30-Daagse: een nieuwe poging van de winter

Topic gezien door 843 bezoekers
Gestart door TMCThomas, vr 22 jan 2021 - 11:54

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

TMCThomas

30-Daagse: een nieuwe poging van de winter


Foto gemaakt door Geurt van Roekel- Amsterdam - Er gloort een nieuwe poging van de winter.

Met nog ongeveer 5 weken te gaan, lijkt de winter de komende tijd nog één poging te wagen. Tenminste: dat is wat de nieuwe 30-daagse verwachting van deze week laat zien.
Eerder deze week schreven we al op deze site hoe apart het eigenlijk is dat we in Nederland, ook al staan alle seinen al een tijdje op groen, tot nu toe nog nauwelijks winterweer van enige betekenis hebben gehad. Het zal dan ook van de februarimaand moeten komen en op basis van de lange termijnkaarten die we nu hebben, lijkt een laatste poging van de winter er dan ook echt te komen.

Met een op het eerste gezicht gezonde set van achtergrondfactoren (een negatieve NAO- en AO-index, een SSW in volle gang, een uiterste zwakke poolwervel, de nu weer opgaande fase van de zonnevlekkencyclus en koude lucht in de brongebieden) hadden we ons van de winter allemaal tot op dit moment wat meer van voorgesteld.

Dat het toch niet lukt, heeft waarschijnlijk met de bijzondere en maar weinig voorkomende combinatie van een vrij sterke La Niña en een erg warm noordelijk deel van de Grote Oceaan ten westen van de VS en Canada te maken. Beide tezamen houden de westelijke straalstroom op de oceaan nog steeds zo in gang dat hogedrukgebieden er in onze omgeving niet in slagen om de westelijke stroming oostelijk te laten worden. Sterker nog, elke keer worden weer nieuwe hoeveelheden zeer zachte lucht vanaf de Oceaan naar ons deel van Europe geblazen.

Kou breekt wel uit, maar niet op de juiste manier
Uitbraken van kou vanuit het Poolgebied zijn er wel, maar niet op zo'n manier dat het bij ons ook winter wordt. Zie wat dit betreft het weer van het komende weekend. Koude lucht komt om het lagedrukgebied op de Noordzee, dat ons gisteren zo'n stromachtige dag bezorgde, heen en draait via de Britse eilanden onze kant op. Dat terwijl de wind in Nederland zuidwestelijk blijft. Het gevolg hiervan is dat de temperaturen vooral in de luchtlagen boven ons scherp omlaag gaan. Op leefniveau merken we er minder van, doordat de lucht daar een lange weg via zee heeft afgelegd.

Het betekent dat morgen een paar winterse buien kunnen vallen met regen, hagel en natte sneeuw. En dat de temperatuur in de nacht dichtbij het vriespunt komt. Overdag kan het nog altijd 3 tot 5 graden worden en dat zijn niet de temperaturen die we van winterweer verwachten. In de nacht naar zondag is er in het zuidoosten kans op wat natte sneeuw, zondag overdag is het meest droog met nu en dan zon en temperaturen tussen 2 en 5 graden. In de nacht naar maandag kan in het zuiden van het land mogelijk nog wat sneeuw vallen. Verder kan het dan een graadje vriezen.

Week 1: van maandag 25 tot en met zondag 31 januari
We beginnen de week nog vrij koud met in de nachten lichte vorst en overdag temperaturen tussen 3 en 5 graden boven nul. Op een lokale winterse bui na blijft het droog. Op de Oceaan ontstaat intussen onder de straalstroom, die daar erg zuidelijk ligt, een treintje van lagedrukgebieden dat op Europa wordt afgevuurd en erg zachte lucht met zich meebrengt. De overgangszone met die zachte lucht passeert woensdag Nederland met wat regen. Daarna volgt waarschijnlijk een zachte tweede helft van de week met een sterke zuidwestenwind en temperaturen tot in de dubbele cijfers. Verder is het in dat geval erg wisselvallig met bijna dagelijks wel regen.

Toch ligt de overgang met koudere lucht nooit ver weg en er zijn ook steeds meer berekeningen die echt koude lucht vanuit het noordoosten rond het weekend alweer heel dichtbij laten komen en ons land mogelijk zelfs al laten bereiken. De meerderheid houdt het nog op zacht weer dan.

Week 2: van maandag 1 tot en met zondag 7 februari
Oorzaak van het feit dat de zachte lucht Nederland nog steeds kan bereiken, is de positie van een hogedrukgebied bij Groenland. Het ligt zover naar het westen dat lagedrukgebieden, die op de Oceaan ontstaan, bij ons een bocht naar het noordoosten kunnen maken, en zo hun zachte lucht bij ons naar binnen kunnen duwen. Dat is de crux van de huidige situatie.

In deze 2e week lijkt de hogedruk bij Groenland zich echter in de richting van Scandinavië uit te breiden en dan wordt het lastiger voor de lagedrukgebieden op de Oceaan om nog zover noordelijk uit te komen. Terwijl het in Scandinavië veel kouder dan normaal is, lijken we in Nederland steeds nadrukkelijker op de grens met die koude lucht terecht te komen. En dan kan het kwartje ergens in die week dus zomaar de andere kant op vallen. Het is nog steeds wisselvallig met vooral in het zuiden van Nederland meer regen dan normaal. Verder kan de wind, afhankelijk van de exacte koers van de lagedrukgebieden, zowel uit het zuidwesten als uit het noordoosten waaien. De temperaturen zijn onzeker, maar de kansen op zacht weer lijken in de eerste helft van de week het grootst terwijl het in de tweede helft van de week zomaar echt kouder zou kunnen gaan worden.

Week 3: van maandag 8 tot en met zondag 14 februari
Het hogedrukgebied wordt nu in de buurt van IJsland berekend, met een uitbreiding in de richting van Scandinavië. Nu lijkt de koude lucht vanuit Scandinavië heel Nederland te kunnen veroveren. Storingen van de Oceaan volgen nu een erg zuidelijke koers en komen via Spanje in het Middellandse Zeegebied terecht. Bij ons waait een wind uit richtingen tussen noord en oost. Verder lijken de temperaturen dus duidelijk lager dan normaal te zijn en zal het afhangen van bewolking en het al dan niet aanwezig zijn van sneeuw hoe winters het precies wordt. Maar de kansen zijn er.

Week 4: van maandag 15 tot en met zondag 21 februari
In week 4 lijkt het hogedrukgebied in de buurt van IJsland nog steeds van de partij te zijn, maar is het signaal wel minder sterk door een toenemende onzekerheid. Voor Nederland worden nog steeds beneden normale temperaturen berekend. Hier is het de voorgeschiedenis die van belang is. Heeft de winter in de week hiervoor nu eindelijk echt toegeslagen, dan zijn de kansen aanzienlijk dat het ook deze week goed koud blijft. Opnieuw ook spelen de hoeveelheid bewolking en het al dan niet aanwezig zijn van sneeuw een belangrijke rol. Voor de neerslag is er in deze week geen duidelijk signaal, dus is het lastig om op al deze vragen nu al een antwoord te geven.

Er komt dus een nieuwe, laatste poging
Dus ja, het lijkt erop dat de winter ook in februari weer een poging gaat doen om er alsnog iets van te maken. Nu hebben we dat de afgelopen tijd natuurlijk vaker gezien en is er uiteindelijk weinig van terechtgekomen. Ook zijn La Niña en het warme water op de noordelijke Grote Oceaan er natuurlijk ook nog steeds. Dus zullen we het afwachten. Nog veel verder vooruit kijken heeft nu weinig zin.

Door: Reinout van den Born
Bron: weer.nl

Powered by EzPortal