Lentediscussie deel 2

Topic gezien door 139621 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, do 05 apr 2012 - 11:14

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

André

Zouden we eindelijk naar zachter lenteweer evolueren ?
Demeulemeester André

Arend

Citaat van: André op do 17 mei 2012 - 08:47
Zouden we eindelijk naar zachter lenteweer evolueren ?

Het "winterweer" van de afgelopen week lijkt niet terug te komen. Wel zachter, maar volgende week al weer de volgende dip zichtbaar (rond dinsdag) en voor daarna is de spreiding best wel groot. Stabiele twintigers? moet het nog zien.  :-\
Een zomer zonder onweer, is als een winter zonder sneeuw. Hogedruk maakt alles stuk. Een evenaring is geen record.

Johann

Citaat van: André op do 17 mei 2012 - 08:47
Zouden we eindelijk naar zachter lenteweer evolueren ?

Zachter sowieso, temperaturen tussen de 20 en 25 zijn realistisch. Of het ook stabiel wordt is de grote vraag. Veel zal gaan afhangen van de verstoringen in de bovenlucht (hoogtelaag -koudeputje) welke aan de zuidkant van het hoog via zuid Scandinavië en Denemarken richting de Benelux dan wel de Noordzee trekt.  Gelukkig nog ver weg en vwb de koers van het hoogtelaagje dus nog alles open.

EC00 500 hPa met koudeputje einde van de week


en T850 hPa



Jan van Ooijen

Zomerse temperaturen op komst

Hemelvaartsdag 2012 verloopt grotendeels zonovergoten. We profiteren optimaal van hogedruk die uitgerekend vandaag over ons land schuift. Het is droog, zonnig en de temperaturen lopen op naar waarden tussen 12 en 16 graden bij weinig wind. Vanmiddag ontstaan stapelwolken en in het zuiden verschijnt wat hogere bewolking. Dat gebeurt op de nadering van wat lichte regen die komende nacht ons land passeert. Het is de voorbode van warmer weer.

Morgen, vrijdag, komt de zon er alweer snel bij. De temperaturen lopen in een zuidelijke stroming op naar waarden tussen 16 en 21 graden. Wel is er kans op een regen- of onweersbui. Zaterdag wordt het nog iets warmer. Wel neemt de onstabiliteit in het weekeinde verder toe. Er zijn zonnige perioden, maar er vallen ook verspreid over het land regen- en onweersbuien. De temperaturen zijn op niveau met waarden tussen 17 en 23 graden.

Zomerweer
In de nieuwe week lijkt een doorbraak naar echt zomerweer op komst. Aanvankelijk is de stroming tijdelijk noordelijk. Wel stroomt dan drogere en heldere lucht ons land binnen en bedragen de maxima gemiddeld 15 tot 17 graden. Later in de week is er een grote kans op warmer zomerweer. Voor het eerst dit jaar is de zomerse 25 gradengrens dan in zicht. Dat gebeurt door aanvoer van warme continentale lucht die later weer gepaard kan gaan met onweer. De temperaturen naderen midden volgende week langzaam maar zeker de zomerse 25 graden.

Bron Telegraaf
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Allemaal leuk en aardig die hoge temperaturen, maar houden we ook de UV-index in de gaten? Die is voor de aankomende 4 dagen ongeveer 7, dat is erg hoog







Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Marsel

Citaat van: Jan van Ooijen op do 17 mei 2012 - 10:35
Allemaal leuk en aardig die hoge temperaturen, maar houden we ook de UV-index in de gaten? Die is voor de aankomende 4 dagen ongeveer 7, dat is erg hoog

Moet het wel helder zijn natuurlijk ;). Er hangt hier nu veel Ci, hetgeen de boel flink dempt. Ook de komende dagen zal het niet onafgebroken zonnig zijn. Maar dan nog, oppassen geblazen met die zon inderdaad!

Tyshane

Citaat van: Marsel op do 17 mei 2012 - 10:39
Moet het wel helder zijn natuurlijk ;). Er hangt hier nu veel Ci, hetgeen de boel flink dempt. Ook de komende dagen zal het niet onafgebroken zonnig zijn. Maar dan nog, oppassen geblazen met die zon inderdaad!

Het zal niet onafgebroken zonnig zijn, maar net die 20 minuten in de zon terwijl er geen wolk voor zit, kan je behoorlijk rood doen worden, daarvoor hoef je niet een dag in de zon te zitten. Maar goed; een zonnecreme schijnt ook niet goed te zijn, dus een beetje opletten gewoon.  8)

4seasons

Heb vandaag wel zon gezien, maar het is nu vrijwel geheel bewolkt.
De buienradar voorspelt niet veel goeds naar later in de middag. :(


Ik mag hopen dat het eindelijk eens lente gaat worden, zeker wat betreft de temperaturen. ::)
Het lijkt wel een uitgelopen winterseizoen, met tussendoor wat lentedagen/-temp.


En over ca. 4 weken start het zomerseizoen al ???

Johann

Einde voorjaarsbibberen in zicht

Sinds dagen zinnespelen de modellen op veranderingen in het grootschalige luchtdrukpatroon. Ook vandaag zijn de modellen deze lijn trouw en lijkt er definitief een einde te komen aan het veel te koude voorjaarsweer. Of het uiteindelijk zal leiden tot een stabiele zomerse luchtdrukverdeling is nog onzeker. De kansen zijn echter zeker niet slecht. Een korte synoptische uiteenzetting:

De veranderingen (stijging van temperaturen) zijn in volle gang en worden de volgende dagen verder in de steigers gezet. Uitgaande van de Atlantische hoogtetrog welke zondag vanaf IJsland over Schotland tot over de Britse Eilanden loopt, krijgen we te maken met een zuid tot zuidwestelijke hoogtestroming. Door toedoen van de hoogtetrog heeft zich in de lagere atmosfeer een een zwakgradiënt maar tevens uitgestrekt bodemlaag ontwikkeld welke zich uitstrekt over vrijwel geheel west en midden Europa. Tevens zien we zoals ook al eerder (beschreven) vandaag weer mooi de cut-off vanaf de hoogtetrog richting de Golf van Biskaje. Met de zuidelijke hoogtestroming wordt niet alleen zwoel warme lucht aangevoerd, oiv diverse randstoringen (troggen) neemt ook de neerslagactiviteit in de vorm van regen en onweersbuien van het zuidwesten uit weer toe.

EC00 maandag, lagedruk trekt langzaam naar het oosten door waardoor begin volgende week tijdelijk weer koelere lucht binnenstroomt

Photobucket


Het hoogtelaag (cut-off) boven de Golf van Biskaje trekt maandag naar het noorden van Italië, het bodemlaag schuift tegelijkertijd naar het midden van Europa. Daardoor kan vanuit het noordwesten nogmaals weer koelere lucht binnenstromen. Hoe meer naar het zuiden hoe meer nog de invloed van de vochtig warme lucht. Op het grensgebied van deze 2 luchtsoorten gaan deels stevige regen en onweersbuien tot ontwikkeling komen die lokaal noodweer kunnen geven (zondag). Daarnaast zijn ook in de vochtig warme luchtmassa's naar het zuiden toe deels stevige onweersbuien mogelijk.

WLA en opbouw hogedruk rond midden van de week, geleidelijke inzettende temperatuurstijging




Dinsdag trekt het hoogtelaag verder naar de oostelijke Alpen terwijl het bodemlaag verder trekt richting Oost Europa. Hiedoor kan de koelere lucht via de "achterdeur" van het laag zich nog verder naar het zuiden uitbreiden. Gelijktijdig stabiliseert zich de atmosfeer vanuit het noorden. Woensdag heeft het slechte weer zich nog verder richting de Alpen verplaatst (lokaal zeer slecht weer).  Boven West Europa komt de atmosfeer geleidelijk  tot rust door verder oplopend geopotentiaal (hogedruk) vanaf Noorwegen tot over het Iberische Schiereiland. Tussen de lagedruk boven Oost Europa en de hogedruk boven west Europa komt de van het noorden ingestroomde koelere lucht tot rust.  Het is droog, zonnig en de tot rust gekomen atmosfeer kan vanaf donderdag geleidelijk weer aan een opwarming gaan beginnen.

Opmerkzaamheid verdient overigens nog een bel koude lucht welke donderdag boven Scandinavië afsnoert en als koudeputje (hoogtelaag) via zuid Scandinavië en Denemarken richting de Noordzee koerst en nog enige roet in de vorm van regen (convectief) in het eten kan strooien.

Gaat hoogtelaagje nog even "roet" in het eten gooien ?



Vanaf het komende weekend krijgen we te maken met een verdere stabilisatie onder invloed van een uitgebreide zone van hogedruk welke zich uitstrekt vanaf het Zeegebied rondom IJsland, Scandinavië, West en Centraal Europa en het gehele Middellandse Zeegebied. Lagedruk vinden terug boven de centrale Atlantische Oceaan tot over de Britse Eilanden. Met een overwegend zuidelijke hoogtestroming wordt warme lucht aangevoerd, het is dan zomers warm met temperaturen die zich meest tussen de 20 en 25 graden ophouden. Of in het verdere vervolg nog warmere lucht vanuit het zuiden de Benelux zal bereiken met mogelijk tropische temperaturen is nog onzeker.

Model: In overeenstemming met de vorige modeluitdraai van het ECMWF zeion we overeenstemming vwb de grootschalige structuren. Met betrekking tot de kleinschalige ontwikkelingen zijn er vooral verschillen vwb de verdeling als ook de intensiteit van de neerslag. De andere modellen liggen in lijn met het ECMWF.

Daarmee lijkt definief een einde te komen aan het  "voorjaarsbibberen" (even nog door het zure appeltje volgende week heen bijten) en mogen we ons langzamerhand gaan opmaken voor iig zeer aangename temperaturen. In hoeverre de zon ons ook nog zal gaan verwennen valt vooral de komende dagen nog te bezien.  Vwb de  ontwikkeling in detail voor de komende dagen is het zaak goed de ontwikkelingen mbt tot het laag boven west en centraal Europa te volgen. De koers en precieze doortrekken van de storingen zal belangrijk worden mbt neerslag, onweer en evt onweersachtige plensregen. Daarvoor verwijs ik graag naar onze onweer-topic(s) en de expertise aldaar.


André

Hier vandaag zo goed als geen zon gezien en nu nog een temperatuur van 15,3°.
Demeulemeester André

Jan van Ooijen

Halverwege volgende week toch echt 24 tot 26 graden mogelijk!



Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Johann

Update adhv EC12

Stabiel zomerweer steeds waarschijnlijker
Het heeft er alle schijn van dat de warmere lucht via Polen en Duitsland zich beter kan doorzetten vanaf het midden van de volgende week. Sturend systeem is een bodemlaag welke woensdag boven Duitsland wordt berekend, aan de noordflank dan de WLA vanuit het oosten. met temperaturen oplopend tot 22 a 24 graden

EC12 woensdag 25 mei met WLA vanuit het oosten


©meteo-service

Ook de benadering van het  hoogtelaagje welke in de tweede helft van de week vanaf Scandinavië naar de Noordzee zou afzakken is vanavond van de kaarten verdwenen. Het hoogtelaag op de Atlantische Oceaan is nog wel prominent aanwezig maar zal geen directe invloed op ons weer hebben. Daarmee lijkt zich op de wat langere termijn meer en meer hogedruk vanuit het noorden door te zetten. Het is droog, de zon kan overuren gaan maken en de temperaturen bewegen zich op een aangenaam zomers niveau tussen de 22 en 26 graden.

Bewolking

©meteo-service

Voor diegenen die zich afvragen waar het meest slechte weer zich de komende week gaat ophouden moge onderstaande cumulatieve neerslag kaart het antwoord geven. Lokaal berekent ECMWF tot 180mm !


©meteo-service



Arend

Citaat van: Johann op do 17 mei 2012 - 21:06
Update adhv EC12

De modellen zijn het dus weer eens flink oneens, GFS laat iets heel anders zien. Ben benieuwd hoe een van de twee modellen de komende dagen/runs een verschil van 12 graden voor Twente weet weg te moffelen.
Een zomer zonder onweer, is als een winter zonder sneeuw. Hogedruk maakt alles stuk. Een evenaring is geen record.

Johann

Citaat van: Arend op do 17 mei 2012 - 22:28
De modellen zijn het dus weer eens flink oneens, GFS laat iets heel anders zien. Ben benieuwd hoe een van de twee modellen de komende dagen/runs een verschil van 12 graden voor Twente weet weg te moffelen.

Waarbij opgemerkt dient te worden dat de GFS12 oper zich rond de 23e mei helemaal onder in de ensembles ophoudt en daarmee een koude uitbijter is. Het ensemble gemiddelde ligt al gauw een graad of 5 hoger dan de oper.

Arend

Citaat van: Johann op do 17 mei 2012 - 22:37
Waarbij opgemerkt dient te worden dat de GFS12 oper zich rond de 23e mei helemaal onder in de ensembles ophoudt en daarmee een koude uitbijter is. Het ensemble gemiddelde ligt al gauw een graad of 5 hoger dan de oper.

En daar staat dan weer tegenover dat de EC12 oper voor de 23e een warme uitbijter is. Blijft wel spannend zo.  :)
Een zomer zonder onweer, is als een winter zonder sneeuw. Hogedruk maakt alles stuk. Een evenaring is geen record.

Leon Eikenaar

Zeer onzeker met de tempraturen.
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar

André

Niet pessimistis zijn laat het stabiele lenteweer maar komen .
Demeulemeester André

X-treme

Heerlijke temps in de laatste run van GFS voor volgende week  8)
Aantal stormen: 3 + 1 zware storm.

X-treme

vrijdag 25 mei tot en met vrijdag 01 juni

Vrij grote kans (ca. 70%) op vrij warm lenteweer met temperaturen veelal tussen de 20 en 25 graden. Daarbij is er geregeld zon, maar ook een kleine kans op een regen- of onweersbui. Daarnaast is er een 30% kans op temperaturen van rond of iets onder normaal.

Bron: knmi
Aantal stormen: 3 + 1 zware storm.

Jan van Ooijen

Niet alleen GFS met heerlijke temperaturen, EC gaat ook mee

Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Powered by EzPortal