Al drie tropische stormen voor 5 juni - recordbrekend!

Topic gezien door 2278 bezoekers
Gestart door TMCThomas, wo 03 jun 2020 - 12:15

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

TMCThomas

Al drie tropische stormen voor 5 juni - recordbrekend!
Door: Lars van Galen

Met het ontstaan van tropische storm Cristobal kent het Atlantisch Orkaanseizoen een extreem actieve start. Sterker nog: een bijzonder record uit 2016 is uit de boeken...

Recordvroeg
Een orkaanseizoen dat al drie tropische stormen met naam heeft terwijl het seizoen pas 2 dagen oud is: het klinkt als extreem veel, en dat is het ook! Sterker nog: met het ontstaan van de storm Cristobal in de Golf van Mexico is er een record gebroken. Nog nooit ontstond de derde storm met naam zo vroeg in de Atlantische Oceaan. Daarmee is het record uit 2016 gebroken, toen de derde storm (Colin) op 5 juni het levenslicht zag.

Bakken water voor Mexico, later koers naar zuidkust VS?
Helaas is Cristobal een storm die niet 'netjes' op de oceaan blijft. De storm ligt nu in de zuidelijke Golf van Mexico, net iets ten noorden van het vasteland van Mexico. Het vervelende is dat de storm daar ook de komende 3 tot 4 dagen waarschijnlijk blijft liggen. Dat zorgt er voor dat er in het zuiden van Mexico extreem veel regen gaat vallen.
Op verschillende plaatsen wordt daar namelijk in de periode woensdag-zaterdag tussen de 500 en 750 mm aan regen verwacht. Ter vergelijking: dat is bijna net zo veel als Nederland in een heel jaar te verwerken krijgt (!)
Nadat Cristobal voor een enorme regendump heeft gezorgd in Mexico, trekt de storm waarschijnlijk verder richting het noorden. Daardoor kan de zuidkust van de VS zich mogelijk opmaken voor een tropische storm in 5-10 dagen tijd. Het is echter nog verre van zeker of, en zo ja welke gebieden getroffen gaan worden. Ook over de vraag hoe sterk de storm / orkaan is als deze aan land zou komen is nog weinig zinnigs te zeggen.


Tropische storm Cistobal in de zuidelijke Golf van Mexico op 2 juni

2 stormen buiten seizoen
Een bijzonderheid aan het Atlantisch orkaanseizoen van nu is dat twee van de drie stormen die ontstaan zijn dit jaar, al geboren waren voordat het orkaanseizoen van de Atlantische Oceaan überhaupt begonnen was. Het seizoen begint normaal op 1 juni, maar de stormen Arthur en Bertha ontstonden beiden al in mei.


De verwachte koers van Cristobal uitgegeven op dinsdag 2 juni 20:00

Past in verwachting actief orkaanseizeon
Het record dat Cristobal op haar naam heeft gezet past in de verwachting van dit orkaanseizoen: namelijk dat het een actiever seizoen gaat worden dan normaal. Normaal gesproken ontstaan er 12 stormen met naam in de Atlantische Oceaan, dat zouden er nu dus een flink aantal meer kunnen worden. Het seizoen duurt nog tot en met november, de meeste stormen ontstaan in de maanden augustus en september.
In december kunnen we de balans opmaken of het inderdaad een actief seizoen is geweest. De extreem actieve start suggereert in ieder geval van wel...

bron: Weerplaza

GeneralDuke

Hopelijk geen Harvey-taferelen met Cristobal.
Script voor Hellmanngetallen: https://github.com/GeneralDuke9/Hellmann

GeneralDuke

Na een poosje boven Midden-Amerika te hebben rondgetold, komt Cristobal nu langzaam weer in beweging. Hij hangt nu nog boven land, maar de verwachting is dat hij over 12 uur boven de Golf van Mexico uitkomt. Op het moment is Cristobal een depressie, dat wil zeggen er zijn geen stormkracht winden gemeten (windkracht 8* of hoger). De verwachting is dat Cristobal snel wél stormkracht bereikt en dus weer zijn status als tropische storm hervat. De maximale verwachte windsnelheid wordt nu geschat op 50 knopen / 60 mph / 95 km/h, wat hij over 60 uur zou moeten bereiken. Dat is ook ongeveer het moment dat hij aan land zou moeten komen, hoogstwaarschijnlijk aan de kust van Louisiana (plaatje 1).

Zoals vaak met tropische stormen is niet de wind maar vooral het water het probleem. Dat zal bij deze niet anders zijn: ondanks de lage windsnelheden is er al veel wateroverlast in Mexico, Guatemala en El Salvador (500 mm) en is er 1 dode gevallen in Mexico. De verwachte neerslaghoeveelheden voor de Amerikaanse kust liegen er ook niet om (fig 2): op het moment wordt tot 12 inch neerslag verwacht, ofwel 300 mm. Midden in de neerslagpiek ligt New Orleans, en die zullen Katrina zeker nog niet vergeten zijn.

Nu is de vergelijking met Katrina niet helemaal terecht, aangezien dat een categorie 3 orkaan was toen die aan land kwam, en dijkdoorbraken de stad onder water zetten. Een vergelijking met Harvey gaat waarschijnlijk ook niet op, want die bleef een aantal dagen boven Houston hangen en hemelwater bleef maar naar beneden vallen. Maar Cristobal zal hoe dan ook schade aanrichten, en dat in een tijd waarin Amerika al voldoende problemen heeft. We gaan het meemaken.


* Ja, bij Amerikaanse tropische stormen ligt de grens bij windkracht 8, in tegenstelling tot windkracht 9 in Nederland.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.
Script voor Hellmanngetallen: https://github.com/GeneralDuke9/Hellmann

Powered by EzPortal