Zomer discussietopic 2022

Topic gezien door 22525 bezoekers
Gestart door TMCThomas, di 07 jun 2022 - 00:29

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

X-treme

En nu is het weer 28,1 in de Bilt.
Diverse stations lopen momenteel weer op.

Het gebeurt wel vaker met dit soort warme dagen, maar het blijft apart om te zien dat het na zonsondergang in ineens van 22,6 naar 28,1 graad oploopt.
Aantal stormen: 3 + 1 zware storm.

Jasneker

Beetje afkoeling nu, na 36 graden gisteren nu 22 C en alle ramen open.
Hier in het noorden zal de regen nog wel even op zich laten wachten...

JerryL

In de vakantiewoning in Mierlo was de warmte niet goed uit de woning te krijgen. Vannacht rond 1.30uur was het nog altijd 30 graden. Gelukkig hadden we een voordelige airco op de kop getikt zodat de slaapkamer koel kon blijven.

Wat opviel is dat het in de loop van de nacht ineens benauwder werd. Kennelijk was de vochtige lucht op dat moment   al flink aanwezig.

Extremissimorum

Eerste buien (plaatselijk met onweer?) in Zeeland. Het valt met op dat alle modellen moeite hebben om dit te berekenen en dus ook niet gedaan hebben. Niet met onweer althans. Ook lijkt het ergste pas morgen(ochtend) te komen, niet vandaag. Nu een heerlijk weertje.  8)

Ploeps

Hier in de Achterhoek is het nu om half 6 bijna 32 graden en is het plakweer. In de verte horen we het donderen, dat komt waarschijnlijk uit Duitsland. Zal mij benieuwen hoe lang het duurt voordat de eerste buien gaan ontstaan. Kan wat mij betreft niet snel genoeg zijn  ;D
Liefhebber van weer-uitersten.

AFTH14


TMCThomas

Weer terug van vakantie dus tijd voor een nieuwe update! Vorige week uiteraard heerlijk weer gehad, zowel het begin als het einde van de week was op en top zomer. Nu weer even wat minder weer maar richting het weekend gaat daar naar alle waarschijnlijkheid al weer verbetering in komen. De laatste runs zijn net wat minder warm en zonnig als wat er eerst in stond. Echter zijn de kaarten nog steeds niet slecht met veelal 25+ vrijwel geen neerslag en geregeld de zon er bij. Dit kom de door hernieuwde invloed van hogedruk met tijdelijk ook even iets dat op een scandihoog lijkt. Vooralsnog lijkt een echte "warmtepomp" niet op gang te komen (al liggen er nog wel kansen) maar met 850hpa temperaturen van gemiddeld meer dan 10 graden zit het zeker met de zon erbij alsnog goed. Heerlijk weer dus voor de mensen op vakantie in eigen land.

TMCThomas

Weinig verandering in de ochtendruns, gfs wederom wat hoger met de temperaturen dan EC maar beide zomers warm.


X-treme

Volgende week ga ik camperen in zuid Limburg.
Maar ik kan geen hoogte krijgen van het weer.

Dan is het warm en droog en dan weer koel en nat  ???

Het veranderd echt elke run.
Het gaat bij GFS van 22 naar 37 graden.
Aantal stormen: 3 + 1 zware storm.

TMCThomas

Lokaal een frisse nacht geweest, in het noorden van het land zien we lokaal een grondtemperatuur van 2.2 graden.Modellen zijn niet bar veel veranderd 25+ graden met geregeld zon. Al lijkt de oceaan in de laatste runs wel iets meer invloed te hebben gekregen, er staat een kleine hoeveelheid neerslag in de kaarten voor halverwege volgende week. De EC pluim is relatief saai, elke dag zo'n 25-27 zonder verdere bijzonderheden. Voor het zuiden van het land en dus ook belgiƫ gaan die temperaturen gerust tegen de 30 aanzitten.GFS oper maakt het voor volgende week overigens wat interessanter, die komt met een korte hitte opstoot waarbij er in het zuiden lokaal 37 graden op de kaarten staat, daar is bij de andere modellen en gfs zijn eigen leden momenteel weinig ondersteuning voor.


TMCThomas

GFS heeft er wederom zin in, de 38 graden komt in de laatste run nog weer een stuk noordelijker uit.


X-treme

GFS laat het wel vaker zien, maar het verandert regelmatig.
Ook verschilt het per run of het op woensdag of donderdag het warmst is.

Gister ging GFS zelfs nog tot plaatselijk 40 graden.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

 
Aantal stormen: 3 + 1 zware storm.

jaap verheij

De afgelopen 24 uur toch bijna 16 mm regen gevallen, dus heel wat meer als er verwacht werd.
De nieuwe run van de GFS (opper) maakt het weer erg bont.hoop niet dat dat de trendsetter is.

Extremissimorum

Citaat van: jaap verheij op ma 01 aug 2022 - 09:26De afgelopen 24 uur toch bijna 16 mm regen gevallen, dus heel wat meer als er verwacht werd.
De nieuwe run van de GFS (opper) maakt het weer erg bont.hoop niet dat dat de trendsetter is.

GFS is altijd te warm de laatste tijd, zeker op langere termijn. Wel een goed model om trends op te merken. En in dat kader zijn constant zomerse temperaturen na komend weekend een realistisch scenario. EC merkt dit ook op en daar kun je juist een graad of 1, 2 bij optellen.

Maar landelijk 30+ gedurende een hele week? Dat krijgt nu weinig bijval in het ensemble van GFS. De oper(!) is net geen uitbijter, dus is nu nog niet echt serieus te nemen.

Eerst maar eens kijken wat er donderdag gaat gebeuren. Nog grote onzekerheid over temperatuur en neerslag, waarbij het een uiteraard gelinkt is aan het ander.

TMCThomas

Bijzonder scenario van de oper inderdaad, de warmte blijft in deze run precies boven Nederland liggen en brengt hier daardoor constant erg warm weer. Wel een vrij fragiel scenario, samenspel van hoge en lagedrukgebieden moet precies goed komen te liggen om die warmte daar te houden in dit scenario.EC komt overigens ook weer met een mooi zomerse pluim, komende dagen even weer richting de 30. In het weekend wat koeler al zou ik 22-24 graden met zon ook zeker geen slecht zomerweer noemen. En daarna mogelijk weer de warmere kant op.Relatief veel zon lijkt ook weer geen probleem te gaan worden.De natuur zal er wellicht minder blij mee zijn, er morgen dan weer buien gevallen zijn, veel geholpen heeft het nog niet. De komende tijd staat er ook vrijwel geen neerslag in de kaarten en dus loopt het neerslagtekort verder op. Inmiddels al weer in 5% droogste jaren.


TMCThomas

die opvallend langdurende intense warmte is er zoals verwacht weer uit bij gfs oper, niet dat de huidige run koud is, ook het gemiddelde zit flink hoog voor de lange termijn.EC is niet zo heel veel veranderd al lijkt de temperatuur wel iets verder terug te vallen.


jaap verheij

En GFS is weer terug vanaf de 11e weer tropisch tot zinderend heet,het lijkt wel een jojo ;D

vivalavida

Citaat van: jaap verheij op di 02 aug 2022 - 07:43En GFS is weer terug vanaf de 11e weer tropisch tot zinderend heet,het lijkt wel een jojo ;D

Dat is om ons weerfanatici bezig te houden 😂😂

TMCThomas

Wederom een prachtige zomerse pluim van EC:En ook weer zonovergoten:


4seasons

Vraagje - in het algemeen - voor een ieder die een antwoord kan geven;

Is er ooit wel eens achteraf gekeken naar de voorspellingen, welke nu daadwerkelijk zijn uitgekomen en het betrouwbaarst is op de lange(re) termijn?

Uitleg:
GFS is degene die op 29 juni al hele hoge temperaturen in het vooruitzicht had voor 15 juli.

Zie o.a. dit bericht van X-treme op pagina 3 van dit topic citeren lukt niet
CiteerNiet al te serieus nemen op deze termijn, maar wou hem toch even plaatsen.

Als het uitkomt, wens ik de mensen in het zuiden sterkte

Is wel uitgekomen.Powered by EzPortal