Natuur loopt ver voor op schema

Topic gezien door 650 bezoekers
Gestart door TMCThomas, wo 11 mrt 2020 - 13:05

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

TMCThomas

Natuur loopt ver voor op schema
Vandaag | 11:46 uur



Door de zeer zachte winter loopt de temperatuur ver voor op schema. In december werden de eerste hooikoortsklachten al veroorzaakt door de bloei van de hazelaar en els, en eind februari liep de ontwikkeling van planten maar liefst vijf weken voor op de gemiddelde ontwikkeling van 50 jaar geleden.

Voor de kerst was het erg zacht een temperatuur die in de dubbele cijfers lag. Hierdoor kwamen de Hazelaar en Els op veel plekken al in de bloei te staan. Als gevolg hiervan ervaarden mensen rond de kerstdagen en jaarwisseling verkoudheidsklachten die –vaak zonder dat de mensen het zelf door hadden – dus te maken hadden met hooikoorts.

Ook in januari en februari bleef het ronduit zacht. De Universiteit van Wageningen meldde aan het eind van februari dat de ontwikkeling van planten vijf weken voor liep ten opzichte van 50 jaar eerder en 2,5 week ten opzichte van de afgelopen 19 jaar. Voor sommige planten, zoals speenkruid, was de eerste bloeiwaarneming zelfs 6 weken eerder dan normaal.

Hooikoorts
Op dit moment staan onder andere de Els en Cipres volop in de bloei, terwijl Wilgen, Populieren en Essen aan het begin van hun bloeiperiode staan. Dit betekent dat hooikoortspatiënten tijdens droge perioden klachten kunnen ervaren. Regen en buien zorgen wel voor (tijdelijke) verlichting.


Foto: Henk Wiggers

Gaat de natuur volgende week "exploderen"?
Komende week neemt de kans op lenteachtig weer toe. Het wordt droger, we gaan de zon waarschijnlijk vaker zien en de temperatuur komt overdag rond of zelfs boven de 15 graden te liggen. Met de natte bodem door de vele regen van afgelopen tijd, zou dat enorm groeizaam weer opleveren. Gaat het volgende week dus inderdaad lenteachtig weer worden, dan zal de natuur "exploderen" en dit zullen de hooikoortspatiënten dan ook zeker gaan merken.

Bronnen: Naturetoday, Arnold van Vliet en Wichertje Bron, De Natuurkalender, Wageningen University, Pollennieuws

Door: Daan van den Broek, Weer.nl

Bron: Weer.nl

flyineddy

De muggen zijn in ieder geval ook weer vroeg van de partij.
Afgelopen weekend ben ik 3 keer gestoken.
Helaas heb ik de dader(s) niet ter verantwoording kunnen roepen. :(

Er zullen deze "winter" waarschijnlijk maar weinig muggen het loodje hebben gelegd door het gebrek aan vorst.
Ik verwacht dus dat er dit jaar veel muggen zullen zijn.
Dat is natuurlijk ideaal voor het verspreiden van ziektes...

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Powered by EzPortal