Tientallen doden door verwoestende tornado's / LIVE-BEELDEN stormchasers

Topic gezien door 537 bezoekers
Gestart door 4seasons, za 11 dec 2021 - 15:04

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

4seasonsTornado's richten verwoesting aan in Kentucky, vrees voor tientallen doden
CiteerIn Illinois stortte het dak in van een magazijn van Amazon


In de Amerikaanse staat Kentucky zijn door extreem noodweer waarschijnlijk tientallen doden gevallen. Gouverneur Beshear zei op een persconferentie dat er door meerdere tornado's hoogstwaarschijnlijk zeker vijftig mensen om het leven zijn gekomen, maar dat hij vreest voor zeventig tot honderd doden.

Volgens de gouverneur is het een van de zwaarste gevallen van noodweer die Kentucky ooit heeft meegemaakt. De tornado's bewogen zich onafgebroken over een afstand van ruim 300 kilometer over de grond, wat volgens Beshear niet eerder is vertoond in zijn staat.

Er is schade in meer dan tien county's in de staat. De hardst geraakte county is Graves in het uiterste westen van Kentucky. Daar hield een tornado huis in de stad Mayfield. Zo stortte het dak van een kaarsenfabriek in en kwam het terecht op medewerkers, die zo om het leven kwamen.

Beshear heeft de noodtoestand uitgeroepen in Kentucky, waardoor er extra geld vrijkomt voor onder meer noodhulp. Bijna 57.000 mensen zitten zonder stroom.

Ook in andere staten in de Verenigde Staten vielen slachtoffers door noodweer. In Tennessee kwamen drie mensen om het leven, in Missouri viel een dode toen een tornado huizen in een woonwijk verwoestte en in Arkansas richtte een andere tornado grote schade aan een verzorgingstehuis aan.

Daarbij kwam zeker één persoon om het leven en kwamen twintig mensen vast te zitten tussen het puin van het ingestorte gebouw in het dorp Monette. De vastzittende slachtoffers werden binnen twee uur bevrijd door de brandweer. Vijf van hen raakten zwaargewond.


Ook andere gebouwen in Monette raakten beschadigd door de tornado. 30 kilometer verderop, in Truman, werd eveneens een verzorgingstehuis beschadigd door het noodweer, maar daarbij raakte niemand gewond.

In het zuiden van Illinois stortte het dak van een magazijn van Amazon in, waardoor medewerkers vast kwamen te zitten. Zo'n honderd mensen waren op dat moment bezig met hun nachtdienst. Het is onduidelijk hoeveel gewonden er zijn gevallen, al is het volgens de hulpdiensten een "incident met veel slachtoffers"

Bron: NOS


Op CNN:
CiteerAlleen al in Kentucky alleen al zeker 50 doden, zegt de gouverneur, nadat tornado's centraal en zuidelijk de VS hebben getroffen

Stormen ontketenden eind vrijdag en begin zaterdag verwoestende tornado's in delen van de centrale en zuidelijke VS, waaronder Kentucky, waar de gouverneur zegt dat het dodental meer dan 50 zal bedragen na "een van de zwaarste nachten in de geschiedenis van Kentucky".

Meer dan 30 tornado 's zijn gemeld in ten minste zes staten. Een stuk van meer dan 200 mijl van Arkansas door Kentucky is mogelijk getroffen door een gewelddadige, lange-track twister, zeggen CNN-meteorologen.
Een van de meest significante schade: Tornado's of harde wind deden een bezette kaarsenfabriek in Kentucky, een Amazone-magazijn in het westen van Illinois en een verpleeghuis in Arkansas instorten, waarbij op elke locatie mensen omkwamen en hulpverleners klauterden om anderen te redden.

De omvang van de vernietiging zal urenlang niet volledig bekend zijn, maar video's die alleen uit die drie staten komen - afgeplatte gebouwen, omgevallen voertuigen en arbeiders die puin afspeuren naar vastzittende mensen - spreken van adembenemende verwoesting in sommige gebieden.
"We geloven dat ons dodental van dit evenement de 50 Kentuckians zal overschrijden, waarschijnlijk dichter bij de 70 tot 100 verloren levens", zei gouverneur Andy Beshear van Kentucky op een briefing zaterdagochtend .
"Dit zal een van de meest significante, de meest uitgebreide rampen zijn waarmee Kentucky te maken heeft gehad", zei Michael Dossett, directeur noodbeheer in Kentucky, eraan toevoegend dat dit "een van de donkerste dagen in de geschiedenis van de staat was."
Tornado's zijn ook gemeld in delen van Missouri, Tennessee en Mississippi.
Een van de meest significante meldingen van vernietiging: een tornado trof een kaarsenfabriek in de zuidwestelijke stad Mayfield in Kentucky, en ongeveer 110 mensen waren binnen, zei Beshear.
"We denken dat we minstens tientallen van die personen zullen verliezen", zei de gouverneur.
Video van Mayfield liet zien wat er van de fabriek over was: een enorm puinveld, grotendeels van verwrongen metaal, enkele meters hoog.
Andere gebouwen die zijn getroffen in Mayfield, een stad met ongeveer 10.000 inwoners , zijn onder meer het gerechtsgebouw van Graves County en de aangrenzende gevangenis.
"Het heeft het landschap veranderd... hier in Mayfield", zei de Kentucky State Police Lt. Dean Patterson. "We zien (vernietiging) die niemand van ons ooit eerder heeft gezien."
En het potentieel voor meer zwaar weer houdt aan in het weekend terwijl het systeem zich naar het oosten verplaatst, zich begin zaterdag uitstrekkend van het noorden van Louisiana tot het zuiden van Ohio.


Doden in Illinois en Arkansas, zeggen functionarissen:


Er zijn ook sterfgevallen gemeld in Illinois en Arkansas.
Bij het ingestorte Amazon-magazijn in de stad Edwardsville in Illinois, buiten St. Louis, zijn minstens twee mensen omgekomen en zaterdag waren er reddingspogingen aan de gang, zei politiechef Mike Fillback.
Reddingen verliepen langzaam omdat hangend puin een gevaar vormde voor hulpverleners, zei Fillback.
Tientallen mensen konden ontsnappen zonder ernstig letsel, zei Fillback.
Een bewoner vertelde aan CNN-filiaal KMOV dat een familielid en werknemer binnenin opgesloten zaten en dat anderen binnen kalm bleven en aan het werk waren om het magazijn te verlaten. Video van de scène toonde een grote hulpverlening.
"Het is verwoestend om de hoeveelheid schade daar te zien en te weten dat er mensen binnen waren toen dat gebeurde", vertelde Fillback zaterdagochtend aan KMOV. De politie wist niet hoeveel mensen er in het gebouw waren op het moment van de instorting, zei Fillback, en ook niet hoeveel mensen er nog in vastzaten.

In Monette, de stad Monette in het noordoosten van Arkansas, is vrijdag minstens één persoon omgekomen nadat een tornado een verpleeghuis had beschadigd, waarbij anderen vastzaten voordat ze werden gered. Minstens 20 raakten ook gewond in de faciliteit, vertelde burgemeester Bob Blankenship aan CNN.
Een andere persoon werd gedood in het nabijgelegen Leachville, toen een vrouw "in een Dollar General-winkel was toen de storm toesloeg en ze er niet uit konden komen", vertelde Mississippi County Sheriff Dale Cook aan CNN.
Ook in Arkansas was de Interstate 555 nabij de stad Trumann gesloten vanwege gekantelde voertuigen, zei Arkansas Emergency Management-woordvoerder LaTresha Woodruff. Staatsfunctionarissen hadden te horen gekregen dat de brandweer van de stad, de ambulancedienst en een verpleeghuis beschadigd waren, zei Woodruff.
Ook via deze link kan je zien wie er live tornado's (gaan) volgen:
https://livestormchasing.com/map


.

GeneralDuke

Ziet er allemaal behoorlijk slecht en angstaanjagend uit daar...
Script voor Hellmanngetallen: https://github.com/GeneralDuke9/Hellmann

Powered by EzPortal