Winterdiscussie topic 2012/2013 deel 2

Topic gezien door 283668 bezoekers
Gestart door Johann, wo 28 nov 2012 - 15:12

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Dennis

Waarom het nu (tijdelijk) niet ECHT winter gaat worden ( maar kwakkelen):

Een belangrijke reden is het ontbreken van Blokkades : zowel een sterk azoren Hoog met uitlopers Groenland/Ijsland (voor Noordelijke windstromingen) alswel een Scandi/Russ Hoog (O/NO toevoer)
Er zit steeds een WC (westcirculatie-element) in welke eerst doorbroken moet worden - tot die tijd lijkt het dus te "kwakkelen"

Plaatje1 Hier zie je en Laagje ten NW van NL (1010Hpa) : welke koers het volgt hangt mede af of er drukstijgingen vanuit Scandi komen (Daar zie je 1020Hpa) of niet ....



Plaatje2 zie je dat de druk in NO lager is geworden (geen tegendruk) om Laag uit W/NW (995Hpa) tegen te houden waardoor een "vleug" zachtere luchtsoort meekomt naar NL



Dit proces lijkt zich te herhalen een paar keer.........

GR Dennis



Oele

Morgen geen verandering ten opzichte van vandaag,morgen een tijdelijke verandering van stroming uit het westen,daar regen en in het oosten een enkele natte sneeuwvlok,tevens in het oosten en zuid oosten kans op nevel en mist in de vroege ochtend

dit zal zich voorlopig blijven herhalen,is zoals ik her en der zie


jorentje1997

Citaat van: Dennis op do 29 nov 2012 - 15:24
Waarom het nu (tijdelijk) niet ECHT winter gaat worden ( maar kwakkelen):

Heel mooi stukje Dennis!
En wees nu eerlijk? Kwakkelweer is leuker dan regen met temperaturen van 10°c

Dennis

Citaat van: jorentje1997 op do 29 nov 2012 - 16:36
Heel mooi stukje Dennis!
En wees nu eerlijk? Kwakkelweer is leuker dan regen met temperaturen van 10°c

Kijk nieuwste "run" (GFS 12H): koude lucht zit aan de noord-kant ; zo zie je dat een koers en positie van Laag cruciaal kan zijn



Woensdag 5dec ziet er dan beter uit.......




Bacci

Inderdaad Dennis, ik wou net ook posten over de sneeuw vanaf woensdag, heerlijke noordelijke stroming met sneeuw. Maarja hopen dat hier wat van overblijft.

Jan van Ooijen

Natte sneeuw in Drenthe en Friesland?

Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

MS-94

Net RTL weer met Peter Timofeef, hij lijkt mij toch altijd wat minder optimistisch wat betreft de vooruitzichten hij zei na het weekend weer stijging van temperatuur dat klopt ook, maar ik lees nu ook ineens dat het met sinterklaas toch wel kan sneeuwen enz...
Het gaat zoals 't gaat ;)

Johann

Invloed Polar Vortex op ons winterweer

De beleving van het weerbeeld vindt altijd plaats aan de grond, want daar houden wij mensen ons meestal op. Maar het zijn juist de patronen hoog in de atmosfeer die sturend zijn voor de ontwikkelingen aan de grond. De zogenaamde 'Polar Vortex' (PV) vormt een belangrijk onderdeel van het omvangrijke complexe systeem in onze atmosfeer dat resulteert in ons weerbeeld aan de grond. De 'Polar Vortex' wordt gevormd door koude lucht rondom de polen vanaf 5 kilometer boven het aardoppervlak. Deze aanwezigheid van kou levert lagedrukwerking (vortex) op in de bovenlucht.

Er dient onderscheid gemaakt te worden tussen enerzijds de troposferische polar-vortex (TPV) en anderzijds de stratosferische polar-vortex (SPV). Zowel op langere als ook op kortere tijdschalen blijken de stratosfeer en de troposfeer gekoppeld te zijn. Zo leiden bv variaties in de stratosferische westenwinden enkele weken later tot soortgelijke variaties in de troposferische westenwinden.

Anderzijds kunnen de planetaire golven (Rossby-golven) zich tot in de stratosfeer voortbewegen (bergen, hogedrukgebieden) met als het gevolg dat ook de stratosferische jetstream gaat ``zwingen``. De windsnelheden nemen gedurende de daaropvolgende 2 tot 3 maanden gestadig af met als gevolg dat de polar-vortex zo instabiel wordt dat warme lucht tot in de hogere atmosfeer boven de Noordpool doordringen kan. Deze opwarming van de stratosfeer (major warming) leidt tot het uiteenvallen (2 helften) van de polar-vortex (een zgn. polar-vortex split). Boven het noordelijk halfrond zien we een overgang naar meer meridionale atmosferische stromingen (blokkades) met transport van koude arctische luchtmassa's tot zuidelijke breedtegraden. Dit vindt plaats boven zowel de USA als boven Europa.

Invloed PV winter noordelijk halfrond
Meestal is de stroming binnen de PV tijdens de wintermaanden zeer krachtig met daardoor vrij zachte condities boven het oosten van de US, noord Euro-Azie. Wanneer de PV zwak is zien we een trend naar kouder weer in deze streken.

Sterke Polar Vortex

Normaal hebben we te maken met een "sterke toestand" van de PV. Wanneer deze sterk ontwikkeld is ontstaat er een krachtig lagedrukgebied boven de Noordpool. Door de grotere drukverschillen tussen de Noordpool en de gematigde breedten is de snelheid van de rotatie van het laag hoog (vergelijk draaitol) en daarmee ook de west-oost gerichte hoogtestroming in de hogere atmosfeer (zonaal). Deze toestand van lagedruk boven de Pool wordt gerefereerd aan de positieve fase van de Arctic Oscillation (AO), ook wel bekend als de North Atlantic Oscillation (NAO).

Vb sterke Polar Vortex: Dec-Jan 1988/89


Zwakke Polar Vortex
Wanneer de PV zwak is (warm) hebben we te maken met een in kracht afgenomen hoogtestroming boven de Noordpool en de gematigde breedten. Door de afgenomen drukverschillen tussen de Noordpool en de gematigde breedten is de snelheid van de rotatie dus laag. Daarbij gaat de sterke west-oost gerichte component er (deels) uit en zien we vaker een meer noord-zuid gerichte hoogtetroming (meridionaal). Anders gezegd: door de zwakkere "centrifugaalkrachten" van de PV kunnen aan de randen van de vortex gebieden met koudere lucht loskoppelen(afsnoering) van de Pool en zich verplaatsen  naar de gematigde breedten (oosten van de US, Europa en Azie). Tijdens de fase van een een zwakke PV zien we hogedruk boven de Pool, een zwakke PV wordt gerefereerd aan een negatieve Arctic Oscillation (AO).

Vb zwakke Polar Vortex: Jan-Feb 2010
      
Tijdens onze interpretaties van de weerkaarten dienen we dus niet te kijken naar de stromingspatronen in de lagere atmosfeer maar is dus het ook belangrijk om de circulatie in de hogere atmosfeer te vervolgen. Let dus bij de interpretaties van de weerkaarten dus ook goed op het verloop van de (polaire)jet (Rossby golven/straalstroom /kaarten 300hPa) en de frontale zone (de zwarte 552dam lijn op de 500hPa kaarten).

Zuidelijk verlopende polaire jetstream


Ook herkenbaar aan verloop frontale zone /552dam op 500hPA


De komende wintermaanden zullen we naast de gebruikelijke kaarten ook aandacht gaan schenken aan het geen zich hoog boven onze hoofden afspeelt. Last-but-not-least moge dit slechts een zeer eenvoudige weerspiegeling  van zeer complexe materie weergeven.

Winterweer in verschiet ?
Laten we tenslotte nog even kijken naar de (S)PV zoals die er voor het einde van de verwachtingstermijn er volgens het ECMWF bij ligt. Opvallend de 3 uitslaande golven en de aanwezigheid van een krachtig hogedruk boven de Beringstraat. Typisch dus voor een zwakke PV (neg AO -NAO).

Zwakke PV


De kans op een aanhouden van het meridionale stromingspatroon lijkt dus ook op de langere termijn zeer waarschijnlijk. Komen (of blijven) we vervolgens aan de koude kant van de polaire jet dan mogen we ons verheugen op temperaturen die algemeen beneden normaal zullen liggen. In hoeverre het tot  koud winterweer met sneeuw zal gaan (kunnen) evolueren staat nog volledig open ! Voorlopig houden we heet dus maar even bij "koud-kwakkelen"

Vragen discussie en opmerking van harte welkom.. 

Bronnen: met.fu-berlin.de, aer.com, wetterzentrale.de
copyright Meteo-service.nl

Scully

Dank je Johann, duidelijk verhaal!

arjanbruggink

Weer een mooie en duidelijke uitleg
Laatste onweersdag 01-04-'17
Onweersdagen seizoen 2017 tot nu toe: 3

Onno_D

Duidelijk en leerzaam stukje Johann :)

Pascal Soomers

Wow Johan, duidelijk en leerzaam stuk inderdaad. Bedankt :).
When a supercell arrives, you must be prepared.

Johann

Dat we ook op de wat langere termijn met een "koude anomalie" te doen hebben is mooi af te leiden adhv van de T850 afwijking tov het 30 jarig klimatologisch gemiddelde NCEP (GFS) :D


gilleeesss

Mooi stuk Johan. Telkens leer ik iets bij bij 1 van je stukjes dat je schrijft! Ik ben benieuwd naar het verloop na het weekend :) .

Joep


gilleeesss

Citaat van: Joep op do 29 nov 2012 - 21:48
niet verkeerd  :)

Hopen dat ze de oper volgen ;) . Maar na het weekend tijdelijk ''iets'' hoger. Daarnaa weer kans op lichte vorst in nachten?

Weerfreak 1337

Oper is vrijwel vriendloos :P

15-daagse erbij gevoegd
Kijk die oper :P

Onweersdagen 2018: 69
vooral met Mark.

Richard

Zo, ook weer ontwaakt uit de lente/zomer/herfst slaap.
Mooi om te zien dat in nieuwe pluim weinig leden op termijn nog boven de 5 graden komen :)
Maar als ik het goed begrijp is het belangrijkste nu wat er eind van volgende week gaat gebeuren? Qua temperatuur?
Groeten, ook maar een leek..

Johann

EC-MOS vanaf woensdag onbestendig en neerslag in binnenland en oosten gewoon in de vorm van sneeuw met hier en daar ook een sneeuwdekje.  Temperaturen rond het vriespunt. Geen grote hoeveelheden maar toch wel winters :D

Bacci

Nieuwe pluim ziet er goed uit, maar we moeten geduld hebben, misschien dit weekend wel een sneeuwbui :)

Citaat van: Johann op do 29 nov 2012 - 22:37
EC-MOS vanaf woensdag onbestendig en neerslag in binnenland en oosten gewoon in de vorm van sneeuw met hier en daar ook een sneeuwdekje.  Temperaturen rond het vriespunt. Geen grote hoeveelheden maar toch wel winters :D

Echt mooi om te horen!

Powered by EzPortal