Winter discussietopic 2022/2023

Topic gezien door 227952 bezoekers
Gestart door Armand, do 01 dec 2022 - 16:43

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 8 gasten bekijken dit topic.

TMCThomas

Het kan dus wel! sneeuwval in uden! Auto's al wit zo te zien.

https://www.webcamuden.nl/



Zaltbommel ook zo te zien

https://webcam.prvgld.nl/n322.html

Mooi om te zien hoe neerslagafkoeling zijn werk doet in de intensere neerslag. Lijkt me echter niet dat het vannacht verder komt dan lokaal wat wit op daken en auto's



EDIT: ook hier de eerste natte sneeuw, veel te nat om te blijven liggen momenteel maar zeker sneeuw!

grizzrh

Hier een beetje korrel hagel gehad vannacht.
Wel grappig om te zien dat de temp nog aant dalen is :)
Doenrade, Limburg

Energizer85

Polar low in de kaarten voor morgen avond. T is toch wat, lijkt alleen dieper in het binnenland sneeuw te gaan geven. Hopelijk wordt er nog aan gesleuteld... vroeger oldskool sneeuw brengers voor t hele land...

Check knmi guidiance....:

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot woensdag 18 januari 2023 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied met de kern boven de Duitse Bocht trekt vandaag geleidelijk naar het Skagerrak. Met een west- tot noordwestelijke stroming stroomt momenteel steeds koudere polaire lucht binnen. Een NW-ZO georiënteerde hoogtetrog boven ons land trekt de komende uren noordoostwaarts weg. In de loop van de middag komt het zuiden van het aandachtsgebied tijdelijk in een anticyclonaal zadelgebied terecht, terwijl een trog vanuit het noorden de Wadden nadert en in de avond mogelijk schampt. In de nacht naar woensdag wordt de stroming geleidelijk weer cyclonaal op nadering van een polar low (warme kern, windveld 7+ Bft, Tzee-T500 > 44 en diepe convectie) die over het westen van de Noordzee zuidwaarts beweegt. Woensdagochtend zou een combinatie van kustconvergentie en zwakke PVA voor buienvorming kunnen zorgen in het westen en zuidwesten van het land. Woensdag overdag trekt het polar low naar het zeegebied net ten noord(west)en van de Wadden en wordt de stroming boven ons land zuidwest.

Modelbeoordeling:

De modellen zijn synoptisch consistent en bruikbaar. Ha43 geeft de bewolking momenteel het beste weer, EC heeft te veel opklaringen. De wegdektemperaturen liggen vanochtend plaatselijk onder nul en het wegdek is nat, dus vooral op bruggen en viaducten kan het tijdelijk glad worden (code geel). Het polar low van woensdag zit vrij eenduidig in de modellen. EC heeft zoals gebruikelijk een Bft minder boven zee, maar komt boven de FIR ook nog met een dikke 7 Bft. Voor de Engelse kust kan de wind stormkracht bereiken.

Aandachtspunten

Temperatuur:

De minimumtemperatuur wordt pas vanochtend bereikt en ligt landinwaarts op veel plaatsen iets onder het vriespunt. Koude punten, met name bruggen en viaducten, kunnen glad worden. Grootschalige gladheid wordt niet verwacht vanwege wegdektemperaturen die op de meeste plaatsen boven nul blijven. In de nacht naar woensdag komt de wegdektemperatuur op uitgebreide schaal onder nul, maar is het wegdek de dag ervoor waarschijnlijk vrijwel helemaal opgedroogd. Het is nog even de vraag in hoeverre de buien komende avond het noorden weten te bereiken. Voor woensdagochtend zijn de winterse buien in het westen en zuidwesten een aandachtspunt, de wegdektemperatuur daarbij wel grotendeels boven nul te liggen door tegenstraling en dagelijkse gang.

Wind:

Voorlopig 6 Bft in de noordelijke districten. Vandaag neemt de wind in het zuiden van de FIR sterk af, in het noorden blijft wel 5-7 Bft staan. Woensdag in de buurt van de polar low weer een toenemende wind, naar 8 Bft aan de zuidflank ervan. Vooral bij buien kunnen dan weer zware windstoten voorkomen wat dichter bij het laagje.

Bewolking:

Aanvankelijk in het uiterste oosten en zuidoosten nog lokaal St. Verder Cb's met toppen boven zee en in de kustgebieden bij de hoogtetrog van vanochtend tot ca. FL200. Na passage hiervan vooral in het noordelijke deel van de FIR nog CB's met toppen tot ruim FL200-FL250, vooral bij de trog vanuit het noorden en bij de polar low geclusterd. Woensdagochtend in het westen en zuidwesten van het land enkele TCu's met toppen rond FL090.

Neerslag:

Na passage van de hoogtetrog beperkt de buiigheid zich steeds meer tot het noorden van de FIR (zee). CAPE ca. 500-700 J/kg, 10-15 kn schering, single cel. Kans op natte sneeuw en korrelhagel en een klap onweer. Vanaf vanavond als de cyclonaliteit van het noorden uit toeneemt in het noordelijk kustgebied wederom kans op enkele (winterse) buien. Woensdagochtend zouden in het zuidwesten en westen enkele buien kunnen ontstaan, geholpen door kustconvergentie en een zwakke PVA. Verder woensdag bij de polar low geclusterde buien, in de loop van de avond landinwaarts toenemend winters van karakter.

Der RoX

Zowaar een laagje ijs op het dak van de schuur.

Wat die polar low betreft, moeten we nog maar een slag om de arm houden ;)
WiNtEr!!11!1!@

zwoof

De Oper van EC 00Z was best interessant te noemen.
Gemiddelde van de pluim gaat daar vooralsnog niet in mee.

Pluim 00Z regio midden:


Komende periode zullen er in elk geval weer wat vorstdagen bij komen voor deze winter.
Vandaag werden tot nu toe al vorstdagen behaald in de zuidelijke helft van Nederland. 





Stand aantal vorstdagen per 17-01 2023:



Opvallend is het westelijk gelegen station Voorschoten dat nu (voorlopig) samen met Nieuw Beerta aan de leiding gaat met 17 vorstdagen. Op 3 januari j.l noteerde Voorschoten ook al (als enige station in Nederland) een vorstdag.

(Voor deze dag kunnen er tot middernacht nog vorstdagen behaald worden)

Armand

Woensdag/donderdag kan inderdaad wel interessant worden met dat polar low. Dit soort situaties zijn moeilijk voorspelbaar. Het gaat in elk geval weer spannend worden wat de neerslagsoort betreft. Ik verbaasde me toch wel bij het zien van de temperatuurkaart van Harmonie:



Harmonie laat de buien dan voornamelijk ook in vloeibare vorm vallen met naast regen zeker ook (natte) sneeuw en voornamelijk diep landinwaarts ook mogelijk accumulatie. Maar ik had wel meer verwacht als je de situatie eens nader bestudeerd: Het is hartje winter, de bovenlucht is koud genoeg voor sneeuw, de buien lijken vrij intensief en de timing valt 's nachts. Je zou je bijna gaan afvragen of het nog beter kan qua omstandigheden  :P Ook hier vermoed ik dat er zeg 10 jaar geleden een dik pak sneeuw was gevallen op grote schaal bij dezelfde situatie. Beetje hetzelfde verhaal als gisteren, dus ik ga er niet verder op in, we zullen de situaties moeten nemen zoals ze komen. En juist zoals ik dit bericht begon, zulke situaties zijn moeilijk te voorspellen. Dus een winterse verrassing is zeker mogelijk. Leuk om te volgen de komende 48 uur!

Wat mij ook verbaast is de enorme SSW waar GFS mee komt zetten op langere termijn, temperaturen op 10hPa die zelfs boven de 20 graden komen! Heb ik nog niet eerder gezien:




Der RoX

Citaat van: Armand link=msg=1260399Wat mij ook verbaast is de enorme SSW waar GFS mee komt zetten op langere termijn, temperaturen op 10hPa die zelfs boven de 20 graden komen! Heb ik nog niet eerder gezien!



What goes up, must come down, denk ik maar altijd. Een SSW komt gemiddeld om het jaar, las ik ergens? En dan is nog de vraag of het voor ons kleine landje een keer wél goed valt, op tijd etc..

Kwam die koude week eind februari/ begin maart 2018 ook door een SSW of net geluk? Dat was namelijk een nachtje echt niet best met harde snijdende oostenwind, sneeuw en een -17 gevoelstemperatuur.

Oprecht benieuwd naar.


Hieronder de windchill op 1 maart  2018, heel gezellig...





En de pluim van 22/2/2018...



WiNtEr!!11!1!@

Armand

Citaat van: Der RoX op di 17 jan 2023 - 12:44What goes up, must come down, denk ik maar altijd. Een SSW komt gemiddeld om het jaar, las ik ergens? En dan is nog de vraag of het voor ons kleine landje een keer wél goed valt, op tijd etc..

Kwam die koude week eind februari/ begin maart 2018 ook door een SSW of net geluk? Dat was namelijk een nachtje echt niet best met harde snijdende oostenwind, sneeuw en een -17 gevoelstemperatuur.

Oprecht benieuwd naar.


Ja zulke verstoringen op die 30km hoogte hebben uiteindelijk wel zijn invloed lager in de atmosfeer, maar inderdaad zoals je al zegt moet dan wel alles goed vallen. In 2018 was er inderdaad een SSW die waarschijnlijk wel heeft meegeholpen bij die koude week eind februari/begin maart. De SSW vond toen halverwege februari plaats:

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Joep

GFS vooral natte sneeuw morgen, donderdag nog een sneeuwkans

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.   

Edit: Het verfijnde Wetteronline geeft GFS toch wat meer sneeuw

 

Joep

Donderdag kans op sneeuw


Zynex

Groeten uit het Sauerland. In het dal 10-15cm op de berg 20-30cm..

Joep

Ecmwf12


Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.   

Extremissimorum

Citaat van: Armand op di 17 jan 2023 - 12:20Wat mij ook verbaast is de enorme SSW waar GFS mee komt zetten op langere termijn, temperaturen op 10hPa die zelfs boven de 20 graden komen! Heb ik nog niet eerder gezien:


Pfft, ik had 'm even gemist, maar dat is inderdaad een heel flinke SSW in GFS. Ben benieuwd of die blijft staan. +27?! Weet iemand toevallig wat de warmste temperatuur ooit gemeten is in de stratosfeer? In mijn beeleving is boven het vriespunt uitkomen al best warm, laat staan waarden die gelden als zomerse temperaturen op onze hoogtes.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Joep

Winterse pluim

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

TMCThomas

Eigen thermometer tikt inmiddels -4 aan. Pluim is t/m de 25e inderdaad enorm verbeterd, dat zie je nog wat beter op de Weerplaza variant. Voorwaarde is wel dat er donderdag/vrijdag inderdaad een sneeuwdek komt. Zo niet zal het allemaal wat moeizamer worden. Zo'n grootschalig sneeuwdek als EC en GFS er nu in hebben zitten zal denk ik nog een uitdaging worden. Zo is kijken waar de 18z runs meekomen.

Midden:



Zuidoost:


Der RoX

Kijk eens aan, dit kan zomaar nog leuk uitpakken...
WiNtEr!!11!1!@

feyenoord87

Sorry hoor, maar moest toch even denken aan wat dennis089 zei  ;D  :-X

Dit ziet er mooi uit, dikke pluim voor de pluim!

Adrie

Citaat van: feyenoord87 op di 17 jan 2023 - 22:57Sorry hoor, maar moest toch even denken aan wat dennis089 zei  ;D  :-X

Dit ziet er mooi uit, dikke pluim voor de pluim!
Dat blijkt maar weer dat het weer moeilijk te voorspellen is op langere termijn,zelfs als een amateur weerman als Dennis die nog even in zijn winterslaap kan blijven tot de Lente.Heerlijk dit weer trouwens die frisse buitenlucht nu.

Der RoX

Spelbreker hoor, die wind van zee



10:49

Beetje hagel nu, minimale hoeveelheid
WiNtEr!!11!1!@

grizzrh



gifje gfs sneeuwval morgen

gifje sneeuwhoogte GFS


harmonie gifje neerslag
Doenrade, Limburg

Powered by EzPortal