Zomer discussietopic 2020

Topic gezien door 49109 bezoekers
Gestart door ThaGhostNL, ma 01 jun 2020 - 12:02

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 3 gasten bekijken dit topic.

Joep

Mooie pluim EC wel wat meer spreiding op lange termijn. GFS is wat overtuigender op lange termijnJe hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Armand

Citaat van: vnauta op vr 31 jul 2020 - 22:09Wind is gedraaid in Zeeland. Is dit die gustfront? Buienlijn ligt nog veel zuidelijker in Belgie.

Dat zou goed kunnen inderdaad! Het "gustfront" trekt ook voor de buien uit richting het noordoosten, dus dat kan goed kloppen. De snelheid van de windstoten ligt namelijk hoger dan de treksnelheid van de buien. Aan de windgegevens te zien is het gustfront niet heel sterk. Misschien dat Zeeland overigens nog net iets van die buienlijn kan meepikken, maar naar verwachting zal de activiteit eruit gaan.

X-treme

Vannacht toch een kleine onweersbui gehad hier.
Niet veel activiteit maar ik werd er wel wakker van.
Aantal stormen: 3 + 1 zware storm.

zwoof

Juli 2020 is met 17 °C bijna een graad koeler verlopen dan het normale gemiddelde van 17,9°C. Daarmee was juli 2020 de koelste julimaand in bijna tien jaar. Juli 2020 is tevens de eerste maand in 2020 die kouder verloopt dan normaal. De zomer als geheel is tot nu toe nog een halve graad warmer dan normaal. Op onderstaande link het volledige maandoverzicht van het KNMI.

https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/koelste-julimaand-in-bijna-10-jaar


Jasneker

Het is al tekenend dat we een maand als te koel moeten bijschrijven als uitzondering.
Maar voor mi met mijn 68 jaar jong hoeven die temperaturen van 30+++ niet zo, met mij vele ouderen.
Tot nu toe vind ik de meer normale Nederlandse zomer een verademing vergeleken bij de vorige jaren, ik hou het wel uit, maar ventilatorren draaien overtijd dan en het dichthouden van het goed geisoleerde huis is ook niet alles.
Als mijn 2 jaar oude  kat binnenkomt en amechtig op het koelere laminaat gaat liggen van de hitte is het te warm ;)

X-treme

Citaat van: zwoof op za 01 aug 2020 - 09:28Juli 2020 is met 16.9 °C een graad koeler verlopen.

Hebben ze hier de temperatuur van gisteren in mee genomen?
Of heeft die dag weinig verschil gemaakt?
Aantal stormen: 3 + 1 zware storm.

zwoof

Citaat van: X-treme op za 01 aug 2020 - 10:20Hebben ze hier de temperatuur van gisteren in mee genomen?
Of heeft die dag weinig verschil gemaakt?
Thx voor de attentie! Ik zie dat weerstatistieken zojuist nog heeft bijgewerkt voor de maand juli.  De exacte temps van gisteren zullen nu ook meegenomen zijn. Het scheelde 0.1 °C  op het totaal. waarmee het gemiddelde niet op 16.9 °C uitkomt, maar op 17 °C rond. Ik heb het bericht inmiddels aangepast!


Armand

Citaat van: zwoof op za 01 aug 2020 - 11:52Thx voor de attentie! Ik zie dat weerstatistieken zojuist nog heeft bijgewerkt voor de maand juli. De temps van gisteren zullen nu ook meegenomen zijn. Het scheelde 0.1 °C  op het totaal. waarmee het gemiddelde niet op 16.9 °C uitkomt, maar op 17 °C rond. Ik heb het bericht inmiddels aangepast!


Hier ook nog een grafische weergave van de temperatuur in juli:

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Met name de eerste paar dagen en de laatste paar dagen van juli verliep de temperatuur rond normaal, maar we zien toch ook wat dagen waarop het een stuk koeler was in De Bilt. Gemiddeld verliep het dus net wat koeler dan normaal, met wel nog even een thermische uitschieter gisteren. Daar kunnen we nog even verder op terugkijken.

Het temperatuurverloop ging redelijk volgens verwachting. Later in de middag werden de maximumtemperaturen op de meeste plekken bereikt:

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Op veel plekken werd het tropisch warm, behalve in Groningen, Drenthe, Friesland en de Wadden met daar overigens wel nog zeer aangename zomerse temperaturen. In de drie zuidelijkste provincies werd het echt heet met plaatselijk meer dan 35 graden. In Maastricht en Westdorpe werd het zelfs nog warmer dan 36 graden.

Het bleef nog lang behoorlijk heet met rond middernacht in het zuiden, westen en midden nog steeds zomerse temperaturen. De minima werden pas vanmorgen bereikt:

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Met uitzondering van het zuidoosten en De Bilt kwam het kwik eventjes beneden de 20 graden uit. Op eerder genoemde plekken bleef het warmer dan 20 graden, met in Maastricht slechts een 22.2 graden als minimumtemperatuur. Dit hadden net zo goed de maximumtemperaturen kunnen zijn op een frisse zomerdag ;)

Momenteel is het in het oosten alweer zomers warm geworden met langs de oostgrens vanmiddag mogelijk opnieuw even kort de 30 graden. Elders in het land kan het vanmiddag nog zomers warm worden, alleen aan de kust blijft het wat koeler. Verder blijft het overwegend droog en zonnig. Een klein buitje boven het oosten is niet geheel uit te sluiten, maar de meeste buien blijven vanaf nu in Duitsland. Een prima zomers begin van augustus. Komende dagen doet de temperatuur weer een stapje terug, maar halverwege volgende week kan het opnieuw zomers weer worden, mogelijk voor een langere periode. Daar komt vanmiddag een nieuwe update van! ;)

TMCThomas

Wat een pluim zeg, dagelijks bijna 35 graden voor het midden van het land.





en een minimum temperatuur die de afgelopen weken onze max was voor overdag!



GFS doet iets normaler met elke dag 30 graden maar met dezelfde plaknachten.

Armand

Inderdaad een absurde pluim toch wel. Na even een koelere periode komende dagen trekt een uitloper van het Azorenhoog ten zuiden van onze omgeving richting oostelijk Europa. Vanaf woensdag draait de wind eerst naar zuidwest en later naar zuidoost, waardoor er vanuit Spanje en Frankrijk warmere lucht onze kant opgestuurd wordt. In het weekend vormt deze uitloper een krachtig hogedrukgebied, terwijl er nabij IJsland een lagedrukgebied ligt. Ertussenin stroomt warme lucht over het westelijk deel van Europa. EC en GFS zijn gelijkwaardig qua scenario, al zijn er de gebruikelijke verschillen in de locatie van hoge- en lagedrukkernen.

EC:


GFS:


In beide gevallen stroomt er warme lucht richting Nederland, dus de kans dat de temperatuur weer flink oploopt vanaf woensdag is vrij groot te noemen. Het eerder genoemde transport van warme lucht naar onze omgeving is ook goed te zien aan de temperatuur op 850hPa; een geschikte graadmeter voor de luchtsoort.



Een zuil van warme lucht ligt vanuit Afrika tot richting Noorwegen. De vuistregel is dat men een ruime 15 graden kan optellen bij de temperatuur op 850hPa om tot de temperatuur op 2 meter te komen, mits er maximale opwarming kan plaatsvinden (die dus niet belemmerd wordt door bewolking of aanlandige wind). Nederland zit dan met temperaturen van 16 tot 20 graden op 850hPa en dat levert inderdaad een mogelijke 35 graden op aan de grond zoals de pluim dat al aangeeft hierboven bij het bericht van Thomas.

Deze situatie blijft het gehele weekend nog wel aanhouden, daarna verzwakt het hogedrukgebied langzaam en ontstaan er thermische lagedrukgebieden, waardoor het aantal verschillende opties weer toeneemt. EC Oper laat ons als het ware 'opgevangen' zitten tussen het eerder genoemde hogedrukgebied en lagedrukgebied, waardoor we ook na het weekend in tropische lucht verblijven. GFS laat wel wat thermische lagedrukgebiedjes ontstaan die de warme lucht wat meer verdrijven, maar het niet direct veel laten afkoelen. Nogsteeds blijft het dan zomers tot tropisch warm, met wel wat kans op (onweers)buien. Ook als we de EC pluim erbij pakken van hierboven, zien we een groot deel van de leden nog voor zomers tot tropisch weer gaan na het weekend. De warmte lijkt deze keer nog niet direct verdreven te worden. Vanwege de termijn blijft voorzichtigheid geboden, lagedrukgebieden met koelere lucht bedreigen wel zeker dit zomerse scenario, maar voorlopig slechts op afstand.

Deze stabiele periode met zomerweer maakt de kans op een hittegolf ook flink groter. Daarvoor gebruik ik vaak de staafdiagrammen van Weerplaza. Nog even ter herinneringen: voor een hittegolf heb je een aaneengesloten reeks nodig van tenminste 5 zomerse dagen (T >25 graden), waarvan tenminste 3 tropische dagen (T >30 graden). Voor een landelijke hittegolf dient er in De Bilt een hittegolf te worden genoteerd. Kijken we naar Midden Nederland, dan zien we een redelijke kans op die hittegolf:

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Donderdag tot en met maandag ligt hier de kans op zomerse temperaturen boven de 80%. De kans op tropische temperaturen ligt in de periode van vrijdag tot en met maandag ook hoog, boven de 60-70%. Het zou dus goed mogelijk kunnen zijn. Met name in de zuidoostelijke helft ligt die kans nog hoger. Hier de staafdiagram van zuidoost Nederland:

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Een grote meerderheid gaat hier voor tropische temperaturen vanaf donderdag tot en met maandag. Merk op dat volgens de EC uitvoer van vanmorgen de kans op tropische temperaturen op de zaterdag zelfs 100% is! Dat is uitzonderlijk hoog voor deze termijn van 1 week. Een niet te negeren deel laat het opnieuw ook warmer dan 35 graden worden.

We kunnen dus wel concluderen dat vanaf woensdag het warme weer terug gaat keren. Met name in het weekend van 7 tot en met 9 augustus wordt het waarschijnlijk tropisch warm. Daarna neemt de onzekerheid toe, maar de kans is groot dat de warmste minstens nog een paar dagen aanhoudt. Wel neemt dan de kans op een (onweers)bui ook weer toe. Deze warme periode neemt ook een aanzienlijke kans op een (landelijke) hittegolf met zich mee. We gaan het volgen komende runs! Voor nu zou ik iedereen toch wel aanbevelen om komende dagen ook even goed van het frissere weer te genieten en goed te ventileren nu het nog kan.. ;)

TMCThomas

Weer een zeer heette run van EC, mogelijk zelfs ietsjes warmer dan de vorige. Dit zijn weer 35+ kaarten



EDIT:
poeh, en dat dan niet een dagje, maar de dagen de voor en erna zijn ook 35+


Joep

EC 12 oper nog warmer met een lange hittegolf.Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

TMCThomas

en zie ook de pluim wat betreft bewolking, volop zon en 38 graden. Dat wordt wat als dit uitkomt!


vossejongk

RIP natuur, het is nu al gortdroog.

TMCThomas

Citaat van: vossejongk op za 01 aug 2020 - 23:58RIP natuur, het is nu al gortdroog.
Ik was een beetje verbaasd toen ik de neerslagtekort grafiek zag, voor mijn gevoel was er de laatste tijd best wel aardig wat regen gevallen, had het gevoel dat het inmiddels wel meeviel met de droogte maar dat valt toch erg tegen als je de neerslagtekort grafiek ziet. dan horen we nog steeds bij de droogste 5% en is de kans om 2018 in te halen ook nog niet verkeken.


vossejongk

Citaat van: TMCThomas op zo 02 aug 2020 - 00:28Ik was een beetje verbaasd toen ik de neerslagtekort grafiek zag, voor mijn gevoel was er de laatste tijd best wel aardig wat regen gevallen, had het gevoel dat het inmiddels wel meeviel met de droogte maar dat valt toch erg tegen als je de neerslagtekort grafiek ziet. dan horen we nog steeds bij de droogste 5% en is de kans om 2018 in te halen ook nog niet verkeken.


De regen in Juli heeft de bovenste +-10cm iets vochtig gemaakt, maar ook dat is alweer verdampt.

Invicta

Hebben ze op de Noordpool ook corona-restricties? Anders ga ik nu alvast boeken.....

Armand

Citaat van: TMCThomas op zo 02 aug 2020 - 00:28Ik was een beetje verbaasd toen ik de neerslagtekort grafiek zag, voor mijn gevoel was er de laatste tijd best wel aardig wat regen gevallen, had het gevoel dat het inmiddels wel meeviel met de droogte maar dat valt toch erg tegen als je de neerslagtekort grafiek ziet. dan horen we nog steeds bij de droogste 5% en is de kans om 2018 in te halen ook nog niet verkeken.


Daar schrok ik ook wel van. Blijkbaar zijn de regenbuien in juni en juli vrij plaatselijk geweest en te kort van duur. Achteraf merkte ik het ook wel. Voor het gevoel leek er inderdaad meer regen gevallen te zijn, maar waterplassen en modderige grond in de weilanden ontbraken hier, wat toch wel aangeeft dat deze buien lang niet genoeg zijn geweest. Morgen ook weer op regionale schaal enkele buien, maar daarna gaat het voor langere periode droog, zonnig en waarschijnlijk ook behoorlijk warm worden waardoor het neerslagtekort weer flink kan stijgen. Gemiddeld zitten we momenteel op een tekort van 215mm, wat vergelijkbaar is met de groene lijn die staat voor de 5% droogste jaren. Landelijk gezien zijn er wel wat verschillen op te merken:

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Waar meermaals stevige buien zijn gevallen ligt het tekort (ruim) beneden de 200mm, maar er zijn ook genoeg plekken die al donkerrood kleuren en daar ligt het tekort boven de 240mm. Net ten zuiden van Nijmegen en het uiterste noordoosten van Limburg kleuren nog iets donkerder met daar een tekort van 270-300mm...

Wat betreft de warmte zien we wat meer onzekerheid ontstaan vanaf de zondag. Vanaf woensdag tot en met zaterdag zijn de modellen het nog goed met elkaar eens. Woensdag stroomt de warme lucht vanuit het zuiden binnen en kan het al zomers warm worden. Donderdag tot en met zaterdag loopt de temperatuur verder op naar tropische waardes voor een groot deel van het land. Vanaf zondag zien we een duidelijke tweedeling in de pluim, met daarna ook een grote spreiding in het temperatuurverloop. De pluim voor Midden NL:

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Tot en met zaterdag is de pluim eenduidig en kan het dus goed opwarmen. Zondag zie je mooi een tweedeling met een grote cluster die nog voor tropische temperaturen gaat, maar ook een handvol leden die het met 20-25 graden aangenamer koeler berekenen. Daarna mengen deze clusters zich weer, je ziet ook aan de oper dat sommige leden 'springen' van de koelere cluster naar de warmere cluster. Toch gaat een (grote) meerderheid van de leden nog voor zomerse tot tropische temperaturen tot ver in de lange-termijn-periode. De oorzaak van deze springerigheid en onzekerheid in het temperatuurverloop ligt bij de positie van de hogedrukas. De koelere leden laten de hogedrukas meer verplaatsen ten noorden van ons, waardoor de wind meer naar het noordoosten draait en de lucht een fractie koeler is.

In alle scenario's blijven we echter onder invloed van de hogedrukas, waardoor alleen het temperatuurverloop onzeker wordt en dus afhankelijk is van de windrichting. Een weersverandering hoeven we waarschijnlijk tot ver in de volgende week niet te verwachten. De neerslagpluim blijft namelijk ondanks de schommeling in temperatuur akelig leeg:

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

De leden die neerslag bereken komen ook met (flinke) uitschieters, wat wijst op convectieve neerslag en betreft dus voornamelijk de warmere leden die mogelijk een (onweers)bui berekenen. Volgende runs zullen waarschijnlijk steeds meer duidelijk gaan geven of we het tropische weer vanaf zondag gaan doorzetten, of dat we terugschakelen naar een aangenamer weertype waarbij het wel gewoon overwegend droog en zonnig zal blijven.

Extremissimorum

Ook in de nieuwste pluim van EC zie je opnieuw de onzekerheid na zaterdag terugkeren. Zondag en maandag lijken nu een tweedeling te veroorzaken in Nederland, met koeler weer in het noorden en aanhoudende hitte in het zuiden. Maandag en dinsdag daarentegen lijken steeds zekerder te worden over (een terugkeer van) de hitte. Na dinsdag keert de tweedeling terug in de pluim voor woensdag, om na woensdag langzaam de temperatuur wat omlaag te brengen. Dan neemt de kans op (pittige) buien ook weer toe.

Interessante pluim, interessante situatie!

TMCThomas

Citaat van: Extremissimorum op ma 03 aug 2020 - 10:30Interessante pluim, interessante situatie!

Spreiding is inderdaad enorm, van 20 tot 35 graden


Powered by EzPortal