Onweerskansen

Topic gezien door 202900 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, vr 24 feb 2012 - 10:31

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 6 gasten bekijken dit topic.

jeffrey83

Al een tijdje aardige flitsen en trommels hier!
Ook een bak water!

Maarten11

Voor de liefhebbers, ik heb gisteravond/nacht een paar opnames gemaakt met een geluidsrecorder van een paar roffels boven Burgh-Haamstede, Zeeland.
Helaas heb ik de echt 2 grote klappen gemist, want het ging flink tekeer vannacht, tevens een stevige bak met water naar beneden.

Burgh-Haamstede, Zeeland

Pascal Soomers

Lekkere geluiden, Maarten! Hier in Limburg is het meegevallen. Ook geen grote hoeveelheden naar beneden gekomen.
When a supercell arrives, you must be prepared.

Skroei

 Quote KNMI

NEERSLAG:

Frontale neerslag is in de Hir Uitvoer veel te sterk, in de Harmonie Uitvoer wat beter, maar ook nog te sterk. Buiigheid pas vanaf het einde van de nacht in het NW-lijk kustgebied. Zodra de hoogtetrog overtrekt en de bovenluchttemperaturen richting -25/-30 C gaan worden de buien actiever. De (snelheids)schering is dan echter al sterk afgenomen. Onweerskansen nemen navenant toe. Harmonie is nog niet uitgesproken, maar INDECS komt nu al voorzichtig met kansen van 30-40% aan de kust. Opvallend is dat de KHS-index vrij hoog is voor de buien nabij de westkust, op een enkele plek 5-6, uit verificatie is gebleken dat er bij waardes groter dan 5 relatief vaak hozen optreden.

8)

Arend

Citaat van: Skroei op ma 17 sep 2012 - 18:20
Quote KNMI

NEERSLAG:
Opvallend is dat de KHS-index vrij hoog is voor de buien nabij de westkust, op een enkele plek 5-6, uit verificatie is gebleken dat er bij waardes groter dan 5 relatief vaak hozen optreden.


Heeft iemand een linkje naar uitleg wat betreft de KHS-index? Kan er niks over terugvinden.
Een zomer zonder onweer, is als een winter zonder sneeuw. Hogedruk maakt alles stuk. Een evenaring is geen record.

Jan van Ooijen

Citaat van: Arend op ma 17 sep 2012 - 19:00
Heeft iemand een linkje naar uitleg wat betreft de KHS-index? Kan er niks over terugvinden.

The KHS index is gebaseerd op vier criteria: wind shear 0-3, lapse-rate 0-500m, gemiddelde vochtigheid 0-1 km en 10 m wind snelheid.
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Arend

Citaat van: Jan van Ooijen op ma 17 sep 2012 - 20:01
The KHS index is gebaseerd op vier criteria: wind shear 0-3, lapse-rate 0-500m, gemiddelde vochtigheid 0-1 km en 10 m wind snelheid.

Thanks Jan! Lijkt er op dat dit een index is specifiek t.b.v. mogelijk optreden van hoosverschijnselen als je de vier variabelen bekijkt? Had er echt nog nooit van gehoord/gelezen.

Edit:
Toch wat leesvoer gevonden m.b.t. deze index, hier maar even dumpen:
http://www.essl.org/ECSS/2007/abs/06-Forecasts/1179250265.kuiper.pdf
http://www.essl.org/ECSS/2011/programme/abstracts/7.pdf
http://www.essl.org/ECSS/2011/programme/posters/7.pdf
Een zomer zonder onweer, is als een winter zonder sneeuw. Hogedruk maakt alles stuk. Een evenaring is geen record.

Weatherboy

Ik denk dat de Waterhozen vooral op het IJsselmeer gaan voorkomen morgen. Goed koude bovenluchten morgen tot -30, en een warm IJsselmeer. Afsluitdijk en de dijk bij Enkhuizen lijken me een goede uitkijkpost. Helaas is de onweerskans vooralsnog klein. Al lijkt me wel dat enige kustconvergentie dinsdagavond voor wat vuurwerk kan zorgen.

Jan van Ooijen

Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Tyshane

Het gaat maar om een kleine kans, maar toch even vermelden.

........

BEWOLKING:
Vooral in het noorden convectieve bewolking met daarboven vrij veel middelbare bewolking. Vanavond bij het koufront dikkere frontale bewolking, met mogelijk verscholen Cb's. Later in de Limburgse heuvels ook stratus mogelijk. Zwak signaal in modellen, wel zichtbaar in FGT als 25%-kans. Combinatie vochtadvectie + stuw. Na frontpassage cumuliforme bewolking, dieper in de polaire lucht ook Cb's. Toppen van de Cb's boven zee tot FL250, boven land FL200. Voornamelijk Cb's in het noorden van het land, van het westen uit worden de toppen lager door subsidentie.

NEERSLAG:
Neerslag in het noorden is vooral het gevolg van inzaaiing, de convectieve bewolking komt met de toppen in het ijs van de middelbare bewolking. Bij het koufront frontale neerslag verscholen buien. INDECS komt met 40% kans op meer dan 1 ontlading op het koufront. Verder achter het koufront buien in de polaire lucht, vooral in het noorden van het land en aanvankelijk ook in de kustgebieden. In deze run zijn deze buien minder uitgesproken en de onweerskansen zijn ook klein, ook al omdat door subsidentie de toppen snel inzakken.

Uitgifte: 21/09/2012 05.29 uur LT.

........

Bron: Knmi / Guidance
(On)weerbegrippen & uitleg vind je hier...

........

EAJ

In Heerenveen rond 23.30LT eerste ontlading.

matroesjka-world

Ik chat op dit moment met iemand uit Sneek, maar daar dondert het al hard !!

In Heerenveen ontladingen inderdaad :D
Gek op extreem weer, zoals vet veel regen, keiharde stormen en bakken met sneeuw !!!

basjuhterror

hoorde net van ver een hele harde klap rommel dikke flits denk boven heerenveen wel duidelijk hoorbaar
beste chase tot nu toe 10 05 2012 windhoos annex tornado vierlingsbeek nb

Nol de Ruiter

Kansenkaartje voor maandag.


Marsel

Na een weertechisch gezien vrij rustige periode (ook hier op het forum :o)  lijkt het vanaf zondagavond, zoals Nol hierboven al terecht aangeeft, weer eens interessant te worden. Ik ben nu door tijdgebrek niet in staat om de complete synoptische setting te beschrijven maar een headsup kan geen kwaad denk ik.
Een uitdiepend grondlaag (noord)west van het Iberisch schiereiland neemt op weg naar Groot-Brittanie een enorme bel warmte mee aan de haar oostflank. Deze luchtsoort wordt begrensd door een WF welke zondagavond het zuiden van het land binnen trekt. Door sterke WA op oa 850hPa destabiliseert de atmosfeer vanaf de midlevels zodanig dat in de warme sector en dan vooral nabij het WF en KF de kans op enkele (embedded) onweersbuien bestaat. Zowel Hirlam als GFS als EC lijken dit te onderschrijven. Hirlam komt in de warme lucht met MUCAPE tot 1000J/KG nabij en net achter het grond WF. Forcering als gevolg van toenemende cyclonaliteit (oa naderende hoogtetrog, later negatief gekanteld) en nabij de frontale vlakken (KF/WF).
Aan de grond is deze warmte beduidend minder uitgesproken waardoor buien (ook gezien de timing en tijd van het jaar) niet vanaf de grond gevoed zullen zijn. Sterker nog, door opgleiding van de warme lucht over relatief koude luchtlagen in de onderste km ontstaat gemakkelijk lage bewolking op het WF waardoor een eventueel onweer al snel niet fotogeniek meer is. Door die stabiele opbouw onderin kan het in principe gunstige shear profiel in de onderste 1-2km niet optimaal gebruikt worden. Maar goed, dat zijn al teveel details eigenlijk.
Even in de gaten houden vanaf zondagavond...


EDIT: voor een idee van sterke WA en hoe je dit in een temp terugziet, zie onderaan voor de progtemp van EHRD (Rotterdam airport). Let niet op de compleet verzadigde atmosfeer, maar even op het temperatuurverloop. Zo zie je ze niet vaak in september...wat een bak warmte neemt dat systeem op bijv. 850hPa mee zeg :o.

EAJ

Hoi Marsel,
Hier de windprofielen voor zondagmiddag en -avond. Kan die windshear onderin e.e.a. nog versterken ?

Tyshane

Verwachting voor de komende 48 uur:

BEWOLKING:
Morgenmiddag en -avond van het zuiden uit toenemende hoge frontale bewolking. Op nadering van het warmtefront kans op verscholen CB (duidelijk in de progtemps). INDECS geeft tussen zondag 21 en maandag 03 UTC in het zuidwesten onweerskansen van 60-70%. Forcering moet van frontale convergentie komen, maar als dat lukt dan halen de toppen op maandag makkelijk FL350.

NEERSLAG:
De buiigheid die HiRLAM van vanmiddag geeft is ruis, na ongeveer 15 UTC is alles wel weg. Morgenavond van het zuiden uit perioden met regen, aanvankelijk uit een hoge basis, dus de vraag is wat de grond haalt. Later krijgt de neerslag een meer buiig karakter. Kans op onweer nog niet genoemd, dit is meer voor maandag overdag.

Uitgifte: 22/09/2012 12.10 uur LT.

........

Bron: Knmi / Guidance
(On)weerbegrippen & uitleg vind je hier...

........

Tyshane

GUIDANCE UPDATE:


WIND:
Op nadering van het warmtefront steeds verder toenemende wind en met name in de warme sector boven zee 8 Bft, dicht nippend aan de 9. Hoogste uitschieters boven land in de kustprovincies, het waddengebied de hoogste waardes 40-45 knopen, boven het noordelijke deel van de Noordzee-FIR 50-55 knopen. Harmonie tijdseries voor FFx zijn wel aardig om te blijven volgen i.v.m. eventueel waarschuwen voor windstoten. Op nadering van de occlusie neemt de wind tijdelijk af, maar na passage wordt dit weer volledig ongedaan gemaakt. Helemaal aan het einde van de run (maandagmiddag) nadert een gebied met zulke hoge waardes vanuit Het Kanaal Zeeland en dat is iets dat de komende run(s) in de gaten gehouden moet blijven worden.

BEWOLKING:
Vannacht van het zuidwesten uit toenemende frontale bewolking, maar tot morgenmiddag zit de wolkenbasis boven FL100. Op het warmtefront voornamelijk SC en op het koufront ook kans op ST. Door de warmteadvectie wordt het op hoogte potentieel onstabiel. Het naderen van het koufront i.c.m. PVA aan de oostflank van een bijbehorende inzwaaiende hoogtetrog kan de trigger leveren voor het ontstaan van Cb's. Toppen kunnen dan doorschieten tot boven FL350. Achter het koufront en de back-bent occlusie tevens CB's die vanaf de grond kunnen ontstaan.

NEERSLAG:
Neerslag van het warmtefront valt uit een hoge basis en een gedeelte verdampt voordat het de grond bereikt. Dit wordt mooi weergegeven door de Harmonie P-Cappi beelden, waarbij de berekende neerslag op 1500 meter veel hoger is dan aan het oppervlak. Op nadering van het koufront en zeker tijdens en na passage (verscholen) buien. Op het koufront de hoogste CAPE-waardes, daar pakt Harmonie ook uit met 40-80 ontladingen in de SGG (en doet dit al enkele runs). INDECS2103 circa 65% kans op het koufront op >1 ontlading, maar momenteel nog behoudend voor >50. Actueel worden er al ontladingen gemeld op het voornoemde front. Onweer op occlusie ook waarschijnlijk. FZL zit behoorlijk hoog voor hagel. Totale hoeveelheden berekende neerslag rechtvaardigt geen waarschuwingen, al kan het lokaal op het koufront tot vrij forse aftappingen komen.

Uitgifte: 22/09/2012 19.30 uur LT.

........

Bron: Knmi / Guidance
(On)weerbegrippen & uitleg vind je hier...

........

Marsel

Citaat van: EAJ op za 22 sep 2012 - 14:22
Hoi Marsel,
Hier de windprofielen voor zondagmiddag en -avond. Kan die windshear onderin e.e.a. nog versterken ?

Hoe bedoel je versterken? Cb's zullen in de warme sector niet surface based zijn maar duidelijk elevated en embedded in dikke lagen Sc/Ac/Ci. Vandaar dat die belachelijk hoge 0-3km SRH waarden bijvoorbeeld niet gebruikt kunnen worden. Maar goed, even afwachten, er is nog wat onzekerheid vanaf morgenavond. Wel is duidelijk dat die eerder beschreven (negatief gekantelde) hoogtetrog samen met de frontale forceringen (ook nabij WF!) mogelijk enkele onweersbuien oplevert. MUCAPE blijft in de warme sector ergens tussen 500-1000J/KG volgens laatste runs.
Gelukkig lijkt het KNMI hetzelfde te zien :).

EDIT: wat is het de laatste weken belachelijk rustig hier...komkommer tijd qua weer denk ik??

Pascal Soomers

Om eens even een geheel plaatje te geven van de aanwezige SRH....
When a supercell arrives, you must be prepared.

Powered by EzPortal