Berichtgeving storm 5 december 2013

Topic gezien door 7277 bezoekers
Gestart door Ramon Oost, do 05 dec 2013 - 10:13

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Ramon Oost

Storm nadert Nederlandse kust

De zware storm die het KNMI heeft aangekondigd, komt vanochtend vanaf de Noordzee aan land. Het hoogtepunt van de storm is vanmiddag. Het KNMI heeft voor vandaag code oranje afgegeven, voor extreem weer. Dat is het op een na hoogste niveau; de volgende stap zou een weeralarm zijn. De code oranje betekent dat er sprake is van "groot gevaar", waarbij "van iedereen oplettendheid" wordt gevraagd.



Uitschieters
Het hoogtepunt van de storm wordt vanmiddag verwacht, maar de eerste zware windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur bereiken al halverwege de ochtend de kust. In de middag kunnen in het westen en noorden zeer zware windstoten van 100 tot 120 kilometer per uur voorkomen, met uitschieters van 130 kilometer per uur op de Wadden. De code oranje geldt voor de provincies Groningen, Friesland, Noord-Holland, Zuid-Holland, voor de Waddeneilanden en het IJsselmeergebied. Voor alle andere provincies heeft het KNMI code geel afgekondigd, voor gevaarlijk weer.

Verkeer
De storm zal naar verwachting ook het verkeer hinderen. De grootste problemen op de weg zullen pas in de middag zijn. De ANWB wijst erop dat veel mensen vanwege Sinterklaas eerder naar huis gaan. Ze krijgen dan mogelijk te maken met het hoogtepunt van de storm. Rijkswaterstaat verwacht een heel drukke spits. De dienst adviseert om goed in de gaten te houden hoe de storm en de situatie op de weg zich in de loop van de dag ontwikkelen. De KLM besloot gisteren al om 42 vluchten naar Europese bestemmingen te schrappen. De NS houdt vast aan de reguliere dienstregeling.

Deltawerken
Omdat de storm samenvalt met springtij gaat Rijkswaterstaat enkele waterkeringen en zeesluizen uit voorzorg sluiten. Ook de Oosterscheldekering tussen Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland, het grootste onderdeel van de Deltawerken, gaat dicht. De laatste keer dat dat voor de veiligheid gebeurde, was in 2007. De hoogste waterstanden worden vanavond en vannacht verwacht. Vooral Zeeland en het noordoosten van Nederland krijgen waarschijnlijk te maken met hoge waterstanden.

Groot-Brittannië
Inwoners in Engeland en Schotland zijn gewaarschuwd zich voor te bereiden op mogelijk de grootste vloedgolf in dertig jaar. Net als in Nederland wordt daar gewaarschuwd voor zware windstoten, hoge golven en springtij. Door die combinatie bestaat er een groot risico op overstromingen. De BBC meldt dat het zeeniveau op sommige plekken net zo hoog kan worden als in 1953, toen Engeland, Nederland, België en Duitsland zwaar werden getroffen. Daarbij wordt aangetekend dat sindsdien veel maatregelen zijn getroffen en dat de kust nu veel beter is beschermd. Rijkswaterstaat verwacht niet dat de waterstand in Nederland zo hoog wordt als in 1953. Wel heeft een woordvoerder het over de hoogste waterstand in tien jaar.

Bron: NOS

Ramon Oost

Treinverkeer in noorden Nederland plat vanwege storm

De NS legt in verband met de storm die het noorden van Nederland treft het treinverkeer deels stil. Dat meldt de NS op haar website.
Vanaf 14.00 uur rijden geen treinen meer in de gebieden ten noorden van de lijn Zandvoort-Haarlem-Amsterdam en de lijn Zwolle-Marienberg-Emmen. De aanpassingen in de treindienst is in ieder geval geldig tot 18.00 uur. 
Ook de treindiensten van Arriva in de noordelijke provincies  worden stilgelegd. De vervoersbedrijven doen dit op advies van spoorbeheerder ProRail. Het KNMI waarschuwt voor omvallende bomen. "Ook boomtakken, dakpannen, dakbedekking en gevelplaten kunnen loskomen en rondvliegen. Verder kunnen grote objecten omvallen, zoals bouwsteigers en hijskranen.

Bron: Nu.nl

Ramon Oost

Sint draagt stormmijter



Sinterklaas is jarig en bezoekt meerdere basisscholen in de regio. Vanochtend ging hij bijvoorbeeld naar De Wegwijzer in Vianen. De aangekondigde harde wind speelde de goedheiligman toen nog geen parten, maar duidelijk werd wel dat de Sint zich zeer goed had voorbereid op de storm, onder meer door een stormmijter te dragen. RTV Utrecht sprak vanmorgen met de goedheiligman in Vianen.

Bron: RTV Utrecht

Ramon Oost

Wateroverlast in Rotterdam



In het centrum van Rotterdam is het water over de kades gelopen. Onder meer op het Noordereiland staan straten blank. Het water kan tot aan de voordeur komen. Op enkele plekken staat het water tot aan kniehoogte. Bewoners worden met geluidswagens gewaarschuwd. Het scheepvaartverkeer op de Maas is verzocht om rustiger te varen. Oorzaak is het springtij. Bij Hoek van Holland kwam het water om 4.30 uur tot 3.07 meter boven NAP. Ook in Hoek van Holland zelf is wateroverlast.

Bron: NOS

Ramon Oost

Hoogste waterstand sinds 1953

Door de noordwesterstorm heeft het water in Zeeland het hoogste peil bereikt sinds de Watersnoodramp in 1953. Om 04.00 uur stond het water in Vlissingen op 3,99 meter boven NAP. In 1953 kwam het water op 1 februari om 03.24 uur op 4,55 meter boven NAP. Toen bezweken op zeker negentig plaatsen de dijken. De hoogste stand van vannacht leverde geen gevaar op, meldt het waterschap Scheldestromen. Er was gerekend op een waterstand van 3,72 meter. De afgelopen uren zijn de dijken in Zeeland bewaakt. Medewerkers van Scheldestromen hebben ook gekeken of de dijken schade opgelopen hebben.



Duinafslag
De schade lijkt mee te vallen. Het waterschap meldt dat er wel duinen zijn weggeslagen langs de Noordzeekust. De Oosterscheldekering werd gisteravond laat gesloten, voor het eerst sinds 2007. Het is niet bekend wanneer de 62 sluizen in de kering weer open gaan.

Bron: NOS

Ramon Oost

Waterschappen noorden stoppen met dijkbewaking

De waterschappen in Groningen en Friesland stoppen vrijdagmiddag met dijkbewaking. De waterstanden langs de kust zijn de afgelopen uren gedaald tot onder de kritische grens van 2,90 meter boven NAP. Als het water verder is gezakt, worden de dijken nog wel een keer geïnspecteerd. ''Dan kunnen we eventuele beschadigingen beter zien'', zei een woordvoerder van het waterschap Hunze en Aa's vrijdag.
Het waterpeil in de Waddenzee steeg aan het begin van vrijdagmiddag wel opnieuw flink. Door een combinatie van de harde wind die het zeewater opstuwt en springtij kwamen de kades in Harlingen, Delfzijl, Vlieland, Ameland en Terschelling blank te staan.

Waterstand
Waterschap Hunze en Aa's meldt dat de hoogste waterstand vier meter was bij Delfzijl, maar dat er inmiddels een kleine daling te zien is. Rond 15.30 uur verwacht het schap dat de stand op drie meter staat. Bij Lauwersoog en Harlingen werd 3,40 meter gemeten, op Schiermonnikoog 3,30 meter. Op Vlieland is de dijkdoorgang vrijdag afgesloten om te voorkomen dat het zeewater het dorp instroomt. Dat gebeurde in Harlingen en Delfzijl donderdagavond al. Die doorgangen blijven in ieder geval de rest van de vrijdagmiddag dicht. Ook veel sluizen zijn nog afgesloten.

Goed doorstaan
De zeedijken hebben de storm van donderdag, gevolgd door springtij op vrijdag, goed doorstaan, constateren de waterschappen. Wel is de Waddenzeedijk op Ameland op vijftien plekken beschadigd, maar dat levert geen gevaar op voor de stabiliteit, aldus het Wetterskip Fryslân. De schadeplekken worden vrijdag nog gerepareerd. In Friesland werd donderdagavond bij Harlingen de hoogste waterstand gemeten (3,42 boven NAP), in Groningen kwam Delfzijl met 4,82 meter bijna uit op een record.

Bron: Nu.nl

zorba

Storm stuurt dolfijnen naar hartje Londen



Een ongebruikelijke waarneming in hartje Londen vandaag. In de Theems zwemmen zowaar vijf dolfijnen rond na de doortocht van de beruchte Sinterklaasstorm. De groep dolfijnen werd deze morgen voor het eerst door de politie gespot rond 9u30 nabij de beroemde Tower Bridge. Daarna baanden ze zich een weg naar de krachtcentrale van Battersea. Volgens de laatste berichten houden ze zich op in de omgeving van Westminster. Men vermoedt dat de dieren de rivier hebben opgezocht als veilig onderkomen voor de storm. Binnen enkele dagen zouden de dolfijnen weer moeten in staat zijn om de monding van de Theems te bereiken.

Bron: HLN
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Powered by EzPortal