Winter discussietopic 2022/2023

Topic gezien door 219268 bezoekers
Gestart door Armand, do 01 dec 2022 - 16:43

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Der RoX

WiNtEr!!11!1!@

Zynex

Meer dan "Meh" kan ik er ook niet van maken.

Ben afgelopen week in het Sauerland geweest. Heb het zo onwijs getroffen. 30-40cm sneeuw, kou. Echt onwijs genoten.


Harry de Hond

Citaat van: Zynex op ma 23 jan 2023 - 19:37Meer dan "Meh" kan ik er ook niet van maken.

Ben afgelopen week in het Sauerland geweest. Heb het zo onwijs getroffen. 30-40cm sneeuw, kou. Echt onwijs genoten.
Ik ga a.s. donderdag heen. Vrijdag en zaterdag lopen van Brilon naar Winterberg, ik hoop en verwacht dat er dan nog goed sneeuw is, lekker afzien tijdens de wandeling.  Zin an.
Juist.

Zynex

Toevallig! Ik zat in Willingen. Gister door Brilon terug gereden. Aardig wat sneeuw daar ook! Ik ga 31 Jan weer die kant op.. moet wat als je nog winter wilt meemaken. De weersverwachting ziet er goed uit. Als het hier kwakkelt rond de 4-5 graden is het daar net onder 0.

grizzrh

Doenrade, Limburg

dennis089

geen SSW helaas.
Johanns (Alpen)weer
@Wintersportweerman
·
5 m
De kansen op een #SSW waren al minimaal en met de meest recente modeluitdraai zijn die nog verder geslonken #SPV mean zonal wind  60N 10hPa (pool)
Afbeelding

Bubba

Citaat van: dennis089 op ma 23 jan 2023 - 23:23geen SSW helaas.

De kansen op een #SSW waren al minimaal en met de meest recente modeluitdraai zijn die nog verder geslonken


Geen glazen bol dus, ;D  maar gewoon realistisch. :-X

Der RoX

1 april 2022 was ook heel realistisch
WiNtEr!!11!1!@

TMCThomas

Ondertussen zien we de zonkracht langzaam maar zeker weer in kracht toenemen, voor echt winterweer zal er binnen nu en een maand iets in de kaarten moeten gaan staan. Helaas heeft de mogelijke SSW het niet gered, dat had onze kansen significant kunnen verhogen. Momenteel weinig spannends in de kaarten, we moeten het er maar mee doen.


Der RoX

Ook balen dat er eindelijk een oostenwind is, maar die ook letterlijk zo weer van de kaart is geblazen  8)
WiNtEr!!11!1!@

Ed Deijkers

Wie heeft er een verklaring voor het fenomeen dat de poolwervel steeds constanter is?
Het weer is zoals het is, de emoties komen later

Der RoX

Gemiddeld om het jaar zou die moeten klappen en dan nog moet het allemaal goed vallen
WiNtEr!!11!1!@

Armand

Citaat van: Ed Deijkers op di 24 jan 2023 - 14:53Wie heeft er een verklaring voor het fenomeen dat de poolwervel steeds constanter is?

Wat bedoel je precies met 'steeds constanter'? Bedoel je dat de poolwervel steeds sterker wordt de afgelopen jaren? Dat durf ik namelijk niet te zeggen, ik kan daar weinig over vinden als ik even snel zoek. Mijn gevoel zegt dat er de afgelopen jaren weinig veranderd is qua sterkte van de poolwervel, maar bewijs heb ik dus niet nee.

Ik zag zojuist dat de temperatuur hier vandaag tussen de 1.4 en 2.3 graden gezeten heeft vanaf middernacht. Dat is een bijzonder klein interval eigenlijk. Dat zie je ook niet zo vaak. Komende dagen zit er weinig verandering in. In de nacht naar donderdag trekt er een zwakke neerslagzone over het land die misschien wat (natte) sneeuw of ijzel kan geven in het zuidoosten:Een aandachtspuntje, maar de activiteit lijkt er wel steeds meer uit te gaan. Op langere termijn blijft het eigenlijk een vrij normaal tot zacht weertype, voorlopig weinig bijzonders. Echt winterweer lijkt momenteel ver weg en de kaarten die nu voorgeschoteld worden door de modellen zien er vrij slecht uit. Er is constant koude-uitstroom ten zuid(westen) van Groenland, wat depressieactiviteit in stand houdt. Dit patroon is vaak lastig te doorbreken. En dan begint inderdaad de tijd ook langzaam te dringen wil het nog eens goed kunnen winteren in Nederland. Hopelijk komt er wat meer perspectief komende dagen, maar realistisch gezien ziet het er nog niet gunstig uit.

Der RoX

Opvallend genoeg is het in delen van Scandinavië gewoon "warm" te noemen. Enig idee hoe dit komt?

WiNtEr!!11!1!@

TMCThomas

Citaat van: Der RoX op wo 25 jan 2023 - 09:56Opvallend genoeg is het in delen van Scandinavië gewoon "warm" te noemen. Enig idee hoe dit komt?

Hetzelfde als wat wij veel vaker hebben een (relatief) warme westelijke stroming, samen met bewolking kan het niet afkoelen. Duurt overigens niet lang vannacht vriest het alweer.


flyineddy

Benieuwd in welke mate we komende nacht te maken zullen krijgen met gladheid/winterse neerslag/ijzel. Het KNMI lijkt mij nogal terughoudend en voornamelijk gebaseerd op HARMONIE. Had alleen een waarschuwing voor Limburg staan, maar inmiddels uitgebreid naar Noord-Brabant en Gelderland. Kijk ik echter naar andere modellen zoals Swiss HD, ICON en UKMO (en in mindere mate ECMWF), dan zie ik het signaal voor ijzel/winterse neerslag nog een stuk verder noordelijk: beginnend op grofweg de lijn Breda-Apeldoorn-Emmen en alles ten zuidoosten daarvan.

Deze andere modellen lijken ook dichter bij de actuele temperatuur te zitten. Harmonie heeft het overal dik 1 graad warmer, wat met dit weertype alle verschil kan maken.

We zullen zien wat het gaat worden.

EDIT (15:00 uur): Het KNMI heeft code geel inmiddels ook uitgebreid naar Overijssel. EDIT (16:00 uur) en Utrecht nu ook.

EDIT (15:30 uur): Voor ijzel is de wegdektemperatuur van belang. Deze moet onder 0 liggen. Actueel ligt deze op veel plekken rond +2 graden, in Drenthe op meerdere plaatsen rond +1.
Wegdektemperatuur is hier te zien (inzoomen op de kaart):
https://rijkswaterstaatstrooit.nl/

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

TMCThomas

Temperaturen zijn vandaag opvallend laag gebleven, op mijn eigen station ook vanmiddag ook niet hoger uitgekomen dan -0.2. Momenteel groot deel van het land in de vorst.


Der RoX

WiNtEr!!11!1!@

flyineddy

Citaat van: flyineddy op wo 25 jan 2023 - 12:59EDIT (15:30 uur): Voor ijzel is de wegdektemperatuur van belang. Deze moet onder 0 liggen. Actueel ligt deze op veel plekken rond +2 graden, in Drenthe op meerdere plaatsen rond +1.
Wegdektemperatuur is hier te zien (inzoomen op de kaart):
https://rijkswaterstaatstrooit.nl/

Eddy.

Wegdektemperaturen in de (zuid)oostelijke helft op veel plekken inmiddels (net) onder 0.
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.
Bron: https://rijkswaterstaatstrooit.nl/

Uitkijken dus als je de weg op moet en er neerslag valt, het kan glad worden!

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Joep

GFS kouder?

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken. 

Powered by EzPortal