Onweerskansen

Topic gezien door 203040 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, vr 24 feb 2012 - 10:31

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 7 gasten bekijken dit topic.

Jan van Ooijen

Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Lind@

Onweer in Den Haag

Joep

Flinke flitsen en donder in alphen aan den rijn :)

Jan van Ooijen

Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Dennis

Winteronweer

In de koude periode van het jaar, in het bijzonder de maanden oktober tot en met maart, onweert het gemiddeld minder vaak en op kleinere schaal dan in de zomer. In de herfst is de onweersactiviteit in de kustprovincies groter dan in het binnenland. De meeste najaarsbuien ontstaan wanneer koude poollucht over het dan nog relatief warme zeewater wordt aangevoerd. Landinwaarts nemen deze buien boven het koudere aardoppervlak sterk in intensiteit af.

Vooral wanneer het zeewater nog erg warm is en herhaaldelijk koude poollucht naar ons land wordt gevoerd kan het vaak tot onweer komen. Normaal onweert het langs onze kust zowel in oktober als in november op twee tot vier dagen, maar in sommige jaren kan het aantal onweersdagen daar in die maanden drie keer zo groot zijn. In het binnenland onweert het gemiddeld in oktober en november op een of twee dagen.

In december is de temperatuur van het zeewater zover gedaald dat de zee nog maar weinig invloed heeft op de buien. De verschillen tussen de kust en het binnenland worden dan minder groot en de kans op onweer is ook kleiner. In december, januari, februari en maart bedraagt het aantal onweersdagen zowel aan de kust als in het binnenland gemiddeld over dertig jaar ongeveer 1 dag in de maand. Verscheidene wintermaanden gaan dus geheel zonder onweer voorbij.

In de winter is het aantal ontladingen in een onweerswolk en daarmee ook het totale aantal blikseminslagen veel kleiner dan in de zomer. De kans dat een enkele ontlading inslaat is echter relatief iets groter dan in de zomer. In de koude periode van het jaar vinden de ontladingen op geringere hoogte in de buienwolk plaats, waardoor ze eerder kunnen inslaan. Bovendien is de stroomsterkte van een ontlading in een winterse onweersbui groter dan bij een zomers onweer.

Een ander verschil is het moment van de dag waarop de onweersbuien voorkomen. De buien kunnen op elk moment van de dag plaatsvinden, maar in de zomer ontladen de meeste onweersbuien zich aan het eind van de middag of in de avond, terwijl de winterse onweersbuien een lichte voorkeur hebben voor de nanacht en de ochtend.

KNMI



Joep

Het gaat hier toch heftig te keer had dit niet verwacht hoor

zorba

Leiden krijgt de volle laag, en hier zijn ook aardig wat CG's te zien. Donders hoorbaar vanuit Leiden.
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

4seasons

Ook hier aan de kust veel bliksem en heftige donderslagen.


Citaat van: Joep op vr 12 okt 2012 - 22:21
Het gaat hier toch heftig te keer had dit niet verwacht hoor
Ik ook niet, keek vreemd op toen ik de 1e donderslagen hoorde. ???

Jan van Ooijen

Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Joep

Flinke hagelbui hier en een enorme inslag de ramen trilden

Duitje

Ook Egmond heeft nu onweer  8) Al 2 flinke klappen gehad :D
@Kees_Zwaan

Marco uit Hangar 5

Krijg nou wat!.. ik hoor onweer, west van Heerhugowaard.
Marco Nierop
http://zweef.nl/

Lind@

En voor de tweede keer onweer vanavond net een felle flits en een harde donder ik schrok me een hoedje  ???

JorisK

Vanavond toch nog een paar foto's van de bliksem weten te maken, waaronder deze. Is dit nou "upward lightning" ?

Weatherboy

Om 22 uur in Scheveningen, knetterend onweer en zelfs een zware hagelbui. Wat een verrassing :D 3 forse klappen en verder hoop gerommel. Vooral de hagel was echt zeer intens. Heerlijk!

Leon Eikenaar

Ook was het gister avond ver weg toch kon ik de weerlichten waarnemen vanuit Zwolle
Soms waren het ook felle weerlichten.

Hier heb ik een foto die ik mooi wist te maken van de onweer die toen ong. boven Amsterdam hing.

Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar

Dennis

... The English Channel, N-France and parts of Benelux ...

A marginal level 1highlights a strong impulse, which enters the W-English Channel during the start of the forecast with a constant shift towards the east. Attendant strong convergence zone/occlusion affects N-France during the daytime hours and reveals a fast motion to the east due to the strong impulse atop. With a slow down of that impulse over the S-North Sea during the evening hours onwards, a decoupling of strongest forcing, the occlusion and BL moisture/instability fields occurs, which should lower the thunderstorm and severe risk after sunset.

Current thoughts are that cold mid-levels atop onshore flowing maritime BL air mass create 500-800 J/kg SBCAPE, supportive of scattered thunderstorms over N-France and offshore areas. Isolated large hail and strong wind gusts accompany that activity. Betimes, thunderstorm activity also increases somewhat over NE France, Belgium and W-Germany with the eastward moving occlusion. A broken line of showers and isolated thunderstorms will pose a risk of strong to isolated severe wind gusts and marginal hail with a decrease in severe probabilities after sunset. Due to the occlusion, the low probability lightning area was expanded far to the E/SE.

Another strong impulse affects the Bay of Biscay during the overnight hours, which also increases the lightning probabilities over that area. Strong wind gusts and isolated marginal hail are forecast. Storms might also move ashore over W-France. With impressive upper divergence after 03Z, a cluster of storms may impact the W-coast of France with heavy rain although models diverge with that solution.


Dennis

KNMI Guidance Uitgifte: 13/10/2012 05.44 uur LT

Een zuid tot zuidwestelijke stroming rond een lagedrukgebied bij Schotland voert polaire lucht aan. In de koude lucht ontwikkelt zich momenteel boven Het Kanaal een randstoring, een kleine depressie, die uiteindelijk vanochtend via de Belgische kust noordwaarts trekt. Vanmiddag passeert deze storing die dan ook frontale eigenschappen krijgt als CAD ons land. De exacte koers en diepte van het genoemde laag is in deze run weer wat onzekerder geworden.
Het synoptisch beeld zoals hierboven geschetst is tamelijk consistent. De details, zoals positie en exacte kerndruk van het ontwikkelende afgesnoerde laagje wijkt in deze 00z run weer onverwachts sterker af van de voorgaande runs. De koers is nu meer noordoostwaarts over het westen van ons land, terwijl ook ECHR18 evenals de voorgaande twee Hirlam runs de kern ten westen van ons land noordwaarts lieten trekken.

In de loop van de zaterdagochtend neemt de buiige regen van het zuidwesten uit toe. Alles samenhangend met de nadering van de CAD. In de tijdseries zien we grootschalige neerslag als signaal, maar de onweerskansen nemen fors toe en derhalve wordt van buiige neerslag gesproken. INDECS komt met waarden tussen de 70-80%.


Peter

Gisterenavond boven Eemnes wat gefilts en gerommel. 8)
onweersdagen 2018: 04-04, 29-05

Powered by EzPortal