Lente discussietopic 2021

Topic gezien door 56766 bezoekers
Gestart door TMCThomas, ma 01 mrt 2021 - 16:51

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

TMCThomas

Lente discussietopic 2021



We hebben er eind februari al een voorproefje van gehad, maar vandaag is het officieel de meteorologische lente is gestart. De dagen worden al significant langer (zo'n 4 minuten extra daglicht per dag), de zonkracht neemt sterk toe en de natuur ontwaakt, voor sommige mensen al goed te merken door het hoge aantal pollen. De een kijkt al Reikhalzend naar uit, de ander had eigenlijk nog wat meer winter weer gewild.

De komende dagen
Vandaag duurde het even maar is uiteindelijk op het uiterste noorden na de zon overal gaan schijnen. Morgen lijkt ook weer een echte lente dag te gaan worden, nog wat meer als vandaag. Ook morgenvroeg zit vooral het noordelijke gedeelte van het land onder een plak laaghangende bewolking. Het lijkt erop dat dankzij wat drogere lucht de zon deze bewolking wat sneller weg brand als vandaag, waar het helder is kan overigens ook mist (en vorst) voorkomen. De temperaturen lopen zeker in het zuiden een verder op dan vandaag. Ook woensdag lijkt nog een mooie dag te worden, wel met nog wat meer kans op mist en vorst in de ochtend.



Later deze week
Daarna zien we in de pluim een duidelijke omslag, het hoog dat momenteel boven ons ligt zakt weg en een nieuw hoog op de oceaan brengt ons een noordelijke stroming, en dat gaan we merken in de temperatuur. Donderdag is de overgangsdag en daardoor bewolkt met wat regen op het koufront. Ook op hoogte word het duidelijk kouder, met in het weekend 850hpa (1500 meter) temperaturen van -8, 16 graden verschil met de +8 die we eerder zagen. De zon zijn we echter nog niet kwijt. Na donderdag lijkt de zon gewoon weer terug te komen, voor hoe lang en hoe uitbundig is nog niet duidelijk, verschilt nog per model. Ook zien we weer nachtvorst, mocht het een nachtje goed opgeklaard blijven dan kan het weer tot matige vorst komen.




Van oost naar noord en daarna west

Lange termijn, herfstachtig?
Op lange termijn zien we de invloed van lagedrukgebieden weer toenemen, ook te zien aan de stijgende AO index. Het weer na volgend weekend lijkt daardoor vooralsnog meer op herfst dan op lente. Toenemende westelijke wind (EC Control, GEM en GFS hinten zelfs naar een storm), veel bewolking, en temperaturen overdag tussen de 5-10 graden. Er staat nog niks vast natuurlijk maar het lijkt minder te worden tegen die tijd. Van de vortex hoeven we het in elk geval ook niet te hebben, die is inmiddels redelijk hersteld en de komende tijd krachtiger dan normaal. Wellicht moeten we het dus wat langer gaan doen met het herfstachtige weer.



Maargoed dan kijken we eigenlijk al weer naar het einde van de maand. Wat er deze maand ook gaat gebeuren, de opbouw naar de lente is onvermijdelijk. De zonkracht stijgt steeds sneller, en zodra de zon ook gaat schijnen op de noordpool zal de vortex steeds meer aan kracht gaan verliezen om uiteindelijk waarschijnlijk ergens in april tot stilstand te komen. Hopelijk kunnen we ook dit jaar op een zonnige en warme lente rekenen, ik denk dat een hoop mensen dat zeker nu met al die coronamaatregelen goed kunnen gebruiken.







Akito

Bij de lente hoort een mooi plaatje.
Dit is de eerste keer sinds 2021 dat ik weer een foto heb ontvangen waarbij Europa grotendeels onbewolkt is.

flyineddy

Citaat van: Akito op di 02 mrt 2021 - 10:55Bij de lente hoort een mooi plaatje.
Dit is de eerste keer sinds 2021 dat ik weer een foto heb ontvangen waarbij Europa grotendeels onbewolkt is.

Mooie foto.
Goed te zien, de mist/lage bewolking hier boven het noorden van het land en blijkbaar ook boven de Noordzee en Engeland. :)

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

TMCThomas

Flink temperatuur verschil!

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Armand

Citaat van: TMCThomas op di 02 mrt 2021 - 16:26Flink temperatuur verschil!


Poeh, ja! Hier vandaag op en top lenteweer. Het lijkt er inderdaad wel meer op dat we na morgen toch weer terug gaan naar een frisser weertype met later ook toenemende wisselvalligheid. Ik was net een beetje aan het wennen aan dit weer ;D Ik had het er laatst nog over dat die winterse week in februari al weer een eeuwigheid geleden lijkt voor het gevoel. Het was echt een mooie week en het heeft de winter in elk geval niet rampzalig gemaakt... ;) Maar toen kort daarna het lenteweer op kwam zetten, verdween de winterse herinnering bij mij toch wel snel als sneeuw voor de zon  :P  8)

TMCThomas

Citaat van: Armand op di 02 mrt 2021 - 17:07Poeh, ja!

Vandaag nog grotere verschillen, van mistig en koud tot zonnig en relatief warm.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Remy

Leuk al die klimaatverandering. Het kon ook niet anders na een paar warme winters op rij dat er wat koeler weer kwam hier.
CO2 Is geen klimaat thermostaat.

TMCThomas

Nog weinig verandering in de kaarten vergeleken met eerder, vrijdag en zaterdag koud maar relatief zonnig, daarna wisselvallig.

Armand

Citaat van: TMCThomas op wo 03 mrt 2021 - 21:07Nog weinig verandering in de kaarten vergeleken met eerder, vrijdag en zaterdag koud maar relatief zonnig, daarna wisselvallig.

Toch nog wel 1 interessant detail op LT bij EC. We zien inderdaad de wisselvalligheid toenemen in de loop van volgende week als de straalstroom rondom onze omgeving komt te liggen. EC laat een randstoring uitdiepen tot een apart lagedrukgebied. Het model geeft hierbij aan de zuidkant een zeer fors windveld en aan de noordkant kan neerslagafkoeling juist voor (natte) sneeuw zorgen. EC Oper staat hiervoor vrijwel alleen en is dus wel een forse uitbijter, maar toch wel interessant om de kaarten even te posten.

In de krul van het neerslaggebied laat EC het dusdanig afkoelen, dat de neerslag hier kan overgaan in (natte) sneeuw:

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

In het zuiden van Nederland en vooral ook in België ontstaat een buitengewoon fors windveld met windstoten ruim boven de 100+ km/u:

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Nogmaals, EC Oper is een forse uitbijter maar het zou toch wat zijn...  :o

Romigo

Volgende week donderdag grote kans op de eerste voorjaarsstorm. Iets om in de gaten te gaan houden.

Extremissimorum

Citaat van: Romigo op do 04 mrt 2021 - 09:20Volgende week donderdag grote kans op de eerste voorjaarsstorm. Iets om in de gaten te gaan houden.

Inderdaad! Ook in ec12 nog altijd veel wind. Oper is vrij extreem en zit ook bovenaan. Maar toch, 120+ km/u tot ver in het binnenland. Dat zou wat zijn.  :o

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

TMCThomas

We gaan de komende week een wisselvallige week tegemoet met op donderdag flinke wind, of het daadwerkelijk een officiële storm word verschilt nog per model. Daarna komen er weer kansen voor de lente liefhebber, de grote modellen hinten namelijk op hogedrukopbouw in onze buurt, wellicht blijft het wisselvallige weer van korte duur.

Zie bijvoorbeeld GFS:



Begin volgende week arriveert een hoog boven onze omgeving die daar een tijdje blijft hangen, het resultaat bij ons is zonnig, droog en warm.

Zeker op langere termijn brengt het hoog in het scenario dat GFS schetst aardig wat warmte met zich mee. Maar al vanaf begin volgende week gaan de temperaturen omhoog zou dit uitkomen.



Waar het hoog precies komt gaat voor ons een hoop uitmaken, waar GEM ongeveer hetzelfde doet als GFS legt EC het hoog een stuk verder westelijker op de oceaan. In dat geval word het minder wisselvalig maar niet per se warmer en zonniger. Het is nog even afwachten dus maar de kansen op lente weer zijn zeker weer wat gestegen.

vossejongk

Jaaaaaaaaaaaa zon en warmte  8)  8)  8)

Diem

Wat is het rustig in dit topic, terwijl er toch wel flinke windstoten op komst zijn en er wel wat te beleven valt. Ik vind het altijd wel wat hebben, een storm. Lekker knus binnen terwijl je de wind langs het huis hoort gieren. Het is altijd spannend hoe hard de windstoten precies zullen uitpakken. Ik heb er in ieder geval wel zin in na een aantal weken saai weer 8)

TMCThomas

Morgen inderdaad flink wat wind, normaal pak ik daar de kaartjes van meteociel bij, maar die liggen er helaas uit door brand in een frans datacentrum.




flyineddy

Inderdaad, morgen belooft een stormachtige dag te worden met mogelijk zware windstoten en (vooral langs de noord(west)kust) onweersbuien. Zie hieronder de KNMI Guidance van vanochtend vroeg:

CiteerGuidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot donderdag 11 maart 2021 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een ZO-NW georienteerd warmtefront boven het midden trekt langzaam oostwaarts en verlaat het noordoosten aan het einde van de ochtend. Boven het noordoosten is aanvankelijk nog een ingedraaide occlusie aanwezig. Vandaag komen we geleidelijk onder invloed van een zonale stroming met een krachtige jet boven onze omgeving. Een frontale zone behorend bij een IJslands laag bereikt ons land in de loop van de middag om vooral 's avonds over het land te gaan bewegen. De zuid(west)elijke stroming neemt daarbij in kracht toe. Dit vormt de opmaat voor een onstuimige donderdag als een randstoring ten noorden van ons land oostwaarts trekt. Het koufront van de randstoring passeert ons land waarschijnlijk in de eerste helft van donderdagochtend, in de tweede helft van de ochtend trekt er een trog met daarin een back-bent occlusie over de noordelijke helft van de FIR. Later op donderdag krijgen we nog te maken met een hoogtetrog en steeds koudere bovenluchten (T500 naar -30 tot -35° C).

Modelbeoordeling:
Op dit moment vormen de aanwezige bewolking en de condities in de grenslaag de belangrijkste aandachtspunten. Alleen in het oosten komt nog een mistbank voor door de combinatie van weinig wind en opklaringen. Lage wolkenbases op het warmtefront (zoals in HAP1 en Hirlam) zijn momenteel niet waar te nemen, het lijkt ook niet erg waarschijnlijk dat dat nog komt. Belangrijkste aandachtspunt zijn de windstoten van donderdag. De laatste runs (00z, EC18z) zijn consistent met de vorige runs. De piek lijkt in de tweede helft van de ochtend plaats te vinden met (zeer) zware windstoten van 90-110 km/uur. De zwaarste windstoten boven het noorden en westen a.g.v. uitwisseling (mogelijk speelt kou-advectie een rol in die gebieden). EC heeft doorgaans te sterke uitwisseling, die heeft de 100+ windstoten vermoedelijk op te uitgebreide schaal. Hirlam00z is net als de 18z een wat vreemde eend in de bijt met een scherpere trog en een sterker windveld boven ons land, daar gaan we voorlopig niet van uit.

Aandachtspunten
Temperatuur:

Vanochtend in opklaringen ten oosten van het warmtefront net even lichte vorst.

Wind:
Conform modeluitvoer. Woensdagavond de eerste zware windstoten (rond 75 km/uur) langs de noordwestkust. Windpiek donderdag valt in de tweede helft van de ochtend, begin van de middag. We gaan dan uit van op grote schaal 80-100 km/uur, in het noorden en westen enige uren plaatselijk 100-110 km/uur, overeenkomstig de kansen in het KNMI-EPS (KEPS). In de loop van de middag en vooral 's avonds in buien opnieuw zware windstoten 75-90 km/uur, vooral boven zee en langs de kust.

Bewolking:
Bij zowel het warmtefront als de ingedraaide occlusie SC-velden. Er is nog modeluitvoer (HAP1, Hirlam) die met lage bewolking, turbulentiestratus en mistrestanten komen. De kans hierop is klein, mist ontstaat er in de het aanvoergebied waarschijnlijk niet meer en de afkoeling en verslechtering in de wolkenbasis in HAP1 ziet er niet realistisch uit. Verder conform modeluitvoer. Duidelijke verschillen treden op bij het koufront donderdagochtend. Hier laten de Harmonies een signaal voor zeer lage bases zien, Hirlam en EC doen dit niet. Gezien de sterke wind kiezen we voor het Hirlam/EC scenario. Licht onstabiele profielen (tot 6000-7000 vt) bij het koufront. Donderdag overdag convectieve bewolking met een stijgende onstabiliteitsdiepte. Er komen dan Cb's met toppen FL200-250/-30 tot -40°C.

Neerslag:
Op het warmtefront blijft het zo goed als droog. Overdag bij de frontale zone in de middag vanuit het westen regen die zich in de avond over het gehele land uitbreidt. Donderdagochtend passage van het koufront met een smalle zone buiige regen. Daarna toenemende kans op buien, vooral donderdagavond enkele stevige buien met onweer, korrelhagel en zware windstoten. MuCape rond 500 J/Kg en de effectieve schering loopt op naar ca. 35 kn, er is dus kans op dynamisch goed ontwikkelde cellen, oppassen voor zware windstoten dus.

Zicht:
Vanochtend vroeg in opklaringen in het oosten nog kans op mistbanken. Elders nevelig, maar teveel wind voor de vorming van mist. Verder goede zichtcondities buiten neerslag. De berekende mist nabij het koufront in de Harmonies honoreren we voorlopig niet.

Paraaf meteoroloog: aberson

Uitgifte: 10/03/2021 05.04 uur LT.

EDIT (12:19 uur):
De nieuwe Guidance is ook binnen en is nagenoeg identiek aan de vorige. Alleen de tekst over vanochtend vroeg (mogelijke mist) is verwijderd.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

X-treme

Ik weet niet hoe het bij jullie is, maar het waait hier een beetje  :P
Aantal stormen: 3 + 1 zware storm.

Koen-IJM

Lijkt mij ondertussen toch een ietswat onderschat stormpje. 10 Bft en windstoten tot 120 km/h zijn gemeten, zelfs 9 Bft in het binnenland!

TMCThomas

Hier ook flinke wind inderdaad, liep net even in de uiterwaarden maar het had kwa wind net zo goed aan het strand kunnen zijn.

flyineddy

Bij mij thuis vannacht rond 2 uur al een merkbaar stevige bries.
Toen ik vanochtend naar mijn werk reed waren er bij een huis ook nog mensen op een stijger aan het werk, dakpannen leggen.  :o
Nu hier in Hoogeveen tocht het buiten ook een beetje.  :P
En de "luchtvochtigheid" is soms hoog.  ;D

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Powered by EzPortal