Herfst discussietopic 2023

Topic gezien door 43124 bezoekers
Gestart door TMCThomas, do 14 sep 2023 - 01:42

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

dennis089

Daar komt de kou een stuk verder door inderdaad. Langzaamaan mag het ook wel. We hebben nu bijna half november en ik loop nog steeds in korte broek en tshirt.
Wegberg, NRW (werk) - Hückelhoven, NRW Duitsland (woon)
Onweersdagen 2017: 4. // 2018: 6. // 2020: 1. // 2023: 4.

TMCThomas

Kijk dat is het betere werk, heel koud word het in dit geval nog niet maar dit is zeker interessant! Wel allemaal lange termijn uiteraard.dennis089

Citaat van: TMCThomas op do 09 nov 2023 - 19:13Kijk dat is het betere werk, heel koud word het in dit geval nog niet maar dit is zeker interessant! Wel allemaal lange termijn uiteraard.


tja.. we blijven hopen. Zou fijn zijn als GFS blijkt te zijn want dan wordt t in ieder geval iets droger.
Maar EC wilt er niks van weten. Daar blijven we met die keiharde vastgeroeste WC stroming zitten en blijft het toch eind November herfst, grijs en nat.

Ben ook echt helemaal klaar ermee weer.. Er is buiten de zomer zo weinig zon de laatste tijd... wordt er echt beetje bedroeft van.
Wegberg, NRW (werk) - Hückelhoven, NRW Duitsland (woon)
Onweersdagen 2017: 4. // 2018: 6. // 2020: 1. // 2023: 4.

Akito

Citaat van: dennis089 op vr 10 nov 2023 - 11:12Ben ook echt helemaal klaar ermee weer.. Er is buiten de zomer zo weinig zon de laatste tijd... wordt er echt beetje bedroeft van.

Als je er op deze manier in staat, dan gaat je winter nog heel lang duren ben ik bang. De tijd van lichtjes en gezelligheid komt er aan. Hier binnenkort Sint Maarten... daarna Sinterklaas en kerst... lekker eten, glühweintjes drinken en noem maar op. Het fijne van regen, vrieskou, etc. buiten is het moment dat je weer binnenkomt in een warm behagelijk huis. Probeer de fijne kanten te belichten (pun intended met deze donkere dagen) en je winter gaat een stuk sneller voorbij ;)

Qua plaatjes die ik post is het rustig de laatste tijd. Er is gewoon weinig vermeldenswaardig... maar om toch een beetje extra kleur te geven aan deze post, gooi ik er gewoon nog even eentje in van 12u vanmiddag.
Lekker veel wolken en regen :)

X-treme

Ik ben normaal ook niet zo negatief.
De donkere dagen en de regen hoort bij de tijd van het jaar.
Maar dit jaar is de regen wel heel erg.
Zeker hier in Noord Holland is het echt al 1,5 maand elke dag raak.
De neerslag hoeveelheden zijn echt bizar.
Mijn grasveld in de achtertuin lijkt al weken meer op een vijver en ik heb een goede afwatering.

Ik heb dit nog niet eerder meegemaakt.
Ik ben 2 maanden geleden begonnen met hardlopen/trailrunning en heb maar een loopband aangeschaft omdat het buiten gewoon niet te doen is.

Morgen hopenlijk een keer wat beter weer voor Sint Maarten.
Aantal stormen: 3 + 1 zware storm.

Koen-IJM

November/december zijn standaard de somberste maanden van het jaar, maar ook ik sluit mij aan bij X-treme. Hier in Noord-Holland sinds half oktober bijna dagelijks meerdere momenten met zware neerslag. Op sommige plekken is bijna een half jaar aan neerslag gevallen in een maand tijd. Grasvelden etc lijken net moerassen. Heb dit nog niet eerder meegemaakt. En dan hebben we het nog over zandgrond. Het wordt wel weer eens tijd voor drogere tijden  ;)
Benieuwd waar november gaat eindigen qua neerslag.

Armand

Citaat van: Koen-IJM op vr 10 nov 2023 - 23:22November/december zijn standaard de somberste maanden van het jaar, maar ook ik sluit mij aan bij X-treme. Hier in Noord-Holland sinds half oktober bijna dagelijks meerdere momenten met zware neerslag. Op sommige plekken is bijna een half jaar aan neerslag gevallen in een maand tijd. Grasvelden etc lijken net moerassen. Heb dit nog niet eerder meegemaakt. En dan hebben we het nog over zandgrond. Het wordt wel weer eens tijd voor drogere tijden  ;)
Benieuwd waar november gaat eindigen qua neerslag.

Inderdaad bizarre hoeveelheden regen in het noordwesten van het land. Je ziet het ook aan de kust van België en Noordwest-Frankrijk gebeuren. Het warme zeewater in combinatie met een stevige westelijke stroming is vooral de oorzaak hiervan.

Ik ben het hier in het zuidoosten al moe qua regen, en dan komen wij er nog een behoorlijk stuk beter vanaf als je de neerslagkaartjes bekijkt. Dus laat staan hoe jullie het in het noordwesten beleven....  :o

Joep

Ecmf komende 10 dagen tot 80 mm regen en aan de kust 100 mm

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken. 

zwoof

We mogen vandaag de eerste lokale vorstdag van het winterseizoen 2023-2024 noteren.
Station Ell bijt het spits af met 0,8 graden vorst.TMCThomas

Doe mij control maar  ;)


TMCThomas

Interessante 06 run GFS! Flinke blokkade op de oceaan zorgt ervoor dat we eind november de winter ingaan. Nog interessanter is het feit dat GFS oper er niet helemaal alleen voor staat, er zijn momenteel zo'n 8 leden van de 30 die voor een vergelijkbaar scenario gaan. Nog lang niet zeker dus, zeker gezien de lange termijn, maar het is iets.Wat het nog net iets interessanter maakt is dat de de 240h kaart van EC oper best aardig overeenkomt met de 240h kaart van GFS. Dat zorgt voor een wat hogere betrouwbaarheid dan als gfs de enige was met dit scenario.

Armand

Mooie run inderdaad! En je zag GFS afgelopen runs al een beetje hinten richting zulk scenario. Enige kanttekening is dat de Noordzee nog zodanig warm is, dat zelfs bij zulke kaarten nog steeds niet echt sprake is van winters weer. Het zou in elk geval al een leuke aanzet zijn tot afkoeling en een ander weertype  ;)

TMCThomas

Citaat van: Armand op ma 13 nov 2023 - 15:06Mooie run inderdaad! En je zag GFS afgelopen runs al een beetje hinten richting zulk scenario. Enige kanttekening is dat de Noordzee nog zodanig warm is, dat zelfs bij zulke kaarten nog steeds niet echt sprake is van winters weer. Het zou in elk geval al een leuke aanzet zijn tot afkoeling en een ander weertype  ;)

Dat is ook nog een beetje locatie afhankelijk, voor het westen inderdaad nog niet zo. Voor jou locatie zou ik deze echter als aardig winters bestempelen, zeker voor eind november.  :)

TMCThomas

GFS op 240h wat minder mooi, op de hele lange termijn (372h) prachtig maar dat is nog wel heel ver weg.EC is vergelijkbaar met eerder en daarmee op +240h waarschijnlijk beter. In de pluim is van een winters vervolg echter nog niet zo heel veel terug te zien. We houden het in de gaten.


Zynex

Ik begin een beetje onrustig te worden.

Der RoX

Meh wat een natte bende zeg op het moment...
WiNtEr!!11!1!@

Armand

Citaat van: Der RoX op di 14 nov 2023 - 16:49Meh wat een natte bende zeg op het moment...

Vreselijk weer... In een strook over Zuid Nederland en Noord(west) België alweer ruim 20 tot plaatselijk 40mm aan hemelwater. Voorlopig blijft het ook wisselvallig met elke dag wel ergens kans op regen.

Op lange termijn komt GFS12z met een heerlijke run. Opnieuw de blokkade boven de oceaan richting het einde van november, met ditmaal een naar zuid trekkend laag boven Scandinavië wat kou en winterse neerslag met zich meebrengt:Dat levert voor grote delen van Europa wat sneeuwkansen:De termijn is natuurlijk nog zeer behoorlijk, maar er staat in elk geval iets anders op de kaarten dan westelijke wind en regen  ;D  :P

TMCThomas

Wederom een prachtige run inderdaad!

Akito

Zo, de ergste bak met ellende is over ons heen en trekt verder naar het oosten. Lijkt er op dat er even wat minder vuil weer op ons af komt gezien de aanvoer eigenlijk via Ierland en het VK naar ons toe komt.

Armand

Citaat van: Akito op wo 15 nov 2023 - 12:50Zo, de ergste bak met ellende is over ons heen en trekt verder naar het oosten. Lijkt er op dat er even wat minder vuil weer op ons af komt gezien de aanvoer eigenlijk via Ierland en het VK naar ons toe komt.

Even een adempauze inderdaad  :)

Mooi ook te zien de kleinschalige, maar pittige depressie die voor de kust van Frankrijk ligt en morgen over het noorden van Frankrijk en zuiden van België, dwars door Duitsland zal trekken. Die neemt voor deze regio's opnieuw een behoorlijke plens water mee. De zuidelijke helft van Nederland en het noorden van België krijgt er ook wat regen van, maar dat lijkt in hoeveelheden wel mee te gaan vallen.

Hogerop boven de middelgebergtes in Duitsland kan er aan de noordzijde van de kern wellicht ook wat (natte) sneeuw gaan vallen. Een klein winterprikje voor die regio's ;)

Powered by EzPortal