Onweerskansen 2022 - Algemene vooruitzichten

Topic gezien door 25633 bezoekers
Gestart door TMCThomas, ma 28 mrt 2022 - 13:54

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Hoeveel onweersdagen verwacht jij dit jaar?

 < 10  (Wordt weer drama, net als vorig jaar)
6 (14%)
10-15 dagen (Zeer weinig)
9 (20.9%)
20-25 dagen (Iets minder dan normaal)
4 (9.3%)
25-30 dagen (Normaal)
8 (18.6%)
30-35 dagen (Iets meer dan normaal)
9 (20.9%)
35-40 dagen (Veel)
4 (9.3%)
40-45 dagen (Zeer veel)
2 (4.7%)
45+ dagen (Extreem veel)
1 (2.3%)

Totaal aantal stemmen: 43

TMCThomas

Code geel voor de zuidelijke provincies.



flyineddy

Citaat van: TMCThomas op di 31 mei 2022 - 11:28Code geel voor de zuidelijke provincies.

Die kaart kleurt toch echt oranje daar in het zuiden.  :P

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

TMCThomas

Citaat van: flyineddy op di 31 mei 2022 - 12:46Die kaart kleurt toch echt oranje daar in het zuiden.  :P

Eddy.
oeps ;D


X-treme

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken. 
Aantal stormen: 3 + 1 zware storm.

Channiej

Ben benieuwd naar de verwachtingen voor de komende dagen vanuit jullie kant...

flyineddy

De komende dagen zijn er meerdere onweerskansen. Ik ga er nu 2 behandelen, die van morgen middag en die van de nacht naar vrijdag/vrijdagochtend. Verder dan dat is nog buiten het bereik van de meeste korte termijn modellen.

Kort samengevat:
Morgen middag is er met name in het zuidwesten kans op enkele onweersbuien, ontstaan vanaf de grond. Flink wat CAPE (1.000 tot 1.500 J/kg), maar schering is gering (15-20 kn). Voornamelijk single cell/pulse storm, misschien net multicell.
Nacht naar vrijdag/vrijdagochtend is er in het oosten en noordoosten (langs de Duitse grens) mogelijk opnieuw opleving van onweersbuien. Dit zal gaan om elevated onweersbuien, gevoed vanaf ongeveer 5.000 voet (~1.500 m). Nog steeds behoorlijk wat CAPE (1.000 J/kg), maar de effectieve schering is toegenomen (20-25 kn). Multicell/cluster. 

Hieronder de KNMI Guidance:
CiteerGuidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot donderdag 23 juni 2022 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 06 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een de zuidflank van een hoog met een centrum ten noorden van de Wadden wordt met een noordoostelijke stroming polaire lucht aangevoerd. Een zwakke occlusie ligt vrijwel stationair noord van de Wadden en lost tgv subsidentie gedurende de dag geleidelijk op. Het hoog trekt langzaam noordoostwaarts en bereikt morgenmiddag Baltische Staten, hierbij draait de stroming geleidelijk naar oost en morgen naar zuidoost. Op hoogte wordt de stroming dan zuidelijk tussen een hoogterug boven Duitsland en een hoogtelaag ten westen van Frankrijk. Van het zuiden uit nadert er dan een (complex) thermisch lagedrukgebied, dat donderdag in de loop van de middag/avond het zuiden bereikt en in de avond en nacht naar donderdag de noordwestelijke Noordzee op beweegt. Bijbehorend warmtefront, met daarachter vochtige en tropische lucht, bereikt donderdagmiddag het zuidwesten en verlaat het noordoosten in de nacht. Op hoogte loopt een kortgolvige hoogtetrog donderdagavond en nacht naar vrijdag van zuid naar noord over het land. Het (diffuse) koufront bereikt in de loop van donderdagavond het zuidwesten, trekt noordoostwaarts verlaat aan het begin van vrijdagmiddag het noordoosten. Achter het koufront bevinden we ons vrijdag overdag in een valse warme sector.

Modelbeoordeling:
Synoptisch zijn de modellen redelijk consistent en bruikbaar. Verschillen zijn er in de hoeveelheid/hoogte van de bewolking bij de occlusie boven de Noordzee. Ha43 lijkt hier het beste op te zitten, en volgen we. Verschillen zijn er morgen nabij het thermische laag en de buienvorming daaromtrent; In opeenvolgende runs is een voorkeursgebied waarneembaar voor buien die in de tweede helft van donderdagmiddag vanaf de grond kunnen ontstaan bij het warmtefront boven het westen van België en in het zuidwesten van ons land, exacte timing en locatie variëren logischerwijs wel van run tot run. Voor deze buien geldt morgenmiddag en -avond code geel in het zuidwesten, totdat deze in de loop van de avond uitsterven doordat de voeding wegvalt. In de loop van de avond en in de nacht naar vrijdag zien we met name in het oosten en noordoosten een oplevend karakter van buien nabij het warmtefront, te verklaren door lichte convergentie rond 850 hPa (boven de inversie) en het inlopen van de kortgolvige hoogtetrog op het warmtefront, wat voor PVA/stijgbeweging op hoogte kan zorgen. Deze (onweers)buien zijn wat actiever in neerslagintensiteit, maar het is nog wel onzeker of dit gebied Nederland aandoet of net oost van ons blijft, aandachtspunt dus.

Aandachtspunten
Temperatuur:

Donderdagmiddag op veel plaatsen ca. 30 graden.

Wind:
Vanmiddag een thermisch effect, daardoor een iets aantrekkende noordelijke wind aan de zuidwestkust, mogelijk 5 Bft. Morgenmiddag en -avond bij buien zien we in de harmonieuitvoer zo nu en dan indicaties van uitschieters tot maximaal 25-40 kn (met als voornaamste term 'afkoeling door verdamping'). Bij de buien die later op de avond en in de nacht naar vrijdag ontstaan zien we nauwelijks nog het effect van windstoten (afnemend verschil tussen T en Tw door het ontstaan van een inversie).

Bewolking:
In de polaire lucht alleen boven het noorden iets meer vocht en kans op wat Cu vandaag, vanavond oplossend. Ten noorden van de Wadden St/Sc, vandaag oplossend. Donderdag bij het frontale systeem middelbare bewolking (Sc/Ac) van het zuiden uit. In de middag in de zuid(west)elijke helft en later op de avond en in de nacht naar vrijdag boven het noordoosten eveneens, mogelijk een enkele Cb vanaf de grond, toppen dan rond FL350/-45C.

Neerslag:
Vandaag geen bijzonderheden. Donderdag in de loop van de middag een toenemende kans op enkele (onweers)buien (vanaf de grond) nabij en achter het warmtefront in het zuidwesten. In een regime met een SBCAPE van 1000-1500 J/kg en een effectieve schering van 15-20 kt is de convectieve modus pulse/onderkant multicell. Hierbij is naast onweer kans op kleine hagel. Met het verdwijnen van de dagelijkse gang dooft de buiigheid in de avond weer uit. Later op de avond en in de nacht naar vrijdag leeft de buiigheid boven het (noord)oosten mogelijk weer op (zie ook modelbeoordeling). De buien ontstaan dan boven de inversie (rond 5000 vt). Deze buien ontstaan in een regime met ca 1000 J/kg CAPE en een toegenomen effectieve schering van ca. 20-25 kt. De convectieve modus is dan multicell/cluster en onweer en kleine hagel zijn mogelijk.

Zicht:
Uitstekend. In buien mogelijk matig.

Paraaf meteoroloog: boonstra

Uitgifte: 22/06/2022 11.20 uur LT.

Weerkaart van morgenmiddag (verder gaat het KNMI nog niet):
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.
Hierop zie je het thermische laag boven België met het frontensysteem boven west België en zuidwest Nederland dat morgenmiddag voor de buien gaat zorgen.

Ik zal straks wellicht nog enkele neerslagkaartjes plaatsen.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

flyineddy

Even een update.

Er lijken in ieder geval 3 fases met onweersbuien te komen:
1: Vanmiddag kunnen boven de zuidelijke helft van het land enkele onweersbuien ontstaan. Begint met vrij weinig schering, maar dit neemt toe, waardoor buien zich kunnen gaan organiseren als multicells.
2: Komende nacht en morgenochtend boven het oosten en noordoosten opnieuw onweersbuien. Lijkt te gaan om een cluster van multicell buien. Ook zullen dit meer elevated buien zijn.
3: Morgenmiddag kunnen er opnieuw onweersbuien ontstaan, eerst in het zuidwesten, zich steeds verder richting het noordoosten uitbreidend. Opnieuw multicell.

KNMI Guidance voor de details:
CiteerGuidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot vrijdag 24 juni 2022 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een zwak hoog met centrum boven de Duitse Bocht trekt gedurende de periode richting de Baltische staten. Een thermisch lagedrukgebied boven noordwest Frankrijk trekt opvullend noordwaarts. Van bijbehorend occluderend frontaal systeem bereikt het warmtefront vanmiddag het zuiden, snel gevolgd door het koufront. Uiteindelijk trekt het geheel als een smalle warme sector of occlusie ZO-NW georiënteerd naar het noordoosten. Vrijdag later in de ochtend/begin van de middag verlaat deze band het noordoosten van het land, vrijdagmiddag het noordoosten van het luchtruim. In de loop van de nacht en ochtend trekt een kortgolvige trog van zuid naar noord over het land, dit zorgt mogelijk voor forse activering boven met name de oostelijke helft.

Modelbeoordeling:
De convectie is de komende periode het belangrijkste aandachtspunt. Er zijn in feite 3 fases te onderscheiden: 1) de convectie in de loop van de middag die voornamelijk op dagelijkse gang ontstaat, voornamelijk in de zuidelijke helft. Deze zien we aan het begin van de avond vrij snel inzakken. 2) Het gebied met meer geclusterde buien, dat geleidelijk overgaat in buiige regen in de nacht van donderdag op vrijdag en vrijdagochtend, waarbij de neerslaghoeveelheid het belangrijkste fenomeen is. Hierbij zien we nog wel positie-verschillen in de neerslagzone tussen de opeenvolgende runs. Het accent ligt op de (noord)oostelijke helft, maar mogelijk kan het allemaal iets westelijker komen. De activiteit wordt mede getriggerd door de kortgolvige hoogtetrog. 3) De buien vrijdagmiddag op dagelijkse gang.

Aandachtspunten
Temperatuur:

Vandaag Tx in de oostelijke helft op veel plaatsen 30+, elders wordt de 30°C ook gehaald maar op minder uitgebreide schaal.

Wind:
Bij de eventuele buien van donderdagmiddag komen de modellen lokaal met ca. 60 km/u (verdamping). HAP1/H40/H43 komen bij de nachtelijke buien van vrijdag nauwelijks meer met windstoten (buien komen wat later). Uiteraard is H40 hierin het meest uitgesproken met de windstoten (teveel graupel). Aan de westkust steekt donderdagmiddag een zeewind op. Bij de buien van vrijdagmiddag opnieuw kans op windstoten, lokaal mogelijk tot 60 km/uur.

Bewolking:
Noord van de Wadden bij het occluisie-restant SC en ST, deze wordt door de modellen slecht opgepakt, alleen UWC geeft een indicatie. Vanmiddag miet deze noordwestwaarts weggetrokken zijn. In de middag vooral in het zuiden ontwikkeling van enkele Cb's met een basis rond 4000 vt en toppen tot FL350/-45°C. Bij het occluderend frontaal systeem eerst bkn/ovc Ac 7000 vt, later ontwikkeling van Cb's met een basis rond 5000 vt en toppen tot FL370/-50°C. Na passage kan er in de ochtend tijdelijk St ontstaan doordat de grenslaag erg vochtig geworden is na de stevige regenval. Vrijdag in de loop van de middag vooral in de zuidoostelijke helft weer enkele Cb's. Toppen mogelijk tot FL300-350.

Neerslag:
1) In de middag verspreid in de zuidelijke helft enkele regen- en onweersbuien, ook hagel komt hierbij mogelijk voor. Deze buien ontstaan vanaf de grond met een voorkeur voor de warmste en vochtigste lucht (oosten/zuidoosten). Effectieve schering is tot halverwege de middag 15-20 kn, maar neemt daarna toe tot 25-30 knopen, en CAPE (1000+ J/kg) leveren geleidelijk een multicel-regime op. Wel is er sprake van veel entrainment van droge lucht 2) Bij de buien van vrijdag in de nacht en ochtend zien we minder CAPE, de schering (1-6 km) beperkt zich dan tot 20-30 kn. Aandachtspunt is de cumulatieve neerslagsom. Nog steeds multicel, waardoor de buien zichzelf nog enige tijd in stand kunnen houden. Uurlijkse sommen lokaal 20 mm in het oosten, 6-uurlijkse som op veel plaatsen 20-30, lokaal 40+ mm. Oranje criterium voor grootschalige neerslag lijkt niet aan de orde. Net over de grens zien we in Harmonie wel 48-uursommen van lokaal 70-100 mm door een overlap van de 3 neerslag'events'. 3) Vrijdag in de loop van de middag en avond opnieuw enkele multicel (schering 15-25 knopen), CAPE ca. 1000 J/kg.

Zicht:
In onweersbuien de slechtste zichten.

Paraaf meteoroloog: buscher

Uitgifte: 23/06/2022 05.34 uur LT.

Hieronder 3 weerkaartjes behorend bij vandaag en morgen. (vandaag 12Z, vannacht 00Z, morgen 12Z) Daarop is het thermische laag (L) te zien met de bijbehorende fronten die voor buien gaan zorgen.
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.
Vandaag 12Z.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.
Vannacht 00Z.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.
Morgen 12Z.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Armand

Inderdaad 3 events die van elkaar te onderscheiden zijn de komende tijd. Vanmiddag/vanavond al een enkele bui, het typische 'warmteonweer'; zeer lokaal pittige buien die ontstaan op plekken met de hoogste temperatuur en de meeste vocht (met name in het zuiden en zuidoosten). In dit soort situaties zien we echter vaak dat de meeste plekken het wel overwegend droog houden, met misschien alleen wat gespetter. Zeer lokaal kan het weldegelijk even flink tekeer gaan, maar niet op uitgebreide schaal.

In de loop van de nacht wordt dat een ander verhaal. Buiencomplexen die later vanmiddag ontstaan boven oostelijke Frankrijk, trekken via de grens van Frankrijk en Duitsland richting de Benelux. In de nieuwe runs is de trekrichting wat westelijker geworden, waar de Guidance hierboven in het bericht van Eddy al over sprak. Citaat uit de nieuwste Guidance:

''De positie-verschillen in de neerslagzone tussen de opeenvolgende runs is nu een stuk minder geworden. Het accent ligt nu op een lijn van Zuid Limburg naar Texel.''

Dat betekent concreet dat de neerslagzone nu ongeveer recht over Nederland zal trekken, vanuit het zuidoosten naar het noordwesten. Met name de neerslaghoeveelheden zullen een aandachtspunt vormen, lokaal kan er op de neerslagzone 20 tot 50mm aan regen vallen. Onweer is ook mogelijk, maar heftige randverschijnselen cq noodweer lijken niet aan de orde. Het zwaartepunt kan nog wel lichtelijk wat schuiven, maar lijkt dus over een groot deel van het land te trekken.

In de loop van morgen (vrijdag) krijgen we event nummer 3. Dan trekt het front met de neerslag in noordoostelijke richting het land uit. Vanuit het zuidwesten ontstaan dan meerdere (onweers)buien die ditmaal van zuidwest naar noordoost over het land trekken. Ook hier waarschijnlijk geen heftige randverschijnselen.

Samengevat zullen 3 verschillende storingen voor regen- en onweersbuien gaan zorgen in ons land, waarbij vooral de storing van vannacht op grotere schaal zal huishouden. Het voornaamste aandachtspunt wordt de neerslaghoeveelheid. Met de 3 storingen bij elkaar opgeteld kan het zeer lokaal op 70 tot misschien wel meer dan 100mm aan regenwater komen. Verder is er op alle 3 de events onweersactiviteit, kleine hagel en windstoten van de lagere categorie (tot 75km/u) mogelijk.


flyineddy

Citaat van: Armand op do 23 jun 2022 - 13:27''De positie-verschillen in de neerslagzone tussen de opeenvolgende runs is nu een stuk minder geworden. Het accent ligt nu op een lijn van Zuid Limburg naar Texel.''


Ja, kijk, dit hoefde van mij dus niet...  :P
De Harmonie run van vanochtend liet voor morgenochtend een mooie pluk onweersbuien precies mijn kant op trekken. Maar zoals vaak met fronten waarvan de positie nog niet zeker is zullen de buien uiteindelijk in een heel ander gebied vallen dan waar ze in eerste instantie werden berekend.  :-X
Wordt weer een kwestie van afwachten en nowcasten dus.

Over nowcasten gesproken, buitjes in het zuiden/zuidoosten hebben moeite om te ontstaan, waarschijnlijk vanwege weinig vocht. Af en toe zie je een plukje verschijnen op radar en satelliet, maar die verdwijnen ook snel weer. Als ik goed heb zou de vochtigheid in de loop van de dag gaan toenemen, dus is het denk ik een kwestie van tijd voordat de buien echt van de grond komen.

Warm is het in ieder geval wel, met al behoorlijk wat dertigers landinwaarts. :)

Overigens, in zuid en (zuid)oost Frankrijk gaat het al flink tekeer.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Armand

Citaat van: flyineddy op do 23 jun 2022 - 15:15Ja, kijk, dit hoefde van mij dus niet...  :P
De Harmonie run van vanochtend liet voor morgenochtend een mooie pluk onweersbuien precies mijn kant op trekken. Maar zoals vaak met fronten waarvan de positie nog niet zeker is zullen de buien uiteindelijk in een heel ander gebied vallen dan waar ze in eerste instantie werden berekend.  :-X
Wordt weer een kwestie van afwachten en nowcasten dus.


Haha ja dat zie je inderdaad wel vaker gebeuren. ;) Ook nu kan de positie nog wel wat gaan verschillen, allemaal afhankelijk van hoe de buien boven Frankrijk zich gaan voortbewegen. De restanten ervan zullen onze omgeving gaan aandoen. Ik vraag me sowieso wel af hoeveel onweersactiviteit er nog zal overblijven. De ervaring leert ons dat er vaak een behoorlijke bak regen uit deze systemen kan vallen, maar dat het qua onweer wel meevalt. We zullen zien of dit nu ook zal gaan gebeuren, nowcasten inderdaad ;D


flyineddy

De eerste onweersbui is een feit!  ;D
Net ten zuiden van Eindhoven, boven noord België.  8)

EDIT (16:17 uur):
Ook bij Venlo is nu een onweersbui ontstaan.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

TMCThomas

Komt hier nu een flinke deze kant op drijven, gerommel is goed te horen in de verte. Kunt de bui ook mooi zien liggen op de satelliet.



EDIT: Natuurlijk...


Jasneker

Begint hier ook te betrekken, volgens buienradar rond 20.00 uur eerste regen ;)

Mag ook wel afkoelen was hier bijna 29 graden... ramen maar open en hopen dat het wat afkoelt.

Stephanie

Het ging hier vannacht helemaal los vanaf een uurtje of 2 (Waalwijk). Veel onweer en zéér veel neerslag.
Op de radar is momenteel goed te zien dat de nieuwe buien een andere anvoerrichting hebben.

X-treme

Hier ging het los om 04:00 (wat Harmonie trouwens perfect had).

Het waren ook weer een aantal klassieke harde knallen, waarbij ik me verbaas dat mensen (en mijn zoontje) daar gewoon doorheen kunnen slapen  :o

Aantal stormen: 3 + 1 zware storm.

htevents

Ik heb gisterenavond/begin nacht de bui rond Venlo-Eindhoven gevolgd door er steeds een beetje omheen te rijden, maar het viel me op hoeveel CG's er werden geproduceerd.

flyineddy

Citaat van: htevents op vr 24 jun 2022 - 09:48Ik heb gisterenavond/begin nacht de bui rond Venlo-Eindhoven gevolgd door er steeds een beetje omheen te rijden, maar het viel me op hoeveel CG's er werden geproduceerd.

Zie ook: https://www.meteo-service.nl/index.php?topic=7654886.msg1259465;topicseen#new

Daarnaast, gisteravond en afgelopen nacht werden de buien steeds meer elevated. Door de hogere basis zijn CG's beter/van grotere afstand te zien (mits er niet teveel regen tussen zit).

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

TMCThomas

Hier inderdaad ook meer dan verwacht, de hele nacht buien gehad met geregeld onweer erbij.

flyineddy

Weer even een update op basis van de nieuwste Guidance.

Kort samengevat:
  • De buien actueel boven het noordoosten zullen snel het land verlaten.
  • De buien actueel boven het zuiden zitten niet goed in de modellen. Alleen EC lijkt deze erin te hebben, maar met verkeerde timing. Volgens EC zouden deze buien nu moeten oplossen. Kwestie van nowcasten.
  • Tweede helft van de middag en begin van de avond nieuwe kans op onweersbuien. Schering is gering, single cell tot multicell. Waarschijnlijk afhankelijk van wat de huidige buien doen en hoeveel het kan opwarmen. Wederom nowcasten.
  • Morgen overdag trekt er een koufront van west naar oost over het land. Hierbij stratiforme neerslag met enkele embedded (onweers)buien. Voor het koufront uit kans op enkele geïsoleerde onweersbuien. CAPE lijkt lager te zijn dan vandaag en gisteren (700-1000 J/kg), maar de schering is duidelijk hoger, 35-45 kn. Dit zou voor goed georganiseerde buien kunnen zorgen.

Guidance voor de details:
CiteerGuidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zaterdag 25 juni 2022 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 06 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een laag nabij Ierland verandert nauwelijks van plaats. Bijbehorend koufront (Tw850 15 °C) (met ten zuidwesten daarvan een zwakke hoogtetrog), liggen boven het noordoosten van het land en trekken de komende uren noordoostwaarts weg. Hierachter wordt iets minder warme maritiem polaire lucht aangevoerd. Een andere hoogtetrog bereikt het zuiden van het land later vanmiddag en zwakt daarna verder af. Zaterdag aan het einde van de ochtend of begin van de middag bereikt een koufront het westen. Dit blijft daar slepen. Er slaat vervolgens zaterdagavond een golf in dit front. Deze golf trekt later in de avond en in de nacht naar zondag over het westen van ons land richting het noorden.

Modelbeoordeling:
Modellen hebben moeite de neerslag/convectie goed te beschrijven. In grote lijnen laten ze buiige regen bij het koufront en de hoogtetrog goed zien. Hierbij laten HAP1 en HA40 deze neerslag activeren de komende uren. Op de waarnemingen lijkt dit niet te op uitgebreide schaal te gebeuren. Verder komt nabij het koufront en de hoogtetrog, vooral in neerslag, ook ST voor dat HAP1 het meest realistisch laat zien. Ten zuidwesten van het koufront geven alle modellen in grote lijnen het ontstaan van geïsoleerde buien. Een buiencluster dat vanochtend vanuit Frankrijk België is binnengelopen zit niet goed in de modellen. EC heeft dit wel grof te pakken, maar had de timing van dit cluster niet goed. EC laat dit cluster het zuiden van het land binnentrekken en daarna de-activeren. Het blijft vanmiddag nowcasten. Alle modelruns geven het beeld dat de meeste buien boven het zuiden en oosten van het land voorkomen. Wat betreft de neerslag bij het koufront op zaterdag geven alle modellen grofweg hetzelfde beeld. Bij de golftop intensiveert de neerslag en de timing en precieze koers van deze golftop verschilt bij alle modellen. Ten oosten van dit front ontstaan enkele geïsoleerde buien en ook hiervan zijn de details verschillend.

Aandachtspunten
Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Wind:
Bij buien lokaal kans op uitschieters tot 60 km/uur (meest 25-30 kn).

Bewolking:
Bij het koufront toppen van de Cb's rond FL300-350, ingebed in een groter stratiform neerslaggebied. Verder nabij front en hoogtetrog in het noordoosten aanvankelijk ST, (met name in neerslag). Bij de geïsoleerde buien vanmiddag en morgenmiddag Cb's tot circa FL250-FL300. Bij het golvende koufront zaterdag ingebedde CB's, Sc-bewolking en bij de golftop mogelijk ST. Dit zit redelijk eenduidig in de modellen.

Neerslag:
Bij het koufront is de Cape rond de 1000 J/kg met effectieve schering van 25-35 kn. Enige organisatie, lijnvorming is daar ook te zien. Met PW van 35-40 mm is veel regen het belangrijkste aandachtspunt, maar dit schuift vrij snel het land uit. Vanmiddag en in de eerste helft van vanavond worden bij de buien Cape waarden van 1000-2000 J/kg en 20-25 kn schering berekend en een lagere PW dan bij het koufront. Dit komt uit op het Singel cell/ Multicel regime. Hiervoor staat code geel uit (kans op hagel<2 cm, windstoten 60 km/uur en lokaal veel neerslag). Morgen lijkt er bij de buien in de warme lucht ten oosten van het front meer schering dan vandaag te staan 35-45 kn, maar de Cape en toppen van de CB zijn iets lager (700-1000 J/kg). Onweer is lokaal mogelijk. Bij het koufront stratiforme neerslag en enkele ingebedde buien. Bij de golf in het front zijn vooral neerslaghoeveelheden opvallend, maar de treksnelheid is vrij snel.

Zicht:
Overwegend goed, in neerslag matig tot slechte zichten.

Paraaf meteoroloog: lucassen

Uitgifte: 24/06/2022 10.26 uur LT.

Weerkaartjes voor de situatie's van vanmiddag en morgen:
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.
Kaartje van vanmiddag met het koufront dat het noordoosten verlaat. Boven het noorden van Frankrijk ligt de hoogtetrog (blauwe lijn) die vanmiddag voor buien moet gaan zorgen.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.
Kaartje van morgenmiddag met het volgende koufront dat van west naar oost over het land trekt. Positie en timing van dit front kan nog wat veranderen.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

4seasons

Dit is schitterend!


Wouter van Bernebeek
Naderende shelfcloud met uitzonderlijk fraaie kleuren door de ondergaande zon in Noord-Frankrijk! Donderdagavond 23 juni 2022.
 
Samen met Tom Reubzaet en Philippe Schambergen




Powered by EzPortal