Darcy nu officieel een sneeuwstorm!

Topic gezien door 1559 bezoekers
Gestart door TMCThomas, zo 07 feb 2021 - 01:35

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

TMCThomas

Darcy nu officieel een sneeuwstorm!


Foto gemaakt door Jannes Wiersema - Roodeschool - Bij een sneeuwstorm is sprake van driftsneeuw. Dat is sneeuw die horizontaal door de lucht beweegt door de wind. Het hoeft daarbij niet per se te sneeuwen.

Op de Houtribdijk (dijk Enkhuizen-Lelystad) is zojuist tussen 23:00 en middernacht een uurvak windkracht 8 gemeten in combinatie met sneeuwval. Daarmee is officieel sprake van een sneeuwstorm in ons land. Het is de eerste sneeuwstorm in lange tijd: de laatste sneeuwstorm vond namelijk plaats in januari 2010. Ook op de Waddeneilanden is het stormachtig, maar daar valt geen sneeuw dus is geen sprake van een sneeuwstorm. In IJmuiden is een zware windstoot van 82 km/u gemeten. Door de harde wind begint sneeuw in het hele land te verstuiven en de wind gaat vannacht nog verder aantrekken. In Nijmegen en Ottersum ligt nu 9 cm sneeuw en in de Achterhoek ruim 5 cm.
Voor een officiële sneeuwstorm moet op een KNMI-station een uurvak lang een gemiddelde wind van tenminste 8 beaufort staan. Deze stormachtige wind moet gepaard gaan met sneeuwval of driftsneeuw. Dat is nu dus het geval. Ook op andere plekken, waar geen 8 beaufort is gemeten, gaat het flink tekeer en is sprake van sneeuwjacht. Mogelijk komt het vannacht op meer plekken in het noordwestelijk kustgebied tot een sneeuwstorm.

Laatste officiële sneeuwstorm in 2010
De laatste hevige sneeuwstorm dateert van 1985 toen het op 8 en 9 januari sneeuwde bij een stormachtige wind. De zwaarste en meest ontwrichtende sneeuwstorm was die van 14 februari 1979. Toen duurde de sneeuwstorm 90 uur en ontstonden sneeuwduinen van 3 tot 6 meter hoogte. Deze eeuw was alleen op 9 januari 2010 sprake van een officiële sneeuwstorm in Hoek van Holland, Lauwersoog, Schiermonnikoog en boven het IJsselmeer.

Wind trekt nog verder aan
De sneeuwval begon zaterdagavond toen een neerslaggebied vanuit het zuidoosten het land binnentrok. Een lagedrukgebied ontstond afgelopen dagen boven Frankrijk en bewoog noordwaarts. Door de botsing van de zachte lucht uit het zuiden en de koude lucht in het noorden ontstond het actief neerslaggebied. De harde wind is te wijten aan het grote verschil in luchtdruk tussen het sterke hogedrukgebied in het noorden van Europa en het lagedrukgebied dat vanuit Frankrijk onze kant op kwam.

Ook op zondag blijft het de hele dag sneeuwen en blijft die sneeuwval gepaard gaan met veel wind. Zondagavond neemt de sneeuwval af. In de nacht naar maandag neemt ook de wind in kracht af en volgt een week met onvervalst koud winterweer. Er is zelfs kans op een koudegolf.

Sneeuwstormen steeds zeldzamer
Het is geen toeval dat de laatste officiële sneeuwstorm alweer ruim 10 jaar geleden plaatsvond. Het klimaat warmt namelijk op en daarmee worden sneeuw en winterweer in het algemeen steeds zeldzamer. In de vorige eeuw kwam een sneeuwstorm gemiddeld eens in de 5 jaar voor, de huidige sneeuwstorm is pas de 2e van deze eeuw.

Door: Daan van den Broek & Jordi Huirne
Bron: weer.nl

Powered by EzPortal