Berichtgeving over de harde wind van 27/28 Oktober

Topic gezien door 7360 bezoekers
Gestart door Sven, za 26 okt 2013 - 17:15

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Sven

KNMI verwacht storm op maandag

Meteorologen verwachten dat het maandag gaat stormen. Het KNMI waarschuwt sinds zaterdag voor windstoten op maandagochtend tot 100 kilometer per uur. Volgens Meteoconsult kan er mogelijk zelfs enige tijd windkracht 10 uit het zuidwesten komen te staan aan de kust. Volgens weeronline.nl trekt er een klein lagedrukgebied over de Noordzee, waardoor het in het hele land flink gaat regenen en waaien. Vooral aan de kust kan het stormen. Het KNMI verwacht dat er in het binnenland ook windstoten optreden, maar minder fors dan aan de kust.

Bron: NU.nl
Onweersdagen 2012: 42 | 2013: 33 | 2014: 45 | 2015: 40 | 2016: 31 | 2017: 9 Laatste onweer 30-05-2017 01:47 

Sven

KNMI waarschuwt voor harde wind op zondag en maandag



Het KNMI waarschuwt zondag voor harde wind. Met name 's middags en 's avonds kan het flink waaien, met aan de westkust tot zware windstoten van tachtig kilometer per uur. Maandag neemt de wind in het hele land in kracht toe. Het weerinstituut denkt dat er maandag in een groot deel van Nederland zware windstoten van honderd tot honderdtwintig kilometer per uur voorkomen. In het zuidoosten en oosten van het land blijven de windstoten 'beperkt' tot ongeveer negentig kilometer per uur. Pas in de middag neemt de wind in kracht af. De wind kan zondag en maandag schadelijker zijn dan normaliter het geval is. Veel bomen staan nog in het blad, waardoor ze meer wind vangen. Ook heeft de regen van de afgelopen tijd ervoor gezorgd dat de grond losser is. Daardoor kunnen de bomen eerder omwaaien.

Depressie bij Engeland

Een stormdepressie die van Engeland via de Noordzee naar Noorwegen trekt is de oorzaak van de eerste herfststorm van het jaar. Volgens de Britse collega's van het KNMI, de Met Office, gaat het om 'een storm die je niet elk jaar meemaakt'. De ANWB verwacht maandag meer en langere files als gevolg van het onstuimige weer.

Bron: Omroepbrabant
Onweersdagen 2012: 42 | 2013: 33 | 2014: 45 | 2015: 40 | 2016: 31 | 2017: 9 Laatste onweer 30-05-2017 01:47 

Sven

Storm of zware storm 

Sinds afgelopen woensdag hebben we het al over de mogelijke zware storm van maandag. Ook nu moeten we nog steeds mogelijk zeggen, maar de kansen zijn wel toegenomen. Morgen gaat het fors waaien.

Scenario 1 of 2

De scenario's in beeld. Scenario 3, met de minste wind, is afgevallen. Er is al veel over gespeculeerd of de eerste herfststorm van dit seizoen er wel of niet van komt. Met vrij grote zekerheid kunnen we nu al zeggen dat het maandag aan zee gaat stormen. We hebben het dan dus over windkracht 9. Een storm gaat altijd gepaard met een lagedrukgebied. Maandag trekt een actieve depressie, restanten van tropische depressie Lorenzo, via het zuiden en midden van Engeland naar de Noordzee. Op dinsdag wordt het lagedrukgebied boven het zuiden van Scandinavie verwacht. Het wordt niet alleen bij ons stormweer, ook in Engeland, Denemarken en het noorden van Duitsland krijgen last van stormkracht en zware tot zeer zware windstoten Vrijdag gaven we aan dat er 3 scenario's mogelijk zijn. Inmiddels is het scenario met de kleinste kans en de minst sterke wind afgevallen. We houden scenario 1 en 2 over.

1) Lorenzo scheert pal langs de kust
--> veel regen --> 7 tot 9 Bft. Kans: 55%
2) Lorenzo trekt ten NW en N langs Nederland
--> minder regen --> 9-10 Bft. Kans: 45%

De kracht van een storm

De windschaal van Beaufort. Bij storm of windkracht 9 op de schaal van Beaufort ligt het 10 minuten gemiddelde van de windsnelheid tussen 75 en 88 km/uur (20,8 - 24,4 meter per seconde). Een storm gaat meestal vergezeld van zware tot zeer zware windstoten van meer dan 100 km/uur. Een storm leidt tot bijvoorbeeld schade aan dakpannen en schoorsteenkappen en veroorzaakt schade in de bossen. Tijdens een storm wagen alleen de zwaluwen en eenden zich nog in de lucht, alle insecten blijven aan de grond. Op zee zijn hoge golven te zien met zware schuimstrepen en rollers. Door verwaaid schuim is het zicht boven zee slecht. Bij deze storm is een extra zorg dat de grond erg nat is. Hierdoor hebben de wortels van de bomen minder grip en kunnen ze iets makkelijk omvallen. Verder zitten veel loofbomen nog vol in het blad waardoor de windstoten veel meer vat op de bomen krijgen. De kans op schade aan bomen is dus reëel. Bij een zware storm, windkracht 10, wordt het uiteraard nog iets erger.

Hoe verloopt de maandag?

De bomen in de kustprovincies krijgen het zwaar. Exact is het nog niet bekend dus we geven hier het meest waarschijnlijke scenario aan.
Vroeg in de ochtend waait het aan zee al stormachtig, 8 Bft, met windstoten tot 80 of 90 km/u. In de ochtend kan de wind af en toe windkracht 9, storm, halen en nemen de windstoten verder toe. Bij scenario 1 blijft het hierbij. De forse windstoten tot rond of iets boven de 100 km/uur houden dan de rest van de ochtend en een deel van de middag aan. Bovendien regent het eerst enige tijd en vallen er later een paar buien. De windstoten zorgen vooral in de kustprovincies in het westen en noorden voor overlast. In het binnenland zijn de windstoten ook fors, maar is de kans op schade kleiner. Bij scenario 2 blijft de wind in de ochtend verder toenemen. Rond het midderuur bereikt de wind aan zee kracht 10. De sterkste wind verplaatst zich in de loop van de middag van de westkust naar de noordkust. Windstoten kunnen oplopen tot 130 km/u. De kans op schade in de kustprovincies is dan groot. Ook landinwaarts gaan de windstoten voor problemen zorgen bij scenario 2. De windstoten kunnen in het binnenland een enkele keer 100 km/u halen.

Waarschuwingen

Op dit moment is er sprake van code geel. De waarschuwing van Weerplaza luidt om 11 uur; De wind trekt het komende etmaal fors aan. Langs de kust komen zware windstoten tot 80 km/uur voor. Maandag komt langs de kust een (zware) zuidwesterstorm te staan. In een groot deel van het land komen dan zeer zware windstoten voor van 100-120 km/u, in het noordwestelijk kustgebied tot 130 km/uur. In het zuidoosten en oosten van het land blijven de windstoten beperkt tot rond de 90 km/uur. Maandag later in middag en avond neemt de wind in kracht af.

Schade aan bomen

Uiteraard houden we de waarschuwing continu bij, ook komende nacht. Zodra de windstoten in een redelijk groot gebied boven de 100 km/u gaan uitkomen, wordt er voldaan aan het criterium voor een extreemweer-waarschuwing, code oranje. Gezien de huidige verwachtingen lijkt dat morgen te gaan gebeuren. Een weeralarm wordt niet door de meteorologen bepaald. De criteria voor code oranje en code rood zijn meteorologisch gezien exact hetzelfde. Een expertteam bestaande uit allerlei (overheids)instanties bepaalde de impact van het slechte weer op de samenleving. Mochten zij die impact als groot inschatten dan kan code oranje veranderen in code rood, weeralarm.

Bron: Weerplaza
Onweersdagen 2012: 42 | 2013: 33 | 2014: 45 | 2015: 40 | 2016: 31 | 2017: 9 Laatste onweer 30-05-2017 01:47 

zorba

'Nu al storm aan de kust'

Maandag wordt nog veel meer wind verwacht, maar ook zondag rond het middaguur werd er al windkracht 9 gemeten bij IJmuiden. Daarmee telt de harde wind van zondag ook als een storm, meldde weeronline.nl. Volgens het KNMI is de definitie storm nog niet van toepassing en zijn het vooral de windstoten die opvallen.

Volgens weeronline.nl zijn er windstoten van boven de 100 kilometer per uur gemeten. Dat zijn zeer zware windstoten en die kunnen bijvoorbeeld takken afrukken van bomen. Ook dwarrelen er veel bladeren van de bomen, waardoor het plaatselijk glad kan zijn. De harde wind van zondag is naar verwachting een voorproefje voor die van maandag. Dan is er windkracht 11 mogelijk en windstoten tot 140 kilometer per uur. Voor de definitie storm moet er overigens gemiddeld windkracht 9 staan over een tijdspanne van ten minste 10 minuten. Om als storm in de klimatologische boekjes te komen, moet er een uur lang gemiddeld minimaal windkracht 9 worden gemeten. Windkracht 10 wordt een zware storm genoemd, windkracht 11 een zeer zware storm. Als er sprake is van windkracht 12, wordt er gesproken over orkaankracht.

Bron: Telegraaf
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Ramon Oost

Zware herfststorm op komst

Nederland moet vannacht en morgenochtend rekening houden met een zware zuidwesterstorm met windstoten van 120 tot 130 kilometer per uur. Vooral in de kustgebieden kan het heftig worden. Bomen kunnen omwaaien, takken kunnen afbreken en dakpannen kunnen afwaaien. De kans op stormschade is groot, doordat veel bomen nog in blad staan. Ze vangen veel wind en kunnen daardoor eerder omwaaien. De herfststorm komt naar verwachting rond drie uur vannacht aan op de Nederlandse kust.

Verkeerschaos
Weggebruikers moeten in de ochtendspits rekening houden met een verkeerschaos. Dat heeft niet alleen te maken met de windstoten maar ook met lokaal stevige buien. "Weggebruikers langs de kust en in het binnenland moeten hun stuur stevig vasthouden," waarschuwt NOS-weerman Marco Verhoef. Zo'n storm is niet uniek, maar volgens Verhoef komt een dergelijke herfststorm eens in de zoveel jaar voorbij. De voorbode van de zware zuidwesterstorm bereikte vanochtend de Nederlandse kust. Vanochtend stak een harde wind op die rond het middaguur gepaard ging met harde windstoten. Bij IJmuiden werden al snelheden gemeten van 100 kilometer per uur.

Bron: NOS

Ramon Oost

NS past dienstregeling aan

De NS laat morgen minder treinen rijden vanwege de naderende herfststorm. In plaats van elk kwartier, zullen er elk half uur treinen rijden. Verder heeft de NS besloten om treinen langer te maken, zodat meer mensen met de trein mee kunnen. Het is een voorzorgsmaatregel nu duidelijk is geworden dat het verkeer flinke hinder van de storm kan ondervinden.

Bron: NOS

Jan van Ooijen

KLM annuleert vluchten wegens storm

Luchtvaartmaatschappij KLM heeft uit voorzorg een aantal vluchten geannuleerd in verband met de storm die maandagochtend over het land trekt. Dat liet een woordvoerder van het bedrijf zondag weten. KLM verwacht dat de storm een flinke aanslag zal plegen op de capaciteit van start- en landingsbanen op Schiphol. Hoeveel vluchten precies niet doorgaan, kon de zegsman niet vertellen. De betreffende passagiers zijn wel allemaal geïnformeerd, zei hij.

KLM bekijkt de situatie maandagochtend ,,van uur tot uur", zei de woordvoerder. De luchtvaartmaatschappij raadt passagiers aan de website van het bedrijf in de gaten te houden om te zien of er meer vluchten komen te vervallen of vertraging oplopen.

Luchthaven Schiphol adviseert reizigers ook haar website en de site van de maatschappij waarmee wordt gevlogen in de gaten te houden. Naar verwachting zal de storm de dienstregeling op Schiphol maandag verstoren. Dat zal ook het geval zijn wanneer de storm in Nederland meevalt, want dan zullen vluchten van en naar andere Noord-Europese landen wellicht niet mogelijk zijn. In het Verenigd Koninkrijk zal het bijvoorbeeld ook erg hard stormen. Op Schiphol zijn, zoals altijd als er storm op komst is, extra controles gedaan of alles wel goed vast zit. Vliegtuigen zijn met hun neus in de wind gezet.

Telegraaf
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Waarschuwing voor extreem weer

Met de eerste grote storm van het seizoen op komst waarschuwt het KNMI voor extreem weer maandagochtend in de hele westelijke helft van het land en het noorden. Het weerinstituut verwacht maandagochtend en -middag in het westen, midden en noorden van het land zeer zware windstoten van 100 tot 120 kilometer per uur. In het noordwestelijk kustgebied halen die mogelijk 130 kilometer per uur.

Schade verwacht door storm
Meer naar het oosten zullen zware windstoten van 75 tot 100 km per uur voorkomen. Sinds 2007 kan dit de eerste keer zijn dat we met een zware storm te maken krijgen met windkracht 10. Mogelijk dat op de Wadden kortstondig windkracht 11 komt te staan.

Files
Nadat het zondag al flink waaide, wordt er maandag een zware storm verwacht langs de Nederlandse kust. Veerbootrederij Doeksen en de NS namen alvast maatregelen, automobilisten kunnen rekenen op files en meteorologen verwachten schade. Een lagedrukgebied trekt maandag over de Noordzee. Dat zorgt in Nederland voor windkracht 9 tot 10 langs de kust en misschien zelfs 11 Beaufort op de Waddeneilanden aan het einde van de ochtend, zo klinkt het uit verwachtingen van Weeronline.nl, het KNMI en Meteoconsult. In de middag gaat de wind uiteindelijk weer liggen. Vooral de windstoten van mogelijk 130 kilometer per uur kunnen echter voor schade zorgen.

Bladeren
Dat heeft er vooral mee te maken dat bomen nog redelijk veel bladeren hebben, waardoor ze veel wind vangen. De natte bodem door de vele regen in oktober helpt ook al niet mee; de bomen hebben daardoor minder grip. Ook dakpannen en -platen zijn gevoelig voor de plotse rukwinden. Dat bleek zondag al, toen er bij de hulpdiensten in verschillende regio's meldingen van afgebroken takken en omgevallen bomen binnenkwamen. Ook een enkele steiger, dakplaat en zonnecel bleek niet bestand tegen de windvlagen. Maar al met al viel de schade zondag, toen er kort een windkracht 9 werd gemeten in IJmuiden, mee. Bovendien deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.

Treinen
Om te voorkomen dat er maandag grote problemen ontstaan, rijdt de NS met een aangepaste dienstregeling. Daardoor zullen reizigers soms langer moet wachten, maar wordt de kans op grote calamiteiten verminderd. Rederij Doeksen haalt uit voorzorg een aantal veerdiensten naar Vlieland en Terschelling uit de vaart. De ANWB waarschuwt voor een drukke ochtendspits met naar verwachting tweemaal zoveel files als normaal. Bovendien wordt het ook voor fietsers geen pretje om zich maandagochtend te verplaatsen.

Engeland maakt zich overigens ook op voor de storm, die daar vermoedelijk voor wind met orkaankracht zal zorgen. De storm komt daar volgens de verwachtingen zondagavond laat aan en trekt dan over het land.

Telegraaf
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Topdrukte brandweer door storm

De brandweer is sinds 06:00 uur vanmorgen al ruim 300 keer uitgerukt vanwege meldingen van stormschade en wateroverlast. Dat blijkt uit gegevens van de site alarmeringen.nl. In totaal zijn de diverse korpsen zondag 1191 keer uitgerukt. In de nacht van zondag op maandag kwamen daar 103 acties bij. Vanochtend kwamen daar in nog geen twee uur tijd dus nog een ruim 300 meldingen bij.

RTL
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Chaos op spoor door storm

Het treinverkeer in het westen van Nederland ondervindt maandagmorgen veel hinder door de storm die over het land raast. Dat melden de NS en Prorail.  Het treinverkeer van en naar Amsterdam Centraal is volledig stilgelegd door alle problemen op het spoor rondom Amsterdam. Op de trajecten Amsterdam Sloterdijk-Schiphol, Zaandam-Uitgeest, Alkmaar-Hoorn, Ede-Wageningen-Arnhem, Weesp-Almere, Leiden-Haarlem, Leiden-Schiphol, Leeuwarden-Akkrum en Zutphen-Winterswijk is door bomen of andere voorwerpen op het spoor geen treinverkeer mogelijk.

Tussen Schiedam en Delft kunnen ook geen treinen rijden omdat de bovenleiding beschadigd raakte door een omgevallen boom. Op dat traject staat bij Delft een trein stil op een spoorbrug, omdat de stroom is uitgevallen. Reizigers zijn overgestapt in een andere trein. De treinen van de NS rijden maandag een aangepaste dienstregeling vanwege de zware zuidwesterstorm. Op veel trajecten rijdt slechts elk halfuur een trein, in plaats van elk kwartier. Op sommige routes moeten reizigers extra overstappen. Het vervoersbedrijf raadt iedereen aan die ook buiten de spits zou kunnen reizen, om dat te doen.

"Door deze aanpassingen is er op het spoor meer ruimte in de dienstregeling om eventuele verstoringen op te vangen en kunnen we meer betrouwbare reisinformatie aan onze reizigers bieden", meldde het vervoersbedrijf maandag.

Intercity's
De hele dag rijden minder intercity's op onder meer de trajecten Amsterdam-Dordrecht, Den Haag CS-Utrecht, Nijmegen-Schiphol, Rotterdam-Utrecht en Sittard-Schagen. Hetzelfde geldt voor de Sprinters tussen Den Haag CS/Rotterdam-Gouda Goverwelle, Hoofddorp-Dordrecht, Amsterdam-Uitgeest en Woerden-Utrecht.

Op andere trajecten kunnen reizigers in de ochtend- en/of juist de avondspits te maken krijgen met een aangepaste dienstregeling. De treinen tussen Amsterdam-Enkhuizen, Den Haag CS-Lelystad, Rotterdam/Den Haag CS-Amersfoort en Utrecht-Almere rijden niet meer rechtstreeks: passagiers moeten overstappen. In de spits rijdt NS-Hispeed minder tussen Amsterdam en Rotterdam. Voor reizen met Fyra hoeft de hele dag geen toeslag worden betaald. Prorail houdt storingsploegen en extra locomotieven achter de hand. NS zet meer personeel in dan anders om reizigers zo goed mogelijk te informeren in de treinen en op de stations.

Nu.nl
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Ramon Oost

Treinverkeer tot na avondspits deels plat

Spoorbeheerder Prorail verwacht zeker tot na de avondspits van maandag nodig te hebben om het treinverkeer rondom Amsterdam en rondom en ten noorden van Zwolle weer aan de praat te krijgen. Volgens Prorail heeft de zware storm die maandag over Nederland trok op meer dan 25 trajecten gezorgd voor bomen, takken, hekken en dergelijke op het spoor, waardoor dat ernstige schade heeft opgelopen. Op meerdere plaatsen is ook de bovenleiding gebroken. Daarnaast zijn in Nunspeet en Hilversum treinen tegen een omgevallen boom aangereden. De spoorbeheerder werkt in samenwerking met de brandweer aan het herstellen van de schade, waarna de treindienst weer moet worden opgestart door de Nederlandse Spoorwegen (NS). Ook dinsdag kan het treinverkeer nog hinder ondervinden van het herstellen van de schade.

Amsterdam Centraal
Het treinverkeer van en naar Amsterdam Centraal en in Noord-Holland is volledig stilgelegd door alle problemen op het spoor rondom Amsterdam. Ook rondom en ten noorden van Zwolle is al het treinverkeer gestaakt. Op de trajecten Amsterdam Sloterdijk-Schiphol, Zaandam-Uitgeest, Alkmaar-Hoorn, Ede-Wageningen-Arnhem, Weesp-Almere, Leiden-Haarlem en Leiden-Schiphol is door bomen of andere voorwerpen op het spoor geen treinverkeer mogelijk. Tussen Schiedam en Delft kunnen ook geen treinen rijden omdat de bovenleiding beschadigd raakte door een omgevallen boom.

Herstelwerkzaamheden
ProRail verwacht dat voorlopig door alle herstelwerkzaamheden en vanwege de veiligheid nog geen treinverkeer mogelijk is op de drukke trajecten rondom Amsterdam, rondom Zwolle, en op diverse andere trajecten zoals tussen Den Haag en Rotterdam.
Dit gaat volgens de spoorbeheerder zeker tot na de avondspits duren. Prorail kon nog geen verwachting uitspreken van een mogelijk tijdstip waarop de treinen weer kunnen rijden. De treinen van de NS rijden maandag een aangepaste dienstregeling. Op de trajecten waar treinverkeer mogelijk is rijdt slechts elk halfuur een trein, in plaats van elk kwartier. Op sommige routes moeten reizigers extra overstappen. Het vervoersbedrijf raadt iedereen aan om buiten de spits te reizen. "Door deze aanpassingen is er op het spoor meer ruimte in de dienstregeling om eventuele verstoringen op te vangen en kunnen we meer betrouwbare reisinformatie aan onze reizigers bieden", meldde het vervoersbedrijf maandag.

Verkeer
De avondspits zal maandag normaal verlopen. De meeste schade is opgeruimd en er gebeuren steeds minder ongelukken door het weer. Dat heeft Rijkswaterstaat laten weten. Op de A1 is de spitsstrook dicht tussen de knooppunten Muiderberg en Diemen, richting Amsterdam. Matrixborden zijn door de harde wind beschadigd geraakt en kunnen pas worden gerepareerd als de wind is gaan liggen. Langs de A2 bij Holendrecht, van Amsterdam naar Utrecht, moeten twee bomen uit voorzorg worden gekapt. De hoofdweg is dicht, het verkeer moet via de parallelbaan rijden.

Bron: Nu.nl

Ramon Oost

Storm verwoest trainingshal Ajax

Het opblaasbare trainingscentrum van Ajax is door de storm volledig verwoest. Het zogenoemde Adidas miCoach-complex kon de harde wind niet aan. Het opblaasbare gedeelte van de hal is gescheurd en in elkaar gezakt. Er waren op dat moment geen mensen in de hal aanwezig.


Het Adidas miCoach-complex van Ajax is volledig verwoest door de storm

Trainer Frank de Boer was wel van plan om vandaag met de selectie in de hal te trainen, vertelt hij op de website van Ajax: "Maar daar hing een lamp aan een paar draadjes en de zijkanten van de hal deukten al ver in. We vonden het risico te groot.'' Drie kwartier later zakte de hal in elkaar.

De hal werd in 2011 geopend op trainingscomplex De Toekomst van Ajax. In de wetenschappelijke hal kunnen door middel van dure meetapparatuur de prestaties van de spelers worden gemeten. Inclusief die apparatuur wordt de waarde van de hal geschat op circa drie miljoen euro.

Bron: NOS

zorba

Stormschade zeker 95 miljoen euro

De storm die maandag over Nederland raasde, heeft een schade van zeker 95 miljoen euro veroorzaakt. Dat maakte het Verbond van Verzekeraars dinsdag bekend op basis van eerste schattingen. In dit bedrag zit niet de schade verwerkt die de overheids- en landbouwsector heeft geleden. Veel schade werd vooral aangericht door bomen die ontworteld raakten en op auto's en woningen vielen. Ook rondvliegende dakpannen en puin veroorzaakten schade aan woningen, bedrijfspanden en voertuigen.

Code rood heeft geholpen
De branchevereniging zegt dat de schade nog groter was geweest als de autoriteiten niet hadden gewaarschuwd voor het naderend onheil. 'Omdat het KNMI tijdig een code rood gaf en ook de brandweer in sommige streken met adviezen aan de bevolking kwam, is waarschijnlijk veel ellende voorkomen', vermoedt directeur Richard Weurding van het Verbond. Burgers, bedrijven en overheden hebben daardoor preventieve maatregelen kunnen nemen, zoals het verplaatsen van auto's naar een veiliger locatie. Interpolis telde alleen maandag al 3500 schademeldingen en verwacht de komende dagen nog veel telefoontjes. De verzekeraar sprak maandag van vele miljoenen euro's schade. Vooral particulieren belden, over gesneuvelde schuttingen en weggewaaide dakpannen. Talloze bomen werden door de rukwinden ontworteld of knapten als lucifers.



In Amsterdam kwam een vrouw om toen een boom omwaaide en op haar viel. In het hele land liepen mensen verwondingen op door vallende takken, afgewaaide dakpannen en rondwaaiende rommel. Het openbaar vervoer werd hard getroffen door de storm, die door het KNMI met een 'code rood' was aangekondigd. Van en naar Amsterdam was een groot deel van de dag geen treinverkeer mogelijk. Ook ten noorden van Zwolle reden geen treinen. Inmiddels rijden de treinen van de NS in principe weer volgens de dienstregeling.

Bron: AD
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Jan van Ooijen

Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Ramon Oost

Drenten zonder water na storm

Ruim duizend mensen in Drenthe zitten zonder water na de storm van gisteren. Door de hele provincie zijn waterleidingen geknapt door omgewaaide bomen. Waterleidingsmaatschappij Drenthe (WMD) heeft waterlocaties ingericht waar mensen gratis 5-literflessen water op kunnen halen. WMD denkt dat binnen een paar uur de helft van de getroffen Drenten weer water uit de kraan heeft. De rest is in de loop van de dag weer aangesloten.

Leidingbreuken
De leidingbreuken zijn ontstaan, doordat het waterleidingnet langs bermen zijn aangelegd waar ook veel bomen staan. Bij de storm van gisteren schudden de bomen zo hevig dat de waterleidingen knapten door de boomwortels. Een woordvoerder van WMD zegt dat het bedrijf nog nooit zoveel leidingbreuken heeft meegemaakt. In totaal knapten op zeventig plekken waterleidingen, waardoor duizenden mensen zonder water zaten. Het grootste gedeelte van de breuken is gerepareerd.

Bron: NOS

zorba

Derde dode door herfststorm

De herfststorm van maandag heeft nog een leven geëist. Een Harderwijker die tijdens de storm onder een boom kwam, is woensdagnacht overleden. Dat meldt de Harderwijkse burgemeester Harm-Jan van Schaik donderdag op Twitter. In Amsterdam kwam maandag een vrouw om het leven die werd geraakt door een door de zware storm gevelde boom. Een 22-jarige man overleed nadat hij in Veenendaal was geraakt door een tak.

De storm die maandag over Nederland raasde heeft in totaal voor zeker 95 miljoen euro aan schade veroorzaakt. Hulpdiensten zijn 10.407 keer uitgerukt.

Bron: nu.nl
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Powered by EzPortal