Winter discussietopic 2022/2023

Topic gezien door 145854 bezoekers
Gestart door Armand, do 01 dec 2022 - 16:43

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 4 gasten bekijken dit topic.

Maxim

En GFS zat fout 👍

Der RoXTja... het was weer even spannend met GFS?  Het komt nu al te dichtbij om volledig om te slaan begin volgende week, zoals het model wel verwacht had🤷🏻Hier... 2 dagen geleden gepost,  54 uur verschil.Edit 22:57

EC en GFS zien nu wel meerdere nachten vorst achter elkaar...

WiNtEr!!11!1!@

TMCThomas

GFS bleek inderdaad zoals wel een beetje verwacht fout te zitten. Toch wel een flinke misstap voor het model, op die termijn zo consistent fout zitten is pijnlijk. Op lange termijn zie we weer een volop winterse run van GFS maargoed laten we daar momenteel maar even helemaal geen waarde aan hechten.

EC kan er duidelijk over zijn, we krijgen hogedrukweer met veel zon, weinig wind en koude nachten door stralingskou. Warm is het niet maar uit de wind kan het toch als een klein voorproefje op de lente aanvoelen.


Armand

Citaat van: TMCThomas op vr 03 feb 2023 - 01:25GFS bleek inderdaad zoals wel een beetje verwacht fout te zitten. Toch wel een flinke misstap voor het model, op die termijn zo consistent fout zitten is pijnlijk. Op lange termijn zie we weer een volop winterse run van GFS maargoed laten we daar momenteel maar even helemaal geen waarde aan hechten.

EC kan er duidelijk over zijn, we krijgen hogedrukweer met veel zon, weinig wind en koude nachten door stralingskou. Warm is het niet maar uit de wind kan het toch als een klein voorproefje op de lente aanvoelen.


Ja het was bijna niet anders voor te stellen dat GFS fout zat. Al is het toch wel pijnlijk dat een mooie winterse setting zo weggevaagd wordt  :P Dat sluit toch wel een beetje de deur voor nog serieus winterweer dit seizoen. De komende twee weken zijn er namelijk weinig signalen op een echte winterse uitbraak. En daarna zitten we alweer halverwege februari en wordt die kans automatisch nog kleiner.

Dat neemt overigens niet weg dat er nog winterweer mogelijk is later in februari, maart en zelfs april. We zien dat de afgelopen jaren wel vaker gebeuren. Alleen zal dat niet meer een lange aaneengesloten periode met vorst en sneeuw zijn.

Ik vind de pluim overigens wel prima zo. Nu echt winterweer uit de kaarten is, heb ik liever een rustig en zonnig weertype met frisse nachten en overdag mogelijk al een lenteachtig gevoel ;)

Der RoX

1 maart 2018 wil een woordje met je, Armand. Maar dat is idd vaak de uitzondering op de regel...

En rustig weer met zon overdag en nachtvorst, wint het bij mij altijd van grijs, nat en winderig...
WiNtEr!!11!1!@

flyineddy

Citaat van: Der RoX op vr 03 feb 2023 - 12:141 maart 2018 wil een woordje met je, Armand. Maar dat is idd vaak de uitzondering op de regel...

Of wat dacht je van 2005? Oké, het is inmiddels bijna 18 jaar geleden, maar ook toen waren januari en de eerste helft van februari voor een groot deel relatief zacht. Vanaf half februari ging de gemiddeldetemperatuur eerst onder gemiddeld, richting 0, en de laatste 2 dagen zelfs 2 á 3 graden onder 0. Toen kwam de sneeuwbom van 2 maart, op 4 maart gevolgd door record kou (-20,7 in Marknesse). Vanaf 7 maart was overal de vorst weer voorbij.
Misschien geen super lange periode, maar toch een volle week winterweer.  8)
Het is dus niet onmogelijk om tegen die tijd nog echt winterweer te hebben.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Armand

Citaat van: Der RoX op vr 03 feb 2023 - 12:141 maart 2018 wil een woordje met je, Armand. Maar dat is idd vaak de uitzondering op de regel...

En rustig weer met zon overdag en nachtvorst, wint het bij mij altijd van grijs, nat en winderig...

Haha, nee dat klopt zeker! Ik doelde vooral erop dat de kans op een strenge winterse periode nu wel zo goed als verkeken is. Daar zit je elke winter toch wel weer op te hopen. Nu is overigens ook in december en januari die kans op streng winters weer al erg klein tegenwoordig, maar dadelijk vanaf halverwege februari neemt die kans nog drastischer af. De zonkracht stijgt, de periode van daglicht wordt langer en een oostelijke stroming kan vanaf deze periode ook al voor zachte lentetemperaturen zorgen.

Dat neemt inderdaad zeker niet weg dat er nog forse winterprikken mogelijk zijn met vorst en sneeuw. Het zal dan echter vooral bij prikken blijven van kortere duur, wat natuurlijk voor de winterliefhebber ook al leuk is. Voor echt winterweer kan men trouwens naar de Oostenrijkse Alpen, daar is veel sneeuw gevallen en komt komende dagen nog wel wat bij.

flyineddy

Het was hier in Drenthe vandaag een heerlijke dag. Zonnetje, weinig wind, wel een beetje fris, maar het was goed uit te houden. Eind van de middag nog even heerlijk een rondje gestept hier door het Bargerveen.  8)

Eddy
Bliksems wat een gedonder.

Bacci

Dit gaat een hele koude Maart worden  :-X

Der RoX

De modellen sturen aan op een paar nachtjes vorst en dan gestaag naar de 10+...
WiNtEr!!11!1!@

dennis089

De westcirculatie komt er weer aan. Tijd voor het lente (herfst)topic.

De winter is nu definitief voorbij. Ik kan al bijna in t shirt buiten.
Wegberg, NRW (werk) - Hückelhoven, NRW Duitsland (woon)
Onweersdagen 2017: 4. // 2018: 6. // 2020: 1. // 2023: 1.

Der RoX

Lijkt me heerlijk met 4 graden boven 0...

Edit 17:30u

Kan iemand trouwens die Berlijnse Muur 2.0 afbreken? 🥲

WiNtEr!!11!1!@

grizzrh

Heeft iemand iets van info over ssw wat voorspeld wordt voor het einde van februari?
En de effecten die het dan gaat hebben op de polar vortex.

Eric

Citaat van: grizzrh op di 07 feb 2023 - 22:36Heeft iemand iets van info over ssw wat voorspeld wordt voor het einde van februari?
En de effecten die het dan gaat hebben op de polar vortex.
Ik heb via een site begrepen dat de gevoelstemperatuur volgende week flink kan oplopen, tot wel 15-20 graden?

TMCThomas

Citaat van: grizzrh op di 07 feb 2023 - 22:36Heeft iemand iets van info over ssw wat voorspeld wordt voor het einde van februari?
En de effecten die het dan gaat hebben op de polar vortex.

Er vind momenteel weer een substantiële opwarming plaatst op hoogte, we krijgen in ieder geval een zogenaamde "minor SSW" oftewel het warmt flink op maar het komt niet tot een "reversal", de wind op hoogte draait in dat geval niet de andere kant op, de snelheid van west naar oost blijft boven 0. Momenteel bestaat ook de kans dat het tot een "Major SSW" komt. Dat betekent dat de vortex op grote hoogte dusver verplaatst, gesplit of afgezwakt wordt dat de stroming op hoogte de andere kant op gaat. Het is een lastig onderwerp binnen de meteorologie en welke effecten het precies heeft bij ons zijn lastig te voorspellen, dat is ook gedetailleerder dan enkel wel/geen polar vortex, waar liggen bijvoorbeeld de restanten van de vortex en waar plaatst het hoog zich precies.

Hieronder een plaatje van hoe de wind momenteel waait en de bijhorende temperatuur kaart op 10hpa. De vortex is op het moment niet heel krachtig, we hebben hem de afgelopen jaren zeker wel eens krachtiger gezien, hij zit een beetje rond normaal momenteel. De kaartjes hieronder laten dan ook een vrij normale situatie zien. De wind waait in deze situatie zoals gewoonlijk in de winter van west naar oost.

Dit is de 12z run van gfs van 2 dagen geleden.

Hieronder zien we hoe de gfs oper een Major SSW berekent. Het warmt op 10hpa rap op tot boven nul (wat vergeleken met de gebruikelijke -70 à 80 erg warm is) en de koude bel wordt ruw opzij geschoven. Daarmee valt het praktische gezien uit elkaar.Na deze opwarming waait de wind op 10hpa grotendeels de andere kant op, van oost naar west dus. Oftewel de afbraak van de Polar vortex is geslaagd en in zijn afwezigheid neemt de kans op hogedruk blokkades toe (Dat gebeurd overigens niet direct, daar zit een vertraging in van 2-4 weken). Dit is ongeveer hoe je een SSW wil zien gaan. Dat dit zo gaat gebeuren staat echter nog niet vast, in de laatste GFS run heeft de opwarming bijvoorbeeld niet genoeg kracht, de temperatuur komt niet boven nul. De vortex krijgt een klap en wordt wat van zijn normale positie gedrongen maar keert nog voor het einde van de run terug zonder al te veel problemen. Dat kan dus ook nog en iets wat we deze winter al eerder zagen met de opwarming in januari, ook toen een flinke opwarming met "major SSW" kansen, de vortex heeft een klap gehad maar van major SSW was helaas geen sprake. Mogelijk nu wel, de kansen zijn zeker hoger dan toen.Hieronder bijvoorbeeld de EC ensembles, het gros van de leden gaat toch voor een dip onder de 0 m/s, sommige houden hem daar ook onder. Ook de gfs leden gaan deels voor een major SSW, in vergelijking met eerder echter niet (bijna) alle leden. Laat het vooralsnog nog maar iets dichterbij komen, het staat nog niet vast maar de kans is best groot dat we inderdaad die kant op gaan. Dan zou een koud einde van Februari zoals bijvoorbeeld in 2018 niet uit te sluiten zijn. De kansen dat hogedrukgebieden goed vallen is in elk geval groter als de polar vortex niet aanwezig is.

\


grizzrh


Der RoX

Lekker fris nachtje geweest. Zo maar even een wandeling maken
WiNtEr!!11!1!@

zwoof

Citaat van: Der RoX op wo 08 feb 2023 - 09:12Lekker fris nachtje geweest. Zo maar even een wandeling maken
Het was inderdaad een lekker koud nachtje.  8)

Aflopen nacht kwam het net als gisteren op diverse plaatsen tot matige vorst.
Op 10 cm kwam het in Eelde zelfs tot strenge vorst.


Met het huidige winterprikje zijn de winterstatistieken ook weer gewijzigd. Er zijn de afgelopen dagen op alle stations weer diverse vorstdagen genoteerd. De Bilt is nog 2 dagen verwijderd van het gemiddelde aantal matige vorstdagen per winter. Deze en meer statistieken zijn te bekijken in mijn grafieken op de link onder aan deze post.  Op diverse stations werden er ook weer Hellman punten gescoord. Ook deze zijn te bekijken op onderstaande link of in het daarvoor bestemde hellmann topic van dit forum.


De stand van aantal dagen met matige vorst ziet er nu als volgt uit:


Zynex

Koud is het niet op de nacht na. Maar wat een prachtig helder weer is dit. Dan maar zo de winter.

Der RoX

Heerlijk om buiten te zijn met dit weer
WiNtEr!!11!1!@

Powered by EzPortal