Herfst discussietopic 2022

Topic gezien door 59488 bezoekers
Gestart door TMCThomas, do 01 sep 2022 - 22:43

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

TMCThomas

Herfst discussietopic 2022


18 november 2021

Herfst! De een heeft er na deze warme zomer niet op kunnen wachten, voor de ander had het nog wel een tijdje zomer mogen blijven. Wat je er ook van vindt we zullen er zo langzamerhand toch aan moeten geloven dat het weer herfst wordt. Momenteel is dat het meest prominent te merken aan het korter worden van de dagen en het terugvallen van de zonkracht. Deze is namelijk al weer permanent onder de 5.0 gezakt (waardes van half april) en zal de komende tijd snel door blijven zakken om uiteindelijk op een zonkracht van 0.4 uit te komen half december.

Op sommige plekken is de herfst visueel gezien al vroeg op gang gekomen. In dit geval niet vanwege kou of de korter wordende daglengte, maar door de droogte van de afgelopen maanden. Zeker de wat meer droogte gevoelige bomen hebben al een deel van het blad afgeworpen. Die droogte is inmiddels het zeer droge jaar 2018 voorbij, voor de natuur zou een wat meer herfstachtig weertype met wat neerslag geen kwaad kunnen.

Korte/middellange termijn:
Van herfstachtig weer is de komende 7 dagen echter nog geen sprake. Sterker nog de temperatuur krijgt weer tropische allures, ook de zon die we deze zomer al bijna record veel zagen blijft van de partij. Daarmee gaan we dus nog even een zomerse periode tegemoet. Al kan er vanaf begin volgende week al wel af en toe een bui gaan vallen.Lange termijn
De afgelopen maanden was de trend vrij duidelijk, steeds als lagedruk een poging deed om het zomerweer te stoppen kwam er toch weer een nieuw hogedrukgebied tevoorschijn die het wisselvalligere weer op afstand hield. Mogelijk zit er nu dan toch even een de trendbreuk aan te komen. Echt herfstweer staat nog niet in de kaarten maar lagedruk durft nu wel dichterbij te komen resulterend in wat hogere neerslagkansen. Met een graad of 20 zeker nog niet te koud te noemen maar wel anders dan we gewend zijn van de afgelopen tijd. Uiteraard eerst zien dan geloven, in de zomer werd door de modellen wel vaker gesuggereerd dat er een wisselvallige periode aan zou komen, deze werden achteraf echter telkens uitgesteld/afgezwakt.Ook interessant zijn de (ex)orkanen die we op bovenstaande weerkaart zien staan. Augustus was wat dat betreft extreem rustig, met geen enkele orkaan of tropische storm, iets dat als sinds 1941 niet meer is voorgekomen. Momenteel lijkt er dan eindelijk leven in de brouwerij te komen en zien we ook de eerste stormen op Europa afkomen. Bekend is dat deze het weer in Europa flink kunnen beïnvloeden. Dat maakt het voor de weersvoorspelling er niet makkelijker op. Deze relatief kleine systemen zijn vaak vrij lastig te voorspellen. Er is momenteel dan ook weinig consensus binnen de modellen wat deze systemen gaan doen. Iets om de komende tijd in de gaten te houden.

Ultra lange termijn
Het signaal voor relatief veel hogedruk blijft in de seizoens modellen ook voor de herfstmaanden aanwezig, daarmee lijkt er vooralsnog ook weer minder neerslag te gaan vallen dan normaal. Voor alle herfstmaanden staat namelijk een verminderde kans op neerslag ingetekend bij het lange termijn model van EC. De temperatuur lijkt over het algemeen weer bovengemiddeld uit te gaan vallen.


JerryL

Oh yeah 8)  het is er weer. Het Herfsttopic.

Voor de liefhebbers kunnen we wel zeggen dat zij ontzettend aan hun trekken zijn gekomen deze zomer. Nu duimen we dat de Herfst háár fans ook een aubade zal brengen. Liefst eentje die ook door de Winter wordt gehoord zodat ook zij getriggerd wordt haar fanbase niet teleur te stellen.

Vergeef het mij maar, zodra de kalender 1 september is gepasseerd begint het zwijmelen over koude mistige ochtenden met
 rijpafzetting en de smaak van bockbier en de geur van afgevallen blad.

Baksteen2005

Heerlijk op de herfst avonden lekker buiten zitten met de vuurkorf muziek en een paar lekkere herfstbok biertjes  ;)

TMCThomas

GFS komt op de ULT met een scenario die we in de winter heel graag zouden zien.Hopelijk een voorbode voor dit seizoen  ;)

TMCThomas

Alle grote modellen stellen echt herfstweer nog even uit. Hogedruk neemt wederom een positie in bij ons in de buurt en zorgt voor relatief rustig herfstweer met aangename temperaturen. Extreme hitte staat niet in de kaarten maar de 25 graden kan zeker bij GFS weer regelmatig gehaald worden. EC houdt het vooralsnog op een paar dagen maar als we GFS bekijken zou dat best wel weer een langere periode kunnen worden. De WC word in elk geval nog niet opgestart.


TMCThomas

Heeft dit enige waarde? Nee maar wat is deze kaart van CFS mooi zeg ;)

Hopelijk gaan we ze vaker zo zien deze winter.


Armand

Komende 48 uur gaat voor het zuiden van het land en voor België een onvervalste herfstperiode worden. Een frontensysteem gaat namelijk vrij stationair boven deze omgeving hangen. Vanochtend trok er al een pluk met regen over België. Later vanmiddag gaat het front verder activeren boven België en Zuid Nederland, al zal deze regen in eerste instantie nog stratiform zijn. Later in de avond ontstaan er ook enkele buien rondom de grens van Frankrijk met België, die vervolgens verder naar het noorden trekken. Wellicht zit daar ook een klap onweer bij. Pas in de loop van woensdag zal de neerslag weer verder zuid- en oostwaarts trekken en wordt het geleidelijk droger.

Tot en met woensdagavond kan er in de noordelijke helft van België en het zuiden van Nederland tussen de 10-20mm aan regen vallen, lokaal iets meer. Met name in de Ardennen kan er op grotere schaal 20-40mm vallen, ook hier lokaal iets meer. Hoeveel er precies valt, is met name afhankelijk van de buien die vanavond/vannacht zullen overtrekken. Mogelijk kan het eea ook nog iets verschuiven. Noordelijk van de grote rivieren lijkt het zo goed als droog te blijven.

Kaartje met neerslaghoeveelheden van Harmonie tot woensdag 20u. Daarbij wetende dat Harmonie de stratiforme neerslag nog wel eens onderschat, en de daadwerkelijke hoeveelheden dus waarschijnlijk iets hoger liggen dan nu aangegeven door het model.

Armand

We zitten hier nu op amper 14 graden als temperatuur midden op de dag... Precies 24 uur geleden was het zo'n 10 graden warmer. Dat is weer even wennen  :P Voor de natuur wel uitstekend. Het regent hier sinds gistermiddag met periodes en niet al te hard. Zo kan het water goed de grond in trekken. Met gisteren erbij gaan we richting de 15-25mm op veel plekken in het zuiden van het land.

Lothiriel

Wat een weer, onophoudelijke regen en frisjes!

Mag natuurlijk eens maar stiekem hoop ik dat we toch ook wat mooie herfstdagen gaan krijgen. 

Het is wel mooi om de natuur te zien herleven, een paar dagen met veel regen en alles vergroent alvast weer!
Winter 2015-2016 in Leuven
3 dagen smeltende sneeuw | 2 dagen sneeuw | 8 vorstdagen | 2 ijsdagen

JerryL

Bij de herfst hoort het gure weertype. De zomer heeft lang genoeg geduurd. De natuur is het er mee eens en probeert de schade in te halen.

TMCThomas

Morgen zeker aan de kust flinke windstoten, daar gerust windstoten van 90km/u in het binnenland kunnen lokaal bij de buien ook windstoten van meer dan 70km/u voorkomen

KNMI heeft dan ook code geel uitgegeven:


JerryL

Lekker uitwaaien 8) 

TMCThomas

Echte herfstdag vandaag, constant regen een zo'n 12 graden. Het is dat er nog blad aan de bomen zit maar anders had het ook zo december kunnen zijn.


Armand

Citaat van: TMCThomas op zo 18 sep 2022 - 16:25Echte herfstdag vandaag, constant regen een zo'n 12 graden. Het is dat er nog blad aan de bomen zit maar anders had het ook zo december kunnen zijn.


Inderdaad zo'n typische, regenachtige herfstdag. Het wekenlange, warme zomerweer lijkt na zo'n natte periode alweer een eeuwigheid geleden...  ;) Voor de natuur is dit echter een verademing. Gisteren ook voor het eerst sinds oktober 2019 weer een landelijk kouderecord. In De Bilt werd het slechts maximaal 13.5 graden. In Enschede bleef het het koudst met maximaal maar 12.1 graden. In de Alpen viel dit weekend voor het eerst op uitgebreide schaal weer een pak sneeuw. Allemaal tekenen dat de herfst goed van start is gegaan. Komende week wordt het in elk geval (tijdelijk) weer droger, zonniger en warmer met later in de week misschien wel een lokale 19 à 20 graden.

TMCThomas

Dat komt dichtbij de eerste vorst op 2 meter!


zwoof

Wat fijn om na de (te) hete zomer deze plaatjes weer terug te zien.  :)Anderzijds begrijp ik goed dat velen niet zitten te wachten op vorst in deze tijden.
Zal je net zien dat komende winter..... Maar even niet aan denken nog?   :-X


TMCThomas

Voor diegene die het regenachtige en relatief koude weer afgelopen zomer gemist hebben:TMCThomas

Vandaag even een pauze wat betreft het regenachtige herfstweer. Vanaf morgen zet het echter gewoon weer door. Met een laag boven/nabij Nederland kan er elke dag regen vallen en staat er dus een druilige week op het programma. Met temperaturen ver beneden normaal (18 graden normaal) gaat het toch weer zeer herfstachtig aanvoelen.


sjaak_trekhaak

Kwam een artikel tegen op Severe weather over de opbouw van de Polar vortex:
https://www.severe-weather.eu/global-weather/polar-vortex-early-disruptive-event-winter-influence-united-states-europe-fa/

Interessant om te lezen, wat de daadwerkelijke implicaties zijn is voor mij minder duidelijk.

Het lijkt een mogelijke voorbode voor kouder weer, als ik het goed begrijp.

TMCThomas

Hopelijke een voorbode voor deze winter.Zowel EC als gfs spelen nu al een aantal runs met deze ideeën

Powered by EzPortal