Vulkanen IJsland kunnen Groot-Brittannië voorzien van groene stroom

Topic gezien door 1164 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, do 12 apr 2012 - 16:03

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jan van Ooijen

Vulkanen IJsland kunnen Groot-Brittannië voorzien van groene stroom

De Britse minister van Energie Charles Hendry zal in mei IJsland bezoeken met een voorstel om Groot-Brittannië met de overvloedige geothermische energie van IJsland te verbinden. Ijsland beschikt immers over een groot aantal vulkanen, die door hun hitte gebruikt kunnen worden om elektriciteit te genereren.

Bedoeling is elektriciteit met een lage CO²-uitstoot van de vulkanen in IJsland naar Groot-Brittannië te pompen. Dit zou kunnen gebeuren aan de hand van hoogstroomkabels op de bodem van de oceaan. Brits minister van Energie Charles Hendry bezoekt IJsland in mei om dit voorstel te bespreken. "We zitten volop in onderhandlingen met de IJslandse overheid en ze zijn erg enthousiast", vertelde Hendry aan de Britse krant The Guardian. Om IJsland te bereiken zou de kabel 1.000 tot 1.500 kilometer lang moeten zijn, ongeveer de langste verbinding op aarde.



Klimaatverandering
Hendry sprak al met het hoofd van het nationale stroomnetwerk van IJsland over de plannen. Het web van stroomkabels op de zeebodem, dat voor het komende decennium gepland is, zou Groot-Brittannië met het grote Europese stroomnetwerk verbinden. Dat supernetwerk zou een combinatie zijn van wind- en golfenergie uit Noord-Europa en zonne-energie uit Zuid-Europa en Noord-Afrika. Zo zou Europa kunnen genieten van vertrouwbare en propere energie om de klimaatverandering tegen te gaan en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen. Groot-Brittannië heeft al overzeese verbindingen met Frankrijk en Nederland, en bovendien worden er momenteel nog 9 anderen gebouwd of gepland. In de herfst van 2012 zal bijvoorbeeld de verbinding tussen Ierland en Wales in gebruik genomen worden, waardoor Britse gezinnen gebruik kunnen maken van groene energie, gegenereerd door wind afkomstig van de Atlantische Oceaan.

Import
Hoewel Groot-Brittannië vroeger onafhankelijk was op de energiemarkt, ziet de toekomst er niet rooskleurig uit. Het lijkt steeds moeilijker te worden gas en olie uit de Noordzee te ontginnen en steenkool werd al verbannen wegens te vervuilend. Daarom is Hendry erg realistisch over de toekomst: "We zullen afhankelijk zijn van geïmporteerde energie." De kabels zijn voor Groot-Brittannië "het absolute sleutelpunt in het verzekeren van energie met lage CO²-uitstoot." Het verminderen van de luchtvervuiling is voor de huidige Britse overheid van groot belang.

Bron Hln
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jelte


Powered by EzPortal