Lente discussietopic 2022

Topic gezien door 50387 bezoekers
Gestart door TMCThomas, di 01 mrt 2022 - 16:30

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

TMCThomas

Mooie nieuwe gfs run op de zeer lange termijn, de 12z run stuurt half mei de zomer volledig op ons af met een zuidelijke stroming, temperaturen richting de 30 graden, zwoele avonden en potentie voor mooie onweersbuien! Jammer dat het nog zo ver weg is, wat mij betreft geweldig weer.








flyineddy

Citaat van: TMCThomas op zo 01 mei 2022 - 19:48Mooie nieuwe gfs run op de zeer lange termijn, de 12z run stuurt half mei de zomer volledig op ons af met een zuidelijke stroming, temperaturen richting de 30 graden, zwoele avonden en potentie voor mooie onweersbuien! Jammer dat het nog zo ver weg is, wat mij betreft geweldig weer.

Ik hoop het! Het wordt nu toch wel eens tijd voor een beetje onweer en ook meer zomerse temperaturen verwelkom ik. Het is nu wat mij betreft een beetje te koud om lekker buiten te zijn, ondanks de zon.
Voor wat betreft onweer; ik teer nu al even op het (live) volgen van enkele storm chasers in de VS (o.a. Reed Timmer en Vince Waelti). Zo heb ik de afgelopen dagen al 3 tornado's gezien.  ;D  Vanavond staat er ook weer een stevige tornado kans in de verwachting in Oklamhoma, waar veel chasers van de partij zullen zijn.
Je moet er wel voor opblijven, de meeste actie is doorgaans tussen 01:00 en 04:00 NL tijd. :-X

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

TMCThomas

Weer een absolute prachtrun van gfs, vanaf dit weekend tot het einde van de run constant hoge druk die steeds gunstiger gaat liggen voor warme lucht vanuit het zuiden.





We bouwen in dit geval langzaam op naar de 30 graden, uiteindelijk meerdere dagen richting de 30, en daarmee lokale hittegolf potentie

maandag 9 mei.



Dinsdag 10 mei:



woensdag 11 mei:



vrijdag 13 mei (ong zelfde als 12 mei)



Het weekend 14-15 mei.



En daarna...



Oper zit hoog in de pluim maar is niet per sé een uitbijter, de potentie is er als het goed valt.


Der RoX

Hmmm een hittegolf in mei, is dat niet letterlijk 100 jaar geleden voor het laatst geweest?
WiNtEr!!11!1!@

JerryL

De roep om onweer hier op het forum, of de schreeuw om hemelwater van de boeren....nu staat het nog niet in de kaarten. Maar hoewel behaalde resultaten in het verleden geen garantie geven voor te toekomst ben ik toch even gaan neuzen.

Ik heb de huidige droogte vergeleken met voorgaande jaren pak er drie uit die vergelijkbaar zijn met dit jaar; 2008, 2011 en 2015.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Hoe zijn uiteindelijk die zomers verlopen? Dit schrijft het KNMI erover (spioler-alert deze droge voorjaren zijn geëindigd in relatief natte zomers':

2008 : Nat, vrij warm en de normale hoeveelheid zon
Met gemiddeld over het land 260 mm neerslag tegen normaal 202 mm was de zomer nat. De zomer ging echter droog van start. In juni viel landelijk gemiddeld maar 49 mm tegen 71 mm normaal. Juli en augustus waren nat met gemiddeld over het land 111 en 100 mm tegen 70, respectievelijk 62 mm normaal.
Het wisselvallige karakter van met name juli en augustus komt goed tot uiting in het geringe aantal droge dagen. In juli waren maar vijf dagen in heel het land droog, augustus telde zelfs maar drie geheel droge dagen

2011 : Uitzonderlijk nat, vrij koel en somber
Opvallend is dat aan de record natte zomer een uitzonderlijk droge lente vooraf ging. Met gemiddeld over het land 49 mm neerslag, tegen normaal 172 mm was de lente van 2011 juist de droogste in minstens een eeuw.

2015 : Vrij warm, zonnig en gemiddeld over het land vrij nat
Na een droge lente ging ook de zomer droog van start. Een groot deel van juni werd het weer bepaald door hogedrukgebieden waardoor er landelijk gemiddeld slechts 33 mm regen viel tegen 68 mm normaal. In het westen viel op veel plaatsen in juni niet meer dan 20-30 mm. In juli werd 92 mm geregistreerd tegen 78 mm normaal. In het noordoosten viel toen lokaal ruim 140 mm regen. De natste zomermaand was augustus met gemiddeld over het land 131 mm tegen een langjarig gemiddelde van 78 mm.

** Geen idee waarom de plaatjes zo klein zijn **
Je kunt ze hier vinden:
https://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/geografische-overzichten/historisch-neerslagtekort


TMCThomas

hoppa, gfs deed het al een aantal keer maar nu ook een voltreffer van EC! Bovenluchten richting de 15 graden komen op ons af in deze run en dat levert zeker voor mei flinke hitte op. Dit heeft zeker hittengolf potentie wat uitzonderlijk is in mei.





Ook met de zon zit het de komende tijd wel goed.



het gemiddelde zit nog op zo'n 24 graden dus we zijn er nog niet maar het gaat zeker de goede kant op voor de warmteliefhebbers.  8)

Extremissimorum

"37 graden in Nederland in mei? Niet geheel onwaarschijnlijk." - Pluim EC12 5 mei 2022, ZW-NL

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Zonder gekheid: meest waarschijnlijke is zomerse temperaturen in het zuiden, rond de 20 in het noorden vanaf volgende week. Een duidelijke tweedeling behoort ook nog tot de mogelijkheden. Ben benieuwd hoe dit gaat ontwikkelen. De pluim laat toch wel vrij duidelijke signalen nu zien van een startschot van de zomer.

Der RoX

Tja, een enorme spreiding hoor. Het kan woensdag 30 graden worden, maar ook een 2% kans op 14 graden. Het gemiddelde is wel erg hoog vanaf de 16e. Interessant...
WiNtEr!!11!1!@

Lothiriel

Gisteren toch een flinke hoop regen gehad in Vlaams-Brabant en 's avonds zelfs enkele hevige hoosbuien.

Tuintje weer tevreden :)
Winter 2015-2016 in Leuven
3 dagen smeltende sneeuw | 2 dagen sneeuw | 8 vorstdagen | 2 ijsdagen

TMCThomas

prima kaarten EC op lange termijn (al vanaf 144h) De extreme hitte is er bij oper even uit maar de potentie blijft aanwezig (zie control). De komende dagen ook prima weer, echter niet het scenario wat een aantal dagen geleden in de kaarten stond.




TMCThomas

je mag de ochtendrun op de lange termijn gerust weer warm noemen.


X-treme

Het is wel leuk die kaarten, maar als het nooit uitkomt hebben we er niks aan  ;)

Ik kijk elke ochtend en avond naar de pluim en het lijkt bijna altijd dat het warmer word op lange termijn (temperaturen rond 25 graden of hoger) maar het blijft ook elke dag op de lange termijn.

Als het binnen 5 dagen vooruit komt, verdwijnt de warmte weer uit de pluim.

Aantal stormen: 3 + 1 zware storm.

X-treme

Hier nog een leuk voorbeeld hoe onzeker de lange termijn is.

EC 18-5.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

GFS 18-5.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Een verschil van +/- 15 graden!
Doe mij maar er tussen in, zo rond de 20 graden vind ik prima   8)
Aantal stormen: 3 + 1 zware storm.

TMCThomas

De warmte werd de afgelopen keren inderdaad vaak opgeschoven, al moet ik zeggen dat ik de afgelopen dagen al erg aangenaam weer vond. Het idee is momenteel dat vanaf dit weekend toch echt in een wat warmere luchtsoort komen, met vooral in het zuiden temperatuur die toch wel bij die 30 in de buurt komen. Richting de 240 zien we dan dat de temperatuur ook over de 30 heen gaat maar daar zit momenteel weinig zekerheid in.



Aankomende zondag


Volgende week vrijdag


Overigens opvallend temperatuur contrast momenteel, de invloed van het nog koude zeewater is goed te zien:





TMCThomas

zomerse temperaturen in een groot deel van het land, zeker het zuiden is goed opgewarmd. Heb het voor het eerst weer echt heet hier.



Dat blijft de komende dagen nog wel even, vanaf het weekend lijken de temperaturen weer terug te gaan vallen, al is de kans dat we een "doorstart" maken met warme temperaturen ook nog steeds aanwezig.



Edit: de bilt heeft de eerste zomerse dag te pakken met vooralsnog precies 25,0 graden.

TMCThomas

Control en een aantal leden laten zien wat er mogelijk is wat betreft een doorstart, vooralsnog echter weinig ondersteuning.


TMCThomas

Ochtendrun gaat duidelijk de koude kant op. Vooral Control en oper gaan voor relatief koude temperaturen.



Groot hoog op de oceaan brengt bij ons koude 850hpa temperaturen (~1500 meter) van rond de 0 graden.


Joep

Harmonie voor donderdag nacht/ochtend met (onweers)buien


flyineddy

Citaat van: Joep op di 17 mei 2022 - 21:38Harmonie voor donderdag nacht/ochtend met (onweers)buien
Woensdagmiddag is er langs de noordoostgrens ook een kleine kans op een onweersbui.
En vooral donderdagmiddag ook weer kans op stevige onweersbuien, zeker in de oostelijke helft van het land.
En ook vrijdag zou er kans zijn op onweer, maar die is nog wat meer onzeker.
Ik zal zo eens kijken of ik alvast een stukje kan schrijven voor het onweerskansen topic. :)
EDIT: Ik wacht even tot morgen (oké, later vandaag ;) ). Ik vind de Guidance momenteel niet helemaal eenduidig en ik heb zelf ook even geen goed beeld van de situatie.


Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Powered by EzPortal