Winter discussietopic 2022/2023

Topic gezien door 246961 bezoekers
Gestart door Armand, do 01 dec 2022 - 16:43

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Armand

De maand december is weer aangebroken, dat betekent de start van de meteorologische winter van 2022/2023! De astronomische winter gaat dit jaar van start op 21 december. Deze winter gaat qua gevoel in elk geval anders worden dan alle andere winters. Dat heeft alles te maken met de huidige crisissen en de oorlog in Oekraïne, wat tot gevolg heeft dat de energieprijzen dermate hard zijn gestegen. Een koude winter zou dan financieel gezien een flinke dreun kunnen opleveren voor huishoudens en bedrijven. Desalniettemin blijft dit een weer-discussietopic, dus willen we het onderwerp graag bij het weer houden 😉

Terugblik
De terugblik op vorige winter kan ik kort houden; die verliep namelijk zeer zacht. Een korte samenvatting vanuit het KNMI: '' Met een gemiddelde temperatuur van 5,8 °C tegen 3,9 °C normaal was de winter zeer zacht. De winter komt op de zesde plaats van zachte winters sinds 1901. De vijf zachtste winters vonden allemaal vanaf 1990 plaats. December was met  5,4 °C tegen 4,2 °C normaal zacht. Januari verliep met 5,3 °C tegen 3,6 °C zeer zacht. In februari, met 6,8 °C tegen 3,9 °C nog  zachter, raakte de winter nog verder uit beeld.''

Tot sneeuw kwam het bijna niet, op een enkele keer na boven de Veluwe, Zuid-Limburg en het oosten van het land. Wel kwam het driemaal tot gevaarlijke ijzel met ook driemaal een code oranje. Ook langdurig schaatsen zat er echt niet in. Heel teleurstellend voor de winterliefhebber. Nieuwe ronde, nieuwe kansen zullen we maar zeggen. En die kansen zijn met de start van het nieuwe seizoen al gelijk aanwezig!

Huidige situatie
Momenteel komt de wind al uit oostelijke richtingen. We zitten namelijk onder de vleugels van een groot hogedrukgebied boven Rusland. Echter het brongebied is nog lang niet koud genoeg, tevens kan de echt koude lucht ons via deze route nog niet gaan bereiken. Dat resulteert in fris en rustig weer. Bewolking en nevel kunnen hardnekkig zijn, maar geregeld kan ook de zon even goed doorbreken. De temperaturen zullen zakken naar max 2-4 graden in het weekend en bij opklaringen lichte vorst in de nachten. Boven West-Europa ontstaan dit weekend ook enkele subtiele storingen die voor neerslag kunnen zorgen. Met name boven Duitsland en later ook boven Frankrijk, al kan vooral het zuidoosten van Nederland hier ook nog een schampschot van krijgen. Bij deze lage temperaturen zal de neerslag naast regen ook in de vorm van (natte) sneeuw kunnen vallen. De intensiteit is te laag voor echte accumulatie. Harmonie06 laat dit mooi zien; de meeste activiteit boven Duitsland, misschien een schampschot voor Limburg en het uiterste oosten?Korte termijn
In de loop van het weekend zien we het luchtdrukpatroon langzaam veranderen. Boven Groenland vormt zich ook een stevig hogedrukgebied, terwijl het hoog boven Rusland zich langzaam meer gaat terugtrekken. Nog steeds kunnen enkele subtiele storingen voor neerslag zorgen in onze omgeving. De GFS06z uitvoer laat maandag/dinsdag zo'n storing precies over Nederland trekken, met opnieuw sneeuwkansen:Ook in dit geval ligt de temperatuur eigenlijk nog wat hoog voor echt accumulatie. Tevens zijn deze kleine storingen op voorhand moeilijk te voorspellen. Het geeft wel aan dat er vanaf morgen (vrijdag) een kleine kans is dat er wat (natte) sneeuw gaat vallen! Echt (s)nowcasten.

Begin volgende week wordt het pas echt spannend in de weerkaarten. Er gaat dan een uitbraak van koude, Arctische lucht voorbereid worden. Het zal spannend worden hoe die uitbraak uiteindelijk in gang gezet zal worden, maar er is een reële kans dat we hier in de Benelux wel iets van die uitbraak gaan merken. De situatie verder uitgelegd:

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

We zien de hogedrukgebieden boven Groenland en Rusland goed terug. Verder zien we twee belangrijke lagedrukgebieden. Een ligt nabij Spanje en die pompt warme lucht vanuit Afrika richting Europa, met de begrenzing hiervan tot de onderste zwarte lijn. Een ander lagedrukgebied ligt vlak boven Scandinavië en brengt juist koude lucht richting Europa, ook hier de begrenzing weergegeven met de bovenste zwarte lijn. Nederland zit op dit moment in een soort 'niemandsland' tussen de twee luchtsoorten in. Dat levert opnieuw vrij rustig weer op, met vergelijkbare temperaturen als momenteel.

Lange termijn
Later in de week gaat dit gevecht tussen warme en koude lucht zich dichtbij Nederland afspelen. Precies op de grens van deze twee luchtsoorten kan er mogelijk veel sneeuw vallen, maar ook veel regen... Afhankelijk van welke luchtsoort de overhand gaat nemen. En daar zijn de modellen het nog niet mee eens. Dit is onder andere weer afhankelijk van nieuwe uitlopers van hogedrukgebieden en de precieze koers van de lagedrukgebieden.

GFS06z laat mooi zien dat dit gevecht zich zelfs meerdere keren boven Nederland kan afspelen. Twee kaarten:

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

De linkse kaart is het 1e gevecht wat later volgende week zich gaat afspelen. De koude lucht heeft in onze omgeving duidelijk gewonnen. Richting het weekend, rechtse kaart, komt er volgens GFS06 weer een nieuw lagedrukgebied vanuit Spanje onze kant op. Op dat moment ligt er nog een lagedrukgebied boven Denemarken die winterse buien genereerd boven Nederland. Dit lagedrukgebied trekt de grens met warmere lucht weer akelig dichtbij onze omgeving. Later in de run, komt een derde gevecht boven onze omgeving. En drie keer is scheepsrecht ( ;D ) : die levert een dik pak sneeuw op:Dat het helaas ook mis kan gaan met deze scheidingslijn laat de EC00z uitvoer zien:

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Het laag boven Spanje trekt net wat te noordelijk, waardoor we duidelijk in de warmere lucht terecht komen. De koude lucht trekt dan een stuk westelijker de Atlantische oceaan op.

Dat de strijd tussen deze twee luchtsoorten nog lang niet gestreden is, ziet men duidelijk terug in de pluimen. Bijvoorbeeld van EC:

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Samengevat
Het beloofd dus een spannende periode te worden na het weekend als Arctische lucht zijn weg gaat zoeken richting Europa, terwijl juist veel warmere lucht vanuit Afrika ook richting Europa koerst. De kaarten laten nu al zien dat dit een gevecht met vuil winterweer kan opleveren (veel winterse neerslag), maar teleurstelling ligt ook om de hoek als de warme lucht het uiteindelijk weet te winnen. Het levert in elk geval al spannende weerkaarten op en blijft interessant om de komende runs verder op te volgen. Tevens kunnen er dit weekend al de eerste vlokken sneeuw vallen in het land. Al met al geen slechte start van de meteorologische winter ;D

Zynex

Spannend! Gfs van 17:00 is echt 15 graden kouder op LT dan de run van 5:00  ;D

Armand

GFS12z is inderdaad nog wel mooier wat winterweer betreft, zeker op lange termijn. Het ene na het andere lagedrukgebied duikelt Europa binnen met bijbehorende sneeuwval:Dat resulteert dan uiteindelijk ook in een dik sneeuwdek verspreid over zowat geheel Europa (muv de kustregio's van het Middellandse Zeegebied)Dat zijn forse winterse kaarten, helaas is de termijn nog zo ver ;)

Joep

ECMWF oper 12z. De echte diepvrieskou ligt net ten noorden van Denemarken op de loer. Het laagje noordoost vd Wadden verhindert vooralsnog de Arctische opmars naar ons land. We wachten de volgende runs in spanning af!

Michael vd PoelJe hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

flyineddy

Brrr, met slechts 1 graad Celsius en een straffe noordoosten wind is het hier in ZO Drenthe echt waterkoud.  :-X

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Der RoX

Hier is de wind ook fris nu. Net heel even een zonnetje, maar het is ondertussen grijsSlow but steady zegt GFS


Edit 19:03

Ok, slow but steady met ijsdagen dan :)

WiNtEr!!11!1!@

TMCThomas

EC gaat toch een beetje de verkeerde kant op zo, laag schiet veel te veel de oceaan op. Groenlandhoog moet wat meer tegengas geven.Zoals bijvoorbeeld bij UKMO, idealiter nog wat oostelijker maar het verschil met ec op ons weertype is enorm, bij EC komt er op deze manier juist een diep zuidelijke stroming op gang. Ook gfs zit wat te westelijk, uiteindelijk komt dat in deze run wel weer goed maar dan zitten we weer voorbij 240 uur...
Verloren is de situatie nog lang niet maar het moet de komende runs allemaal wel weer wat oostelijker komen te liggen. In elk geval bij EC en gfs.

EDIT: Lente bij oper en control, echter alles is nog mogelijk.

Bacci

Tja meestal is de spanning ervoor leuker dan de werkelijkheid  ;D

Energizer85

En belangrijker, dit lijkt ook "weer" op uitstel....

TMCThomas

Nieuwe GFS run is zeker niet perfect maar al een heel stuk beter dan eerder. Lijkt meer op ukmo.Details op 270 uur dus geen waarde aan hechten maar dit is toch wel een leuke run hoor, laagje onder Nederland brengt sneeuwPrima Winterse run, niks extreems hoor maar vanaf halverwege komende week overdag iets boven nul en 's nachts iets eronder.


Joep

Ec weer beter, ook Gfs winters en sneeuwkansen bij EC zijn weer terug.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.   

Joep

Weekend fris met koude wind vanaf maandag iets oplopende temps.Vanaf donderdag stroomt koude lucht over ons uit.Met vrijdag kans op langdurige sneeuwval.Zuiden zacht noorden koud.

Dit gaat nog wel paar keer veranderen maar zo leuk om te volgen  :)

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

M.wolvema   

dondertje127

Ik hoop dat ik dit in het goede topic plaats, want ik kon niet echt iets anders vinden. Vandaag, 3 december, in Nijmegen-buitengebied (waar ik sinds 4 maanden woon) wat sneeuwvlokjes waargenomen. Nu en dan kwam er even een grote sneeuwvlok voorbij.

Verder was het niet noemenswaardig, maar de eerste sneeuw is een feit. Zijn er nog meer plaatsen waar sneeuwvlokken zijn waargenomen? Was wel leuk, want de kleine vlokjes waren ook van die perfecte ijskristalletjes, zoals je ze wel eens ziet als je ze van dichtbij fotografeert. Het waren veelal enkele exemplaren. Het was in elk geval zichtbaar genoeg dat een kindje achter mij, toen ik wegfietste, ook de sneeuw had waargenomen en dat tegen de ouders zei en het ook hadden waargenomen :)

Joep

EC is stuk beter, ook sneeuwkansen volgend weekend

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken. 
  Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken. 

TMCThomas

Erg mooie run inderdaad, pluim lijkt weer iets verbeterd met oper onderin, echter zeker niet alleen.


Joep

Zuid Limburg mogelijk witte sinterklaas

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.   

Joep

Volgend weekend kans op sneeuw EC en GFS

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken. 
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Extremissimorum

Kwakkeldekwakkel, zwabberdezwabber.
Het wordt kouder, er zijn wat sneeuwkansjes, en alleen dat al is winterser dan de afgelopen decembers zijn geweest.
Maar anders dan dat zie ik nog weinig aanwijzingen voor Hollands winterweer. De kansen op wat vuiler winterweer nemen wel toe, dat kan ook niet anders met die koudere temperaturen.

En wat ook hoop op meer geeft: Scandinavië duikt wél de winter in en ook bij de Baltische Staten wordt het winter. De kou komt daar goed in het weer, dus als het de komende tijd tot een Scandihoog komt, is de kou uit het oosten klaar om getransporteerd worden.

En ook leuk: heel af en toe komt hier uit de dikke bewolking een klein sneeuwvlokje tevoorschijn! Armand zal ook blij worden morgen denk ik.  :)

Der RoX

Net toch een paar dwarrelende natte sneeuwvlokjes zien vallen
WiNtEr!!11!1!@

TMCThomas

Wederom mooie avondruns, het mag dan (nog) niet super koud zijn we duiken wel degelijk de winter in(zeker vergeleken met voorgaande decembers) bij de opers van de grote modellen. GFS is flink verbeterd, de kou op hoogte houdt eigenlijk de volledige run aan en komt al vanaf morgen binnen zetten, langzaam maar zeker wordt het ook aan de grond wat kouder, lokale sneeuwdekjes nemen in deze run ook in aantal toe wat daarbij kan helpen.GEM wat betreft sneeuwdek nog wat mooier, niet al te dik maar wel uniform over de benelux, maar dan hebben we het natuurlijk over details op 7 dagen terwijl modellen nog steeds moeite hebben met de hooflijn.

Powered by EzPortal