Sahara-stofwolken op weg naar Europa, kan mogelijk zelfs Noorwegen bereiken

Topic gezien door 2697 bezoekers
Gestart door 4seasons, vr 19 feb 2021 - 17:05

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

4seasons

Voor wie de ramen wilt lappen en/of de auto wilt wassen.

Nog maar even mee wachten ;)



CiteerSahara stofwolken op weg naar Europa

Elk jaar waait er meer dan 180 miljoen ton stof uit Noord-Afrika, dat door sterke seizoenswinden uit de Sahara wordt gehaald. Misschien wel het meest bekend zijn de enorme, opzichtige pluimen die over de tropische Atlantische Oceaan naar Amerika trekken. Maar het stof gaat ook ergens anders heen: het nestelt zich weer in andere delen van Afrika of drijft noordwaarts richting Europa.


Deze dramatische weergave van stofdeeltjes in de lucht werd op 18 februari 2021 waargenomen door de Visible Infrared Imaging Radiometer Suite (VIIRS) op het NOAA-20 ruimtevaartuig.
Het stof lijkt wijdverspreid, maar vooral opgewonden tijdens de Bodélé-depressie in het noordoosten van Tsjaad.


In nieuwsberichten werd opgemerkt dat delen van Spanje "modderregen" konden verwachten, aangezien de naderende stofpluim wordt gecombineerd met een weerfront. De stofstorm van half februari volgt op een intense gebeurtenis eerder in de maand die de sneeuw op de Pyreneeën en de Alpen bedekte en de lucht oranje kleurde in Frankrijk.


Stof kan de luchtkwaliteit verminderen en het smelten van sneeuwbedekking versnellen. Maar het speelt ook een belangrijke rol in het klimaat en de biologische systemen van de aarde, het absorbeert en reflecteert zonne-energie en bemest oceaanecosystemen met ijzer en andere mineralen die planten en fytoplankton nodig hebben om te groeien.





NASA Earth Observatory-afbeelding door Lauren Dauphin, met behulp van VIIRS-gegevens van NASA EOSDIS LANCE, GIBS/Worldview en het Suomi National Polar-orbiting Partnership.
Bijschrift door Kathryn Hansen
.

Bron:
NASA Earth Observatory



CiteerCopernicus-voorspellingen laten Sahara-stof zien dat Europa dit weekend zal treffen




Boven: CAMS wereldwijde aerosol optische diepte voorspelling vanaf 19 februari 2021 geldig voor zondag (links) en maandag (rechts).
Onder: CAMS regionale voorspelling vanaf 19 februari 2021 van maximale PM-concentraties aan het oppervlak van stof geldig voor zondag (links) en maandag (rechts).
Krediet: Copernicus Atmosphere Monitoring Service / ECMWF



Luchtkwaliteitsverwachtingen van de Copernicus Atmosphere Monitoring-service laten een grote pluim van Sahara-stof zien die naar Zuid- en Centraal-Europa beweegt en die naar verwachting dit weekend zal aankomen. Hoewel de mate van zichtbaarheid van het stof niet zeker is, zal de gebeurtenis gevolgen hebben voor de lokale luchtkwaliteit.


De dienst Atmosphere Monitoring van Copernicus(CAMS) benadrukt vandaag dat zijn voorspellingssystemen voor de luchtkwaliteit een aanzienlijke pluim van stof uit de Sahara laten zien die naar het noorden trekt, dat in het weekend en begin volgende week delen van Europa zou moeten treffen.
Het grootste deel van het stof zal zich waarschijnlijk concentreren boven Oost-Spanje en Zuid-Frankrijk, maar de uitbreiding ervan zou zelfs Noorwegen kunnen bereiken.

CAMS wereldwijde 5-daagse voorspellingen (horizontale resolutie van 40 km) en de ruimtelijk verfijnde 4-daagse regionale voorspellingen over Europa (10 km) tonen een dikke pluim met een hoge Aerosol Optical Depth (AOD) samen met hoge oppervlakteconcentraties van grove deeltjes (PM10), wat waarschijnlijk een aanzienlijke daling van de luchtkwaliteit in de getroffen regio's zal veroorzaken. CAMS wordt uitgevoerd door het Europees Centrum voor weersvoorspellingen op middellange termijn namens de Europese Commissie.


Mark Parrington, Senior Scientist bij de Copernicus Atmosphere Monitoring Service, zegt: "We hebben de afgelopen weken soortgelijke gebeurtenissen gevolgd met aanzienlijke gevolgen voor de luchtkwaliteit in de getroffen regio's, wat werd bevestigd door oppervlaktemetingen van de landen die werden verzameld door het Europees Milieuagentschap.
We verwachten dat dit ook het geval zal zijn voor het komende evenement, al is het nog niet zeker in hoeverre de pluim zichtbaar zal zijn met het blote oog. Stofpluimen uit de woestijn kunnen rode luchten, beperkt zicht of vlekken op auto's en ramen veroorzaken door stofafzetting, maar deze effecten zijn moeilijk kwantitatief te voorspellen tot 4 of 5 dagen van tevoren. "


"Wat we echter met onze voorspellingen kunnen voorspellen, is dat de pluimen waarschijnlijk zullen reiken van Zuid-Europa tot Scandinavië en de luchtkwaliteit in Spanje, Frankrijk en mogelijk het VK en de Benelux-landen aanzienlijk zullen beïnvloeden.
De hoge stofconcentraties kunnen gevolgen hebben voor de gezondheid van de luchtwegen van alle mensen in de getroffen regio's en bijdragen aan de luchtvervuiling door lokale bronnen door fijnstof. Vervuiling door afzetting van stof kan zowel bedrijven als het grote publiek treffen. Voorspellingen van dergelijke evenementen helpen bij de voorbereiding, aangezien ze voldoende doorlooptijd krijgen. "



Om toegang te krijgen tot CAMS regionale en wereldwijde luchtkwaliteitsvoorspellingen, klik hier:
https://regional.atmosphere.copernicus.eu/
https://atmosphere.copernicus.eu/global-forecast-plots


Bron:
ECMWF/Copernicus



NB
Misschien een mogelijkheid voor Akito om dit vast te leggen?



4seasons

Ook Weerplaza bericht nu over Saharastof.



CiteerSaharastof in de Nederlandse atmosfeer
Raymond Klaassen, meteoroloog Weerplaza


Volgens de laatste berekeningen  is er met name zondag, maandag en dinsdag een hogere concentratie saharastof in de atmosfeer boven Nederland.
Mogelijk levert dit een extra rood gekleurde zonsondergang of zonsopkomst op.
Zeker in combinatie met sluierbewolking kan dit tot mooie plaatjes leiden.
Fototoestel dus bij de hand.



Soms bevindt zich in de hogere luchtlagen fijn saharastof.
Dit stof kan met een zuidelijke bovenstroming helemaal vanuit Noord-Afrika op grote hoogte komen aanwaaien.
We spreken bewust over stof en niet over zand omdat zanddeeltjes te groot en te zwaar zijn om de reis te maken door de lucht.


Het Griekse weerbureau maakt stofverwachtingen en berekent hoeveel stof er in de atmosfeer zal zijn.
In dit voorbeeld zien we een stofpluim helemaal tot Nederland reiken. Later in de week waait de stofpluim naar het oosten.




Extra rode zonsondergang
Wanneer er veel saharastof in de lucht is kan de zonsondergang of zonsopkomst extra rood zijn.
Als de zon laag staat moet het licht een langere baan door de atmosfeer afleggen voordat het ons oog bereikt.
Het saharastof breekt dan het licht en houdt een groot deel van het kleurenspectrum tegen.
Juist het rode licht is niet gevoelig voor het stof en bereikt makkelijker ons oog. Wij zien hierdoor de zonsondergang roder.


Extreem veel stof
Een heel enkele keer is de concentratie stof enorm en kleurt de hemel overdag oranje, rood.
De zon is dan amper te zien en de temperatuur loopt veel minder hoog op dan bij een heldere hemel.



Zie de animatie op:
https://www.weerplaza.nl/weerinhetnieuws/weerweetjes/saharastof-in-de-nederlandse-atmosfeer/6937/



Tam

Even voor de duidelijkheid. De reden dat het zondag, maandag en dinsdag niet glad is komt door de hoeveelheden zandstof die er gestrooid wordt.

flyineddy

Citaat van: Tam op za 20 feb 2021 - 16:09Even voor de duidelijkheid. De reden dat het zondag, maandag en dinsdag niet glad is komt door de hoeveelheden zandstof die er gestrooid wordt.
Haha  ;D
Is dat ook de reden dat het in de Sahara nooit glad is?  :P

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Powered by EzPortal