Morgen in zuidoosten potentie voor zeer zwaar weer

Topic gezien door 1008 bezoekers
Gestart door TMCThomas, do 19 mei 2022 - 11:53

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

TMCThomas

Morgen in zuidoosten potentie voor zeer zwaar weer


Foto gemaakt door Gieny Westra - Katwijk - Tijdens de derde stap in de operatie afkoeling, die zich morgen (vrijdag) afspeelt, kan het in het zuidoosten potentieel even zeer zwaar weer worden.

Vrijdag – morgen dus – wordt een spannende weerdag. Een klein, maar bijzonder fel lagedrukgebied komt onze kant op en brengt in een deel van Nederland niet alleen (erg) veel regen, maar kan in het zuidoosten ook een paar zeer zware onweersbuien op de rails zetten met potentieel zeer zware windstoten.

Het gebeurt niet vaak dat je op weerkaarten windvlagen met snelheden tot boven 200 kilometer per uur ingetekend ziet staan. De nieuwste run van Harmonie doet het morgen in Duitsland met maximaal berekende windstoten van 230 kilometer per uur, Arome komt in zijn laatste berekening zelfs met windvlagen tot 260 kilometer per uur, in een strook van het uiterste zuidoosten van Brabant, via het midden van Limburg zo verder Duitsland in.

Derecho
Het zijn berekeningen die we zelden zien. Het lijkt wel of beide modellen het pad van een soort tornado berekenen, of een baan waarin het potentieel tot verwoestende valwinden kan komen, op een buienlijn die de kenmerken van een 'derecho' heeft, zoals die in de VS wel voorkomen, al is voor een echte derecho wel meer nodig dan wat nu door de modellen wordt berekend. Er is geen andere manier waarop je aan vergelijkbare windstoten zou kunnen komen. In het geval van Arome zou het, als het een tornado is, om een F4-tornado gaan, maar dit is natuurlijk virtueel en geen werkelijkheid. Ook kan het model helemaal geen tornado berekenen, daarvoor liggen zelfs in dit fijnmazige model de roosterpunten te ver uit elkaar. Zoals gezegd, is dit als berekening wel echt heel zeldzaam.

Nu wil dit natuurlijk niet meteen zeggen dat het morgen ook precies zo gaat – het zijn immers nog niet meer dan berekeningen en het moet allemaal nog gebeuren. Wel geven ze iets aan over de potentie van de buien die in het zuidoosten mogelijk gaan ontstaan.

Klein, maar fel lagedrukgebied
Het speelt zich allemaal af op de grens van warme en vochtige lucht boven het continent en koelere lucht, die er vanuit het westen in komt. Aan het begin van morgenochtend laten de meeste rekenmodellen in de overgangszone boven het oosten van Bretagne een klein lagedrukgebied ontstaan, dat vervolgens in sneltreinvaart over het noorden van Frankrijk en België naar Nederland trekt. De buien activeren daarbij verder tot een actief complex dat in een zuidwest-noordoost gerichte strook over het midden van Nederland naar Duitsland trekt. In de baan van die buien kan tussen 20 en 40 millimeter aan regen vallen en regionaal misschien nog wel meer. Er zijn berekeningen die op 60 millimeter uitkomen.

Het spannendste weer doet zich voor als de kern van het lagedrukgebied over Nederland naar het noordoosten trekt. Er vooruit is de wind oost tot zuidoost, erachter draait de wind naar west tot noordwest. Verder is er hoog in de atmosfeer veel wind. Op 3 kilometer hoogte waait een wind van ongeveer 145 kilometer per uur, op 5,5 kilometer hoogte zit je al tegen 170 of 180 kilometer per uur aan. Verder draait de wind met de hoogte en is dus een flinke bak aan windschering aanwezig. Zoals gisteren in één van onze verhalen al aangegeven, is dat een belangrijke voorwaarde voor het ontstaan van zware buien.

Supercell?
Wat lijkt te gebeuren is dat over het midden en noorden een actieve regenzone trekt, met aan de zuidkant daarvan boven vooral de oostelijke helft van Brabant en Limburg één of twee agressieve buienlijnen en kans op een enkele supercell. Daarbij is ook grote hagel mogelijk en kunnen dus zware tot zeer zware windstoten optreden met snelheden tot ruim boven 100 kilometer per uur. Zelfs een lokale tornado is met zoveel activiteit in de bovenlucht niet helemaal uit te sluiten. Het is een situatie om goed in de gaten te houden. Niet alleen in het zuidoosten van ons land, overigens, maar dus ook in delen van Duitsland.

Morgenavond trekt alles weg en wordt het droog. We gaan dan een veel rustiger weekend tegemoet met een afwisseling van stapelwolken en zon en op zaterdag temperaturen die van noordwest naar zuidoost op waarden tussen 16 en 21 graden uitkomen. Zondag wordt het alweer warmer en kan het kwik in Limburg alweer tot 24 graden stijgen.

Door: Reinout van den Born
Bron: Weer.nl

Powered by EzPortal