Orkaanseizoen begint op stoom te komen

Topic gezien door 729 bezoekers
Gestart door TMCThomas, di 01 jun 2021 - 20:48

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

TMCThomas

Orkaanseizoen begint op stoom te komen


Afbeelding gemaakt door NHC - Stille Oceaan - Tropische storm Blanca boven de Stille Oceaan.

Vorige week schreven we in deze rubriek al over de vroege start van het orkaanseizoen op zowel de Atlantische Oceaan als op de Stille Oceaan, de Pacific. Het seizoen begint normaalgesproken op 1 juni en loopt door tot eind november, maar omdat we de laatste seizoenen vaak al veel eerder te maken kregen met tropische stormen en orkanen op beide zeeën, is door het National Hurricane Center, het NHC, vorig jaar besloten om het seizoen dit jaar 2 weken eerder te laten beginnen, namelijk vanaf 15 mei. Er worden nu dus al 2 weken lang verwachtingen gemaakt voor tropische stormen en orkanen en dat kwam zoals verwacht goed van pas. Na tropische storm Ana op de Atlantische Oceaan en tropische storm Andres op de Stille Oceaan, is nu tropische storm Blanca alweer actief in het Pacifische bassin.

De namenlijst voor tropische stormen en orkanen worden van tevoren al opgesteld, dus na de letter A zijn we nu op de Stille Oceaan al bij de B aangekomen. De eerstvolgende tropische storm of orkaan in het Atlantische bassin krijgt dus ook een naam die begint met de letter B, en wel Bill.

Tropische storm Andres
Boven het warme water van de Stille Oceaan was tropische storm Andres dit jaar de eerste genaamde storm. Deze storm was zelfs nog voor 15 mei actief, namelijk tussen 9 en 11 mei. De tropische storm had een maximum windsnelheid van 65 kilometer per uur en bevond zich alleen boven open water, op ruime afstand van de Mexicaanse zuidwestkust. Andres leverde dan ook geen gevaar op.

Aan de andere kant
Daarna was het een tijdje rustig, maar vanaf 19 mei kreeg het NHC een ontwikkelende storm op het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan in het vizier. Enkele dagen later, op 22 mei, was tropische storm Ana een feit met een maximum windsnelheid van 75 kilometer per uur. Ook dit systeem bleef alleen boven open water, op ongeveer 1000 kilometer afstand van de Bermuda Eilanden.

De letter B
En nu is weer raak aan de andere zijde van Noord-Amerika. Op de Stille Oceaan raast vanaf 24 mei nu tropische storm Blanca en deze bereikt dit etmaal haar hoogtepunt, met later vandaag een verwachte windsnelheid van gemiddeld 100 kilometer per uur en windstoten tot 115 kilometer per uur. Daarna neemt de tropische storm geleidelijk af in kracht en gaat over in een reguliere depressie. Blanca ligt circa 950 kilometer ten zuiden van het Mexicaanse schiereiland Baja California en vormt geen gevaar voor de Amerikaanse en Mexicaanse kustlijn.

Waarschijnlijk actief seizoen
Al 3 tropische stormen dus, maar nog geen enkele daarvan is uitgegroeid tot een orkaan. Toch wordt het naar verwachting wel een actief orkaanseizoen. Een van de belangrijkste redenen daarvoor is de huidige La Niña die op de Stille Oceaan langs de evenaar tussen Zuid-Amerika en Indonesië nog steeds actief is. Hierdoor staat er in de hogere luchtlagen boven het Atlantische bassin minder wind dan normaal, wat gunstig is voor de ontwikkeling van tropische stormen of orkanen. Ook is het zeewater in het gebied waar orkanen voorkomen nu al veel warmer dan normaal. Er is dus voldoende energie aanwezig die als brandstof voor de orkanen kan dienen. In de vooruitblikken worden dit seizoen 16 of 17 systemen met een naam verwacht, waarvan er 7 tot een orkaan en 3 tot een orkaan van de 3e categorie of hoger (major hurricane) kunnen uitgroeien.

Meest actieve seizoen ooit
Vorig jaar was het meest actieve orkaanseizoen ooit. Toen stopte de teller pas na 31 systemen die een naam kregen.

Door: Britta van Gendt
Bron: weer.nl

Powered by EzPortal