Opnieuw (zware)aardbeving Sumatra (Magnitude 8.9 )

Topic gezien door 9988 bezoekers
Gestart door Johann, wo 11 apr 2012 - 10:59

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jan van Ooijen

Vrees voor tsunami na zware beving neemt af

oor de kust van het Indonesische eiland Sumatra heeft zich vandaag een aardbeving met een kracht van 8,6 op de schaal van Richter voorgedaan. Deze uitzonderlijk zware beving heeft geleid tot een tsunami-alarm dat voor de hele Indische Oceaan van kracht is. Ondertussen is er ook een naschok van 6,5 op de schaal van Richter geregistreerd. De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono heeft inmiddels gezegd dat er geen onmiddellijk gevaar voor een tsunami is, maar het land blijft behoedzaam.



De vrees voor een verwoestende tsunami zoals die in 2004 is afgenomen omdat het zeewater zich niet heeft teruggetrokken. Dat vormde bijvoorbeeld in 2004 de voorbode van een enorme vloedgolf na de aardbeving die een kracht had van 9,1 op de schaal van Richter. Het gevaar zou nu vele minder zijn door het soort aardbeving. Vandaag beefde de aarde ten westen van Sumatra meer op en neer dan heen en weer. Dat verkleint de kans op een vloedgolf, aldus waarnemers.

Jakarta heeft reddingswerkers naar Atjeh in het noorden van Sumatra gestuurd om eventueel hulp te bieden. In delen van Thailand, India en Maleisië zijn bewoners naar hoger gelegen gebieden uitgeweken. Het Pacific Tsunami Warning Centre zegt niet te weten of er een tsunami gegenereerd is, maar heeft de instanties gevraagd de nodige maatregelen te treffen. Indonesië meldt voorlopig enkel golven van 6 meter op een van de eilanden. De luchthaven van Phuket in Thailand werd gesloten.

Waarschuwing
De aardbeving, die tot in Singapore, Thailand en India gevoeld werd, vond plaats op 33 kilometer diepte en was volgens specialisten dus krachtig genoeg om een allesverwoestende tsunami te veroorzaken, die de hele Indische Oceaan zou kunnen treffen. In de Verenigde Staten van Amerika spreekt men van een aardbeving van 8,6 op de schaal van Richter, Jakarta stelde dit bij naar 8,5.

Het epicentrum lag volgens Indonesische en Amerikaanse seismologische instellingen circa 500 kilometer ten westen van het noordelijk deel van Sumatra. Dat werd eind 2004 verwoest door een enorme vloedgolf die een gevolg was van een aardbeving met een kracht van 9,1 op de schaal van Richter onder de zeebodem ten westen van het eiland. Vloedgolven troffen toen zelfs de kust van Oost-Afrika. Naar schatting verloren een kwart miljoen mensen het leven.

Bron Hln
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

aloa


Roan

Reuters meldt een naschok met een kracht van 8.6 bij de kust van Indonesië op 16 kilometer diepte.

Sven

Angst voor tsunami leidt tot paniek op Sumatra

Bewoners van Sumatra waren na de aardbeving van vandaag, met een kracht van 8,7 op de schaal van Richter, in paniek. Persbureau AP meldde dat mensen die zich langs de kust van het Indonesische eiland begaven in allerijl in veiligheid probeerden te komen uit angst voor een tsunami.  Sommigen huilen, anderen schreeuwen 'god is groot, terwijl ze hun huizen achterlaten en in auto's en op motorfietsen vluchten naar hoger gelegen gebieden.



Chaos
Tijdens de aardbeving was er chaos in de straten van Banda Atjeh en Medan. Vier minuten lang trilde de hoofdstad van de provincie Noord-Sumatra. Alle inwoners probeerden zo snel mogelijk naar buiten te gaan. Intussen heeft de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono gezegd dat er geen onmiddellijk gevaar voor een tsunami is, maar het land blijft behoedzaam. Het Pacific Tsunami Warning Center meldde eerder vandaag dat een zogeheten 'tsunami watch' van kracht was voor alle landen aan en in de Indische Oceaan. Dit houdt in dat men in dat gebied alert moet zijn op de mogelijkheid van een tsunami, niet dat er een dreigt.

Soort aardbeving
De vrees voor een verwoestende tsunami zoals die in 2004 is afgenomen omdat het zeewater zich niet heeft teruggetrokken. Dat vormde bijvoorbeeld in 2004 de voorbode van een enorme vloedgolf na de aardbeving die een kracht had van 9,1 op de schaal van Richter. Het gevaar zou nu vele minder zijn door het soort aardbeving. Vandaag beefde de aarde ten westen van Sumatra meer op en neer dan heen en weer. Dat verkleint de kans op een vloedgolf, aldus waarnemers.

Reddingswerkers
Jakarta heeft reddingswerkers naar Atjeh in het noorden van Sumatra gestuurd om eventueel hulp te bieden. In delen van Thailand, India en Maleisië zijn bewoners ook naar hoger gelegen gebieden uitgeweken. In Maleisië zwaaiden hoge gebouwen heen en weer en de Thaise rampenbestrijdingsdienst gaf de opdracht tot evacuatie in zes provincies langs de westkust, waaronder de populaire toeristenbestemmingen Phuket, Krabi en Phang-Nga. In Dhaka, in Bangladesh, brak ook paniek uit na de beving.  Er vielen echter geen slachtoffers en er zijn tot dusverre geen berichten over schade.

Bron: AD
Onweersdagen 2012: 42 | 2013: 33 | 2014: 45 | 2015: 40 | 2016: 31 | 2017: 9 Laatste onweer 30-05-2017 01:47 

Jan van Ooijen




Magnitude   8.2
Date-Time   
Wednesday, April 11, 2012 at 10:43:09 UTC
Wednesday, April 11, 2012 at 04:43:09 PM at epicenter
Location   0.773°N, 92.452°E
Depth   16.4 km (10.2 miles)
Region   OFF THE WEST COAST OF NORTHERN SUMATRA
Distances   
615 km (382 miles) SSW (211°) from Banda Aceh, Sumatra, Indonesia
1061 km (659 miles) WSW (256°) from KUALA LUMPUR, Malaysia

Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Opnieuw waarschuwing tsunami na hevige naschok

Voor de kust van het Indonesische eiland Sumatra heeft zich vandaag een aardbeving met een kracht van 8,6 op de schaal van Richter voorgedaan. Deze uitzonderlijk zware beving heeft geleid tot een tsunami-alarm dat voor de hele Indische Oceaan van kracht is. Ondertussen is er ook een naschok van 8,2 op de schaal van Richter geregistreerd. De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono heeft inmiddels gezegd dat er geen onmiddellijk gevaar voor een tsunami is, maar het land blijft behoedzaam.

Bron Hln
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Sven

Onweersdagen 2012: 42 | 2013: 33 | 2014: 45 | 2015: 40 | 2016: 31 | 2017: 9 Laatste onweer 30-05-2017 01:47 

Stephanie

Ik lees net dat Myanmar een waarschuwing uitgeeft voor een tsunami van 6 meter hoogte. (TAN )

glenn

Ik heb iemand op twitter die dat toevallig in het land aanwezig en ze weet me te malden dat met de naschok van daarnet 8.3 het water maar liefst 10 tot 15 meter terugtrok !


aloa

Citaat van: glenn op wo 11 apr 2012 - 14:10
Ik heb iemand op twitter die dat toevallig in het land aanwezig en ze weet me te malden dat met de naschok van daarnet 8.3 het water maar liefst 10 tot 15 meter terugtrok !
Dat is niet heel ver toch? In 2004 trok het strand zich volgens mij honderden meters terug.

edevlieg

Tsunami- waarschuwing Indische Oceaan
JAKARTA - Voor de kust van het Indonesische eiland Sumatra heeft zich woensdag een aardbeving met een kracht van 8,6 op de schaal van Richter voorgedaan.
Voor de kust van Sumatra werd later een hevige naschok van 8,1 op de schaal van Richter gemeten.

Deze uitzonderlijk zware beving leidde in eerste instantie tot een tsunami-alarm voor 28 landen in de hele Indische Oceaan door het Pacific Tsunami Warning Center in Hawaii. Enige uren later werd dit alarm voor alle landen ingetrokken.

De autoriteiten van Indonesië, Myanmar, Kenia en Tanzania hebben elk afzonderlijk nog wel een waarschuwing uitgegeven.

Naschokken

De beving vond rond half tien 's ochtends (half drie 's middags lokale tijd), 434 kilometer voor de kust van het Indonesische eiland Atjeh plaats, op 22,9 kilometer diepte.

De beving werd onder meer gevoeld in Singapore, Thailand, Maleisië en India. Even later werd in de buurt Sumatra naschokken gevoeld van rond de 6,5 en 6,1 op de schaal van Richter. Daarna volgde de hevige naschok van 8,1 op de schaal van Richter bij Sumatra, weer gevolgd door nog een naschok bij Simeulue eiland in Indonesië.

Evacuaties

Enkele uren na de beving waren er nog geen berichten over doden, schade of een tsunami.

In delen van Indonesië, Thailand, India, Maleisië en Sri Lanka zijn bewoners uit voorzorg geëvacueerd. Het vliegveld Phuket in Thailand werd gesloten.

Zeeniveau

De Indonesische autoriteiten hebben in het westen en noorden van Atjeh een verhoging van het zeeniveau van bijna een meter gemeten. Bij Meulaboh in Atjeh werd een tsunamigolf van ruim een meter boven het normale zeeniveau waargenomen, evenals bij het eiland Nias.

Een getuige meldt aan Reuters dat het zeewater bij Simeulue eiland, dichtbij het epicentrum van de aardbeving bij Atjeh, zich tien meter terug trok.

In India wordt gevreesd voor golven tot vier meter bij de Andaman-eilanden en Nicobaren. Bewoners zijn geëvacueerd. Ook in Myanmar hebben de autoriteiten gewaarschuwd voor golven tot 6 meter.

Naschokken

Het Pacific Tsunami Warning Center in Hawaii meldde eerder dat een tsunami "minder waarschijnlijk" is, omdat de aardbeving bij Indonesië zich horizontaal verplaatste in plaats van verticaal. Dit was voor de hevige naschok bij Sumatra.

Paniek

De waarschuwing voor een tsunami heeft voor de nodige paniek gezorgd in Indonesië. Daarom heeft de regering reddingswerkers naar Atjeh in het noorden van Sumatra gestuurd om eventueel hulp te bieden. "Er is geen elektriciteit en er staan lange files van mensen die naar hoger gelegen gebied proberen te komen", aldus een woordvoerder.

''Veel mensen springen op hun brommer of in de auto naar hoger gelegen gebieden, maar daardoor ontstaan weer veel ongelukken'', zegt Ingeborg Ponne, hoofd van het kantoor van het Nederlandse Rode Kruis in Jakarta, Indonesië.

De paniek is volgens Ponne vooral groot omdat mensen nog weten wat de tsunami in 2004 aanrichtte. ''Nu ze weten wat het is, is de paniek des te groter. De chaos is live op televisie te zien omdat er camera's staan in centrale straten in Atjeh en Pandang op Sulawesi'', aldus Ponne.

Tsunami 2004

Hetzelfde gebied dat nu getroffen is werd eind 2004 verwoest door een enorme tsunami die een gevolg was van een aardbeving onder de zeebodem ten westen van Sumatra. Vloedgolven troffen toen zelfs de kust van Oost-Afrika. Naar schatting een kwart miljoen mensen verloren het leven.

Ter vergelijking, de beving in 2004 had een kracht van 9,3 op de schaal van Richter. Toen vond de beving echter op 10 kilometer diepte plaats, wat een stuk ondieper is dan nu.

Bron NU

Jan van Ooijen

Vijf doden door aardbeving bij Sumatra

Als gevolg van de aardbeving woensdag onder de Indische Oceaan ten westen van het Indonesische eiland Sumatra zijn in Indonesië vijf doden en een zwaargewonde gevallen. Dit hebben de Indonesische autoriteiten donderdag gemeld. De aardbeving had een kracht van circa 8,2 op de schaal van Richter en leek aanvankelijk net als bij de ramp eind 2004 een enorme vloedgolf te kunnen ontketenen. Die is echter uitgebleven.

Twee slachtoffers bezweken aan een hartaanval en een kind raakte ernstig gewond toen een boom omviel. Verdere informatie werd niet verstrekt. Aangenomen wordt dat de slachtoffers op Sumatra zijn gevallen.

Bron De ondernemer
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Meer doden door aardbeving Indonesië

Door de aardbeving woensdag onder de Indische Oceaan bij het Indonesische eiland Sumatra zijn meer mensen omgekomen dan eerder werd gedacht. De Indonesische autoriteiten stelden het aantal vrijdag bij naar tien. Eerder was sprake van vijf doden. De aardbeving had een kracht van circa 8,2 op de schaal van Richter en leek aanvankelijk net als bij de ramp eind 2004 een enorme vloedgolf te kunnen ontketenen. Die is echter uitgebleven.

Bron Telegraaf
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Powered by EzPortal