Oplossing milieucrisis ligt bij de consument

Topic gezien door 1255 bezoekers
Gestart door aloa, za 07 apr 2012 - 09:36

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

aloa

'Oplossing milieucrisis ligt bij de consument'

De echte aanpak van milieuproblemen komt niet van overheden en politici. De werkelijke macht tot verandering ligt bij consumenten. Vervuilende bedrijven, oliemaatschappijen en kolencentrales zullen in de komende jaren met consumentenacties gedwongen worden tot duurzame productie. De echte aanpak van milieuproblemen komt niet van overheden en politici. De werkelijke macht tot verandering ligt bij consumenten. Vervuilende bedrijven, oliemaatschappijen en kolencentrales zullen in de komende jaren met consumentenacties gedwongen worden tot duurzame productie.

"De verandering komt van onderop", zegt Jan Rotmans, klimaatexpert en hoogleraar duurzaamheid aan de Eramus Universiteit in Rotterdam. In juni wordt in Rio de Janeiro de VN-milieutop Rio+20 gehouden, in navolging van de 'moeder van alle milieuconferenties' die in 1992 in de Braziliaanse hoofdstad plaatshad. Volgens Rotmans zal Rio+20 op een teleurstelling uitlopen, net als eerdere milieutops. "Dat is een bijeenkomst van naties en die zijn per definitie tandeloos, machteloos", zegt de hoogleraar.

Rotmans is ongelukkig met een rapport over de milieu-ontwikkeling tot 2050, dat de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) deze week in Den Haag presenteerde, in de aanloop naar Rio. Volgens de Oeso zullen de klimaatcrisis, de aantasting van de biodiversiteit en de explosieve stijging van de vraag naar zoet water in de komende vijf jaar wereldwijd tot grote problemen leiden. Het Nederlandse Planbureau voor de Leefomgeving werkte mee aan de berekeningen voor het rapport.

Inhoudelijk is er weinig op af te dingen, aldus Rotmans. Maar het rapport mist een gevoel van urgentie, zegt hij. "De toon is te ingetogen, te weinig alarmerend. We voorspellen al 25 jaar ecologische rampen. Al die voorspellingen hebben niet geleid tot politieke acties op gewenste schaal. Zo'n rapport valt voor de deur dood neer." In conceptversies was het Oeso-rapport veel radicaler, aldus de hoogleraar. "Maar de Oeso is een organisatie van landen. De teksten worden afgezwakt, omdat landen zoals de Verenigde Staten dat willen. Er gaat een politiek sausje overheen. Dat zal ook gebeuren in Rio de Janeiro."

Een radicale ombuiging zal er langs politieke weg niet komen, denkt de hoogleraar duurzaamheid. "We moeten het van de consumenten hebben, die kunnen een bedrijf dat niet duurzaam is, ten gronde richten. Daar ligt de echte verandermacht."

Trouw

Powered by EzPortal