Zomer discussietopic 2022

Topic gezien door 59623 bezoekers
Gestart door TMCThomas, di 07 jun 2022 - 00:29

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

TMCThomas

Zomer discussietopic 2022De meteorologische lente is inmiddels al weer bijna een week voorbij en dat betekent dat we ook weer doorgaan met het zomer topic! Eindelijk weer tijd voor dagjes aan het strand, lekker de BBQ aansteken en in de rij staan op Schiphol  ;)

Korte terugblik lente 2022

Waar we vorig jaar een vrij belabberde lente hadden was afgelopen lente zeker niet slecht. Een bovengemiddeld aantal zonuren en temperaturen die aardig rond (maar net iets boven) normaal zaten.
De bijzonderheden zaten hem in de zeer zonnige maart maand, waarbij we 245 zonuren hadden tegen de 146 zonuren die normaal zijn voor maart. Ook hadden we net als vorig jaar late sneeuwval. Lokaal vielen op 31 maart en 1 april nog best grote hoeveelheden, zeker de hogere gebieden zaten goed.


Terwijl de eerste bomen al uitgelopen waren sneeuwde het nog even flink.


Mooie grote watten, iets wat in de afgelopen winter nauwelijks is voorgekomen.

Waar we vorig jaar de zomer begonnen met een niet noemenswaardig neerslag tekort is het tekort dit jaar toch al weer aardig opgelopen. Zo we de afgelopen tijd al weer tegen de 5% droogste jaren aan te hikken. De neerslag van de afgelopen dagen heeft echter weer voor een kleine daling gezorgd, desalniettemin blijft het relatief droog (ookal zou je dat momenteel wellicht niet zeggen).


Neerslagtekort op 6 mei 2022

Verwachting komende week
Het pinkersterweekend is nu niet bepaald zomers verlopen, op grote schaal is veel neerslag gevallen. In de bilt was het bijvoorbeeld met 26,1 mm de natste eerste pinksterdag ooit. Ook de komende dagen lijkt het nog niet droog te blijven, vooral woensdag kan weer een regenachtige dag worden, geen hoeveelheden zoals afgelopen zondag maar ook niet droog. Richting het weekend lijkt er echter verbetering in te zitten. Hogedruk komt dichterbij Nederland te liggen waardoor de zon weer de overhand kan krijgen. Ook temperaturen gaan in de lift al zit daar nog wel wat variatie in liggende aan de exacte locatie van het hoog. GFS komt in dit geval met de hoogste temperaturen en gaat richting de tropische waardes.

Het vervolg is wat onduidelijk, het aannemelijkste vervolg is momenteel helaas dat depressies toch weer de overhand krijgen. EC gaat echter de andere kant op in de nieuwste run en houdt hogedruk in de buurt. Niet per se een kansloos scenario GFS control biedt bijvoorbeeld ook wat meer weerstand en laat het dan tot zeer hoge temperaturen komen, hoe het precies gaat lopen zal pas later deze week duidelijk worden.

Seizoensverwachting

De seisoensverwachting is een van de meest experimentele verwachting, het is nog lang geen garantie dat de verwachting uit komt maar het kan wel een beeld scheppen wat we een beetje kunnen verwachten.

Bij EC zien we (in tegenstelling tot mei vorig jaar) dit jaar een hele duidelijk afwijking voor een warme zomer. Een groot gedeelte van Europa slaat bij EC rood uit voor alle 3 de zomermaanden. Daarbij gaan 70-100% van de EC leden voor bovengemiddelde warme juni en juli maanden. Augustus is met 60 tot 70% procent iets minder overtuigend maar nog steeds richting de warme kant. Ter vergelijking, vorig jaar was Nederland wit (oftewel geen overtuigende te warme of te koude temperaturen). Op de Noordzee zien we zelfs wat blauw. Dat zat niet zo ver van de werkelijkheid af met een iets te koude juli maand, dichtbij het gemiddelde.


Temperatuurafwijking Juli 2022 (run mei 2022)


Temperatuurafwijking Juli 2021 (run mei 2021)

Geen enorme neerslagafwijkingen al is de nijging wel naar een iets drogere zomer.EC is uiteraard niet het enige seizoensmodel maar de trend bij de andere modellen is zo ongeveer hetzelfde. Een relatief warme zomer waarbij voornamelijk Juli de kroon spant met de hoogste temperaturen. De neerslag is daarbij het minst zeker. Of er dit jaar veel van klopt moet nog gaan blijken, persoonlijk zeg ik kom maar op met die warme zomer, het liefst wel met wat meer onweersbuien ;)

TMCThomas

Helaas doen de weermodellen wederom een stap terug, de invloed van de oceaan blijkt op nieuw te sterk te zijn. Nog maar weinig opwarming te bekennen in de EC pluim, gelukkig is de zon nog wel van de partij.

Warmte blijft wel dichtbij, kleine verschillen in de komende runs zouden toch weer kun resulteren in warm weer. Bij GEM lukt het bijvoorbeeld wel aardig.


Armand

Mooi verhaal Thomas! Ik hoop inderdaad met je mee op een warme zomer met wat mooie onweersbuien. ;)
Vooralsnog blijven we zitten met typisch Nederlands zomerweer; vrij gematigde temperaturen, geregeld wat regen, maar ook enkele mooie dagen (komend weekend).

TMCThomas

Laten we hopen dat EC er naast zit, niet best dit voor de zomer.
flyineddy

ik heb al eens vaker gezegd dat de winterse settings pas in het voorjaar komen, maar het slaat nu toch wel een beetje door.  :-X

Nog even en er staat een Elfstedentocht op de kaarten in juli.  ;D  :P

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

TMCThomas

ik wilde bijna de sneeuwkaarten erbij gaan pakken  ;)

De nieuwe GFS run heeft wat dat betreft een beter idee voor volgende week. Dat zou een zomers weekje kunnen opleveren. Maargoed laat het er eerst maar is een paar runs instaan en EC overtuigen.


TMCThomas

GFS oper wederom een erg mooie zomerrun, met deze keer nog warme temperaturen.Oper zit wel wat hoog in de pluim maar er zijn ook zeker leden die meegaan.EC gaat hier helaas nog niet in mee, al heeft het op nog wat langere termijn wel ideeƫn die er op lijken.Erg benieuwd of de volgende GFS run iets vergelijkbaars doet. Vooralsnog blijft de kans klein, andere modellen zoals GEM gaan nog niet mee.

TMCThomas

GFS houd de temperaturen er wederom in, het zal de komende runs gaan blijken welke van de twee modellen er flink naast zit.


TMCThomas

Ik spam de boel wel een beetje vol maargoed ook deze moet weer even gedeeld worden. Wederom een extreme run van gfs. met 20 graden op 850hpaDat levert lokaal wederom meer dan 34 graden op! Opvallend genoeg nu al een aantal runs oprij.Gem doet op een iets later tijdstip iets verglijkbaars en kom ook met ruime dertigers. Zeer benieuwd naar de EC run van zometeen!EDIT:
Bij EC komt de warme lucht erg dichtbij te liggen maar word tegen het einde terug gedrukt door een flink laag boven Scandinaviƫ. Met de noordelijke stroming word daardoor juist relatief koude lucht deze kant op gestuurd.
AFTH14

Ach wat het ook wordt, leuk om met de vooruitzichten bezig te zijn!

RicardoDimm

@TMCThomas Is er ook al een indicatie wat er na volgend weekend gaat gebeuren? 23 t/m 26 juni een weekendje weg, en ik hoop op goed weer.

TMCThomas

Citaat van: RicardoDimm op vr 10 jun 2022 - 20:42@TMCThomas Is er ook al een indicatie wat er na volgend weekend gaat gebeuren? 23 t/m 26 juni een weekendje weg, en ik hoop op goed weer.

Nog lastig te zeggen, de trend die de modellen de afgelopen runs hadden was dat Nederland na deze warmte opstoot echt even het afvoerputje van Europa zou worden. Maar dan zit je nog op zo'n onzekere termijn dat dat meer een gok is. De EC Extended range verwacht op het moment geen grote afwijkingen in de temperatuur.Wat wellicht niet zo goed nieuws is is dat de kans op lagedrukgebieden in onze omgevingen (en daarmee ook neerslag) wel wat hoger is dan normaal. Ik zou er echter nog niet teveel waarde aan hechten.Wat wel steeds zekerder lijkt te worden is de warmte van volgende week. GFS doet wederom mee en EC gaat ook steeds meer die kant op. Vooral de vrijdag en zaterdag zouden wel eens zeer warme dagen kunnen gaan worden! Een 37 graden is niet uitgesloten, al nog steeds wel een uitbijter. Toch is de kans op 25-30 graden best groot in de gfs ensemble op het moment, dus zomerweer lijkt er wel aan te komen. Zo is kijken wat de EC pluim doet.

GFS


EC

Unknown-user1778

Is de situatie komend weekend een klassieke 'spanish plume'? Als er nog meteorologen actief zijn ben ik benieuwd naar hun mening :)

TMCThomas

Citaat van: dennis089 op vr 10 jun 2022 - 22:32Is de situatie komend weekend een klassieke 'spanish plume'? Als er nog meteorologen actief zijn ben ik benieuwd naar hun mening :)Ik zou zeggen van wel ja, het laagje ten westen van Spanje/Portugal en de tropische lucht die op ons afgeslingerd word zijn er beide kenmerkend van. De laatste run van EC doet het niet maar die van vanochtend liet ook de bijhorende verhoogde onweerskansen zien, met onder andere zeer hoge cape waardes.
X-treme

Zeer hoge zonkracht vandaag.
Bijna een heel punt hoger dan de verwachting.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.
Aantal stormen: 3 + 1 zware storm.

TMCThomas

modellen vandaag opnieuw warm, vooral GFS springt er wederom uit.GFS in de 18z ook zien dat het niet lang hoeft te duren om tot een nieuw hitte opstoot te komen. Vijf dagen naar de dip gaan we in de nieuwe run al weer naar de 30 graden. Termijn is uiteraard zeer lang dus  het is nog niet meer als een idee.

Der RoX

Citaat van: X-treme op za 11 jun 2022 - 15:57Zeer hoge zonkracht vandaag.
Bijna een heel punt hoger dan de verwachting.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Is hier een specifieke reden voor, dat die kracht ineens zo enorm omhoogschiet? Ik weet dat het gisteren hier heel even bewolkt was en daarna was het strakblauw. Boven de 8 gebeurt niet vaak toch?
WiNtEr!!11!1!@

TMCThomas

Citaat van: Der RoX op zo 12 jun 2022 - 12:17Is hier een specifieke reden voor, dat die kracht ineens zo enorm omhoogschiet? Ik weet dat het gisteren hier heel even bewolkt was en daarna was het strakblauw. Boven de 8 gebeurt niet vaak toch?

Meestal zie je dit als de zon net tussen de wolken doorkomt, het is dan nog relatief bewolkt waardoor een een deel van de straling teruggekaatst wordt door de wolken. Dat kan ineens voor een hoge zonkracht zorgen, naarmate de wolken wegtrekken en de reflectie minder wordt keert het weer terug naar normaal.

Zeer interessante situatie in de modellen deze ochtend, EC oper kwam vanochtend met een scenario waarbij de warmte nog wat langer aanhoudt dankzij een laagje boven Frankrijk, deze zorgt ervoor dat we nog wat langer een warme aanvoer hebben. EC Oper staat hier echter vrijwel alleen in, een echte uitbijter.Interessant genoeg doet GFS oper nu iets dat hier enigszins op lijkt, al zorgt het hier voor een verlenging van slechts een dag ten opzichte van de vorig run.Toch iets om in de gaten te houden, de situatie luistert erg nauw en is op deze termijn sowieso nog erg onzeker. De hogere resolutie van de opers kan wel helpen om dit beter te bereken dan de andere leden.

In elk geval wederom zeer warme temperaturen.


X-treme

Wat een temperatuur verschil zaterdag volgens icon  :o

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Ook is het nog steeds niet duidelijk, wat er na zaterdag gaat gebeuren.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.   
Aantal stormen: 3 + 1 zware storm.

Unknown-user1778

Ik kan alleen maar zeggen dat het puffen wordt op mijn eerste pinkpop festival zaterdag ^^
Hopelijk kan ik nog beetje slapen in mn tentje he..

Laatste keer in dat tentje was 2014..

Powered by EzPortal