Lichtende Nachtwolken (Noctilucent clouds) 2018

Topic gezien door 2608 bezoekers
Gestart door ThaGhostNL, zo 10 jun 2018 - 11:58

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

ThaGhostNL

Met het langer worden van de dagen, krijgen wij ook weer te maken met een van de, naar mijn mening, mooiste natuurverschijnselen van de zomer, lichtende nachtwolken of Noctilucent clouds. De aankomende dagen is er weer een mooie kans om dit verschijnsel te zien, met name de komende nacht is het vrijwel onbewolkt en zijn de NLC goed te zien. Onderaan deze post en op de frontpage heb ik een live VHF radar gepost (OSWIN-VHF-Radar).
Let er wel op dat de radar realtime is en geen verwachting heeft. Slaat de radar uit dan zijn er NLC.

Wat zijn Lichtende Nachtwolken? Hieronder een stukje tekst van wikipedia

Lichtende nachtwolken zijn een soort wolken die voorkomen op ongeveer 75 tot 85 kilometer hoogte, veel hoger dan gewone wolken, die hooguit zo'n 20 kilometer hoogte bereiken. Na zonsondergang weerkaatsen die hoge wolken nog een tijd zonlicht. De gewone wolken, die we meestal zien, steken daar donker bij af en kleuren na zonsondergang eerst rood en vervolgens donkergrijs. De lichtende nachtwolken blijven dan wit, geel-oranje of lichtblauw. De sterren blijven in deze dunne wolken zichtbaar.

In mei, juni en juli kan de noordelijke hemel geruime tijd na zonsondergang of voor zonsopkomst een paar uur worden opgelicht door deze wolken met een zilverachtige glans. In deze maanden staat de zon laag onder de noordelijke horizon, waardoor deze wolken als het ware van onderuit door de zon worden verlicht. De wolkenslierten hebben een ribbel- of vezelstructuur. Ze zijn vrij zeldzaam en komen onregelmatig voor: soms zijn ze alleen al in één maand enkele keren te zien, maar menig zomer gaat voorbij zonder deze wolken. In 1988 en 1997 waren ze in Nederland op acht dagen te zien. In de nacht van 14 op 15 juni 2005 en een paar dagen later in de nacht van 19 op 20 juni waren ze ook te zien, net als in de nachten van 9 op 10 juni 2013 en van 3 op 4 juli 2014.

Het ontstaan van deze nachtwolken houdt verband met talrijke uiterst kleine deeltjes in de bovenste lagen van de atmosfeer. Dat kan bijvoorbeeld stof zijn afkomstig van meteorieten. Zulke deeltjes alleen zijn echter niet voldoende: ook is waterdamp nodig en zeer lage temperaturen tussen -90 en -145 graden Celsius. Op de deeltjes zet zich dan een laagje ijs af, net als rijp op het aardoppervlak. Door het ijs dat de deeltjes omhult, wordt zonlicht weerkaatst.

Wie de lichtende nachtwolken een tijd observeert zal zien dat de vormen relatief snel veranderen. Op de hoogte waar de wolken zich ophouden komen zeer sterke luchtstromingen voor. In horizontale richting stroomt de lucht met snelheden van gemiddeld 150 km/u en soms wel 500 tot 700 km/u. Daarmee samenhangend doen zich ook sterk dalende en stijgende luchtstromingen voor, waardoor de wolken een bijzonder turbulent aanzien krijgen. De karakteristieke golven en ribbels verdwijnen weer even snel als ze zijn gekomen.

Lichtende nachtwolken zijn niet voorspelbaar, maar het loont zeker op een heldere zomeravond na zonsondergang de moeite even naar de noordwestelijke of noordelijke hemel te kijken.
Bron: Lichtende nachtwolken

VHF Radar afgelopen 4 uur


VHF Radar afgelopen 24 uur
My brain is like my internet browser. I got like 19 tabs open, 3 of them are glitching and where the fuck is that music comming from.

ThaGhostNL

De VHF radar is niet helemaal betrouwbaar, om toch een beetje in de gaten te houden of er nog een kans op NLC's is, kun je ook een van de observatie camera's in Tsjechië in de gaten houden. http://ukazy.astro.cz/nlc-monitor.php
My brain is like my internet browser. I got like 19 tabs open, 3 of them are glitching and where the fuck is that music comming from.

Tyshane

Prachtig verschijnsel deze Noctilucent clouds, inderdaad 1 van de mooiste zomerse verschijnselen in de lucht. Het blijft bijzonder hoe het ontstaat en er uitziet. Als ik het wel eens aan anderen vertel of laat zien vinden ze het vaak niet speciaal of denken dat het gewoon wolken zijn. Ja je moet daar denk ik toch een beetje een weerfreak voor zijn zoals wij hier op het forum. ;) Mooi artikel trouwens verder!

Marsel

Prachtige display geweest vannacht! Helder witblauw met zeer intense verdikkingen. Werkelijk prachtig. Heb uren genoten tijdens m'n nachtdienst. Zijn die dingen dus toch nog ergens goed voor  ;D.

ijstijd

vannacht kans op NLC lichtende nacht wolken

Powered by EzPortal