Uitbarsting Reykjanes vulkaan, IJsland

Topic gezien door 9742 bezoekers
Gestart door flyineddy, do 02 nov 2023 - 01:58

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

flyineddy

Na een mislukte magma intrusie op 2 maart is er zojuist (20:23 lokale tijd) weer een nieuwe uitbarsting begonnen.


Live:

Foto's van net na de start van de uitbarsting:


Edit:
CiteerThe fissure is about three kilometres long, and runs from Stóra-Skógfell towards Hagafell, as shown here. The amount of lava emerging seems similar to the last eruptions, and currently flows towards the road north of Grindavík.

https://www.ruv.is/english/2024-03-16-volcanic-eruption-on-reykjanes-peninsula-407479Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

flyineddy

CiteerDe krachtigste uitbarsting tot nu toe

De huidige uitbarsting is de krachtigste tot nu toe, zegt geofysicus Magnús Tumi Guðmundsson, die net is teruggekeerd van een helikoptervlucht over de locatie.

Hij zegt dat de kloof die nu actief is langer is, ongeveer 3,5 kilometer. Het strekt zich uit van de noordkant van Hagafell en noordwaarts tot Stóra-Skógfell. De hele kloof is zeer actief.

Op basis van de snelheid van de lavastroom schat hij dat het niet lang zal duren voordat deze over Grindavíkurvegur (weg) stroomt. In anderhalf uur stroomde de lava ongeveer 1.200 meter naar het zuiden, richting Grindavík.

Nu zal duidelijk worden hoe snel dit allemaal afneemt. Hij hoopt dat het snel zal vertragen en dat de verdediging Grindavík zal beschermen.
https://www.ruv.is/english/2024-03-16-volcanic-eruption-on-reykjanes-peninsula-407479

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

flyineddy

In tegenstelling tot de vorige uitbarstingen van de Reykjanes vulkaan afgelopen maanden, die slechts 24-48 uur duurden, is de huidige uitbarsting nog steeds bezig. Vermoedelijke oorzaak: de vorige uitbarstingen werden enkel gevoed door een opgebouwde magma voorraad onder de Blue Lagoon/Svartsengi centrale. Zodra de voorraad op was ging de doorgang naar de plek van de uitbarsting dicht en stopte de uitbarsting. De huidige uitbarsting begon op dezelfde manier, maar dit keer is de doorgang voor de magma richting het uitbarstingsgebied opengebleven. Daardoor stroomt de magma waarmee eerst het reservoir onder Blue Lagoon werd gevuld nu rechtstreeks door naar de uitbarsting. Dit is vergelijkbaar met de 1e uitbarsting in Fagradalsfjall in 2021.

Hier een bericht van het IJslands Meteorologisch Instituut, vertaald vanuit het Engels:
CiteerStabiele eruptieve activiteit
Lava stroomt vanuit de kraters zuidwaarts in een actieve stroom
21.3.2024

Bijgewerkt op 21 maart om 11:40 UTC

  • Het gemiddelde lava uitstoot voor 17 – 20 maart bedraagt 14,5 m3/s
  • De nieuwe lava beslaat nu een oppervlakte van 5,58 km2 en heeft een volume van 20,9 miljoen kubieke meter.
  • De ophoping van magma onder Svartsengi lijkt te zijn gestopt en in plaats daarvan stroomt magma rechtstreeks naar de oppervlakte en voedt de uitbarsting.
  • Er zijn kleine vervormingen gemeten in het Svartsengi-gebied en in de nabijheid van de dijk intrusie.

De uitbarstingsactiviteit lijkt de afgelopen 24 uur relatief stabiel te zijn geweest. Dezelfde ventilatieopeningen lijken actief te zijn, en kraters blijven zich rond de ventilatieopeningen ophopen. Lava stroomt vanuit de kraters naar het zuiden in een actieve lavastroom, zowel aan de oppervlakte als onder het gestolde oppervlak van de lava.


Overzicht van de uitbarstingslocatie, genomen tijdens een vlucht gisterochtend 20 maart om 9.00 uur. Het toont alle actieve vulkanische openingen.

Gisterochtend voerden experts van de National Land Survey of IJsland en het Institute of Natural History luchtfotografievluchten uit boven de uitbarstingslocatie. Uit deze beelden wordt geschat dat over de periode van 17-20 maart de gemiddelde afvoersnelheid van de uitbarsting 14,5 m3/s bedraagt. Dit is een vergelijkbare afvoersnelheid als waargenomen tijdens de uitbarstingen in Fagradalsfjall 2021-2023. De ontladingssnelheid tijdens de eerste 24 uur van de uitbarsting was echter aanzienlijk hoger. De oppervlakte van het nieuwe lavaveld bedroeg 5,58 km2 en het volume 20,9 miljoen kubieke meter. Onderstaande kaart toont de omvang en dikte van de nieuwe lava zoals gemeten gisterochtend, 20 maart. De lava is 16 meter dik, waar hij het dikst is bij de kraters.


Kaart met de omvang van de nieuw uitgebarsten lava. Violette lagen tonen de oudere lava die uitbrak in december 2023, januari 2024 en februari 2024.

Er is zeer weinig vervorming gemeten in het Svartsengi-gebied en in de nabijheid van de dijkformatie. Elke gemeten vervorming is zo klein dat de variabiliteit tussen dagen onaanzienlijk is. Er zijn nog meer datapunten nodig om te kunnen concluderen of er in het gebied sprake is van een stijging. Er kan echter worden vastgesteld dat magma nu rechtstreeks naar de oppervlakte stroomt en de uitbarsting voedt.

De weersvoorspelling vandaag voor het gebied is noord- en noordwestelijke wind, 8-15 m/s. De gasvervuiling is verspreid naar het oosten en zuidoosten en zou voelbaar kunnen zijn in Zuid-IJsland, bijvoorbeeld in Þorlákshöfn en in Vestmannaeyjar. Morgen (vrijdag) staat er een meer noordelijke wind, waardoor de gasvervuiling zich naar het zuiden en zuidoosten verspreidt en voelbaar is in en rond Grindavík.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

4seasons

Wow ::)

Wat een enorme hoeveelheid lava op dit moment:
https://livefromiceland.is/webcams/thorbjorn2


Ter afwisseling hier een webcam met - op dit moment - sneeuw:
https://livefromiceland.is/webcams/husavik2


De rest via:
https://livefromiceland.is/webcams/


flyineddy

Er is weer een nieuwe uitbarsting begonnen op het Reykjanes schiereiland in IJsland.
Nog tijdens de vorige uitbarsting, die zo'n 2 maanden heeft geduurd en een paar weken geleden ten einde kwam, was er alweer nieuwe accumulatie van magma gaande onder Blue Lagoon. Dat er een nieuwe uitbarsting aan zat te komen was dus al duidelijk. Die nieuwe uitbarsting is vanmiddag begonnen.


Live (drone):

Vulkaan status: ROOD.
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

flyineddy

Bericht van het Icelandic Met Office:
CiteerEruption started at Sundhnúkur
29.5.2024

Updated 29. May at 14:50 UTC

  • A volcanic eruption started at the Sundhnúkur crater row at 12:46 UTC today
  • The lava flows over Grindavík road
  • The eruptive fissure is now about 3.4 km long
  • The extrusion rate is roughly estimated at 1,500-2,000 m3/s
  • Seismic activity has decreased rapidly

It appears that most of the vigor in the eruption is now at the southern end of the fissure that opened earlier today. According to information  from the Coast Guard's surveillance flight, there is a fairly intense flow of lava surrounding Hagafell to the east and then south towards Melhólsnáma.

The southernmost opening of the fissure is now less than a kilometer away from the lava barriers north of Grindavík.

The first estimate of scientists is that the start of this eruption is more vigorous than in previous eruptions in the area, but the extrusion rate is roughly estimated at 1,500-2,000 m3/s.

Updated 29. May at 14:15 UTC

The lava has flowed about 1 km to the west and there is a considerable flow south of Stóra-Skógfell towards Grindavík road. At just over 14 o'clock the volcanic plume reached about 3.4 km to the air. Another volcanic fissure opened to the west of the largest crater that formed in the eruption which started on 16 March 2024. The extrusion rate is roughly estimated to be 1.000 km3/s.

Gas pollution will be towards southeast and later today towards east and could therefore be felt in Selvogur and Ölfus. The wind direction will change tonight to the southwest and thus gas pollution will be carried to the northeast and could be felt in the capital area tonight and tomorrow (Thursday).

Bron: https://en.vedur.is/about-imo/news/volcanic-unrest-grindavik

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Powered by EzPortal