Het is 40 graden warmer dan normaal in het oosten van Antarctica.

Topic gezien door 4296 bezoekers
Gestart door 4seasons, zo 20 mrt 2022 - 17:20

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

4seasons

Bronnen: Washington Post = WP (artikel vertaald met google translate) en Algemeen Dagblad = AD



Artikel WP door Jason Samenow en Kasha Patel

CiteerHet is 40 graden warmer dan normaal in het oosten van Antarctica.

Wetenschappers zijn verbijsterd.
'Dit evenement is volledig ongekend en heeft onze verwachtingen over het Antarctische klimaatsysteem op zijn kop gezet', zei een expert.





De koudste locatie op aarde heeft deze week een episode van warm weer meegemaakt zoals nooit eerder is waargenomen, met temperaturen boven de oostelijke Antarctische ijskap die 50 tot 90 graden boven normaal stijgen. De warmte heeft records gebroken en wetenschappers geschokt.
"Dit evenement is volledig ongekend en heeft onze verwachtingen over het Antarctische klimaatsysteem op zijn kop gezet", zegt Jonathan Wille, een onderzoeker die poolmeteorologie studeert aan de Université Grenoble Alpes in Frankrijk, in een e-mail.

"Antarctische klimatologie is herschreven", tweette Stefano Di Battista, een onderzoeker die studies heeft gepubliceerd over de Antarctische temperaturen. Hij voegde eraan toe dat dergelijke temperatuurafwijkingen als "onmogelijk" en " ondenkbaar " zouden zijn beschouwd voordat ze zich daadwerkelijk voordeden.
Delen van Oost-Antarctica hebben de temperaturen gedurende drie dagen 70 graden (40 Celsius) boven normaal zien schommelen, zei Wille. Hij vergeleek het evenement met de hittegolf in juni in de Pacific Northwest, waarvan wetenschappers concludeerden dat het "vrijwel onmogelijk" zou zijn geweest zonder door de mens veroorzaakte klimaatverandering.


Wat als "warm" wordt beschouwd boven de bevroren, kale grenzen van Oost-Antarctica, is natuurlijk relatief. In plaats van temperaturen van min-50 of min-60 graden (minus-45 of min-51 Celsius), zijn ze dichter bij nul of 10 graden (min-18 Celsius of min-12 Celsius) geweest - maar dat is een enorme hitte golf volgens Antarctische normen.
De gemiddelde hoge temperatuur in Vostok - in het midden van de oostelijke ijskap - ligt in maart rond de min-63 (min-53 Celsius). Maar op vrijdag sprong de temperatuur naar nul (min-17,7 graden Celsius), de warmste die er in maart is geweest sinds de registratie 65 jaar geleden begon. Het brak het vorige maandrecord met maar liefst 27 graden (15 graden).

"In ongeveer 65 recordjaren in Vostok, tussen maart en oktober, werden nooit waarden boven -30°C waargenomen", schreef Di Battista in een e-mail.
Vostok, een Russisch meteorologisch observatorium, ligt ongeveer 808 mijl van de Zuidpool en ligt 11.444 voet boven zeeniveau. Het staat bekend om de laagste temperatuur ooit waargenomen op aarde : min-128,6 graden (min-89,2 Celsius), vastgesteld op 21 juli 1983.

Temperaturen die ten minste 50 graden (32 Celsius) boven normaal liggen, hebben zich over grote delen van Oost-Antarctica uitgebreid van de Adéliekust tot een groot deel van het binnenland van de oostelijke ijskap. Sommige simulaties en waarnemingen van computermodellen suggereren dat de temperatuur in sommige gebieden zelfs tot 90 graden (50 Celsius) boven normaal kan zijn gestegen

Het Concordia-onderzoeksstation van Oost-Antarctica, geëxploiteerd door Frankrijk en Italië en ongeveer 350 mijl van Vostok, klom naar 10 graden (min-12,2 Celsius), de hoogste temperatuur ooit gemeten in elke maand van het jaar. De gemiddelde hoge temperaturen in maart liggen rond de minus-56 (minus-48,7 Celsius).


https://pbs.twimg.com/media/FOJOb1iXMAoZMUs?format=png&name=900x900


Bij een nabijgelegen weerstation bereikte de temperatuur 13,6 graden (min-10,2 Celsius) ongeveer 67 graden (37 Celsius) boven het gemiddelde, volgens de Antarctische onderzoekers van de Universiteit van Wisconsin, Linda Keller en Matt Lazzara.

Keller en Lazzara zeiden in een e-mail dat zo'n hoge temperatuur bijzonder opmerkelijk is, aangezien maart het begin van de herfst markeert op Antarctica, in plaats van januari, wanneer er meer zonlicht is. In deze tijd van het jaar verliest Antarctica ongeveer 25 minuten zonlicht per dag.
Wille zei dat de warme omstandigheden boven Antarctica werden veroorzaakt door een extreem atmosferische rivier, of een smalle gang van waterdamp in de lucht, aan de oostkust. Volgens computermodellen kwam de atmosferische rivier dinsdag aan land tussen de stations Dumont d'Urville en Casey en liet een intense hoeveelheid regen vallen, wat mogelijk een significante smeltgebeurtenis in het gebied veroorzaakte.





Het vocht van de storm verspreidde zich en verspreidde zich over het binnenland van het continent. Er kwam echter een sterk blokkerend hogedruksysteem of "warmtekoepel" boven Oost-Antarctica, waardoor het vocht niet kon ontsnappen. De hittekoepel was uitzonderlijk intens, vijf standaarddeviaties boven normaal.
Het overmatige vocht van de atmosferische rivier was in staat grote hoeveelheden warmte vast te houden, terwijl de vloeistofrijke wolken de warmte naar het oppervlak uitstraalden - bekend als neerwaartse langgolvige straling.

Wille legde uit dat warme lucht vaak op deze manier over het binnenland van Antarctica wordt getransporteerd, maar niet in deze mate of intensiteit. "[Dit] is niet iets dat we eerder hebben gezien," zei hij. "Dit vocht is de reden waarom de temperaturen zo hoog zijn geworden."
Modellen laten zien dat de atmosferische rivier rond zaterdag het continent zal verlaten, maar dat het langer duurt voordat het vocht is verdwenen. Abnormaal hoge temperaturen in de regio kunnen het hele weekend aanhouden.
De abnormaal hoge temperaturen hebben volgens modellen voor enige smelting in de regio gezorgd, wat ongebruikelijk is omdat dit deel van Antarctica niet vaak smelt. Deze ene smeltgebeurtenis heeft echter geen invloed op de stabiliteit van de gletsjers in dat gebied.


"Dit evenement vond plaats op een locatie waar niet vaak smeltwater is. Dit betekent natuurlijk niet dat we ons vanaf nu zorgen maken dat het smelten zal gebeuren', zei Wille. "Het is meer van: 'Oh, dat is raar, dat kan in de toekomst meer gebeuren en dan kan dit slecht zijn. '"


Wille zei dat het op dit moment moeilijk is om deze ene gebeurtenis toe te schrijven aan klimaatverandering, maar hij denkt wel dat stijgende temperaturen hebben bijgedragen aan de beste omstandigheden voor een dergelijke gebeurtenis. Klimaatverandering "laadt de dobbelstenen" voor meer van dit soort situaties, zei hij.
Wille en zijn collega's bestuderen hoe klimaatverandering de circulatiepatronen rond Antarctica zal beïnvloeden en of atmosferische rivieren vaker of intenser zullen worden.


"We geloven dat ze intenser zullen worden omdat het gewoon natuurkunde is ... maar de details, we proberen dat nog steeds te achterhalen. Het zou heel moeilijk zijn om te zeggen dat er geen vingerafdrukken van klimaatverandering op een evenement als dit te zien zijn', zei hij.


Keller en Lazzara suggereerden dat er meer onderzoek nodig is naar het verband tussen klimaatverandering.
"[W]e kunnen niet zeggen of dit een nieuwe trend zal zijn of gewoon een eigenaardigheid die af en toe voorkomt op een zeer fascinerend continent", schreven ze.
Het is bekend dat de temperaturen enorm variëren boven Antarctica, en enorme schommelingen komen vaak voor. In tegenstelling tot deze warme periode boven Oost-Antarctica, had de waargenomen Zuidpool vorig jaar de koudste periode van april tot september ooit gemeten, met een gemiddelde temperatuur van min-78 graden (minus-61 Celsius).
Zuidpool boekt zwaarste koude seizoen ooit, een verrassing in een opwarmende wereld
Maar kort na die historische kou is de omvang van het zee-ijs rond het continent vorige maand tot het kleinste niveau gekrompen .


Te midden van alle variabiliteit op Antarctica zijn vingerafdrukken van door de mens veroorzaakte klimaatverandering nog steeds duidelijk. De westelijke ijskap verliest aan massa, terwijl de westelijke delen van het continent en het schiereiland tot de snelst opwarmende regio's op aarde behoren.
Warme oceaantemperaturen dreigen de Thwaites-gletsjer van Antarctica te destabiliseren, een plaat ter grootte van Florida die ongeveer 4 procent bijdraagt aan de jaarlijkse wereldwijde zeespiegelstijging.





De historisch hoge temperaturen op Antarctica volgen een puls van uitzonderlijke warmte aan de andere kant van de planeet. Woensdag schoot de temperatuur nabij de Noordpool 50 graden boven normaal, dicht bij het smeltpunt



https://www.washingtonpost.com/weather/2022/03/18/antarctica-heat-wave-climate-change/




Artikel AD door Simone van Zwienen

Citeer40 graden warmer dan normaal op Antarctica

Het is momenteel veel warmer dan normaal op Antarctica. Daar zijn de afgelopen week temperaturen gemeten die ruim 40 graden hoger liggen dan gebruikelijk is voor deze tijd van het jaar.

Vrijdag werd in Vostok -17,7 graden gemeten op bijna 3500 meter hoogte, een record. Aan de kust werden temperaturen van maar liefst 7 graden gemeten. De temperaturen zouden rond deze tijd van het jaar moeten zakken omdat de zomer bijna ten einde is. ,,Dagen zonder vrieskou doen zich soms voor, maar nog nooit na 22 februari", zegt Gaëtan Heymes van de meteorologische dienst Météo-France. Hij spreekt over 'historisch milde' temperaturen, die tot 40 graden boven de seizoensgemiddelden liggen.

Een serie lagedrukgebieden rond het Antarctische continent zorgt ervoor dat warme lucht dicht bij het zuiden van het continent ver naar binnen kan stromen. Dat verklaart de warmte van de laatste tijd. De straalstroom, die het gebied normaal omgeeft en de warmte buitenhoudt en de kou binnen, moet zich nog sluiten. Dat lijkt de komende dagen nog niet helemaal perfect te verlopen. Over een week zou een vergelijkbaar fenomeen aan de westkant mogelijk zijn.


Noordpool
Ook op de Noordpool blijft de vrieskou uit. Waar het normaal rond deze tijd zo'n 25 graden vriest, zakt de temperatuur er momenteel amper onder de 0. ,,Een krachtige luchtstroming is vanuit het zuiden van Europa bijna in één rechte lijn naar boven getrokken over Noorwegen en de Noordelijke IJszee om zo'n 6000 kilometer verderop het weer overhoop te gooien", legde weerman Wouter van Bernebeek eerder deze week uit.

Vaak komt het niet voor dat een warme luchtstroom zo'n lange afstand aflegt naar het noorden. ,,Normaal is er onderweg wel een hapering die de stroom tegenhoudt", aldus Van Bernebeek. ,,Die is er nu niet geweest."

Aan klimaatverandering is dit fenomeen niet toe te schrijven, voegt de weerman toe. ,,We zien het niet vaak, maar vroeger gebeurde het ook wel eens. In het poolgebied kan de temperatuur met wel 80 graden verschil schommelen, en dus vallen dit soort effecten op."


Wel erg warm
Toch maakt Van Bernebeek zich wel zorgen om de temperatuur. ,,Het feit dat de temperatuur schommelt heeft misschien niets te maken met de opwarming van de aarde, maar dat de temperatuur nu boven het vriespunt uitkomt is wel zorgwekkend."


https://pbs.twimg.com/media/FOJBWkoWQBsO5S8?format=jpg&name=small]https://pbs.twimg.com/media/FOJBWkoWQBsO5S8?format=jpg&name=small

https://pbs.twimg.com/media/FOMrd0mXoAA9ef1?format=jpg&name=small]https://pbs.twimg.com/media/FOMrd0mXoAA9ef1?format=jpg&name=small



https://www.ad.nl/buitenland/40-graden-warmer-dan-normaal-op-antarctica~a873ec50/

.



4seasons

Satellietgegevens tonen aan dat de hele Conger-ijsplaat op Antarctica is ingestort

NASA-wetenschapper zegt dat de volledige ineenstorting van de ijsplaat zo groot als Rome tijdens ongewoon hoge temperaturen 'een teken is van wat er zou kunnen komen'



Satellietgegevens tonen aan dat de Conger-ijsplaat ijsberg C-38 heeft afgebroken en in Antartica is ingestort. Foto: USNIC


Een ijsplaat ter grootte van Rome is volgens satellietgegevens binnen enkele dagen na recordhoge temperaturen volledig ingestort in Oost- Antarctica .
De Conger-ijsplaat, die een oppervlakte had van ongeveer 1.200 vierkante kilometer, stortte rond 15 maart in, zeiden wetenschappers vrijdag.

Oost-Antarctica zag vorige week ongewoon hoge temperaturen, waarbij het Concordia-station op 18 maart een recordtemperatuur van -11,8 ° C bereikte , meer dan 40 ° C warmer dan de seizoensnormen. De recordtemperaturen waren het resultaat van een atmosferische rivier die warmte vasthield boven het continent.


https://twitter.com/i/status/1507137389432434739


IJsplaten zijn verlengstukken van ijskappen die boven de oceaan drijven en een belangrijke rol spelen bij het tegenhouden van binnenlands ijs. Zonder hen stroomt binnenlands ijs sneller de oceaan in, wat resulteert in een stijging van de zeespiegel.

Dr. Catherine Colello Walker, een aarde- en planetaire wetenschapper bij Nasa and the Woods Hole Oceanographic Institution, zei dat hoewel de Conger-ijsplaat relatief klein was, "het een van de belangrijkste instortingsgebeurtenissen overal op Antarctica is sinds het begin van de jaren 2000 toen de Larsen B ijsplaat uiteengevallen".
"Het zal hoogstwaarschijnlijk geen grote effecten hebben, maar het is een teken van wat er zou kunnen komen," zei Walker.


De Conger-ijsplaat was sinds het midden van de jaren 2000 aan het krimpen, maar slechts geleidelijk tot begin 2020, zei Walker. Op 4 maart van dit jaar leek de ijsplaat meer dan de helft van zijn oppervlakte te hebben verloren in vergelijking met januari-metingen van ongeveer 1.200 vierkante kilometer.
Peter Neff, een glacioloog en assistent-onderzoeksprofessor aan de Universiteit van Minnesota, zei dat het een verrassing was om zelfs maar een kleine ijsplaat in te storten op Oost-Antarctica.

"We behandelen Oost-Antarctica nog steeds als dit enorme, hoge, droge, koude en onbeweeglijke ijsblok", zei hij. "Het huidige begrip suggereert grotendeels dat je niet dezelfde snelle snelheden van ijsverlies kunt krijgen [als in West-Antarctica] vanwege de geometrie van het ijs en het gesteente daar."
"Deze ineenstorting, vooral als deze gepaard gaat met de extreme hitte veroorzaakt door de atmosferische riviergebeurtenis medio maart, zal extra onderzoek naar deze processen in de regio stimuleren."
Satellietgegevens van de Copernicus Sentinel-1-missie toonden aan dat de beweging van de ijsplaat begon tussen 5 en 7 maart, zei Neff.


https://twitter.com/i/status/1507196466699378691


Helen Amanda Fricker, een professor in glaciologie aan het Scripps Polar Center, zei dat er in maart drie afkalvingsgebeurtenissen - wanneer ijsbrokken afbreken van de rand van een gletsjer - hadden plaatsgevonden in Oost-Antarctica.
Naast de ineenstorting van de Conger-ijsplaat waren er kleinere afkalvingsgebeurtenissen van de Totten-gletsjer en de Glenzer-ijsplaat.


"Een groot deel van Oost-Antarctica wordt tegengehouden door ondersteunende ijsplaten, dus we moeten alle ijsplaten daar in de gaten houden", zei Fricker in een tweet .
Professor Andrew Mackintosh, hoofd van de school voor aarde, atmosfeer en milieu aan de Monash University, zei dat de Conger-ijsplaat aanzienlijke hoeveelheden smelt van de oceaan eronder had, waardoor deze kon worden voorbereid op instorting.



 
Extremen van 40C boven normaal: wat veroorzaakt 'buitengewone' verwarming in poolgebieden?

"IJsplaten verliezen massa als onderdeel van hun natuurlijke gedrag, maar de grootschalige ineenstorting van een ijsplaat is een zeer ongebruikelijke gebeurtenis", zei Mackintosh. "Dit lijkt eerder een instorting dan normaal gedrag.
"De ineenstorting zelf is echter mogelijk veroorzaakt door het smelten van het oppervlak als gevolg van de extreem warme temperaturen die recentelijk in deze regio zijn opgetekend. Er is meer bewijs nodig om deze ineenstorting te koppelen aan de recente opwarming."
Oppervlaktesmelting was verantwoordelijk voor het instorten van de Larsen B-ijsplaat in 2002.


Het Antarctische hitte-evenement begon op 15 maart, zei Alex Sen Gupta, universitair hoofddocent aan de Universiteit van New South Wales. "Het lijkt erop dat grote delen van Oost-Antarctica meer dan 20 °C warmer zijn geworden dan normaal", zei hij.
Prof Matt King, die het Australian Centre for Excellence in Antarctic Science leidt, zei dat het uiteenvallen van de Conger-ijsplaat op zich niet veel invloed heeft op de zeespiegel omdat de ijsplaten al drijven. Hij zei dat de gletsjer achter de Conger-ijsplaat gelukkig klein was, dus het zou in de toekomst een "kleine impact op de zeespiegel" hebben.

"We zullen in de toekomst meer ijsplaten zien breken door de klimaatopwarming", zei King. "We zullen enorme ijsplaten - veel groter dan deze - zien breken. En die zullen veel ijs tegenhouden, genoeg om de zeespiegel wereldwijd serieus te laten stijgen."


Wetenschappers maken zich vooral zorgen over de toekomst van de Thwaites-gletsjer ter grootte van Florida - ook wel de " doemsdaggletsjer " genoemd - die ongeveer 100 keer groter is dan Larsen B en genoeg water bevat om de zeespiegel wereldwijd met meer dan een halve meter te verhogen.
"De snelheid van het uiteenvallen van [de Conger]-ijsplaat herinnert ons eraan dat dingen snel kunnen veranderen", zei King. "Onze koolstofemissies zullen een impact hebben op Antarctica, en Antarctica zal terugkomen om de rest van de kustlijnen van de wereld te bijten en het kan sneller gebeuren dan we denken."





Bron:
Donna Lu - The Guardian - maart 2022

(Donna Lu is wetenschappelijk schrijver voor Guardian Australia)


.

Powered by EzPortal