Onweerskansen 27 tot en met 30 mei

Topic gezien door 11382 bezoekers
Gestart door ThaGhostNL, wo 24 mei 2017 - 21:34

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

ThaGhostNL

Het is nog een redelijk termijn en nog wat onzeker, maar de laatste paar runs laten duidelijk een mooie setting zien voor aanstaande zondagavond en maandag.
Aangezien dit mijn eerste onweerskansen topic is die ik schrijf, kunnen er wat kleine foutjes in de teksten voorkomen, waarvoor excuus. Echter alle feedback is welkom!

Vanaf zaterdag komen we in een zuidoostelijke stroming terecht die er voor zorgt dat het zaterdag al warm gaat worden met maxima van 21 graden aan de kust tot 26 graden in het binnenland (Kan nog 2 a 3 graden warmer uitvallen). GFS laat echter ook een kortgolvige hoogtetrog over het kanaal richting GB trekken die zaterdag vanaf FR de nodige onstabiliteit richting BE en het zuidwesten brengt, gezien de dagelijkse gang, ontbreken van duidelijke triggers en de timing van de hoogtetrog verwacht ik daar niet al te veel van. Echter zie ik wel voor BE een kleine kans op enkele geïsoleerde onweersbuien, die vanuit FR afnemend binnenkomen.

Zoals momenteel in de Guidance te lezen is, kunnen BE/NL op zondag mogelijk nog invloed hebben van de kortgolvige hoogtetrog en dat is momenteel goed te zien in de GFS 18z uitvoer,
de zondagochtend begint mogelijk met wat hoge bewolking en blijven de temperaturen redelijk achter in vergelijking met de vorige run en komen we niet verder dan een 16 á 17 graden aan de kust,midden NL rond de 24 graden verder richting het oosten rond de 27 graden. Door een hoogtetrog die vanaf Portugal richting het noordoosten trekt is de kans op enkele onweersbuien vanaf FR in het zuidoosten van de BE en Limburg het grootst. De timing van het een en ander is op dit moment nog erg onzeker vanwege de wat teleurstellende GFS 18z.

Helaas is GFS 18z voor maandag een stuk zuiniger geworden omtrent de onweerskansen, hopelijk zijn de volgende runs wat beter.

GFS 12z uitvoer:
"

Laatste update: 25 mei 2017 - 2:11
My brain is like my internet browser. I got like 19 tabs open, 3 of them are glitching and where the fuck is that music comming from.

Gerard1995

Super.. na wat kleine voorproefjes.. nu eerst echte hitte en dan hopelijk ook echt vuurwerk er achteraan.. wel de eerst meest serieuze kans van het jaar in iedergeval.. komende dagen maar op de voet gaan volgen hier:)
mijn woonplaats is Kootwijkerbroek!! :P

Giso84

Prima eerste onweerstopic ThaGhostNL.
Voor wat betreft het onweer, ik ga genieten van het warme weekendweer en hopen op een mooie afsluiter in de vorm van onweer voor iedereen
Als de weerman loog, bedenk dan: 'tussen de druppels door was het droog'

flyineddy

Fijn, weer een onweerskansen topic! :D
Lijkt een mooie zomerse onweerssituatie te worden.
Dat gaan we dus even nauwlettende in de gaten houden.

ThaGhost, goede topic start! :)

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

ThaGhostNL

Citaat van: flyineddy op do 25 mei 2017 - 01:38
Fijn, weer een onweerskansen topic! :D
Lijkt een mooie zomerse onweerssituatie te worden.
Dat gaan we dus even nauwlettende in de gaten houden.

ThaGhost, goede topic start! :)

Eddy.
Thanks! Beetje onwennig. Van de achtergrond naar de voorgrond...
My brain is like my internet browser. I got like 19 tabs open, 3 of them are glitching and where the fuck is that music comming from.

djayfri

Niks mis met het topic hoor! Bedankt. Alles weer noulettend in de gaten houden en gaan plannen voor Zondag en Maandag. Dit worden hopelijk een paar mooie chasedagen!

Eric

Top ThaGhost, bedankt voor de update!

ThaGhostNL

GFS06 en EC00 laten weer aardig de warmte terug komen vanaf zaterdag, helaas is het na maandag weer gedaan met de zomer en gaan de temps weer terug naar normale waarden, maar gaan we afscheid nemen met een klapper(EC), of loopt het toch weer met een sisser af (GFS). Place your bets...

Eerste gif is de Tmax van GFS06, met zondag een opvallende dip in de temperatuur, eea heeft te maken met de passage van een koufront die GFS eerder laat overtrekken dan EC.


Tweede gif is de Tmax van EC00 die duidelijk het KF later op maandag laat overtrekken en 3 dagen met hitte rond de 30 graden komt


My brain is like my internet browser. I got like 19 tabs open, 3 of them are glitching and where the fuck is that music comming from.

District

zijn er nog update's voor zondag, maandag?

Giso84

Het is nog wat "ver weg" en onzeker volgens het stukje tekst van MeteoGroup:

Tropische warmte wordt in Nederland vaak afgestraft met 'tropische' regen- en onweersbuien. Toch is het nu nog verre van zeker wat er precies gaat gebeuren. De weermodellen wisselen nogal met hun verwachting. Zo werd dagen op rij verwacht dat er pas begin volgende week buien zouden vallen, een koufront dat voor koelere lucht zou zorgen. Inmiddels lijkt het erop dat er zondag al een zwak koufront overtrekt, dat een enkele lokale, maar wel stevige bui met zich meebrengt. Dat zou echter te zwak zijn om de tropische warmte te verdrijven, waardoor het ook zondag in het zuiden nog 30 graden wordt, en waarschijnlijk zelfs ook maandag nog wel. Al worden dan wel meer buien verwacht, dinsdag is het gedaan met de tropenwarmte.
Als de weerman loog, bedenk dan: 'tussen de druppels door was het droog'

Weerfreak 1337

Update onweerskansen 27 tot en met 30 mei

Goedenavond forumleden,

Na heel lang wachten, mogen we eindelijk weer uitkijken naar de eerste echte onweerskansen! De aanzet hiertoe wordt vanaf morgen in gang gezet. Een hoog, nu nog ten (noord-)westen van onze omgeving, trekt langzaam noordoostwaarts. Hierdoor draait de stroming bij ons van het
noord(-westen) naar het oosten en kan een partij warme en droge lucht ons land bereiken. De temperaturen lopen morgen (vrijdag) dan op naar zomerse waarden van 25 tot 27 graden. In het noorden blijft het mogelijk ietsje minder warm vanwege de nog aanwezige NO-component in de wind daar (waait dan vanaf zee).  Verder dus een prima zomerse dag voor de boeg.

Gronddruk - HIRLAM


Maximum temperatuur - HIRLAM


Zaterdag verandert er in eerste instantie nog niet veel. Een steeds zwakker wordende hoogtetrog op de oceaan trekt langzaam richting onze omgeving met aan de oostflank daarvan een lagedrukgebied die vanuit het westen onze omgeving nadert. Op nadering ervan neemt de zuidoostelijke stroming in kracht toe en kan de temperatuur oplopen tot een tropische 30 graden. Met het geleidelijk doortrekken van dit laag wordt de lucht vanuit het zuiden steeds warmer en vochtiger, en dat kunnen we heel goed zien in de Theta-E's hieronder. Tegelijkertijd zien we in de loop van de nacht naar zondag het bijbehorende koufront naderen. Het is de vraag in tot hoeverre dit koufront over ons land zal kantelen, om vervolgens weer noordoostwaarts weg te trekken. ECMWF laat het koufront net het noorden van Nederland raken, terwijl GFS het laat doortrekken tot aan een strook van west naar oost over midden Nederland.

Theta-E 850 hPa - GFS


Theta-E 850 hPa - EC


GFS en EC laten op het moment van naderen wat middelbare onstabiliteit zien [500 – 1500 J/kg] in de avond en nacht. We zien op enige hoogte namelijk behoorlijke warmte-advectie (zie skew-T hieronder) die als voedingsbron kan dienen voor eventuele buien. Zoals jullie zien is er wel een addertje onder het gras, en dat is de op dat moment aanwezige CIN. De enige trigger in de buurt is het naderende koufront. Voor nu hou ik het op een kans op enkele geïsoleerde cellen. Verdere details zijn op dit moment nog niet van toepassing gezien de termijn.

Skew-T diagram, gemiddelde 1000 - 925hPa, prikpunt Zuid-Holland


Mixed Layer Cape ECMWF


Mixed Layer Cape GFS


Zondag is het dan, afhankelijk van de positie van het koufront, minder warm, maar nog steeds aangenaam. Maandag wordt een interessante dag. Een nieuw lagedrukgebied nadert vanuit het zuiden en trekt al uitdiepend noordoostwaarts. Zoals het er nu bij GFS voor staat trekt het laag ten westen van ons land noordwaarts. Een bijbehorende trog/vore  trekt dan van zuid naar noord over het land en aan de zuidflank ervan draait de wind naar het westen tot zuidwesten. Het koufront zelf trekt vervolgens op een later moment over. ECMWF kiest voor een andere koers, recht over Nederland, en laat maandag in de laatste run een stuk rustiger verlopen wat betreft onweer.

Beide modellen komen in ieder geval, op nadering van het genoemde laag, met een op gang komende zuidelijke tot oostelijke stroming waarmee maandag opnieuw warme, maar vooral vochtige lucht wordt aangevoerd. GFS komt zelfs met dauwpunten van 23 graden, wat mij wat te overdreven lijkt. Het gevolg hiervan is dat de onstabiliteitsparameters bij GFS behoorlijk uitslaan, vooral surface based. Hieronder een kaart waarbij dat goed te zien is.

Surface Based Cape - GFS


De modellen zijn behoorlijk verschillend en wisselen van run tot run. Details over timing, koers van het laag, convectiemodus, et cetera zijn daarom nog niet van toepassing.
We houden jullie de komende dagen op de hoogte met natuurlijk meer en meer details naarmate de dagen dichterbij komen! Laten we hopen dat deze onweerskans slaagt en het flink gaat knetteren. :)

Groetjes, TimOnweersdagen 2018: 69
vooral met Mark.

ThaGhostNL

Mooie vooruitzichten. Laatste run is weer top, alleen wel een dag eerder op zondag tijdens KF passage.
My brain is like my internet browser. I got like 19 tabs open, 3 of them are glitching and where the fuck is that music comming from.

hesselsjoerd


ThaGhostNL

Citaat van: hesselsjoerd op vr 26 mei 2017 - 11:50
Kaartjes?
Het is nog even afwachten, zodra de uitvoer van Hirlam en WRF er zijn komt er weer een update.
My brain is like my internet browser. I got like 19 tabs open, 3 of them are glitching and where the fuck is that music comming from.

hesselsjoerd


jones

KMI (België) doet een gewaagde voorspelling qua temperatuur maandag. Kan onweersbuien alleen maar in de hand werken!

ThaGhostNL

In Nordrhein-Westfalen en omgeving verwachten ze maandag dat het richting de 36 graden loopt en in de avond zeer hevige buien. Dat belooft wat.
My brain is like my internet browser. I got like 19 tabs open, 3 of them are glitching and where the fuck is that music comming from.

Giso84

Citaat van: ThaGhostNL op vr 26 mei 2017 - 16:59
In Nordrhein-Westfalen en omgeving...

Wil best een stukje rijden maar je kan ook overdrijven  ;)
Als de weerman loog, bedenk dan: 'tussen de druppels door was het droog'

Jan van Ooijen

Vanuit de Guidance

Bij de convergentielijn en aan de ZO kant van het koufront een duidelijk convectief signaal in de Harmonie36 uitvoer en in mindere mate in de overige uitvoer. CAPE (alleen Hir06 uitvoer beschikbaar) komt ten Z van het front uit rond 500 J/Kg, met in het uiterste zuiden zondag ca 1500 J/Kg. Windschering 0-6 km typisch 25-30 kn, convectieve modus wordt dan multicell. Hoge basis, toppen rond FL400. Conditionele onweerskans is uiteraard groot. De kans op wat grootschaliger convectie zaterdagavond en zondag overdag hangt vooral af van de beschikbare hoeveelheid vocht in de grenslaag.

Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Giso84

Jan wat leuk dat je ook een update geeft en er bent  :D
En bedankt voor je de info uiteraard  ;)
Als de weerman loog, bedenk dan: 'tussen de druppels door was het droog'

Powered by EzPortal