achter de "tweede" webcam die ik 2 posts hierboven heb geplaatst.

Zie ook: https://icelandgeology.net/?p=9264

Edit:
Luchtfoto van het gebied. Boven: de oorspronkelijke uitbarsting. Onder: de nieuwe spleeteruptie.



Bron: https://www.instagram.com/volcanopilot/?hl=en

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Snowfreak

Is die nieuwe spleet niet waar mensen aan het wandelen waren ?

flyineddy

Citaat van: Snowfreak op ma 05 apr 2021 - 16:48Is die nieuwe spleet niet waar mensen aan het wandelen waren ?

Dat weet ik niet, want ik ben niet bekend met het gebied. Wat ik wel weet is dat er mensen vlakbij de 2e webcam liepen en die staat tussen de 2 uitbarstingen in (maar volgens mij dichter bij de oorspronkelijke uitbarsting).

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

flyineddy

Bericht van Icelandic Met Office:

CiteerNew fissure near the eruption site in Geldingadalir
5.4.2021

A new additional fissure opened at ca. 12:00 hrs today near the initial eruption site in Geldingadalir. First estimates of the length of the fissure is ca. 200 meters, and the middle of the fissure is approximately 1 kilometer NE of the eruption site in Geldingadalir. The lava from the new fissure flows toward Merardalir valleys, east of the new fissure.

Helicopters from the Icelandic Coast Guard are at the new eruption site to make sure the area is evacuated. An airplain with scientists is on its way to the fissure for evaluating more presicely the location and the size of the new fissure. 

Because of the lack of ash and tephra emission in the atmosphere, the aviation color code for Keflavik airport remains orange as there are no imminent hazard for the aviation.

A live stream from the new fissure can be seen at RUV 2.


EDIT (19:10 uur):
Op onderstaande pagina staat een mooie drone-video van de nieuwe eruptie:
https://www.mbl.is/frettir/innlent/2021/04/05/nytt_dronamyndskeid_af_sprungunni/

En hier zijn nog een paar mooie foto's:






bron: https://www.mbl.is/frettir/innlent/2021/04/05/sjadu_nyju_sprunguna/

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

flyineddy

De live webcam van RUV.is is van plek veranderd.
De oude link naar de live stream toont nu een camera die kijkt richting de lavastroom van de nieuwe eruptie, die uitstroomt in de "Meradalir" vallei:

Er is nu een nieuwe live stream geopend met het beeld van een camera die ongeveer op de oude plek staat, neerkijkend op de 2 oorspronkelijke kraters. Die zijn nog steeds aan het uitbarsten in een inmiddels (bijna) volle "geldingadalir" vallei.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Powered by EzPortal