Lente discussietopic 2020

Topic gezien door 43130 bezoekers
Gestart door TMCThomas, do 20 feb 2020 - 11:34

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

TMCThomas

Citaat van: Armand op ma 09 mrt 2020 - 16:07Wat mij betreft kunnen we dit topic best gebruiken als lente discussietopic!

Helemaal top :)

Zo'n "winter" als deze hoop ik inderdaad een tijd niet meer te krijgen (al vrees ik daar wel een beetje voor). Gelukkig gaan we nu eindelijk weer richting het warmere weer, alles beter dan wat we gehad hebben. Ik heb er altijd wel last van dat na een slechte winter zoals deze ik alweer vroeg (soms augustus al) weer uit ga kijken naar een goede winter haha.

Unknown-user1778

Wordt inderdaad tijd voor droog en zonnig aangenaam weer. Die WC mag van mij voor 6maand gestolen worden.

Koen-IJM

Afgaand op de laatste EC pluim breekt er vanaf het weekend een periode aan van nagenoeg droog weer met veel zon, weinig wind en een typische zaagtand wat betreft temperatuur. Eindelijk...  :D

flyineddy

Citaat van: Koen-IJM op di 10 mrt 2020 - 10:29Afgaand op de laatste EC pluim breekt er vanaf het weekend een periode aan van nagenoeg droog weer met veel zon, weinig wind en een typische zaagtand wat betreft temperatuur. Eindelijk...  :D

Waar kan ik tekenen? :D
Eindelijk iets anders in het vooruitzicht dan alleen maar Herfst, Herfst en nog eens Herfst.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Armand

Hogedrukgebieden gaan eindelijk weer even de overhand nemen op het Europese vasteland. In deze tijd van het jaar kan dat wel nog leiden tot veel verschillende weertypes. Bij een zuidoostelijke wind kunnen we onvervalst lenteweer krijgen met veel zon en aangename temperaturen van zelfs 15-20 graden. Als er een fatsoenlijk Scandi-hoog ontstaat, dan kan het nog gevoelig kouder worden met nachtvorst en overdag een graad of 5. Momenteel lijkt dat laatste scenario wel fors in de minderheid. Natuurlijk zijn er ook nog mengvormen mogelijk, waarbij de wind meer uit het oosten komt of variabel is. Ook dan is nachtvorst nog mogelijk met temperaturen die overdag wel boven normaal komen te liggen.

Al met al is het temperatuurverloop nog erg onzeker, maar de neerslagkansen blijven in elk scenario klein en dat is alweer een mooi pluspunt ;)

TMCThomas

Ziet er inderdaad goed uit, de temperatuur gaat zoals armand al zei van de positie van het hoog afhangen (en of de WC inderdaad gebroken wordt dat is keer op keer lastig gebleken).

De laagste waardes van de leden van ec zijn bijvoorbeeld op 6-7 graden terwijl de hoogste er zo uit zien.niet slecht als je het bij vraagt  8) , ook de wat meer normale waardes van 15 graden zijn samen met de zon erbij zeker niet slecht voor de tijd van het jaar, ben benieuwd.

GFS laat trouwens op lange termijn kaarten zien waar we deze winter alleen van konden dromen:Jammer dat ze altijd te laat komen. De GFS pluim laat ook een duidelijk signaal zien, droog en mogelijk warm:


Invicta

Laat maar komen. Ik ben dit herfstweer meer dan spuugzat.

TMCThomas

GEM laat ook leuke kaarten zien


TMCThomas

GFS oper (uitbijter) geeft ons eind maart meer kou door scandi hoog dan deze hele winter.EC weer gewoon prima, hoog wel iets zuidelijker waardoor we mogelijk wat meer last hebben van bewolking.


TMCThomas

Nog even een update, ik begon me de afgelopen runs een beetje zorgen te maken, de hogedruk kwam namelijk steeds iets minder ver noordelijk wat bij ons resulteerde in meer bewolking en koudere temperaturen, dat is echt weer wat verbeterd in de laatste runs. pluim is wat kouder dan eerder, maar wel een typische zaagtand (lente) pluim, dus relatief veel zon en met 10-15 graden kan dat best aangenaam zijn, het is natuurlijk ook pas half maart.GFS is tot de middellange termijn vergelijkbaar met EC, op langere termijn schiet de hogedruk bij gfs alle kanten op, van euro hoog naar scandi hoog naar heel europa hoog.Dat zorgt voor een variatie aan temperaturen van 16 tot 5. Echter 1 ding is in zo'n geval wel zeker en dat is weinig regen een hoop zon. Maargoed GFS blijft gfs, eerst zien dan geloven.

Als afsluiter, iemand nog een laatste woord voor de Poler Vortex. Die vortex die ons het zuur gemaakt heeft deze winter lijkt namelijk eindelijk er de brui aan te geven, hopen dat we em de komende 10 jaar niet meer zo sterk zien.je ziet hier de temperatuur rond de vortex en uiteindelijk in de kern zelf ook de temperatuur flink oplopen, doordat het temperatuurverschil tussen daar en de tropen daardoor afneemt, neemt de windsnelheid rond de vortex ook af. oftewel hij verliest zijn krachtbron. Dit gebeurd overigens elk jaar, echter gebeurd het nu wat eerder een abrupter als normaal.

Ed Deijkers

Het hoort hier misschien niet thuis, toch heb ik de indruk dat de klassieke drukgebieden, laag boven evenaar, laag boven de polen en hoog in het mediterrane gebied, wat sterker zijn dan andere jaren, dit zou zich mi. uitdrukken in de sterke WC die we ondervinden in combinatie met de sterke Polar Vortex als laag. Is er iemand die dit eventueel kan ontkrachten, cq. bevestigen met onderbouwing?
Lijkt me erg interessant.
Het weer is zoals het is, de emoties komen later

TMCThomas

Citaat van: Ed Deijkers op do 12 mrt 2020 - 12:40Het hoort hier misschien niet thuis, toch heb ik de indruk dat de klassieke drukgebieden, laag boven evenaar, laag boven de polen en hoog in het mediterrane gebied, wat sterker zijn dan andere jaren, dit zou zich mi. uitdrukken in de sterke WC die we ondervinden in combinatie met de sterke Polar Vortex als laag. Is er iemand die dit eventueel kan ontkrachten, cq. bevestigen met onderbouwing?
Lijkt me erg interessant.

Toevallig heeft weerplaza er net een artikel over geschreven, dat is deze. Het lag inderdaad een het klassieke maar dit jaar ook nog is extra grote drukverschil, samen met de poler vortex kreeg de winter in Nederland geen kans.

flyineddy

Hier net een pittige bui gehad met stevige windstoten. Het werd ook even een beetje wit van de hagel en er zaten 2 klappen onweer bij. Mooie stevige donders met in ieder geval 1 felle flits. :)

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

TMCThomas

Verwachting wordt steeds minder droog helaas.


Koen-IJM

Tijdens de winterperiode gebeurde het maar niet, maar vanaf eind volgende week lijken we te maken krijgen met jawel... een oostelijke stroming! Koud (voor de tijd van het jaar) maar wel overwegend zonnig weer ligt in het verschiet!


TMCThomas

maandje te laat gfs...
AFTH14


X-treme

Wat is het stil hier ???
Er komen toch een paar mooie dagen aan.
Aantal stormen: 3 + 1 zware storm.

TMCThomas

We beginnen inderdaad bijna aan een periode met mooi lente weer voor de tijd van het jaar. Morgen valt nog een beetje tegen maar maandag t/m donderdag worden relatief warme dagen (15 graden) met aardig wat zon. Die zon heeft inmiddels al weer een zonkracht van 2+ van de week al 2.4 dacht ik. Ook daarna blijft de zon aanwezig maar doordat het hoog wat noordelijker komt voert het vanuit het oosten koude lucht aan. Echter wordt dit nu al een aantal runs minder.TMCThomas

Modellen hebben het er nog moeilijk mee..

Korte termijn verslechterd.

Komt ook omdat we een beetje op de rand zitten van het hogedrukgebied, zijn kleine verschillen die het em doen.

modellen zijn het dan ook nog niet met elkaar eens

Grappig genoeg is de zon op lange termijn wat dat betreft wat zekerder omdat het gebied zonder bewolking dusdanig groot is (dankzij het hoog en droge lucht) dat een verschil niet zo veel uit maakt. (Dan moet het scenario zo als het er nu instaat nog wel uitkomen natuurlijk)

Zie hier als voorbeeld de GFS operNederland vrijwel constant in de zon.

Dat zie je ook terug in de pluim.


EDIT:
Wat betreft de komende dagen is het waarschijnlijk het best om naar de korte termijn modellen te kijken. Maandag lijkt in elk geval een prima dag te worden. In het midden/zuiden eerst nog bewolking die gaandeweg de dag wegtrekt. Dat samen met temperaturen van zo'n 12-15 graden aldus harmonie.
Powered by EzPortal