Marmolada Dolomieten gletsjerbreuk - 6 doden, 10 gewonden en 15 vermisten

Topic gezien door 300 bezoekers
Gestart door 4seasons, zo 03 jul 2022 - 22:40

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

4seasons

CiteerGletsjerbreuk in Dolomieten, zeker zes bergbeklimmers gedood


In het noorden van Italië zijn volgens lokale media zeker zes bergbeklimmers om het leven gekomen toen een deel van een gletsjer afbrak en een lawine veroorzaakte. Acht mensen raakten gewond, van wie twee er slecht aan toe zijn. Over de nationaliteit van de slachtoffers is nog niets bekend.

Het ongeluk gebeurde op de Marmolada, een berg van ruim 3300 meter in de Dolomieten, langs een van de klimroutes richting de top. Op het moment van het ongeluk zouden daar twee groepen klimmers in de buurt zijn geweest.

Er wordt nog gezocht naar overlevenden, maar naar hoeveel mensen precies is onduidelijk. De zoektocht werd tijdelijk stilgelegd vanwege het risico op meer breuken in het gletsjerijs.

Italiaanse media spreken over mogelijk vijftien vermisten, persbureau AP houdt het op tien vermisten. Hulpverleners tellen auto's op de parkeerplaatsen bij het startpunt van de tocht om vast te kunnen stellen hoeveel mensen er op het moment van het ongeluk aanwezig waren op de gletsjer.


Bron: NOS.


Webcam:
https://www.skylinewebcams.com/webcam/italia/veneto/belluno/marmolada-dolomiti.html

Update:
Een grote ijsserac (fragment van gletsjer) stort in op de Marmolada (de hoogste Dolomietenpiek tussen Veneto en Trentino Alto Adige, 3343m): 15 mensen waren betrokken en minstens 7 raakten gewond en helaas ook slachtoffers. Helikopters tijdens de vlucht om te controleren op eventuele vermiste personen. Op zaterdag werden afwijkende temperaturen geregistreerd met uitschieters tot 10°C op hoogte.

++ Nieuws wordt bijgewerkt ++

22.20 update: 6 doden, 10 gewonden, waarvan 1 ernstig en 15 vermist.

19:30 uur: de president van Veneto Luca Zaia onderstreept de uitzonderlijke klimatologische weersomstandigheden van het gebied vandaag4seasons

NB
Bevestiging dodenaantal opgelopen naar 10 personen.


Webcam Marmolada:
https://www.skylinewebcams.com/webcam/italia/veneto/belluno/marmolada-dolomiti.html


Webcams Punta Rocca:
http://webtv.feratel.com/webtv/?design=v3&cam=6375&lg=it


Overzichtskaart met de bergtoppen in dit gebied
https://marmolada.panomax.com/CiteerInstorting gletsjer treft Italië met nieuwe klimaatdreiging waaraan het niet kan ontsnappen
De helft van het gletsjerijs van de Alpen zal smelten, wat de wereld ook doet om de CO2-uitstoot te beperken, zeggen wetenschappers.

CANAZEI, Italië —
De plotselinge, dodelijke ineenstorting van een Italiaanse gletsjer confronteert het land met een ontnuchterend besef: er is weinig dat iemand kan doen om meer van dergelijke rampen te stoppen, zelfs als klimaatverandering ze waarschijnlijker maakt.

Canazei, een kitscherige vakantieplaats in de noordoostelijke regio van Zuid-Tirol, is de halteplaats geworden voor een herstelmissie sinds zondag kort voor 14.00 uur een gigantische plak ijs van de gletsjer op de Marmolada-berg brak.

De stroom die de wandelaars beneden trof was zo hevig dat de reddingswerkers vier dagen later nog steeds het gruwelijke werk uitvoerden om door het ijs, de rotsen en de modder te zoeken naar sporen van degenen die nog steeds vermist waren. Die taak werd overschaduwd door de dreiging van verder wegglijden van ijs van bovenaf. Het dodental is opgelopen tot negen en er worden nog drie mensen vermist.


Vroege wetenschappelijke beoordelingen suggereerden dat de ineenstorting het resultaat was van zowel langdurig smelten als een oververhitte lente waarin de temperaturen koppig boven nul bleven, zelfs op grote hoogte.
Tijdens een bezoek aan het gebied op maandag, koppelde premier Mario Draghi de ramp aan klimaatverandering en beloofde hij dat de regering "zou nadenken over wat er is gebeurd en actie moet ondernemen, zodat wat er is gebeurd een zeer kleine kans heeft om [opnieuw] te gebeuren of zelfs kan worden voorkomen."De Punta Rocca-gletsjer die bij Canazei instortte


Maar de realiteit is dat niemand – zelfs niet de man die volgens sommigen de euro heeft gered door er maar toe te willen – de impact van de opwarming van de aarde in de Alpen kan beheersen.
Ook zijn wetenschappers niet toegerust om rampen zoals die van zondag te voorspellen.
Dat is zorgwekkend, aangezien experts zeggen dat de regio een periode van 30 jaar ingaat waarin ongeveer de helft van het gletsjerijs van de Alpen zal smelten , wat de wereld ook doet om de CO2-uitstoot te beperken.

"De specifieke gebeurtenis van de Marmolada zal worden herinnerd als een soort openbaring die de nieuwe omstandigheden van de bergen en van de alpengletsjers onthult", zegt Giovanni Baccolo, een onderzoeker aan de Universiteit van Milaan.
"Dus vanaf nu weten we dat ook sommige gletsjers die niet als een bedreiging werden beschouwd, nu mogelijk problemen kunnen veroorzaken."Een hydro-elektrische dam aan de voet van de Marmolada-berg heeft veel van zijn water verloren door het gebrek aan wintersneeuw


Baccolo zei dat hij dit jaar meer instortingen zoals Marmolada verwacht. Of mensen zich op het pad van vernietiging bevinden, is een kwestie van toeval.
Er is weinig troost in die woorden voor de 14 miljoen Europeanen die in de Alpen wonen, om nog maar te zwijgen van de miljoenen meer die elk jaar een bezoek brengen, zelfs als de gevaren grotendeels beperkt zijn tot specifieke zones in de paden van gletsjers.

Degenen die familieleden op de berg hebben verloren, worstelen ook om antwoorden. Debora Campagnaro, wiens zus en zwager - berggidsen Erica Campagnaro en Davide Miotti - zondag een groep de berghelling op leidden en niet terugkeerden, sprak dinsdagavond met de media in het opvangcentrum in Canazei.
"Waarom heeft niemand zaterdag gewaarschuwd dat er water onder de gletsjer stroomde?" vroeg ze. "Waarom hebben ze de mensen niet tegengehouden? Waarom hebben ze ze laten gaan?"


Waarschuwingen vooraf
Waarschuwingssystemen op gletsjers bestaan. Idealiter combineert gletsjermonitoring gegevens van radars, lasers, webcams en een menselijke aanwezigheid op de berg, zei Valter Maggi, de voorzitter van het Italiaanse Glaciologische Comité, dat gegevens verzamelt over alle gletsjers van het land.

Maar deze technieken zijn duur, arbeidsintensief en zelfs eenmaal aangebracht zijn ze niet onfeilbaar.
Meestal beoordelen ze wat er op het oppervlak van de gletsjer gebeurt.
Op de Marmolada zeggen wetenschappers dat het probleem waarschijnlijk is veroorzaakt door water dat zich tot 50 meter onder het ijsoppervlak verzamelt.

Daniele Giordan, een glacioloog bij de Italiaanse Nationale Onderzoeksraad die het afgelopen decennium heeft besteed aan het opzetten van uitgebreide monitoringsystemen op twee gletsjers aan de Italiaanse kant van de Mont Blanc, zei dat de systemen met de tijd verbeteren.
In de afgelopen twee jaar hebben ze een alarmerende nieuwe beweging opgepikt in de Planpincieux-gletsjer.
Maar zelfs met het beste, duurste systeem, zei Giordan dat hij er niet zeker van kon zijn dat hij instortte voordat het instortte in de gemeenschap beneden.
"Het antwoord? Ik hoop. Ik begrijp dat dit geen goed antwoord is. Maar we werken er hard aan om te verbeteren', zei hij.


Proberen om geavanceerde monitoringoplossingen toe te passen op de 4.000 gletsjers van de Alpen zou "gek" en onbetaalbaar zijn, voegde hij eraan toe, en suggereerde dat een systeem dat prioriteit geeft aan gletsjers met een hoog risico realistischer zou zijn.
Maggi was het ermee eens dat het opzetten van een lager niveau van monitoring op een groter aantal gletsjers zou kunnen helpen om te zien wanneer er iets ongewoons gebeurt.
De inzet van dat soort monitoring blijft achter bij het versnelde tempo van veranderingen in de regio.Een reddingshelikopter vliegt naar de ingestorte gletsjer


Wetenschappers weten al lang dat de gletsjers in de Alpen onstabiel werden. En hun waarschuwingen hebben in toenemende mate politieke oren bereikt.
In april zei Jean Pierre Fosson, secretaris-generaal van de Fondazione Montagna Sicura, die de veiligheid van de bergen bevordert en gletsjers in het Valle d'Aosta-gebied bewaakt, tijdens een hoorzitting van de Italiaanse senaat dat actie dringend nodig is in het licht van de verhoogde risico's van de impact van klimaatverandering.

Maar er is nog geen alomvattend monitoringplan voor politici om te overwegen of uit te zoeken hoe ze moeten financieren.
Fosson vertelde de senaat dat zijn fractie aan een dergelijk plan werkte. Andere wetenschappers zijn echter ontmoedigd, zei Maggi, door "de mogelijkheid dat we een document zouden kunnen produceren en niemand wil [het] lezen of gebruiken."


Het onvoorspelbare voorspellen
Miotti en Campagnaro waren zeer ervaren bergbeklimmers die volgens hun familie niet de berg op zouden zijn gegaan als er enige suggestie was dat de gletsjer het risico liep in te storten.
De tragedie die volgde was volledig "uitzonderlijk en onvoorzien", zei Maurizio Dellantonio, het hoofd van het Nationale Alpine- en Speleologische Reddingskorps. "Je kunt iets voorspellen waar je historische ervaring mee hebt. Als zoiets nog nooit is gebeurd, hoe kun je dan een dergelijke gebeurtenis voorspellen?"


De Marmolada heeft opnieuw duidelijk gemaakt dat vertrouwen op patronen uit het verleden om huidige of toekomstige risico's te beoordelen niet langer werkt.
"Wat we 10 jaar geleden veilig achtten, zou nu niet veilig zijn", zegt Ilaria Santin, een promovendus aan de Universiteit van Triëst, die onderzoek naar de gletsjer publiceerde waaruit bleek dat deze in het decennium tussen 2004 30 procent van zijn volume verloor. en 2014.
Maar ondanks wetenschappelijke waarschuwingen dat bepaalde rampen vaker voorkomen als gevolg van klimaatverandering, blijven individuen en autoriteiten oordelen op basis van hoe de wereld vroeger was, niet zoals die nu is.

In België en Duitsland werden vorig jaar overstromingsbeheerautoriteiten betrapt op het omgaan met de regen die kwam, wat de situatie verergerde. In gebieden met een toenemend risico op bosbranden - zoals het westen van de Verenigde Staten of het oosten van Australië - blijven mensen huizen bouwen en vervolgens verliezen tussen het drogende hout.

De Italiaanse autoriteiten worstelen nu met het beheer van een veranderd, onstabiel Alpenlandschap - een situatie waarvoor geen precedent bestaat.
Ook liggen er geen directe oplossingen op het bureau van Draghi.
Een regeringsfunctionaris zei dat het nog te vroeg is om te weten welke maatregelen kunnen worden genomen om toekomstige rampen te voorkomen.

De autoriteiten voor civiele bescherming zullen dit onderzoeken en vervolgens aanbevelingen doen, zei de functionaris, eraan toevoegend dat het moeilijk voor te stellen is dat het land zijn gletsjers volledig of tijdens gevaarlijke periodes zou afsluiten - een voorstel van sommige wetenschappers.


Het blokkeren van de toegang van het publiek tot gletsjers zou in de praktijk "volkomen onmogelijk" zijn, zei Arno Kompatscher, de gouverneur van de provincie Zuid-Tirol. Hij erkende dat klimaatverandering betekende dat er meer instortingen zouden zijn.
"We kunnen twee dingen doen: de monitoring in bekende kritieke situaties intensiveren, en ten tweede kunnen we mensen bewust maken [dat] het niet is alsof je naar het park gaat, er is altijd een restrisico", zegt Kompatscher.

Sommige wetenschappers zijn het daarmee eens. "De gletsjers kunnen niet worden gesloten", zei Fosson van de Fondazione Montagna Sicura. "Wie zou dat controleren? Ga je prikkeldraad plaatsen? Het zou hetzelfde zijn als proberen de zee af te sluiten."
Maar hoe onwaarschijnlijk het ook klinkt, strandsluiting is precies wat er gebeurt op populaire Australische plekken als er een haai wordt waargenomen,  ondanks dat aanvallen zeldzaam en onvoorspelbaar zijn.


Lokale impact
Aan de voet van de Marmolada, een kilometer lager waar het nieuwe gat in de gletsjer naar beneden staart als een blauw oog zonder oogleden, runt Andrea De Bernardin een klein museum.
Daarin bewaart hij een verzameling voorwerpen uit de Eerste Wereldoorlog, toen Oostenrijks-Hongaarse troepen 12 kilometer aan tunnels diep in de gletsjer groeven en die positie twee jaar lang vasthielden in hun strijd met de Italianen.
Zoiets is moeilijk om zelfs maar te overwegen nu de onderbuik van de gletsjer wordt aangevallen door smeltwater samen te smelten, zei hij.
De Bernardin, die een boek heeft gepubliceerd over de eeuwenlange terugtrekking van de gletsjer op de hellingen, herhaalde het idee dat de tragedie van zondag onmogelijk te voorspellen was.Andrea de Bernardin


"De dag was erg mooi met zonneschijn, en niemand kon zich voorstellen [wat er zou gebeuren]. Zelfs de berggidsen niet', zei hij. "Als ze mij, de bergbeklimmers, hadden gevraagd, kunnen we dan de normale route op de Marmolada gaan doen? Ik zou ja hebben gezegd."
De Bernardin, die burgemeester is van de nabijgelegen gemeente Rocca Pietore, zei dat hij zich ook zorgen maakte over de gemeenschap rond de berg.
De ineenstorting "heeft zeer, zeer sterke gevolgen" voor de lokale gemeenschap en kan negatieve gevolgen hebben voor de lokale toeristenindustrie, zei hij.

De meeste bezoekers aan de voet van de berg leken achterover te hangen aan de andere kant van een meer - dat dramatisch is gekrompen door het gebrek aan wintersneeuw.
Het personeel van Rifugio Cima Undici, een plaatselijk restaurant dat direct onder de gletsjer ligt maar ver onder het puin van de ineenstorting, zei dat de gebruikelijke lunchdrukte was vervangen door een stroompje journalisten die meer geïnteresseerd waren in het stellen van vragen dan in het bestellen van Tiroolse dumplings.

De Bernardin maakte zich zorgen over de impact van hun berichtgeving. "Omdat de boodschap die doorkomt is dat het hele gebied onbegaanbaar is, is alles gesloten", zei hij.
De oplossing is niet om de toegang te blokkeren, maar om maatregelen te nemen die bezoekers geruststellen, zoals het afzetten van de gebieden direct onder de gletsjers om te benadrukken dat andere nog steeds als veilig worden beschouwd.
Het nemen van die stappen, zei hij, zal cruciaal zijn om "een berg nieuw leven in te blazen die ongetwijfeld nog steeds erg mooi is, maar ook deze nieuwe problemen heeft, waarvan we niet dachten dat ze zouden kunnen gebeuren."


Bron: Politico / Karl Mathiesen en Hannah Roberts


CiteerMarmolada, zoekacties op hoogte aan de gang
Laatst bijgewerkt op 8 juli 2022 - 11:44 uur

(mi-lorenteggio.com) Canazei, 8 juli 2022 -
In het gebied stroomafwaarts van het detachement van de serac van Punta Rocca, aan de Marmolada, worden vanaf de grond zoekacties uitgevoerd, in nauwe verbinding met het centrum voor civiele bescherming van Canazei, met vrijwillige brandweerlieden en psychologen voor mensen.

Op de hoogte zijn 14 vrouwen en mannen van Alpine Rescue en Speleological Trentino, Alpine Rescue van de Guardia di Finanza met twee hondeneenheden, Alpine Training Center van Moena van de Staatspolitie, Permanente Brandweer van Trento en het Alpine Rescue Team van de Arma van de Carabinieri.
De operaties zijn begonnen om 6.15 uur en zullen eindigen zolang de veilige weersomstandigheden het mogelijk maken.
De ijsstabiliteit wordt live gevolgd door experts van het Civiele Beschermingscentrum van de Universiteit van Florence.

Bron: mi-lorenteggio.com


Powered by EzPortal